facebook
twitter

Наблюдател

Започна рестарт на прехода, но няма да ни хареса

Преразпределението на богатствата минава през ново одържавяване и последващо разграбване
25 595
 БГНЕС
Валери Симеонов глаголи истини, които скритият зад кулисите Бойко Борисов няма кураж да изрече.

Римляните казвали, че чрез устата на младенеца глаголи истината (ex ore parvulorum veritas). И при българите е така. Младшият партньор в управляващата коалиция Валери Симеонов изрече навръх 24 май голяма истина, която малцина схващат колко е важна: "Започва един оздравителен процес, непознат за България, който остава извън вниманието на обществото, медиите", каза той пред БНР.

Чакахме го отдавна заради потъпканото ни чувство за справедливост, а сега, когато се развива пред очите ни, не го виждаме. Също както италианците, които живеят в страната си и не виждат, че  прилича на ботуш, защото е твърде близо пред погледа им. Все се надявахме криминалният преход да свърши, да му теглим чертата и да започнем отначало.

Валери Симеонов ни отваря очите:

"Не е ли очевидно? Не е ли очевидно за вас, хората, които наблюдавате икономиката, наблюдавате политиката? Нима това е ставало досега, през последните 30 години? Да си спомняте срещу някой крупен магнат или облечен със страховити прозвища бизнесмен да е нанесен някакъв удар? Не! Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар и, очаквайте, и трети удар ще има".

Недосегаеми бизнесмени се оказват голи охлюви, щом бъдат лишени от държавната черупка. Хазартният бос Васил Божков процъфтяваше от "съпорта" на Държавната комисия по хазарта. Петролният бос Валентин Златев - от кокошата слепота на Комисията за защита на конкуренцията, която не виждаше картел в бизнеса с горивата. Преди тях изгоря и банковото величие Цветан Василев, след като държавата спря да помпа банката му КТБ и го постави в немилост.

Преходът взема остър завой, на който изпадат някои от най-емблематичните му лица. Ще има още, казва Валери Симеонов и намига към телекомуникациите. Но не били само те...

Завръща ли се държавата,

или минава от едни частни ръце в други? За 30 години преход България изгради две държави - една видима и друга невидима. Видимата бе слаба имитация на власт, за да не пречи на невидимата и дори да я обслужва. За да процъфтяват разбойническите групировки, създадени организирано и централизирано, трябваше да бъде обезсилен държавният репресивен апарат. Полиция, прокуратура, съд, правителство и парламент неуморно бездействаха, за да не пречат на възхода на новите прогресивни сили, които след неизбежното първоначално натрупване на капитала щяха уж да споделят просперитета си с обществото. За да бъдат още по-спокойни в историческата си мисия, получаваха закрила и от паралелни трибуквени милиции, наричани за благозвучие "силови групировки" вместо организирани престъпни групи. Те се грижеха както за тяхната лична охрана, така и за резервиране на цели сектори от икономиката в тяхна полза, така че да не ги смущават конкуренти отвън.

Всичко това стана по съветски модел, защото в началото на прехода България бе най-близо до него по исторически причини. Само че поради разликата в мащабите у нас придоби умален вид. Влизането на страната в ЕС трябваше да я отдалечи от постсъветското влияние, но мутацията на организираната престъпност не се дължеше на европейския натиск за правова държава. Макар и дистанцирано

България продължи да се вглежда в московския пример и да го харесва

През 2009 г. руският премиер Владимир Путин започна в паузата между два двойни президентски мандата да показва на олигарсите, че държавата си връща силата и трябва да се съобразяват с нея. За да бъде убедителен, той избра да смачка фасона първо на най-богатия в момента руснак Олег Дерипаска. Накара го на 4 юни 2009 г. публично да подпише, че още същия ден ще изплати дължимите заплати на работниците си в циментовия завод в Пикальово, след което го унижи като клептоман: "Ручку верните!", защото обърканият милиардер понечи да отнесе химикалката му.

