facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Близо 100 000 българи искат да останат във Великобритания и след Брекзит

Два милиона европейски граждани са поискали да останат в Обединеното кралство след Брекзит, съобщи министърът на вътрешните работи Прити Пател. В цитираното от Пател число влизат и 96 100 българи. Според информацията, публикувана от британското правителство в сряда, общият брой на молбите, получени до края на септември, е над 1.8 милиона. 

 

Поляците (347 300), румънците (280 600) и италианците (200 700) са подали най-много заявления. Следват португалците (162 500), испанците (115 700) и българите (96 100). По данни на Агенцията за българите в чужбина от края на август около 280 хил. наши сънародници живеят в Обединеното кралство.

 

По официални данни са одобрени общо над 1.5 милиона заявления, като 61%  от заявителите са получили статут на уседналост (settled status), който се дава на хора, живели поне 5 години без прекъсване на острова. Този статут ще им позволи да продължат да работят и да получават социални помощи и след Брекзит.

Временен статут на уседналост (pre-settled status) са получили 38 процента други европейски граждани, живеещи от дълго време във Великобритания. Този статут им позволява да останат още пет години в страната и да кандидатстват за постоянен статут, след като таванът от пет години постоянно пребиваване бъде достигнат.


 

 

Към статията във в. СЕГА
volog2

Нима не искат да се съберат с Боко!? Да работят в автозавод, да не им отнемат децата и да шофират по асфалтирана магистрала с пълна газ (буквално, не на бензин)

dissidentbg

Става дума САМО за тези дето нямат британско поданство. Тези с британско поданство вече са интегрирани и не ги броят.

Бухта

Ба, интегрирани....  Живеят по 20 години, а английския им е като на 12 годишен пришълец от Африка...  Да не говорим, че само подскачат край шведската маса с надежда някой да им донесе стол...

Няколко такива знам, че гласуваха за Брекзит... Науката още се двоуми какъв термин да употреби за тях

×