facebook
twitter

Вие сте тук

46 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Болници издирват COVID-19 за сметка на пациентския джоб

Доста болници са предприели своеобразно „масово тестване” за коронавирус, като пробите се плащат от самите хора, установи проверка на „Сега”. При приемането от всеки новопостъпил се изисква да направи тест на място, или да представи скорошен резултат от други лаборатории. От една страна решението е добро, защото носителите се изолират при лечението. Но от друга възниква въпросът редно ли е всичко това да става за сметка на пациентите, след като те постъпват без никаква връзка с вируса. Цените на различните места варират, но най-надеждният тест – PCR, коства не малко пари: средно над 100 лв. Бързите проби пък са на стойност 30-40 лв.

Лекари обясниха, че здравната каса поема само PCR-тестове в рамките на лечение. PCR при здрави хора и бързи тестове не са в обхвата на пътеката. Така излиза, че касата не финансира изследвания с цел превенция. „Ако се направи PCR на територията на болницата и диагнозата се докаже, пациентът ще се лекува безплатно”, обясни проф. Йовчо Йовчев, директор на старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Заведението е от тези, които изискват изследване за всеки новопостъпил. Йовчев каза, че пациентите сами решават къде и как да направят пробите. За меродавен се считал тест до 72 часа, а ако болните не представят сами резултат, им се прави бърз тест в болницата. Жителка на Стара Загора разказа как всичко това се случва практически  – нейна възрастна сродница счупила крак, линейка я закарала в УМБАЛ, а преди операцията трябвало да плати бърз тест.

Майка на онкоболно дете пък заяви, че и двамата трябва да си направят тест преди преглед със скенер в столичната ИСУЛ, тъй като тя придружава малкия пациент. „Казаха ни да се явим с тест от предния ден. Не са уточнявали какъв да е точно. Но след като бързите дават грешки, имам ли избор какъв да направя?”, попита реторично жената. Тя живее в провинцията, затова тестовете са огромна допълнителна тежест за семейния бюджет. „Въпросът е принципен, касае много деца”, заяви жената.

В социалните мрежи има сигнали за неприети тежко болни хора, защото нямат тест или разполагат с резултат от преди седмица. Валят и всякакви сигнали за „коронавирусна суматоха” на гърба на пациенти без коронавирус – тест, а и рентгенова снимка се изисквали при лицево-челюстна операция, ортопеди и зъболекари също карали пациентите да вадят документ за COVID-19. Хората се притесняват, че всичко това може да се превърне в бизнес. Преди два дни и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че някои болници, особено частни, изискват пациентите да представят резултати от PCR-тестове. Неговата също започва да прави такова изследване за всеки новопостъпил. От заведението уточниха обаче, че при тях болните няма да плащат. В момента "Пирогов" разполага с около 6000 дарени теста.

 

ЧИСЛА

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болни от коронавирус у нас досега, съобщи пред БНР управителят на здравната каса проф. Петко Салчев. В момента се сключвали договори и ще започне заплащането на тестове, посочени от РЗИ, като за целта са отделени 6 млн. лева. Салчев потвърди, че бързите изследвания не се заплащат от касата. Касата определи цената на един PCR тест на 60 лв.

Към статията във в. СЕГА

Страници

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu
Това трябва да бъде забранено. Освен това е редно болниците, лекарите и зъболекарите, които искат ковид изследвания от пациенти, също да са длъжни да ПРЕДСТАВЯТ реципрочно на пациента резултати от ПСР, от последните три дни, от медицинския екип на отделението или на отделния медик, ако са в доболничната помощ или зъболекари. Така ще е честно донякъде. Иначе си е чисто изнудване.
gpc

Това е неизбежно последствие от разпускането на мерките, преди елиминирането на вируса. Очаквай да започнат да го изискват от все повече места, като условие за връщане на работа. Жалко и сбъркано е, че изискват хората да плащат за тестовете - би трябвало това да е грижа на държавата, а не да се създава поредния конфликт между лекари и пациенти.

Sine_metu

Ср., 13/05/2020 - 06:53 (нов)

KaraKoliu

Това трябва да бъде забранено.

 

Едно си знаят болшевиците, едно си баят - да се забрани. За комуниста нема значение, че например голяма университетска държавна болница е „вътре“ с 250 000 заради неуредена пътека за тестване и понеже се „даряват“ само 2-3 други, нито че алтернативата е стотици в риск и още по-големи загуби.

Under_My_Thumb

Sine_metu, не са се сетили да се възползват от дерьмократичната клинична пътека "Ухапан от алигатор" на зъболекаря-импресионист илко.

cymen

Тя е "вътре" заради безобразните кражби. Не може ръководители "вътре" с 250 000 да са "по-напред" от собственици на нормално печеливши предприятия.

Agent_Provocateur

Това е чист фашизъм.