Същата година започна първият мандат на българския премиер Бойко Борисов. Всяко сравнение между него и Путин, разбира се, би било пресилено, но ако се смалят мащабите, ще се види, че и на него му допада едноличната власт. Към края на третия си мандат той показва дързост да "респектира" олигарси, пред които по-рано се е снишавал. Трудно е да се повярва, че сам е набрал смелост, като е преодолял познатата си нерешителност. По-скоро е започнал да чува гласове, които го тикат в тази посока. Тези гласове, които вече не разчитат на бухалките, а на държавните репресивни органи, както твърди Васил Божков, имат нужда от ревизия на прехода, за да заемат мястото на старите олигарси. Но как да ги свалят от пиедесталите, издигнати от пачки пари? Много просто -

като им напомнят, че са назначени милионери

А който е назначен, може да бъде уволнен от работодателя си - сиреч от държавата. Валери Симеонов описа механизма на действие: "Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт, разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Първият случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков (чрез одържавяване на хазарта - б.а). Сега се нанася втори удар върху установен монопол и картел... Всички данъчни складове са в ръцете на една фирма с доста известен управител (Валентин Златев - б.а.)… Идеята за създаването на верига държавни бензиностанции ще разбие картелното споразумение". По-нататък той посочи, че в момента се наблюдава и картел между големите доставчици на мобилни услуги, „които тихомълком повишиха и почти изравниха цените на тези услуги“. Може да се очаква, че държавата ще се намеси и в този бранш.

Много съмнително е, че одържавяването има за цел

да върне прехода в началната му позиция,

когато всичката собственост бе държавна, и да му даде по-честен рестарт. Авторите на новия процес обаче могат да бъдат сигурни, че обществото ще им симпатизира, доколкото вярва, че неговата бедност се дължи на свръхбогатството на малцина. Едва ли някой ще излезе на протест, че Васил Божков и Валентин Златев губят привилегиите си. Хората ще наблюдават равнодушно вътревидовото изяждане, както бяха безразлични към поръчковите убийства по времето на групировките. Имаше и злорадство: Така им се пада!

За беда активизирането на държавата няма за цел превръщането й в правова държава с върховенство на закона, защото онези, които я използват като инструмент, имат същото презрение към законите като потърпевшите от ударите й. Одържавяването ще бъде междинен етап за отнемане на бизнеси и за прехвърлянето им в други ръце. Мутрокрацията като висш и предпоследен стадий на клептокрацията знае, че може да мутира като коронавируса и да се върне с нова сила, когато заспи обществената предпазливост.

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Презапасихте ли се с талончета?

08.02.2020

Г-н БАЛЕВ

1890 1
Мафията няма етнос
Само български театър в театрите!?

10.07.2020

АСЕН АСЕНОВ

382 1

Коментари

Страници

Epikur

 

 

  С много думи започващи с "П", авторът е показал позицията си за Прехода. Полиция, правителство, прокуратура, Парламент-просперитет на престъпността.

Testament
снимка на Testament

👎

Тва глаголи е като сабаля 💩/глагол/

TRENDA

Accidit in puncto, quod non contigit in anno 👀

Непримирим

Браво на автора!👍👍👍

mull

 

Мутрокрацията като висш и предпоследен стадий на клептокрацията знае, че може да мутира като коронавируса и да се върне с нова сила, когато заспи обществената предпазливост.

Далеееч преди появата на т.н. "демокрация", един умен човек казваше -"като има телета, ще има и касапи"!

Телета вече почти няма, овце - на кубици.

Magi

Изразът е на проф.Брадистилов / виден математик/ и той е " като има говеда , ще има и касапи". Това е по повод карикатура направена от студентите в която е изрисуван като касапин.

