Медия без
политическа реклама

X е на път да въведе платежна система

Най-голямото предизвикателство пред нея е да убеди потребителите да доверят парите си

Илон Мъск отдавна е заявил, че иска да превърне социалната мрежа X в универсално "приложение за всичко", подобно на китайската WeChat. Потребителите ще могат не само да разговарят и да четат новини, но и да извършват финансови транзакции и покупки, без да напускат приложението. И компанията вече предприема стъпки за осъществяване на визията на милиардера.

Ключов елемент за осъществяването на този проект е създаването на собствена платежна система в рамките на X. Според документи, получени от Bloomberg въз основа на публични данни, компанията на Мъск вече е подала заявления за лицензи за извършване на финансови транзакции във всичките 50 американски щата. Вече са получени 28 лиценза.

Планира се новата платежна система X да наподобява услугата Venmo, като позволява на потребителите да съхраняват пари в своите сметки, да правят покупки в приложението и да си прехвърлят средства един на друг. Нещо повече, Мъск обеща да начислява "изключително висока лихва" върху салдата в X, като по този начин стимулира потребителите да държат колкото се може повече пари в нея.

Основната пречка пред този план обаче е способността да се убедят стотици милиони потребители да поверят парите си на приложение, което първоначално е било замислено като платформа за новини и общуване. От години Facebook, Apple и Google се опитват да превърнат своите месинджъри в WeChat на Запада - без успех.

В САЩ хората са свикнали да използват специализирани приложения за конкретни цели и не желаят да променят финансовите услуги, с които вече са свикнали. Платформата X вече има много конкуренти като Venmo, Zelle, Cash App и PayPal, последният, между другото, съоснован от Мъск. Няма да е лесно да се привлекат клиенти.

Въпреки това, както всички отдавна са разбрали, бизнесменът никога не се е страхувал да поема сложни глобални проекти, дори и да изглеждат невъзможни. Превръщането на Twitter в универсално приложение като WeChat е колосална задача, която ще изисква промяна на навиците на стотици милиони потребители по света.

Последвайте ни и в google news бутон