Медия без
политическа реклама

Путин назначи Виктор Афзалов за шеф на Въздушно-космическите сили

Досегашният командващ ВКС Сергей Суровикин е преназначен на неизвестна длъжност

23 Авг. 2023Обновена
Виктор Афзалов
Телеграм
Виктор Афзалов

Ген. Виктор Афзалов е новият командващ Въздушно-космическите сили /ВКС/ на Русия, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на информиран източник. Той ще смени на поста ген. Сергей Суровикин.

Афзалов служи в Главния щаб на ВКС от 2018 г., като преди това е командвал Военно-въздушните сили и Противовъздушната отбрана на Източния военен окръг. През есента на 2022 г., когато Суровикин бе назначен за командващ обединената руска групировка в Украйна, Афзалов бе и.д. командващ ВКС.

И досега няма официална информация за уволнението на Суровикин, макар че много руски медии и военни Телеграм канали съобщиха, че той е освободен заради "преминаването му на друга работа". Указът на руския президент Владимир Путин също не е публикуван.

За уволнението на Суровикин първи съобщиха бившият главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов и Ксения Собчак. Те споменаха секретен указ на Путин от 18 август. 

"Важни истории" обърнаха внимание, че сред публикуваните укази на руския президент според номерата един липсва. Липсва номер 623, който може да е указът за Суровикин. 

РБК се позовава на анонимен източник, че Суровикин се намира под разпореждане на Министерството на отбраната. В момента бил в кратък отпуск.

Генералът не се е появявал публично от 24 юни, когато ЧВК "Вагнер" и Евгений Пригожин се опитаха да влязат в Москва, но в подстъпите на руската столица се отказаха. По време на метежа генералът пусна видеообръщение към бойците от ЧВК, в което с оръжие в ръка ги призова да се откажат. Знае се, че генерал Суровикин бе единственият руски генерал, на когото бунтуващият се срещу военното ръководство Пригожин има доверие. Наричаха го генерал Армагедон заради жестокостта му при военните действия в Сирия. Именно по негово време започнаха и масовите бомбардировки на граждански обекти в Украйна. Какви са причините Путин "да помилва" Пригожин за бунта, но да отстрани Суровикин, не е ясно. По-рано във вторник Пригожин публикува видео от Африка, където пребивава част от "Вагнер". 

Z-каналите коментираха в "Телеграм", че "официалният указ не променя нищо по същество, Суровикин беше отстранен веднага след метежа на Пригожин". 

 

Последвайте ни и в google news бутон