Теста показва дали имаш антитела, но не показва дали си болен и/или вирусоносител. Ако има положителен тест от преди 3 седмици, определено не съм вирусоносител и ще ми откажат да ме лекуват???

gpc

Това не е вярно. Тестовете са два вида - едните показват дали имаш антитела, другите - дали имаш активна инфекция в момента.

сип

Медицинският персонал, при контакт с доказан ковид болен, извън специализираните отделениия –инфекциозно и интензивно, също сам си заплаща тестовете.

Непримирим

Отвори се нова бездънна ниша за печалбарство, както винаги на гърба на бедните.

Sine_metu

Хубаво е, че си непримирим, но бъди и сапиенс. Нито е печалбарство, напротив - чиста загуба за болниците, освен за 2-3-те „дарени“, нито е „както винаги на гърба на бедните“. Ковидът не гледа справки за доходи и имотни декларации, още по-малко болницата „дарена“ ли е, простосмъртна държавна, която със задна дата държавата ще компенсира или частна, която както винаги ще трябва да се оправя сама.

HKAndersen
снимка на HKAndersen
На гърба на овцете хипнотизирани от ковидизма. Няма пълна корелация между бедност и глупост.
Evasion

Хаосът е голям, надявам се управниците да помислят и за болните хора, не само за кръчмарите и фризьорките...

Илиан Мавров156...

Вчера 12.05. бях за изследване ЯМР в "София Мед".НИКОЙ не ме пита имам ли "тест"-попълних въпросник на регистратурата и толкоз.

Скромното ми мнение е,че който иска някаква информация СИ ПЛАЩА-болница плаща за теста на пациента щом иска да е "сигурна" ,че тоз човек не е приносител на "страшния и коварен"вирус.Пациента,ако иска да е уверен че зъболекаря,фризьорката,автомонтьора не са "заразоносители"плаща за техните "тестове".

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

частника  не му пука  и без друго само имитира лечение Но Усвоява много Пари 

Едно време влязал в болница ти правят всякакви изследвания и  кариест ти лекуват ако трябва...така се хващаха   неманифестирани Заболявания

 

 

Забрана частни кабинети и болници да получават каквито и да е пари от вноските на гражданите.

 

 

Противоконституционно е да се формира печалба с Обществен Ресурс!

Sine_metu

Ср., 13/05/2020 - 08:43 (нов)

МЕТЕОР

 

Виждам прогрес - вече не наричате обществените средства „държавни“. Но все още сте толкова близо до класовата омраза, колкото далече от истината.

Истината е, че 55% от разходите за здравеопазване са частни и ако има нещо противоконституционно, то е некой си да разпорежда на хората как да си харчат парите.

33% са обществени и се разпределят според предпочитанията на обществото, сиреч хората. Кеф им в държавни, кеф им в частни. Не си ти който да казваш.

Ако и когато платиш моите вноски и разходи - буюръм. Дотогава - трайко

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

Пиша за Здравни Осигур0вки  едни пари плащани и от държава и от хора  те се използват да формират печалба на частниците.

 

за твойте вноски не ми пука.Кви класи кви омрази намеси

Та часниците са турили да речем 1  дейност 100 лв  Касата им дав аоще пари посредство т.н направления  отделно им дава защото имали нам колко си легал макар  да нямат редица дейности..Няма реанимации ,инфекциозни патоанатоми и квот се стиш все Непечеливши

 

Демек частно Ограбване на здравни вноски.

 

А знаеш ли що няма Държавни аптеки?

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

Ппиша си за злоупотребите от частните "болници" една не се включи в  песвдо епидемията   но брата на червея  се снима като "санитарка" с частниците.... не дадоха  кво и как е "помагал"

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Едно си знаят болшевиците, едно си баят - да се забрани. За комуниста нема значение, че например голяма университетска държавна болница е „вътре“ с 250 000 заради неуредена пътека за тестване и понеже се „даряват“ само 2-3 други, нито че алтернативата е стотици в риск и още по-големи загуби.

Трябва да се забрани, защото е неморално. Неморално е защото бедни хора ще бъдат лишени от здравноосигурителни права и медицински грижи, незвисимо, че са здравноосигурени. "голяма университетска държавна болница е „вътре“ с 250000" Голямата университетска държавна болница (както и малките, частните, неуниверситетските, както и отделните лекарски и зъболекарски практики) са длъжни да осигурят противоепидемичен режим и мерки срещу вътреболнични инфекции и това е включено като разходи в пътеките и тарифите им. А ако имат желание за още по-голяма сигурност за себе си, могат да предложат на пациентите си безплатно изследване, а не да ги изнудват когато пациентите са в безизходица. По въпроса кой е болшевиц- ти си знаеш най-добре. 

Каспър

Я, масово тестване...в малко по-различен вариант де, но отново без намеса на държавата😁
То колко примера още, че да се светнат всички, че полза от тез "управляващи" няма.

сип

 болниците.....са длъжни да осигурят противоепидемичен режим и мерки срещу вътреболнични инфекции и това е включено като разходи в пътеките и тарифите им.

