facebook
twitter

Технологии

Учените откриха нов орган в човешкото тяло

2260

Шведски учени откриха неизвестен досега орган, който предава на нервите сигнали за болка. Той се намира под горната част на кожата.

Този орган се състои от верига от клетки, разположени в близост до нервите. Той обгражда нервните окончания като октопод. Преди не беше известно, че тези клетки участват в усещането за болка. Тази клетъчна структура е разположена точно под повърхността на кожата.

Изследването е публикувано в списание Science. Учените са изненадани от новото откритие, защото отдавна вярват, че нервните окончания на епидермиса са голи или поне нямат обвивка. Но структурата образува единна заплетена мрежа в цялото тяло, което води изследователите до твърдението, че тази структура представлява отделен орган.
"Нашите изследвания показват, че чувствителността към болка се проявява не само в кожните нерви, но и в този наскоро открит орган, чувствителен към болка", казва авторът на изследването Патрик Ернфорс. „Новият орган е двуклетъчен рецептор, изграден от нерв и шванова клетка“, добавя той.

Тази констатация може да доведе до разработването на нови обезболяващи.

Все още няма коментари

Още

Туитър призна злоупотреба с телефони на потребители

09.10.2019

349
Илон Мъск представи най-новата версия на ракетата за Марс

30.09.2019

3963 103
Възникнал е проблем в работата на Инстаграм

22.08.2019

711 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×