facebook
twitter

Здраве

Слънчевите очила трябва първо да пазят, а после да красят

Уви, най-правилният избор са скиорските, които плътно обгръщат лицето
автор
zdrave.bg
450
 Pixabay

Често забравяме, че основната функция на слънчевите очила не е да са моден аксесоар. А да предпазват очите от ултравиолетовото излъчване на слънцето. В противен случай вредата ще е повече от ползата: зеницата, "излъгана" от очилата, няма да се свива от светлината и окото ще получава допълнителна доза излъчване, което постепенно може да доведе до изгаряне на ретината и дори до ослепяване.

Най-добре забравете за евтините имитации. Избирайте между стъклените и пластмасовите стъкла с различна степен на затъмняване и цвят.


Стъкло или пластмаса? 

Стъклените лещи дават гарантирана защита от ултравиолетовото излъчване и не се надраскват (разбира се, ако не ги пробвате, като ги търкате например с друго стъкло или метал). Пластмасовите са по-леки и по-тънки, а съвременните покрития им позволяват също да бъдат много устойчиви към драскотините. Но все пак и най-качествената пластмаса се нуждае от внимателно отношение.


Степен на затъмняване

Качествените очила са задължително придружени от етикет, върху който е посочен процентът на UVA и UVB излъчванията и дължината на вълните, блокирани от очилата. Вълните се измерват в нанометри и 100% защита дават очилата с маркировка 400 нм. Ако цифрата е по-малка, значи очилата пропускат част от ултравиолетовото излъчване.
Съществуват 5 степени за затъмнение на стъклата – от съвсем светли - пропускащи 80-100% от светлината, които защитават очите от ултравиолетовото излъчване само в облачно време, до съвсем тъмни, които пропускат само 3-8% от светлината. За градски условия са най-подходящи очилата, които пропускат светлина от 18 до 43%, за продължително и силно слънце – не повече от 18%, но например за планинския курорт през зимата се нуждаете от съвсем тъмни очила, които често са огледални и с наистина сериозна защита. 
Тъмните очила със съвсем малка пропускателна способност не са подходящи за шофиране. Можете да си купите т.нар. хамелеони – очила, които се променят в зависимост от яркостта на светлината. Те не е нужно да се свалят дори в тъмно помещение, защото в него стават абсолютно прозрачни.


Цветът на стъклата

Оранжевият и червеният цвят, които са доста модни, са твърде агресивни за очите и е установено, че дори влияят на психиката. Жълтият е твърде светъл за слънчевата светлина, а синият се понася добре от много малко хора. За най-подходящи и безопасни се смятат сивият, зеленият и кафявият цвят на стъклата - те най-добре поглъщат излъчването и дори успокояват очите.
Имайте предвид, че оцветяването на стъклото трябва да бъде равномерно, тъй като в противен случай очите се уморяват.


Размерът

Общото правило е, че очилата трябва да бъдат по-големи. Но най-правилният избор са очила, които карат своя собственик да прилича на скиор. Рамките трябва да бъдат широки и да скриват очите от двете страни. За съжаление, от гледна точка на естетиката огромните очила не отиват на всички. И мнозина предпочитат да носят очила с тънка рамка. Не трябва обаче да се забравя, че малките очила, които не закриват напълно очите, са лоши очила. От тях няма голяма полза – ако светлината попадне в окото, всички защити са без значение.


Рамката

Тук няма никакви правила и всички препоръки биха били субективни. Просто отделете време и пробвайте колкото се може повече рамки. Всичко зависи от вашия вкус, парите, които можете да отделите, и разбира се, от индивидуалните ви особености. Всичко е строго индивидуално: някои имат алергия към метала, при други дългите мигли се опират в твърде плоските очила. Ако често страдате от главоболие, можете да си направите очила с кожени рамки отстрани. Те са по-меки от металните и пластмасовите и ще се чувствате по-комфортно.
Ако сте с проблемно зрение, можете да носите контактни лещи и да си купите слънчеви очила по свой вкус, още повече че офталмолозите напоследък препоръчват именно това.

 

ЛЪЧЕНИЕ

В зависимост от дължината на вълната се различават три типа лъчи: UV-А, UV-В, UV-С.
Лъчите UV-А имат най-голяма дължина на вълната. Те способстват за появата на загар и допринасят за преждевременното стареене на кожата.
Лъчите UV-В предизвикват слънчеви изгаряния и често се сочат като причина за развитието на рак на кожата и заболявания на очите (например катаракта), а също така влошават протичането на някои болести като макулодистрофия и диабетна ретинопатия.
Лъчите UV-С са с най-къса вълна и са най-опасните. За щастие, те се поглъщат от земната атмосфера, преди да достигнат повърхността.

 

 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1078 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

502 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

197 5

Влез или се регистрирай за да коментираш