 

Бихте ли споделили, в коя пътека е включено изследване на PCR, при прием на болния, като част от

"противоепидемичен режим" и нали правите разлика, между  финансиране по пътека от ЗОК и "тарифа" на болница за платени прегледи, изследвания и процедури.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/11/18/prevenciq-control-vutrebolnichni-infekcii.pdf

 НАРЕДБА № 3 от 8.05.2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 43 от 14.05.2013 г., в сила от 11.05.2013 г

сип

Приятелю, това са изброените стандартни мерки за превенция на ВБИ. Въпросът беше, къде в "пътеките" е включено финансирането на въпросното изследване откриващо причинителя на ковид... , защото пътеките са източника на приход за лечебните заведения, който идва от осигуровките на гражданите, чрез касата.

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Приятелю,

ковид-19 е стандартно инфекциозно заболяване, за което се предвиждат стандартни мерки за предпазване от заболяване на медицинския персонал: миене/дезинфекция на ръце, ЛПС за лицето и работно облекло + дезинфекция и стерилизация.

Ето, държавата е оценила клиничната пътека за ковид-19 на 618 лв (№ 104 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА КОНТАГИОЗНИ ВИРУСНИ И БАКТЕРИАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ОСТРО ПРОТИЧАЩИ, С УСЛОЖНЕНИЯ). Цената е същата като за останалите вирусни инфекции-грип, морбили, варицела и т.н.  Значи ковид 19, според НЗОК и БЛС, по нищо не се различава от другите вирусни заболявния като диагностика, лечение и противоепидемични мерки. Изпълнителите на медицински дейности са се съгласили с това . Ако някой иска да прави допълнителни изследвания, редно е да са за сметка на искащия.

сип

Ами точно това казвам и аз :) Касата покрива в КП 104 изследванията за хоспитализираните с ковид.  Касата обаче, както Ви е известно не покрива изследванията за ковид в спешните кабинети, където се разпределят болните. Затова те се правят за сметка на пациентите. В случая пациентите  са "заинтересовани" . Здравното заведение следва стандартите за ВБИ, които бяхте така добър да посочите по -горе.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Защо ще изследваш за ковид някой, който няма клинична картина на ковид в спешния кабинет. Пациентът в този случай няма никакъв интерес да се изследва за ковид. По-скоро има интерес ти да се изследваш и да му покажеш резултат, за да не го заразиш.

сип

Защо ще изследваш за ковид някой, който няма клинична картина на ковид в спешния кабинет.

Изследват се безсимптомни, защото както предполагам Ви е известно, инкубационният период при ковид е продължителен и рискът от предаване на заразата е висок няколко дни преди появата на първите

симптоми.  Затова си позволих да отбележа, че най-вече болните са заинтересовани от тези изследвания. 

 

 

По-скоро има интерес ти да се изследваш и да му покажеш резултат, за да не го заразиш.

Напълно съм за , да се прави ежеседмичен тест на медицински персонал в болниците и домовете за възрастни хора и такива с увреждания. 

  

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Напълно съм за , да се прави ежеседмичен тест на медицински персонал в болниците и домовете за възрастни хора и такива с увреждания. 

Не става ясно дали ще си ЗА ако те карат да си ги плащаш тези тестове, както искаш да си ги плащат пациентите за всяко посещение на лекар-зъболекар. 

Пък и ако се замислиш малко, и си спомниш, че след положителен тест ти предстои 28 дни карантина, дори да си здрав заразоносител, не съм сигурен дали ще си ЗА.

  

сип

В указание на НЗОК от края на март е въведен код към КП 104 , с който се карантинира медицински персонал, който е бил в контакт с ковид пациенти. Там са описани условията, при които отделения/клиники и цели здравни заведения попадат под карантина, регламентирани са и изследвания за пациенти и персонал. Уредено е финансирането по пътека и не става изобщо въпрос за 28дни.

Не става ясно дали ще си ЗА ако те карат да си ги плащаш тези тестове, както искаш да си ги плащат пациентите за всяко посещение на лекар-зъболекар. 

Медицинският персонал, който обслужва пациенти в епидемична обстановка непрекъснато излага на риск собственото си здраве. От обществен интерес е тези хора да бъдат здрави, за да могат да лекуват и да се изследват регулярно, за да не разпространяват заразата в болниците. Разбирам, че Ви е трудно да приемете, че е редно държавата да осигури тези условия. :) 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

 не става изобщо въпрос за 28дни

Разбира се, че става дума за 28 дни. Заповед № РД-01-129/ 16.03.20г  и  № РД-01-165 от 27.03.2020 г.,

 

cymen

Да ръкопляскаме на Бялата мафия. Пардон, "медиците". И за това, че качествената журналистика го забеляза, макар и със седмица закъснение. Нищо не е, все пак не става дума за разместени павета.

Страници