facebook
twitter

Здраве

Лятна депресия не е оксиморон

Нередовният график и липсата на физическа активност са фактори за състоянието
автор
zdrave.bg
844
 Илияна Кирилова

Тези, които се чувстват смачкани в лятната жега и не могат да разберат защо всички останали чакат с нетърпение сезона на морето, развлеченията и удоволствието, могат да си отдъхнат - не са сами. Не просто много хора не обичат топлото време, но медицината дори познава състояние, известно като лятна депресия. За част от хората тя е типично биологично състояние, а при други необичайните стресови ситуации през този сезон са фактор за психическо претоварване, което води до потиснатост и хронична умора.

Това, което прави депресията през лятото особено неприятна, е клишето, че летните месеци са период, през който човек би трябвало да се чувства добре, да излиза в отпуска и да се забавлява. А и хората наоколо правят и невъзможното да го поддържат. Ето основните причини, поради които някои се чувстват зле именно през летния сезон.
 

Сезонно афективно разстройство (САР) 

Според статистиката това състояние засяга около 5% от хората. САР е причина за депресия най-вече когато дните стават все по-къси и студени, но около 10% от хората със САР се чувстват по обратния начин – настъпването на лятото отключва депресивните симптоми. Това особено важи за страните с по-топъл климат, където летните депресии в резултат на САР са по-чести от зимните. Специалистите обясняват факта с температурните промени и увеличаването на влажността в този период от годината. Специфичните симптоми на лятната депресия често включват:

• липса на апетит 
• проблеми със съня 
• загуба на тегло 
• безпричинна тревожност


Нередовен летен график

Хората, които са страдали от депресия и преди, знаят, че постоянният дневен режим обикновено е ключът към успешното потискане на симптомите. А рутината не е особено характерна за летния сезон. Напротив - често настъпва хаос в плана за деня или седмицата, което е доста стресиращо. Ето защо дори така очакваната ваканция може да наруши нормалното протичане на цикъла работа-хранене-сън, а това неминуемо се отразява негативно на настроението.


Проблеми с външния вид

В жегата човек няма как да скрие тялото си под пластове дрехи, а има достатъчно много хора, които не са доволни от своя външен вид до степен това да ги потиска.

 

Финансови проблеми

Лятото е сезонът за харчене и финансовите проблеми винаги излизат на преден план. 
 

Жегата

Повечето хора се наслаждават на топлото време. Някои дори обожават да лежат на плажа по цял ден. Но за останалите лятната жега може да се превърне в сериозен проблем. Заради прекалено топлото време излизането и спортът навън се редуцират, а храненето може да стане нездравословно - например фаст фууд, защото е твърде горещо за готвене.


Какво може да се направи 

Потърсете помощ от специалист - психиатър, психолог, личен лекар. Никога не подценявайте симптомите на депресия и не чакайте просто да отминат – това може и да не се случи. Но дори и лятната депресия да отзвучи през октомври, това не е причина да я игнорирате през юли – това са цели три месеца на иначе преодолимо чувство на потиснатост.

Направете си план. Единственото положително в лятната депресия е, че тя е предвидима – човек знае кога да я очаква. Затова, ако се чувствате добре през пролетта, помислете над аспектите от вашия живот, които ви развалят настроението през лятото. Отговорете си сами на въпросите: Какво ще предотврати лятната депресия? Кой е най-добрият начин да си взема почивка от работа? Колко пари да заделя? По този начин ще почувствате, че държите под контрол ситуацията, каквито и изненади да поднесе лятото този път.

Наспивайте се. Ваканцията, късите нощи, забавленията през нощта – всички развалят обичайния ритъм на спане. А недостатъчният сън често отключва състоянието на депресия.

Спортувайте. Много проучвания са доказали, че редовните физически упражнения подпомагат организма да се справи с депресията. Ето защо, дори и да стане прекалено горещо за нормалната ви спортна дейност, намерете друг начин да се поддържате в тонус. Тренирайте рано сутрин или късно вечер, когато температурите не са толкова високи.

Не се преуморявайте с фитнес или диети. Не започвайте летния сезон с ограничаващи диети и извънредни физически натоварвания. С тях организмът се претоварва и стресира. Достатъчно е да спортувате умерено и да се храните здравословно.

В крайна сметка: каква е причината? Ако страдате от лятна депресия всяка година, единственото трайно решение е да се открие причината за нея. Често хората например асоциират лятото със спомена за неприятно преживяване или раздяла в миналото. Систематизирането на възможните причини прави възможно да бъде прекратен порочният кръг.

Планирайте ваканцията си внимателно. Преди да опаковате багажа за предстоящата почивка, добре е да си отговорите на няколко въпроса: 
- Това ли е нещото, което искате?
- Ще бъде ли това истинска почивка, или само ще ви натовари и стресира допълнително?
- Вместо да си вземете една дълга отпуска, няма ли да е по-добре да разпределите почивните си дни през цялото лято?
- Не е ли по-добре да останете вкъщи и така да си отпочинете?

Във всички случаи е по-добре да не се впускайте във ваканция, ако няма да й се насладите.

Не винете себе си. Особено неприятното на лятната депресия е, че човек се чувства не на място. Всички наоколо изглеждат толкова щастливи, че човек започва да се пита какво не му е наред. Опитайте да не мислите по този начин. Спрете да се сравнявате с хората около вас и да смятате, че трябва да сте щастливи само защото календарът показва месец юли. Вместо това се съсредоточете върху причините за състоянието си и се опитайте да ги преодолеете.

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

960 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

454 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

169 5

Коментари

Мицо

Гледам, че снимката е от Албена, ама силно се съмнявам да е от това лято...

dobadoba

Златни Пясъци - север, хотел Гларус(май има по-модерно име сега, не съм сигурен).

Берлин и Обзор(хотелите) не се виждат на снимката, може би остават в заден план.

Преди няколко месеца се отбих там.

Спомените оживяха веднага...

⚓️

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Какво може да се направи 

Потърсете помощ от специалист - психиатър, психолог, личен лекар. Никога не подценявайте симптомите на депресия и не чакайте просто да отминат – това може и да не се случи.

Ако причина за депресията е интелектуален спад и последваща скука, 

то наистина е полезно да се обърнете към горепосочените лица.

Ще получите порция забавление с тяхното простодушно невежество,

подправено с категоричност и прозрачни опити да пробутат химията си.

 

Ако искате да треперите като госпожа Меркел -- давайте, пийте хаповете им в жегата.

Да, оказва се, че Ангела е пострадала от антидепресантиу изпити в жегата.

Баща ѝ е починал преди 4 месеца и тя, поради разсеяност или чувство за отговорност, е последвала съветите на горепосочените лица, па пила антидепресанти в предписаната доза. Повишена фоточувствителност и понижена регулируемост на телесната температура са най-слабите , но и най-чести странични ефекти от хаповете на психо-дилърите на психофармака. Част от останалите са надлежно описани в листовките, но това не спира нито дилърите, нито зарибените.

 

Принципът е:

"Баба ти да не би да е пила хапчета, когато са били войни, глад, земеделци, фашисти и комунисти? Щом тя е изтърпяла всичко това, ще изтърпиш и ти скуката и глупостта си."

Влез или се регистрирай за да коментираш