Медия без
политическа реклама

Шотландски боец

Как Бесния пудел ни развали творческата дискусия

Правихме една творческа дискусия по телевизията, бяхме се събрали поети от различни направления. 

Аз исках да представя новия си цикъл патриотични стихове за Шотландия и Швеция - в него има много пейзажни стихове, малко шизофрения и раздвояване между двете ми родини, засегнал съм теми като горските пожари, северното пиянство и белите нощи.

Аз се бях хванал да разяснявам една много сложна алегория, която прави връзка между Пипи Дългото чорапче и "Девойката, която ми постла легло" на колегата и адаш Робърт Бърнс. В тази моя елегия аз се опитвам да обясня на читателя, че девойката, която постлала легло на Бърнс, всъщност е преживяла тежък позор и животът ѝ е бил съсипан от една прищявка на поета. Това нямаше да се случи, ако девойката беше по-вироглава и самостоятелна като Пипи Дългото чорапче или Грета Тунберг. Ако някакъв чичак-поет беше поискал от Грета Тунберг да му постеле легло, тя просто щеше да го унищожи с поглед и щеше му съсипе кариерата на мераклия и поет завинаги! 

Колегата Гошо от Почивка, който също участваше в дискусията, е голям български поет. Той представяше своята филипика срещу град Ямбол и неговите поети: 

"Ямбол не е градът" - обясни Гошо. "Ямбол не е стилът", допълни той. Този негов поетичен манифест всъщност е контралирика срещу известния в близкото минало поет Дражето от Ямбол, който пееше обратното: "Ямбоооол е градът, Ямбооол е стилът". 

Аз се съгласих с Гошо от Почивка, защото винаги съм обичал моята Шотландия и моята Швеция повече от всякакви градове като Ямбол, Павликени, Белоградчик или Симитли. В избора на местна поезия аз винаги съм бил много внимателен! 

Гошо от Почивка започна да развива друга теза, според която Христо Стоичков си е търсил бутонките с финерчи. 

Водещата го попита дали има предвид фенерче, от което видях как се разстрои Гошо, но запази самообладание и щеше да обясни спокойно, когато нахлу Бесния пудел със златното чучурче - поет от Ямбол, който започна яростно да напада всички с някаква поезия на омразата, някакви скъсани бели ризи и дебели бели линии, някакъв делириум-сименс. 

Пудела първо се нахвърли срещу Гошо от Почивка: 

- Кой ти дава право да мърсиш поетите на Ямбол бе, келеме неграмотно! Ти не можеш името си да напишеш правилно, тръгнал си поетични достояния да оспорваш. Какво знаеш ти за Ямбол и неговата покровителка Диана бе, скротум! Знаеш ли на кого е покровителка Диана бе, сурикат! Диана е покровителка на Ямбол, на девствениците и на ловците!... Ами ти бе! - обърна той стрелите си към мен. - Кой си ти бе, Стивънсън-Тунберг! Ти ли си написал "Джекил и Хайд", я ми кажи кого имаш предвид с тоя двойствен образ? Какво намекваш с това раздвояване на личността? Отговори бе, мършо скандинавска и високопланинска! Искаш ли да те правя еднокрак като Силвър от скапания ти "Остров на съкровищата"! Говеда с говеда, вие не ставате и за крави на Хелиос! Вие нямате грам лирическа душевност бе!

Бесния пудел хулиганства повече от половин час и никой нищо не можеше да предприеме, накрая взех да си мисля, че Бесния пудел и шефът на телевизията са комбина! 

- Какво си мислиш ти бе, защо ме клеветиш в мислите си бе! - репликира ме Бесния, както си мънках наум. - Сега ще ти дам да разбереш, гиди шотландска гайдо, мари шведска масо! 

И той ми изтръгна сърцето с едно страшно движение, кървища се разтекоха и жените припаднаха, но аз оцелях, защото съм Шотландски боец и мога да бъда умъртвен само посредством тиквотомия или зелкоотсичане.