facebook
twitter

Видео

Коронавирус с лъжи не се бори!

С поредица от груби грешки и на централните, и на местните здравни органи Видинска област се превърна в най-големия пробив на COVID-19 в България
30 567

До 2 април Видин липсва от сцената на пандемията. На този ден за пръв път попада в сводките на националния оперативен щаб по незабележим с нищо начин, който да подскаже, че в следващите 4 седмици областта ще получи главна роля в трагедия от грешки. Един месец по-късно Видин е областта с най-висок дял заразени спрямо населението, с три активни, тежки огнища в старчески домове и дом за деца с увреждания, с над 10% от медиците извън строя заради положителни проби за коронавирус и с граждани, медици и власти в задълбочаващ се конфликт. Какво се случи, за да се стигне дотук?

 

Болницата - всички са виновни и никой не е виновен

 

20 април е Светли понеделник - празничният ден след Великден, помрачен от смъртта на Милен Цветков от предния ден и заканите на МВР да отмъсти на всички, нарушили указанията да не пътуват. В статистиката за този ден Видин би могъл да мине между другото с 23 заразени. Към онзи момент областта тихо заема своето място в общата статистика, изпреварвана от шест други региона.

Ситуацията във Видин обаче се оказва уникална за България - две трети от потвърдените случаи там са медици и персонал в областната болница "Св. Петка". "Случилото се във Видин вероятно се дължи на пренебрегване на мерките за безопасност", коментира тогава с хладен тон шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Както винаги, когато стане дума за съществен дефект в превенцията, отговорността чевръсто е заметена далеч от залата за пресконференции на Министерския съвет. Но истината рядко е само в черно и бяло.

20 април не изглежда празничен за Диана Богомилова, медицинска сестра в отделението по неврология, заразена с COVID-19. В същия ден във "Фейсбук" лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев споделя нейния разказ: "Не бяхме подготвени за този вирус. Еднократните предпазни средства се използват многократно, няма обособени помещения за обличането и събличането им (обличат се в тоалетните), няма ръкавици... по 1.2 чифта на дежурство, трябва да ги пестим, маски-пародии, работещи пенсионери и рискови групи колеги, смесване на потоци, почти всички работим на 2 места. Преглежда се пациентът в линейката, а след това обикаля из болницата до рентген и други звена, лаборантките минават през цялата болница с предпазния екип, с който са обслужвали заразен пациент... Не ние сме виновни за ситуацията, а търговското дружество, което във време на пандемия иска да генерира печалба и неврологията не спря приема на пациенти, а напротив - приемаха се с температура и усложнения БЕЗ да им се направят тестове! Разпорежданията са ни да обличаме предпазни средства при доказан COVID-19, ДОКАЗАН! При 22-ма души персонал в Неврологично отделение, предпазните костюми са 8!".

Драматичният разказ на Диана Богомилова е добре предизвестен от поредица репортажи от Видин и разкази на медици от болницата в социалните мрежи. Те започват още в деня, когато е съобщен първият потвърден случай и са тъжна хроника на хаоса, завършил с над 130 заразени, шестима починали, част от тях безпомощни възрастни и деца с увреждания, а 40 - медицински лица.

 

Дай 50 лв. на касата!

 

Конфликтите във Видин се появяват едновременно с вируса. Марияна Върбовска е в екипа на спешното отделение, който на 31 март приема първия пациент с положителна проба за COVID 19. Медиците си вземат проби за тест според всички указания и наредби, питат и за бърз тест в микробиологичната лаборатория на болницата. "Д-р Виденова (шеф на лабораторията и член на местния щаб - б.р.) ми отговори: "Иди си плати на касата 50 лв., донеси ми касов бон и ще ти направя тест", разказва медицинската сестра във "Фейсбук". И споделя: "Не знам дали можете да си представите как се почувствах, при положение че работим без предпазни средства - по една маска и ограничен брой ръкавици за 12-часово дежурство".

