facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
АПИ си призна, че интелигентна система на "Струма" още няма

Интелигентната пътна система на "Струма", обявена като готова при откриването на най-новия участък на магистралата преди месец и половина, тепърва ще се надгражда, а контролният й център още не съществува. Това става ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), с което тя се опитва да се оневини за тежката верижна катастрофа, станала при много гъста мъгла във вторник. 

АПИ се засегна от "опитите за пореден път да се хвърли вина за тежък пътен инцидент върху пътната инфраструктура". Според съобщението обвиненията били несправедливи, защото новоизградената отсечка била сигнализирана с пътни знаци и маркировка "по всички правила на нормативната уредба".

Според АПИ участъкът между Кресна и Сандански хем има изградена техническа инфраструктура за интелигентна транспортна система, хем тя тепърва ще се надгражда и ще има общ център за управление на трафика. Той обаче щял да започне работа със завършването на лот 3.1 между Благоевград и Крупник. Тъй като изграждането на лот 3.3 от Кресна до Сандански завършило предсрочно, а лот 3.1 все още е в процес на изграждане, агенцията предприела стъпки за изграждането на временен контролен център за управление на трафика, който ще е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград. Но и той не е готов. Няма обяснение защо през декември покрай фанфарите при откриването шофьорите не са предупредени, че широко рекламираната интелигентна система още не работи. 

Ден след катастрофата АПИ се сети и да дава съвети как да се кара при гъста мъгла и намалена видимост: да карат "с по-ниска скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват по-голяма дистанция и да не предприемат резки маневри, изпреварвания или внезапно спиране" и да извършват "изключително внимателно шофиране". 

В сряда от Института по пътна безопасност заявиха пред Нова тв, че ако информационните системи на магистралата бяха подали навременна информация, инцидентът е можело да се размине без 14 пострадали и една жертва. „Ако стопанинът на пътя беше упълномощил някакво лице да уведоми шофьорите за голямата мъгла", даде пример за адекватно поведение Мартин Костов от неправителствената организация. По данни на института само за последните два месеца у нас са станали 10 верижни катастрофи, при които загиналите са шестима.

 

РЕКЛАМА

В съобщение на АПИ от декември се твърди, че "за първи път в проект за строителство на автомагистрален участък е изградена „Интелигентна транспортна система”, включваща станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение". Посочва се, че има информационни табла, камери, диспечери, които могат да пренасочват трафика дистанционно чрез табла, и две метеорологични станции, които освен всичко друго следят видимостта на пътя. Съоръженията дори "отчитали температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта".

 

РАЗСЛЕДВАНЕ

Прокуратурата е образувала две дела за инцидента - за смъртта на мъжа, който опита да предупреди за катастрофата, и за причиняване на множество травми по непредпазливост на няколко души.  "Рано е да се говори за първоначалните причини, довели до катастрофата", обяви в сряда говорителят на Националната следствена служба Мария Павлова пред "Фокус". До момента са разпитани 32-ма участници в инцидента, иззети като веществени доказателства са 14 от катастрофиралите превозни средства и е назначена експертиза на тахографските шайби на две от тях, за да се определи с каква скорост са се движили.

Към статията във в. СЕГА
Тренд Петков

дааа.....Лъжата стана нормалност в България. Да излъжеш, а ако те хванат да се хилиш и да казваш,че си се пошегувал или да се правиш на ударен, това ни демонстрират управляващите, взимайки пример от вожда си. Какво , да не сме забравили постоянното самохвалство, нищо че нещо се спихна напоследък. И ето ефекта - всички го вземат за пример, извъртането и лъжите станаха ежедневие

Памфуций
снимка на Памфуций

Интелигентната пътна система на "Струма", обявена като готова при откриването на най-новия участък на магистралата преди месец и половина, тепърва ще се надгражда, а контролният й център още не съществува.

Всекакви аналогии с Ларгото, прието като готово и впоследствие довършвано, да напълно случайни ....

Wolf ACE

А на бас, че е платена богати и пребогато, нищо че е няма!

Мамка му, насякъде, където ровнеш, смърди, та се не трае!

И още има хора, за които това е нормално!

kempes

Системата още я няма ... обаче парите са "усвоени".

А хората нека се трепят.

ONOGUNDUR

Абе ние да не сме луди в БГ за тази "интелигентна" система! Че кой ще е умника дето ще я направи, като гледам как всичко пращи по шевовете от "интелект" ми е ясно каква е и системата! 

ЛАФЪРДИЕВ

Е-минетките, търговския регистър, абе направо НЕ работещото Е- правителство, изпапкало над 2 милиарда..

Вие тук за откраднати един-два милиона са кахърите.

Я си спомнете къф лозунг вяха верни блюдолизци - храбри при резването на лентичката: Благодарим ти Баце, че ни направи евроогейци..

Paco Pacov

Има, ама още не е интелигентна. Сега само се чуди, какво става. 

https://iconomicabg.blogspot.com