Терзиев е абсолютно прав, това е целта , одържавяване , а после раздържавяване и прехвърляне на "наши" хора .

mull

 

Мутрокрацията като висш и предпоследен стадий на клептокрацията знае, че може да мутира като коронавируса и да се върне с нова сила, когато заспи обществената предпазливост.

Далеееч преди появата на т.н. "демокрация", един умен човек казваше -"като има телета, ще има и касапи"!

Телета вече почти няма, овце - на кубици.

mehudi

хубава статия!

sega_veteran

Големите риби са ни най-малкият проблем.

Средната номенклатура, тя е проблема, нея няма как да арестуваш и накажеш защото тя е като маслото, винаги изплува над водата, при всяко управление.

За тези 30 години всяка партия по места си нацвъка такива кадри, които с кран не можеш премахна.

И какво правят тия кадри, ами цицат, цицат и дават по веригата нагоре за да хранят кораба-майка.

Няма способ по който те да бъдат отстранени от цицката.

Ако някой знае, да пише.

'FranceskRivalta'8

 Няма способ по който те да бъдат отстранени от цицката.

Колумб  поискал да му донесат цяло яйце. Поставил го на масата и казал:

"Господа, ще сключа облог с вас, че не можете да накарате това яйце да застане изправено без помощта на допълнителни средства." Те всички пробвали без никакъв успех. Когато яйцето се върнало при Колумб, той внимателно го чукнал в масата и яйцето застанало на края си благодарение на лекото счупване. Всички присъстващи се смутили и разбрали посланието: "Когато веднъж подвигът е направен, всеки може да го повтори".

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Не мога да съм сигурна, още по-малко – точна, като припомням, а по-право спомням, че по времето на Мафиански и Лостов беше извършена административна реформа. Усетих я в качеството на потребител на адм. услуги, сетивно, по рязко намалената денгуба по гишета и по намалената папирпотреба. Преди това беше по-зле дори от дереджето при соца. Дали тази реформа е включвала нови методи за подбор на кадри, примерно конкурси, това не знам. Който знае, да пише.

Sine_metu

Пон., 01/06/2020 - 16:46 (нов)

'FranceskRivalta'8

Колумб  поискал да му донесат цяло яйце.

 

Мани го тва втръснало яйце. Ако за мисленето не можеш да минеш без кокоши продукти, опитай да обясниш защо яйце в чаша под водна струя се издига :)

аиг3

.

'FranceskRivalta'8

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

👍

 

nafta

Нещо за газовите олигарси и за свободата на словото у нас?

cymen

Баси, Терзиев. Как успя да намесиш "Съветския" модел и Москва. Талант. Най-страншното, Терзиев, не е че приказвате лъжи и едно към гьотере правилни клишета. Най-страшното е, че вече си вярвате на собствените измислици.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

А може би не сме овце.

Може би сме садомазо воайор-сеирджии.

Това не е перверзия на загниваща цивилизация.

Всъщност е характерно за махленската менталност.

И като тъй (ако е тъй) -- кефим се да присъстваме на падението.

Забавляваме се да гледаме колко ниско може да паднат тия, които ни владеят.

Не е ли забавно да се гледа как бивши милиционери се изживяват като антикомунисти?

Да се представят като антисъветско острие докато копират робски постсъветската антиутопия?

Жозефа
снимка на Жозефа

Баси, Терзиев. Как успя да намесиш "Съветския" модел и Москва. Талант. Най-страншното, Терзиев, не е че приказвате лъжи и едно към гьотере правилни клишета. Най-страшното е, че вече си вярвате на собствените измислици.

 

Бяха времена, когато, за да мине статия, книга, каквато и да е публикация, непременно трябваше да се спомене с добро нещо съветско. Дойдоха времена, когато, за да мине статия, книга, каквато и да е публикация, непременно трябва да се спомене с враждебност нещо руско.

Диалектика ли е това, конформизъм ли... 🚬

Sine_metu

Не само с враждебност, но и по възможно най-тъпия начин.

„Руски модел“ в България? Хуморески за бавноразвиващи се.