На следващия ден шефът на местната РЗИ д-р Венцислав Владински потвърждава пред БНР това, което знаем всички от самото начало - че "нарежданията от Централната референтна лаборатория и на проф. Кантарджиев са пробата да се прави само на лица със симптоматика. На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. Остават под карантина и наблюдение на личния лекар. Който иска, даже и от гражданите, отива, плаща си на регистратурата и му се прави този тест". Медиците не просто не получават бързи тестове, но и взетите проби са унищожени, защото референтната лаборатория е отказала да ги изследва - хората нямали оплаквания.

На 4 април, след като по случая се е вдигнал шум, Марияна Върбовска е повикана в болницата, където на нея и на колегите й отново са взети проби. Този път всички контактни медици дават проби и за PCR, и за бързи тестове. Изведнъж тестовете са станали безплатни. Докато дойдат резултатите обаче, са загубени ценни дни.

Медиците не са единствените, които нямат право на тест. На 2 април 88-годишният баща на Петър Миланов е приет в неврологичното отделение на видинската болница с инсулт. Едва на 15 април пациентът е тестван за COVID-19 и пробата е положителна. Миланов твърди, че нито той, нито неговата сестра, нито пък 86-годишната му майка са тествани за коронавирус, въпреки че са контактни лица. "7 дни се опитвахме да ги накараме да ни тестват, но отказаха, защото сме нямали симптоми. Ние си наложихме доброволно карантина, защото сме отговорни граждани. Сега сме изолирани тримата", разказа Миланов пред "Сега".

Случаят на Миланов се вписва в поредица от разкрития на БОЕЦ за отказ от тестване на рискови групи, които сдружението публикува от седмици. Двамата с Георгиев записват видео, публикувано на 20 април във "Фейсбук". На 22 април Георги Георгиев вече е клиент на прокуратурата, която му повдига обвинение за всяване на паника с неверни твърдения, въпреки че твърденията му са идентични на публични изяви на представители на местните здравни власти и куп работещи в болницата. Но както е известно, МВР и прокуратурата във Видин осмислят съществуването си, като преследват лидера на БОЕЦ.

Седмица по-късно сигнал за отказ от тестване идва и от общински съветник на ГЕРБ и дългогодишен лекар в Сливен д-р Димитър Павлов. "Oт 18 април oтдeлeниeтo ми e кaрaнтинирaнo зa 2 ceдмици. Cтaвa думa зa 25 чoвeкa. Дo мoмeнтa никoй нe ни e изcлeдвaл, a вceки oт нac имa ceмeйcтвo. Ако някой от нас е позитивен, кaквo cтaвa, гocпoдa oт Щaбa? Кoгa щe ни изcлeдвaт? Кoгaтo влeзeм в cтaтиcтикaтa нa зaрaзeнитe!?", пита д-р Павлов. Няколко дни след този гневен пост хиляди ще изпратят д-р Илияна Иванова от инфекциозното отделение в града - първата жертва на коронавируса сред медицинския персонал у нас, а положителен резултат ще дадат още най-малко трима от семейството й.

В следващите дни тестовете във Видин показват, че в болницата е налице епидемичен взрив - към момента заразени са 40 души от 360 лекари, медицински сестри и санитари. За щаба и здравните власти в града нещата са прости: "Спецификата на работа във видинската болница е, че лекарите работят освен в стационара, и в болничната помощ. Наблюдава се кръстосано движение, което е улеснило разпространението. То обаче може да стане, само ако са снижени изискванията за носене на лични предпазни средства и употреба на дезинфектанти", повтаря за пореден път директорът на столичното РЗИ Данчо Пенев след проверка на място.

 

Получихме шлемове и очила, когато вече бяхме заразени

 

Докато един по един дават положителни проби, медиците на МБАЛ "Св. Петка" са подложени на атака колко са безотговорни. Острие на атаката е шефът на местното РЗИ д-р Владински. Упреци произнасят и шефът на НОЩ ген. Мутафчийски, и главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

„ Не ми е приятно да го казвам на колегите, но истината е, че те все още на някои места не ползват както трябва (предпазните средства). Имаше в началото оправдание – нямаме достатъчно лични предпазни средства. Сега няма болница, в която да няма - има маски от най-висок клас“, уверява Кунчев. 

