facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
България съперничи на Гърция за македонското небе

Президентът Румен Радев, който представлява България на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон, заяви пред журналисти на отпътуване, че България не трябва да чака поръчаните от САЩ нови изтребители, а да поеме още отсега със съществуващата техника охраната на македонското въздушно пространство.

"България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония“, подчерта държавният глава. По думите му, докато разговорите в тази насока са били  отлагани от българска страна за „светлото бъдеще“, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила споразумение за тази мисия. „С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране Граф Игнатиево“, посочи Румен Радев.

Президентът припомни срещите си с министър-председателите Кириакос Мицотакис и Зоран Заев през изминалите месеци, на които беше постигнато съгласие за среща между министъра на отбраната и началника на отбраната на България с техните колеги от Гърция и Северна Македония за включването на България в охраната на въздушното пространство на югозападната ни съседка. „Това е не само в наш национален интерес, но и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност“, каза още  държавният глава.

Френският президент Еманюел Макрон не се отказа на започналата вчера среща на алианса от изявлението си, че НАТО е в "мозъчна смърт".  След разговор с американския президент Доналд Тръмп той каза пред журналисти: "поддържам изявлението си". Няколко часа по-рано Тръмп обяви думите на Макрон за НАТО като "много обидни".
Макрон призова за стратегически диалог с Русия, за да се избегне конфликт.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера в Москва, че е отворен за сътрудничество с НАТО: "Нееднократно сме изразявали готовност да се противопоставим съвместно на реални заплахи, включително международен тероризъм, местни въоръжени конфликти (и) опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение".

---------

70% са общите военни разходи на страните от НАТО в световния обем военни разходи

-------------

НИ ТОВА, НИ ОНОВА

„Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България отдавна е заявила своята позиция“

Румен Радев за уговорения от Бойко Борисов с президента Тръмп координационен център във Варна.

Към статията във в. СЕГА
S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
А кой ще варди македонските свине от чума?

Трябва да се пратят екипи да им изколят свинете!

×