Quantcast

Медия без
политическа реклама

Липсващата 6-валентна ваксина за бебета идва в началото на септември

10 Авг. 2023
Pixabay
Личните лекари ще въведат ред за поставянето на ваксината

Ваксината за бебета срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б ще бъде доставена до 8 септември тази година, разпространи БТА отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ).

От МЗ издадоха указания към регионалните здравни инспекции за създаване на организация, която предвижда да се информират общопрактикуващите лекари. Лекарите ще трябва приоритетно да имунизират с първи прием на ваксината неваксинирани деца на двумесечна възраст с наличните количества ваксина и временно да отложат прилагането на втори и/или трети прием на подлежащите за ваксиниране деца.

До 25 август в МЗ очакват информация от здравните инспекции за необходимите количества от ваксината за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием на шесткомпонентна ваксина.

В края на юли 2023 г. в МЗ се получи информация от изпълнителя по договора за доставка на шесткомпонентната ваксина, която се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.

На 1 август Столичната регионална здравна инспекция публикува данни за наличните ваксини, от които беше видно, че шествалентната ваксина не е налична. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза тогава, че причината е производствен проблем и се очаква скорошна доставка от 15 хиляди дози.

Шествалентната ваксина "Хексацима" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б - част от задължителния имунизационен календар, липсва, показва справка към 31 юли на сайта на Столичната здравна инспекция.

 

Ключови думи:

шествалентна ваксина