"Нa cутрeшния брифинг д-р Кунчeв изрeчe лъжa или aкo нe e излъгaл, знaчи нe e нaяcнo c нeщaтa. Нямa тaкoвa нeщo (маски от най-висок клас)! Нитo в бoлницaтa, нитo в ДКЦ-тo, къдeтo рaбoтя. Щe ce увeличaвa брoят нa зaрaзeнитe здрaвни рaбoтници. Пoрaди нeзнaниeтo му. A e глaвeн  инcпeктoр", пише във "Фейсбук" д-р Павлов от Сливен. Медицинската сестра от Видин Диана Богомилова простичко обяснява пред БНР: "Ползвахме всички налични средства. Получихме шлемове и очила, когато вече бяхме заразени".

Във Видин има 29 заразени медици, когато прокуристът д-р Ивета Найденова установява при внезапна проверка, че някои от хората на работа не носят очила или шлем, защото им пречат.

 

На първа линия - очен лекар и дерматолог

 

И без COVID-19 видинската болница непрекъснато е заплашена от фалит, затваряне или друга криза заради хроничната липса на лекари и медицински персонал и ниското заплащане. Медицинските сестри са на ръба на минималната заплата, а сред колектива често има напрежение заради големите разлики в заплащането. Неврологичното отделение, от което започна кризата, беше пред закриване още преди коронакризата. Един първите разболели се лекари там беше невролог на 77 години. В дните преди и след Великден на първа линия са принудени да излязат очен лекар, дерматолог, хирург и специалист уши-нос-гърло, докато коронавирусът шета из отделенията - първо неврологичното, после кардиологичното, а сега и хирургията. В нито един момент от ранното развитие на епидемията не се стига до пълно затваряне на отделения или на цялата болница. В определени периоди просто работата спира, защото няма здрав персонал.

 

Домът за стари хора в Гара Орешец - надежда всяка тук оставете

 

Някъде в средата на април обитателите на дома в Гара Орешец правят контакт с епидемичния взрив в областната болница във Видин. Случва се покрай възрастен човек от дома, който получава инсулт. В дните преди Великден той е транспортиран до МБАЛ "Св. Петка" и настанен в неврологичното отделение. "Вероятно го вкараха, за да му вземат клиничната пътека. Върнаха го миналия понеделник, не беше излекуван. Влоши му се състоянието, затова го върнаха и му взеха пак проби", разказва пред БНР кметът на Орешец Юлиян Симеонов. Той и колегата му от гара Димово Светослав Славчев бързо се превръщат в трън в дневния ред на НОЩ и местните здравни власти.

"Болните са изолирани, персоналът е осигурен още от миналата седмица с лични предпазни средства, прави се дезинфекция, така че няма никакъв проблем". Думите са на шефа на местното РЗИ Владински и са от 23 април. Следващата седмица ще покаже, че д-р Владински е лош пророк.

Мерките в дома не вършат работа и това е ясно от самото начало - заразата се разпространява, въпреки че първите потвърдени са в отделни стаи, от които не излизат. Няколко дни стигат, за да се установи коронавирус у 12 от 26 обитатели и при трима от 16 души персонал. Сухата статистика обаче не стига, за да се промени нещо в режима на дома - както често става, за това е необходима намесата на премиера Борисов.

До него се стига след два дни грозно прехвърляне на топката между местните и здравните власти за осмината заразени, които остават в дома. "Ситуацията се влошава с всеки изминал час, едни и същи хора се грижат и за болни, и за здрави", оплаква се кметът на Димово пред Би Ти Ви. И разказва покъртителна история как през нощта е викана спешна помощ за човек в тежко състояние, който на другия ден е върнат и зарязан от линейката пред заключената врата на дома.

На авансцената отново изскача шефът на РЗИ д-р Владински, който както стана ясно по-горе, не се трогва от нищо: "Иска да се отърве от тях, това е целта на кмета! Същият този човек няма пневмония, просто има кашлица. Кметът ми докладва, че има 2 жени в тежко положение, абсолютно невярно. Лично директорът на регионалната здравна каса заедно с доктора, който се занимава с дома, са влезли в дома. Всеки пациент е бил прегледан от лекаря и е премерена температурата. Само 3-ма от тях са имали 37.5  градуса". Началникът му доц. Кунчев е даже оптимист: "Не виждаме пропуск в РЗИ. Много е оптимистично, че хора на такава възраст и с толкова много хронични заболявания, не развиват никаква клиника".

