facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Аркад" се връща в играта за "Български поток"

Въпросът кой ще строи участъка от "Турски поток" през България отново претърпя обрат. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на "Булгартранзгаз" да отстрани саудитския консорциум "Аркад" и да започне разговори с обединението "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ).

Според КЗК решението на държавната компания е незаконосъобразно и изпълнението трябва да бъде възложено на саудитците. Освен това "Булгартрансгаз" ще трябва да плати и разноските на "Аркад", които са 4500 лв. Толкова е държавната такса за образуване на производство през КЗК.

Борбата за това кой да изгради 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница започна още преди месец и вероятно няма да свърши с решението на КЗК. Причината е, че строителството на участъка ще глътне над 2.2 млрд. лв. и това прави проекта особено апетитен. 

В края на май българският оператор обяви, че "Аркад" отпада от състезанието, тъй като не е подал навреме редица документи, а от ГРРБ (италианско-люксембургски консорциум, свързван с руски фирми) са предложили по-добра оферта. От КЗК обаче не смятат това за редно. Предложената от ГРРБ отстъпка от първоначално дадената цена според антимонополистите е недопустимо изменение на офертата извън срока, регламентиран в Закона за обществените поръчки.

Решението на антимонополната комисия подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

В официално съобщение от "Булгартрансгаз" обявиха, че преди да решат дали да обжалват, ще анализират мотивите за решението на КЗК. Компанията е притисната от времето предвид подписаните договори за транзит на руски газ от Турция до Сърбия от януари 2020 година. Затова дружеството ще вземе предвид и това кой от двамата кандидати ще осигури по-бърза реализация на проекта.

Към статията във в. СЕГА
JollyRoger's

Още един батак и торби с данъкоплатски жълтици... За 6 месеца не могат да опънат и маркуч с дължина 474 километра... Ако ще и Главния маркучаджия лично да го опъва...

×