Онова у нас, което не е копирано с наложен платеж от ЕС, да не говорим, че при несъответствие се прилага правото на ЕС, няма нищо общо с Русия и системата й за управление.

Като почнете от Конституцията - в тяхната вторият раздел е за гражданските права, 28 члена, в нашата една алинейка, 12 (2) и тя е за да постулира, че право на политики имат само партиите, и свършите със собствеността и контрола върху икономиката. В Русия 71% от БВП се създава в държавно контролирани предприятия, а 100% от икономиката е под национален контрол, у нас големите предприятия и банки българска собственост се броят на пръстите на едната ръка. Национален патримониум му викат тоже

Sine_metu

П.П.

 

Ако трябва с пет думи да обобщя лафчетата за „руския модел у нас“:

пропаганда - алиби за катастрофата ни

Калорифер

 

Безстрашния -
 
ами то всичко това беше насътворено от тези дето бяха обучени и квалифицирани по съветския модел.
Алиби за кого?

 

Sine_metu

Наполовина прав си. „Съветският“, а не „руският“. Обаче...

Последните обучени по съветски си заминаха с Костов. Вече 20 години и един няма във властта, подчертавам властта. Останаха неколцина като Красен Станчев, Иван Кръстев, Огнян-как-му-беше-името да дават акъл, ама го ръсят отстрани. Така че далеч не за всичко насътворено трябва да сочим съветските идеолози, дори не и за половината.

А всички се оправдават с него. Или си измислят „руски“ понеже вече не върви да си съчиняват алибита с държава, дето я няма от трийсет лазарника :)

 

Калорифер

 

Дали е съветски или руски - форматът е без значение. Онези там си следват политиките и интересите независимо от идеологията. Изграждат си, поддържат си и се грижат за мрежите и хората си навсякъде по света. У нас им е най-лесно по ред причини. Това, че последните обучени ги няма вече, нищо не означава - делото им продължава и очевидно е в добри ръце.
 
Така или иначе - съгласен съм, че никой не ни е виновен. 
 

Sine_metu

Онези „къде“ са?, че с това „там“ се сещам за къде ли не :)

 

Не ми отговаряй, разбрахме се :)

Sine_metu

Пон., 01/06/2020 - 23:38 (нов)

Simplicissima

А може би не сме овце.

Може би сме садомазо воайор-сеирджии.

Това не е перверзия на загниваща цивилизация.

Всъщност е характерно за махленската менталност.

И като тъй (ако е тъй) -- кефим се да присъстваме на падението.

Забавляваме се да гледаме колко ниско може да паднат тия, които ни владеят.

Не е ли забавно да се гледа как бивши милиционери се изживяват като антикомунисти?

Да се представят като антисъветско острие докато копират робски постсъветската антиутопия?

Не, не сме. Жертва сме на чудовищна социална перверзия.

Неуки, неопитни, наивни. Преди 30 години, а днес струва ми се още повече. Липса на столетия национален опит и десетилетия държавен. Робство, а след него неразрешимо противоречие на емоции и реалност, и кървав хаос. Господстваща идеология, доколкото я има - патриархално-кланово либертарианство. Ляво и протекционистично в трите десетилетия преди преврата, дясно и нихилистично в трите след. Пропускам кавичките, понеже и преди и след сия „идеология“ е най-аморфният и примитивен възглед за обществено устройство.

 

Перверзията или злата ни съдба историческа е, че когато трябваше народът да седне на чиновете и да учи що е то съвременна държава, нямаше кой и азбуката да му покаже.

Не го казвам аз.

Американско изследване от 90-а: у нас само 2% „бизнес-компетентни“, чети „имащи представа как работят организациите“, независимо какви, управлението не се върши по хиляда начина

Sine_metu

П.П.

 

И съгласи се, драга, че първата работа на малоумниците „след“, начиная с Ф.„Кенеди“Д., бе да изтребят и тия два мизерни процента.