Кунчев с лека ръка обявява твърденията на местните власти за неистина. "Определено не е един и същи персонал - хората, които са показали положителен резултат, не работят с така наречените "здрави". Всъщност в дома болни няма - има заразени и заразоносители. Те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване - има хора, които работят само с тях и не се смесва начинът на работа на двата етажа", твърди Кунчев.

На следващия ден щабът рязко сменя тона. Заразените от дома най-сетне са изведени оттам и са преместени във врачанската болница (един е транспортиран до "Токуда" по желание на близките). РЗИ-тата се впускат да правят тестове из всички старчески домове, а доц. Кунчев вече търси възможности как да се разделят двата потока - здрави и заразени, и заговаря даже за мобилизация на хотели и санаториуми. Здравният министър Кирил Ананиев пък лично се явява в гара Орешец с нови защитни облекла, като с благ тон обяснява, че старите - 35-годишни реликви от държавния резерв, били специално поискани от хората от дома. И двете изяви напълно отговарят на жанра "Заради вашите номерца сега ще ходите като глашатаи по селата". Признание, че нещо е липсвало в указанията и мерките не последва. Нито пък обяснение защо тепърва ще правим "стратегическо тестуване" по старческите домове.

След визитата на Ананиев облеклата "от времето на Хо Ши Мин" вероятно са отишли най-сетне на боклука. Проблемите обаче не щат да си отидат сами, а в размирните първи седмици са посети и нови. Инатът има цена - разпространението на заразата в дома, уви, продължава и вече обхваща почти всичките му обитатели. Към нея се добавят и нови огнища - в дом за деца, повечето от които с увреждания, сетне и в още един старчески дом - в Кула. И при децата началото е стръмно - от изследвани 26 лица, 12 са заразени с коронавирус - 8 деца и младежи и 4 души персонал. И тук властите са уверени в действията си - създадена е организация, осигурен е персонал, и пр., и пр. Остава да чакаме стратегическото тестуване да стигне и до другите домове за деца от този тип.

Напоследък често се повтаря, че епидемиите са огледало на обществата, в които бушуват и увеличават като с лупа техните недъзи. В тази северозападна история има още много драматични детайли - дядото-рецидивист с деменция, който доказа оптимизма на Кунчев за здравето на заразените и избяга от врачанската болница, нежеланието на врачани да приемат видинчани, ръкавиците с три пръста от костюмите срещу радиация, с които оборудваха хората на първа линия. Има и много въпроси без отговор, например можеше ли да се затвори видинската болница преди да стигнем дотук и щеше ли да помогне това.

Нямаше ги обаче думите, които чухме едва сега. "Първо, това са наши сънародници. Второ, месеци наред нашата МБАЛ "Христо Ботев" беше в критично състояние и много врачани се лекуваха в съседните градове, без някой да ги гони от там. И не на последно място, коронавирусът трябва да ни направи по-мъдри и обединени. Да се делим на врачани, видинчани или плевенчани в тази ситуация е крайно неприемливо! Всеки наличен ресурс в държавата трябва да се използва ефективно в тази битка,“ обърна се към съгражданите си кметът на Враца Калин Каменов. А шефът на МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца д-р Петър Керемедчиев добавя: "Тези хора трябва да бъдат настанени някъде в региона, а навсякъде е пълно с пациенти. И аз се съгласих, защото, първо, са граждани на България, второ, това са хора с доказано вирусоносителство, но все още са добре, защо да не им помогнем ?!". Колко заразени във Видин можеха сега да са здрави с подобни общи усилия?

