facebook
twitter

Технологии

Време ли е Facebook да бъде "загасен"?

Съоснователят на Facebook Крис Хюс смята, че това е необходимо
1 003

Съоснователят на Facebook Крис Хюс заяви, че е време най-голямата социална мрежа да бъде "загасена".
В статията, публикувана в четвъртък в The New York Times, Хюс заяви, че главният изпълнителен директор Зукърбърг е превърнал Facebook в монопол, който задушава иновациите.
Социалната мрежа Facebook има повече от два милиарда потребители, а също така притежава WhatsApp, Messenger и Instagram, като всяка една от тях се използва от повече от един милиард души. Facebook закупи Instagram през 2012 г. и WhatsApp през 2014 г.
Хюс заяви, че властта на Зукърбърг е безпрецедентна и "неамериканска" и добави, че бившият му колега се фокусира върху растежа, което е довело до "жертва на сигурността".
По думите му Facebook е монопол, който трябва да бъде принуден да раздели WhatsApp и Instagram, а бъдещите сливания да бъдат забранени през следващите няколко години.
Хюс призова също за създаването на нова федерална агенция, която да регулира технологичните компании и чиято първа задача ще бъде да защитава неприкосновеността на личния живот в мрежата.

Хюс живее в една стая със Зукърбърг в Харвард. Напуска Facebook през 2007 г., за да вземе участие в предизборната кампания на Барак Обама. Той твърди, че е продал акциите си от Facebook през 2012 г., когато станал издател на New Republic. Вече не инвестира в никаква социална мрежа. "Бях на 15 години, когато участвах в създаването на Facebook в Харвард, и не работя за компанията от десетилетие, но се чувствам бесен и отговорен", каза Хюз. Сега Зукърбърг притежава 60% от акциите в платформата.
Главният говорител на Facebook Ник Клег отговори на критиките на Хюс, като заяви, че приказките за отговорност не се връзват с призиви за колапс на успешна американска компания.
"Отговорността на технологичните компании може да бъде постигната единствено чрез трудоемко въвеждане на нови правила в интернет. Това прави Марк", казва Клег.

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

364 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1612 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3895 83

Влез или се регистрирай за да коментираш