facebook
twitter

Технологии

Квартал без автомобили никне в Аризона

202

Там няма нужда от паркоместа по улиците. Няма нужда в къщите да има гаражи, няма нужда да затваряте прозорците, за да не чувате шума от мотори, който идва отвън. Това не е кошмарен свят без коли, това е квартал, който се строи в 160-хилядния Темпи, Аризона.
Строителството в Темпи започна, счита се, че това е първият в Америка "квартал без автомобили". Според плана на проекта ще бъдат изградени около хиляда жилища и няма да има нито едно място за паркиране. Очаква се, разбира се, жителите на този квартал да не притежават автомобил.

Нещата стават малко по-сложни. Както показва планът на квартала, пътища ще има, автомобили може и да се движат по тях, но само под формата на споделяне на транспорт и трансфер. Това ще се случи в началото. После и те ще изчезнат, ще останат само самоходни превозни средства по улиците. Какво ще правят хората, ако им дойдат гости с кола? Ще трябва да оставят превозните си средства на отделни паркинги, преди да влязат в квартала. Първият ефект от този експеримент е - по-малко асфалт, повече тревна площ.

Автор на проекта е Culdesec Tempe, а инвестицията е от около 140 милиона долара. Очаква се първите наематели да влязат в селището през есента на следващата година.
 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

341 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1412 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3569 83

Влез или се регистрирай за да коментираш

×