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният министър: Заразените търсят помощ в последния момент

08.09.2020

2095 30
Борисов няма да сдава, ако не събере подкрепа за ВНС (видео)

01.09.2020

Обновена

21892 105
Болница без сестра се готви да лекува COVID-19

30.08.2020

ДИЯН ИВАНОВ

6909 33

Коментари

Страници

Stоrmbringer

В същия ден във "Фейсбук" лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев споделя...

Случаят на Миланов се вписва в поредица от разкрития на БОЕЦ...

МВР и прокуратурата... преследват лидера на БОЕЦ...

Редакцията...

Johnny2965

Досега всичко бе под контрол. След тре дни контролът ще бъде разхлабен. Тогава ще е интересно!

bay Dragan

И аз фанах Кунчев два пъти да послъгва вземайки челен опит от Него.

Шлифера

Ами народа казва: С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ, ТАКЪВ СТАВАШ!!!

А в наща татковина единственият СЪДЕБНО ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ  е  БАРБАС ГАНЬОС!!!!

mamut

 ми налие земляк от гр.Марица(ака Симеоновград), пък и в рзи асково е бил , та простено да ти е. За бай Драган е

Epikur

 

 

    Вярно е, че е много трудно да признаеш че си сгрешил, но като те притиснат фактите, трябва да го признаеш. С неохота, но е необходимо. Всички които са следили пресконференциите, сигурно ще си спомнят, че журналист от телевизията на Слави 7/8, зададе точно въпроса за огромните проблеми във Видин. Тогава Мутафчийски прехвърли микрофона за отговор към колегата си отдясно и доцента главен инспектор хладнокръвно излъга. Истината излезе по-късно и тя е доста неприятна. 

ПероВТ

Няма ли кой да ги прати на съд тези щабни началници? Лъжите им са документирани. Един Георгиев от Боец бие камбаната от месец, а прокуратурата него подгони. Къде са опозицията, президентът, правозащитниците?

Прав е доцент Мангъров - назначаването на коремен хирург за шеф на Щаба е все едно епидемиолог да бъде назначен за национален консултант по хирургия. В това правителство изглежда е правило министрите да са лаици в областта, която ръководят. На здравеопазването - финансист, на отбраната - историк, на енергетиката - счетоводител, вицепремиер по въпросите на икономиката - философ. А най-отгоре - другарят председател - център-нападател.

майор

Кой питаш?

Гешов ли?

Дали може да разсъдиш, въпреки че имам големи съмнения в тая ти способност, че ако това беше вярно, какво щеше да е, а?

Mars11

   Чудовищни разкрития. Цялата шайка ще бъдат клиенти на съда в Хага.

Purple__Haze

Защо ми се струва, че медицинският персонал (не само от ОБ-Видин) има основание да осъди лично и Барселонския татко, и Глашатаят МУ на Смъртта и Ръкавелката-министърче, и Главния санитарен инспектор (в изборната листа за депутати на Шайката)?

Непримирим

А не трябва ли да се разследва прокуратурата, която вместо да провери сигнала, разследва подателя на сигнала???

Джиджи

Сефте ... 😊😋💃

mi6osp.

Оставка и съд! 

PlaNed
снимка на PlaNed

Здравният министър Кирил Ананиев пък лично се явява в гара Орешец с нови защитни облекла, като с благ тон обяснява, че старите - 35-годишни реликви от държавния резерв, били специално поискани от хората от дома.

Този, само заради тази гавра с хората трябва да бъде преследван до дупка!

Теофил_Харизанов

Долу лапите от Бойко!

Бойко е невинен!

Buntaru

Г-жа Лъжа, авиаторчето и учиндолския селянин ще ни оправят. Искаха смекчаване на мерките. Ето ги. Популистите комунистите винаги са ни оправяли. Историята показва. Нали?

майор

Досаднико, не те ли дадоха вече ново лишче?

Шлифера

Слабо! Слабо са те оправляли...  Видно е....ша  требва по сериозно дооправяне!!!!

Nick F

Никой от изброените няма власт да отмени мерките, така че отговорността си е на правителството.

вила

Стига лъжи, барселонското тати не само че в милиони защитни облекла, ръкавици, маски, шлемове и други там маркучи, презадоволили всички,, даже официално съобщи  , че е дарил на север македонците, на австрийците, даже Борката от Мало Британия му се обадил да му иска... Е вярно е, че се похвали, че лично договорило  с комуниста лидер на Китай един самолет маски... 