Тъй де, Господ като иска на накаже някого първо го индоктринира

Предводител на ...

Терзиев и Цеков бабуват днес на неродени петковци, струва ми се. Сай-фай им се пише, нема лоши ...

Памфуций
снимка на Памфуций

Aмериканско изследване от 90-а: у нас само 2% „бизнес-компетентни“, чети „имащи представа как работят организациите“, независимо какви, управлението не се върши по хиляда начина

 

П.П.

 

И съгласи се, драга, че първата работа на малоумниците „след“, начиная с Ф.„Кенеди“Д., бе да изтребят и тия два мизерни процента.

Ма верно ли? И как така са ги изтребили - взели им имота, лишили ги ги от правото да правят бизнес, интернирали ги и ги въдворили в некое село и ги задължили да работят в местното озеленяване?

 

Иначе аз съм съгласен и неведнъж съм твърдял, че - особено в сравнение със страни като Полша и Унгария, в Бъгария нямаше и начатък на лична инициатива. Какво ти - още с Указ 56, когато заработиха първите лични фирми, хората, които се опитваха да се възползват от предоставените възможности, беха наричани масово и презрително "фирмаджии".

Sine_metu

Вт., 02/06/2020 - 20:19 (нов)

Памфуций

Aмериканско изследване от 90-а: у нас само 2% „бизнес-компетентни“, чети „имащи представа как работят организациите“, независимо какви, управлението не се върши по хиляда начина

 

П.П.

 

И съгласи се, драга, че първата работа на малоумниците „след“, начиная с Ф.„Кенеди“Д., бе да изтребят и тия два мизерни процента.

Ма верно ли? И как така са ги изтребили - взели им имота, лишили ги ги от правото да правят бизнес, интернирали ги и ги въдворили в некое село и ги задължили да работят в местното озеленяване?

 

Иначе аз съм съгласен и неведнъж съм твърдял, че - особено в сравнение със страни като Полша и Унгария, в Бъгария нямаше и начатък на лична инициатива. Какво ти - още с Указ 56, когато заработиха първите лични фирми, хората, които се опитваха да се възползват от предоставените възможности, беха наричани масово и презрително "фирмаджии".

С „озеленяването“ улучи ваксата. Само дето не е „местното“ :)

За личната ни инициатива съм принуден да те опровергая.

96% собствени жилища не са построени от народ-имбецил, какъвто много ти се иска да ни изкараш. Нито е произвел 50% от селскостопанската продукция на страната в личните си стопанства. Повече, отколкото цялата ни днешна

източници: статистическите справочници за 1989 и 2018, доклад на Цола Драгойчева пред Националното съвещание по селско стопанство, Криводол, 1989

Без статистика - стъпвал ли си някога в български селски дом? Не си, нали

Най-важното - бакалските сметки на „частника с мотор“ ли са върхът на личната инициатива? Не смяташ ли, че много по-лично е и инициативно да стане специалист ратайчето, слугинята, чирачето? Или „плебсът“ не ни интересува понеже сме родени енто поколение интелектуалци?

Разбираш ли защо считам интелигенцията ни за по-виновна от разбойниците

 

Sine_metu

П.П.

 

Казах „селски дом“ и се размечтах.

Селото - Дреновец. Днес Северозападналия резерват, единица мярка за бедност. Колега - Емил, жени се за ***, българка-арменка. Софиянци бе. Къщата скромна - пет стаи, летна куфня, големо магазе; имотът тоже - две прасета по 130 за клане, два пъти по-голема майка, шест... не ги изядохме, споко :) птички към осемдесе, тогава мисирките още живееха на село, ярета, магаре, крава и биче, е него, таквоз... с виното 500 литра „майка“, стотина самоток, кошове кукуруз, зарзавата неброен...

Днес Емо и *** са в Аржентина, а в къщата бездомници ходят по голема нужда. По малка си пикаят на площада

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш