Quantcast
Пътят на Никола Тесла от Балканите до великите открития | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Пътят на Никола Тесла от Балканите до великите открития

Гениалният изобретател, открил променливия ток, проектира система за безплатна енергия, летяща чиния и електромобил
 Уикипедия
Тесла изследва природата на мълниите и прави редица експерименти в лабораторията си. Бобината на Тесла и днес се използва за получаване на дълги искрови разряди  - мълнии. През 1998 г. инженерът от Станфорд Грег Лей демонстрира пред публика ефекта на „мълния по поръчка“, стоейки в метална клетка под гигантски контур, управлявайки мълниите с помощта на метална „вълшебна" пръчка. 

Той е гений от Балканите. На него са кръстени кратер на Луната, астероидът 2244, летище в Белград и най-голямата ТЕЦ в Сърбия. Да не забравяме и известната компания за електромобили Tesla Motors. И единицата за магнитна индукция, носеща неговото име.  

Никола Тесла е гениален учен и инженер. Именно той разработва основите на електрическо захранване с променлив ток и открива приложенията на електромагнитната индукция. Негови разработки са в основата на радиото и на електромобила. Има регистрирани около 300 изобретения, патентовани в САЩ, Великобритания, Канада и още над 20 страни. Днес използваме много от неговите изобретения, без да осъзнаваме, че те са родени в ума на Тесла - като рентгена, микровълновата печка, луминесцентната лампа, задвижването на турбините на вецовете, дори дистанционното, с което сменяме каналите на телевизора. Голяма част от записките и чертежите му са изчезнали - смята се, че са прибрани в тайните архиви на ФБР.  През 1931 г. великият откривател е на корицата на "Таймс" по случай 75-годишнината му. Получава десетки поздравителни писма от светила в науката и техниката, вкл. от Алберт Айнщайн.  

Великият ум е роден в Смилян, днешна Хърватия, в семейство на етнически сърби. Като дете се разболява от холера и девет месеца е на легло между живота и смъртта. Когато пораства, Никола Тесла учи инженерство, после работи в различни европейски държави, а през 1884 г. решава да емигрира в САЩ. 28-годишният момък дава всичките си пари, за да си купи еднопосочен билет за кораба. Озовава се в Ню Йорк, за са сбъдне мечтата си - да работи за Томас Алва Едисон, вече прочут с изобретяването на електрическата крушка. Именно там Тесла открива предимствата на променливия ток пред постоянния. Но Едисон не се радва на успехите му, дори ги неглижира и отрича. Обиденият изобретател напуска. После го привлича в бизнеса си индустриалецът Джордж Уестингхаус. Но и там работата на Тесла не е безоблачна. Всъщност и Едисон, и Уестингхаус печелят здраво от неговите изобретения, защото държат патентните права, а за гениалния инженер остават трохите. Най-лошото е, че те му поръчват с какво да се занимава и с какво не. Едисон го приема и като конкурент, защото заплашва бизнеса му, който е базиран на постоянния ток. За да съсипе Тесла и да внуши, че откритието му е опасно, Едисон прави публични демонстрации, като пуска променлив ток и убива бездомни кучета и котки.

В крайна сметка Тесла решава да основе фирма и да си направи собствена лаборатория. И геният се развихря. Регистрира огромен брой открития и изобретения и печели значителни суми, но влага всичко изкарано в нови експерименти. По природа самотник и ексцентрик, той никога не създава семейство и в последните години на живота си гасне беден и задлъжнял в хотелска стая  в Ню Йорк. 

Геният има открития, които са на границата между науката и фантастиката и са забулени с мистика.  

Едно от най-великите му изобретения е пренасянето на електрически ток под високо напрежение на дълги разстояния без помощта на кабел.

В началото на 20-и век Тесла проектира „Международна безжична система за предаване на информация и енергия" -  много преди друг да се сети за чудото интернет. Тук историята е забулена от мистерия, като според една от версиите проектът е бил прекъснат заради избухването на Първата световна война, а американските военни са забранили на Тесла да продължи революционния си експеримент. 

С финансовата помощ на Дж.П. Морган Тесла проектирал и построил кулата Уондърклиф – гигантска безжична предавателна станция. Ученият планирал да построи множество такива кули, с помощта на които безжично и напълно безплатно да пренася електрическа енергия. Идеята за безплатна енергия обаче стреснала хората с пари и финансирането секнало, както и грандиозният проект.  

Тесла конструира "летяща чиния" и дори получава патент за нея. През 1911 г. той разказва пред The New York Herald за своята антигравитационна машина: „Тя няма нито крила, нито витла. Може да я видите на земята и никога няма да предположите, че това е летателен апарат. И все пак тя ще бъде в състояние да се движи на воля из въздуха във всяка посока със скорост по-висока от всяка, достигана до момента." Но летящата машина нямала собствен източник на енергия, трябвало да се захранва от кулите за безжичен пренос на ток, които така и не били построени. 

През 1933 г. геният разработва по поръчка на "Дженеръл мотърс" и "Дженеръл електрикс" прототип на електрически автомобил. Според свидетели на тестовете колата чудо потеглила и развила много висока скорост. Историята мълчи какво се е случило нататък - чертежите на Тесла са изчезнали.

 

Единакът ексцентрик 

Никола Тесла говорел осем езика, притежавал фотографска памет и огромна работоспособност - от студент свикнал да спи по 2-3 часа и бил в състояние да прекара в лабораторията си 84 часа без почивка, улисан в поредния опит.

Обичал гълъбите и билярда, не понасял дебели хора и миризма на камфор. Бил обсебен от цифрата 3. Миел си ръцете три пъти подред и преди да влезе в сграда, правел три обиколки около нея.  Висок, слаб, със светли очи, елегантно облечен, Никола Тесла бил харесван от жените, но оставал вечен ерген - бил убеден, че семейният живот пречи на изследователя. 

Ключови думи:

Никола Тесла

Още

Светиите и зехтините на остров Брач
Кой уби генерал Скобелев

22.10.2021

1203
Виктория, която броди по дирите на думите