Buntaru

Гърция нови 6, шест заразени и един починал. Алоооооу Румене, Корнела, учиндолски. Използвате пандемията за политически цели, но какво ще обясните на заразените и семействата на починалите. Знаете ли в Гърция какви са мерките бе популисти? Смятате че вие и близките няма да попаднете в статистиката?

zumer

Ситуацията във Видин е отражение на взетите мерки от страна на правителството и назначеният НОЩ.

Всичко е една голяма лъжа от страна на Вожда, ако не излъже сигурно  вечер не може да заспи.

п.п.

Най ми е мъчно за заразените  дечица с уврежадния. Дано се управят.

Zahary Petrov

Абе то вожда като го питаха днеска, защо в градския транспорт и в заведенията дето ще ги отварят може да се сяда, а в парковете не може и се изнесоха като пръдня из гащи сичките НОЩ-ни и щабни и нещаби и то в ефир, ама никой не отговори на този прост въпрос ...

Явно настъпиха нечии мазол ... Ще махаме пейките от паркоевте да не сядат хората, ся ще ги слагаме обратно. Няма да се учудя ако фирмата която е махала пейки е същата която ще ги слага, нататък сами си правете изводите.

zumer

При тези управляващ, ако няма нещо за крадене не ги търси.

Вожда и всички около него само за аванта си мислят, друго не ги интересува.

Buntaru

Помните ли когато едно време имаше серия от самозапалвания и Станишката използва това за политически цели. Трагедията на хората за свое облагодетелстване. Историята го е показала.Сега са се наредили Потника, приватизаторката при Костов и човека съсипал всички пирински песни да експлоатират ситуацията. Дано станат клиенти на ВМА.

geni1

Статията е доста закъсняла, но по-добре късно от колкото никога.


Чест прави на г-жа/г-ца ЙОАНА ПЕТРОВА и редакцията за позицията им.

 

Всички политици от последните 30 години трява да напуснат политиката, с изключение десетина.

 

Оставка !

 

Желязко Желев

   Бъди сигурен в това.Но медиците ще напуснат преди тях България.Но и те носят вина заради лекарския съюз.Който може да е всякак наречен но не лекарски.За профсъюзи на мед,работници нямам думи.

   Но да се върнем на политиците и години назад.При първото подаване на оставка на Б.Б.В петък в пост в Дневник/имената ми са с лат букви/описах точно какво ще се случи събота и неделя и ,че в понеделник Б.Б ще подаде оставка.Случи се Б.Б се инати един ден .Във вторник го вразумиха и хвърли кърпата.Какво предстои ли?Трупове но не като при Чаушеско извадени от моргите.А трупове на много хора починали от Ковид19.Няма да

има незасегнати хора.И те ще поискат сметка.И сценарият може да се окаже близък до румънския,че и по лошо.

    30г преход в който безхаберниците във власта трябваше да търкат наровете най-малко.За да не помисля следващия недоносник,че е достоен поне за министър.След всеки мин.пред всеки можеше да каже; 'И аз ставам щом този е'Несвършена работа на прокуратурата.Накрая ще я свърши народа,но сега му предстои кръвопускане .Дано не го омаломощи,че ще го озвери е сигурно.

     Ало Гешев!Прочети ли статията?Картаген трябва да бъде разрушен!

fractal
снимка на fractal

Филма се казва Браз Илия

Каква е тази униформа черно сако и бял пуловер и бяла риза 

 

Tea

Браво на Йоана Петрова за статията! Това е информация, която е наистина необходима на обществото. Срамен е провалът на НОЩ и опитите им да прикрият бездействието, безхаберието и некадърността си. Жалко за медиците и за всички заразени пациенти. Надявам се и се моля да оздравеят. 

mick

И какво излезе - ББ се инати и не ще да плаща адекватно на медиците и медицинския персонал. Друго са си чиновниците, полицаите и съдебната система - те там са най-важни. Даже и сега.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш