facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Бизнесът се закани да протестира срещу глобите за шума

Само ден след като в сряда депутатите окончателно приеха Закона за защита на шума в околната среда, вчера бизнес организации обявиха, че промените са неприемливи. От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) поискаха да има разделение на "парти" зони и "тихи" зони в големите градове и в курортите. Според председателя на асоциацията Ричард Алибегов промените са направени без обществено обсъждане и без допитване до бизнеса. Пред Би Ти Ви той заяви готовност за организиране на национални протести, ако новият закон не бъде преразгледан.

Новите правила бяха приети от депутатите на второ четене в сряда след почти едногодишно забавяне. Законопроектът бе внесен от бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов и одобрен на първо четене още през юли миналата година. Няма обяснение какво наложи спешното му приемане сега.

Според новите правила силна музика не може да има в диапазона от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа. Изключение има за гарите, религиозните храмове и за системите за оповестяване на населението за бедствия. Глобите са впечатляващи - за заведения, барове и ресторанти, които вдигат шум през нощта, санкцията е от 3000 до 6000 лв., а за повторно провинение - от 5000 до 12 000 лв.

"Този закон е безумен, внесен е от хора, които не са запознати с бизнеса и с туристическата обстановка в страната. Приет е от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия бранш. През лятото хората излизат след 21 ч., тоест това е невъзможно вече, защото в 23 ч. всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос дори за музика, а за работа на открито", категоричен е Алибегов и допълва, че курортът "Слънчев бряг" повече от 15 години е рекламиран като парти дестинация.

По думите на председателя на БАЗ малкият и средният бизнес най-много ще претърпи финансови загуби, ще последва и негативизъм от страна на клиентите. Той предположи, че ще има фалити. "Този закон е от 80-те години на миналия век, те не направиха нищо ново - децибелите не са пипнати", изтъкна той.

Както в. "Сега" писа, новите разпоредби влизат в сила година след акциите по Черноморието на бившия вицепремиер Валери Симеонов, който "затваряше" заведения по морето заради силната музика в малките часове на нощта. Той коментира промените като голяма необходимост с оглед "тежките поражения, които шумът нанася на хората".
 

Към статията във в. СЕГА