facebook
twitter

Технологии

Учените откриха нов орган в човешкото тяло

2 280

Шведски учени откриха неизвестен досега орган, който предава на нервите сигнали за болка. Той се намира под горната част на кожата.

Този орган се състои от верига от клетки, разположени в близост до нервите. Той обгражда нервните окончания като октопод. Преди не беше известно, че тези клетки участват в усещането за болка. Тази клетъчна структура е разположена точно под повърхността на кожата.

Изследването е публикувано в списание Science. Учените са изненадани от новото откритие, защото отдавна вярват, че нервните окончания на епидермиса са голи или поне нямат обвивка. Но структурата образува единна заплетена мрежа в цялото тяло, което води изследователите до твърдението, че тази структура представлява отделен орган.
"Нашите изследвания показват, че чувствителността към болка се проявява не само в кожните нерви, но и в този наскоро открит орган, чувствителен към болка", казва авторът на изследването Патрик Ернфорс. „Новият орган е двуклетъчен рецептор, изграден от нерв и шванова клетка“, добавя той.

Тази констатация може да доведе до разработването на нови обезболяващи.

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1669 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3983 83

Влез или се регистрирай за да коментираш