Медия без
политическа реклама

Руснаците разрушиха най-голямата ТЕЦ край Киев

11 Апр. 2024
Х-69

Ударът по Триполската топлоелектрическа централа в четвъртък сутринта е бил нанесен с новите руски крилати ракети Х-69, съобщава Defence Express. Изданието смята, че използването на тези ракети дава начало на нова фаза на войната.

Х-69 е дозвукова ракета за тактически самолети. Масата на бойната глава - около 310 кг. Ракетата може да се изстрелва от самолети Су-34 и Су-35. Обхватът на изстрелване на ракетите е бил около 400 км.

"Въпреки факта, че тази ракета е дозвукова и има по-малка бойна глава от "хиперзвуковата" Х-47М2 "Кинжал", използването на Х-69 за удара по Триполската ТЕЦ в Киевска област, колкото и да е странно, може да се счита за най-лошата ситуация, пише Defence Express, цитиран от УНИАН.

Успешното поразяване на ТЕЦ-а показва възможността за преодоляване на очевидно изтощената украинска противовъздушна отбрана. Второ, изстрелването на ракети от тактически самолети е по-трудно за засичане - досега руските ракети бяха изстрелвани от стратегическите бомбардировачи Ту-95МС и МиГ-31К", чието излитане лесно се засичаше, напомня УНИАН. 

Триполската ТЕЦ в Киевска област е възлова за енергийната система на Украйна - тя позволяваше маневрен капацитет в украинската мрежа за доставки. Тази ТЕЦ е най-мощната електроцентрала в Киевска област, тя произвеждаше 57% от тока в областта и бе най-големият доставчик на електроенергия за Киевска, Черкаска и Житомирска област. 

В интервю за BBC шефът на "Центрэнерго" Андрей Гота разказа за удара по Триполската ТЕЦ. "Централата е напълно разрушена: "Унищожиха трансформатора, турбините, генераторите. Унищожиха всичко на 100%", обясни Гота.

Заедно със Змиевската ТЕЦ, разрушена от руснаците през март, те са осигурявали около 8% от производството на електроенергия в Украйна. От гледна точка на украинската електропреносна мрежа разрушаването на централата не е толкова критично за летния период, но до зимата ще бъде "огромен проблем", обясни Гота. "Можем да я построим отново, но следващата ракета или снаряд може да я унищожи отново - рашистите могат да унищожат всичко, така че се нуждаем от силна противовъздушна отбрана. Можем да я поправим. Можем да направим и невъзможното. Но се нуждаем от защита. За възстановяването на централата са необходими резервни части от Европа: Не можеш просто да купиш тези неща в магазина", обясни Андрей Гота.

 

Ключови думи:

Х-69, кинжал

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?