facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Българската армия е боеспособна, но с ограничен състав и старо оръжие

"Състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи. Основните фактори, влияещи негативно върху състоянието на отбранителните способности, са остаряло и неизправно въоръжение, техника и състоянието на окомплектоването на формированията с личен състав."

Това са основните констатации в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2019 г., който днес депутатите подложиха на обсъждане в пленарна зала, предаде БГНЕС.

Текстът на документа отчита важната стъпка в модернизацията на армията ни с придобиването на осем бойни самолета F-16, блок 70/72, които страната ни закупи от САЩ за $1,256 млрд. В него се отбелязва и положителното влияние на решението за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

По време на дебатите се чуха редица критики към управляващите за състоянието на въоръжените ни сили. Според депутата от БСП и зам.-председател на комисията по отбрана в парламента Николай Цонков, "състоянието на армията ни е лошо", което показва "управленската немощ" в тази посока.

Като най-важен пример за това опозицията посочи продължаващият недостиг на военнослужещи в щатния състав, както и сред доброволния резерв, въпреки видимата политика за повишаване привлекателността на военната професия. Като притеснителен беше оценен и некомплектът в Сухопътни войски, за което депутатите се обединиха около тезата, че се налага допълнителен анализ на причините.

За първи път от няколко години обаче е спряна тенденцията за увеличаване на вакантните длъжности, отчетоха управляващите. Подкрепа за доклада, който съдържа отчет на изпълнението, професионална оценка и аналитична част, изразиха депутатите от ГЕРБ Валентин Радев и Владимир Тошев, които също участват в работата на ресорната парламентарна комисия.

"За трета поредна година ще увеличим заплатите с 10%", припомни от парламентарната трибуна доц. Милен Михов от "Обединени патриоти". Той също изведе на преден план необходимостта от повишаването на разходите за отбрана, давайки за пример началото на 80-те години, когато самият той е служел в редиците на армията. Тогава, по думите му, страната ни е разходвала около 17% от БВП за отбрана, а със скритите разходи и много повече. Към 2000 г. този процент се е свил до 2,7%, а в наши дни – около 1,6%.

Към статията във в. СЕГА
Epikur

 

 С  войвода, като този от снимката, нашата армия ще  държи всяка чужда в напрежение и страх...

Талибан

Българската армия е боеспособна, но няма нито хора, нито оръжия. Звучи логично!

fractal
снимка на fractal

Айде 15 млрд от Европа за оръжие от САЩ

На печелившите нобелови лауреати честито

erkek

Произволен ученически клас преди 1989  минал НВО, може да се справи със същото количество "войници" от сегашната ни "армия".

nottheone

Българската армия е боеспособна, но с ограничен състав и старо оръжие

смееееееех 

 

талибана го е казал по-горе, ам не можах да се въздържа и аз

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Българската армия не е "боеспособна". Тя от години не се подготвя за армейски бойни действия. Не съм чувал за общовойсково учение, за генерал-щабно. Не знам дали изобщо има офицери, които биха подготвили настъпателна или отбранителна операция от батальон нагоре. Българската армия знае само "освобождаване на заложници", разгръщане на бежански лагер и полева баня. Тя открито не се готви да воюва като армия, а да изпълнява разни охранителни мисии далеч от страната. Та, за каква "боеспособност" става дума?

RockMusicbox

"позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи"

 

Простете, само аз ли се усещам като нагазил до гърдите в някакво лингвистично блато ?

geni1

Българската армия е боеспособна, но с ограничен състав и старо оръжие

 

ИМА ЛИ НОРМАЛЕН В ПРАВИТЕЛСТВОТО ? - противоречие след противоречие ?

 

ОСТАВКА !!!

nottheone

споко, каракачанчето си прави устата за нови покупки.

левъ

Военните от българската армия са се устремили към първото място по надебеляване! Никога не съм виждал войници с по-големи шкембета.

nottheone

техната боеспособност е в шкеметата. така компенсират численост и старо оръжие.

майор Цепеняков

В "ограничението по обем на изпълняваните задачи" са засекретени (само за служебно ползване) двете основни такива: 1) поемане на храна и 2) поемане на заплати. Третата - търкане на гърбове и поливане с тасчета - се явява спомагателна.

Калпазанче

Дано не тикнат да станем реален театър на бойни действия с "условния" противник на НАТО, или в някоя вътрешнонатовска препирня, каквато историята помни. За мустака сме.

 

Stern

Хора няма, оръжия и техника за скрап, но боеспособна?!?!?!

Вероятно боеспособността се разиграва в щабните компютри.

Luft hans

Евентуално на "Fortnite"може и да има способни единици. За друго едва ли. С каква техника? С какви командири?

Желязко Желев

          Тя каракачанката твърди същото за мъжа си.Боеспособен но за екзотични мисии.Иначе оръжието остаряло и негодно.На въпрос с какво ходел на мисии следвал кикот.

Скрудж

Въоръжени сили на България.

Численост: 32 000

 

Въоръжени сили на Австрия.

Численост: 31 000

 

Въоръжени сили на Белгия.

Численост: 30 174

 

Правя сравнение с държави с почти еднаква площ и население. Вижда се, че нашите въоръжени сили са по-многобройни от богатите Австрия и Белгия. Да, но там не е имало социализъм и не са останали красножопци които да вият за отминала "слава"!

майор Цепеняков

Дам, поради липсата на социализъм и красножопци, които да вият за отминала "слава", белгийската армия например страхува мало и голямо с несъкрушима мощ...

https://www.youtube.com/watch?v=YOvmrYwzsc8

 

 

Epikur

 

  Дай малко по-точно. Да сравняваш териториите на Белгия и Австрия с България, не е съвсем уместен пример. Всъщност общата територия на тези две държави е почти равна на нашата. Друг въпрос е, че общото им население е почти три пъти повече от нашето. Ние съвсем не сме малка по територия държава в Европа. Малка сме по морал на политиците ни, по жизнен стандарт, по достойнство на журналисти, по още много други неща. Не по територия.

inventus

Щом има "но" в изречението т.е. поставено условие значи не можем да говорим за никаква боеспособност. Боеспособноста е безусловно понятие. Щото когато се изправиш срещу реален противник/да не дава господ/ той няма да се съобрази с твоите условия а дори на против. Ще удари там където ти е най слабото място.Та не знам на какво се надяват нашите военачалници? На прояви на героизъм? Наемниците не проявяват героизъм. Това трябва да им е ясно.Щото иначе няма да си получат заплащането което единственият им мотив да са в армията.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Как броиш въоръжените сили на Белгия?у нас имаш реални 7 хиляди щика в пехотата,а взводните лейтенанти са по-малко от генералите и полковниците. В пълномащабен военен конфликт са достатъчно за отбраната на фронт между Ямбол и Сливен без ешалониране или шанс за контратака максимум за ден.Остава проблема че фланговите са непокрити.