facebook
twitter

Наблюдател

Законът или беззаконието държи Иванчева в ареста?

Задържането под стража не би трябвало да е инквизиция за подсъдим. Но в момента се случва точно това
3 135
 СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Иванчева и Петрова могат да обясняват, че са болни колкото си искат. Това няма да им помогне.

Седем месеца. Толкова време стоят в ареста бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Задържани са въпреки тежките си заболявания и въпреки очевидната липса на смисъл. Продължаващият им арест обслужва единствено имиджовия проблем на прокуратурата - не може най-показното и шумно дело от последната година да завърши кротко с един домашен арест. Не може прощъпалникът на КПКОНПИ да се разхожда на свобода. А и някой трябва да служи за назидание, за да няма и други желаещи да се опълчат на политическата класа или пък на прокуратурата. Затова се натиска по всички линии - обвиняемите не са достатъчно болни (!), може да повлияят на свидетели, обвинени са в тежко престъпление...

В същото време

 

се демонстрира брутален двоен стандарт

 

- обвиненият като посредник Петко Дюлгеров беше пуснат да си отиде у дома. До последния момент прокуратурата нямаше никакво желание да обжалва освобождаването му. Накрая все пак го направи, и то само защото в обществото се разшумя. Но Дюлгеров така или иначе все още си е у дома. А само срещу него има свидетелски показания, че е искал подкуп. За Иванчева и Петрова въпреки всички старания на разследващите органи такива доказателства няма. Това не пречи инструкцията там да е да се мачка.

За прокуратурата формално всичко е наред - двете са обвинени в тежко престъпление, за което се предвиждат до 30 години затвор. Според закона могат да бъдат държани в ареста даже до година и половина. Проблемът обаче никога не е бил във формалностите, а в начина на прилагането им. На кой точно свидетел ще повлияят тези две смачкани жени, пиещи антидепресанти и плачещи почти на всяко заседание? В закона има достатъчно възможности те да бъдат изолирани, за да не пречат. Още повече че самият съдия Иво Хинов, който гледа делото им, прецени, че може да ги освободи, защото е разпитал всички свидетели и служители на общината, т.е.

 

вече няма върху кого и за какво да се влияе

 

Те могат да са под домашен арест, може да им се наложи забрана за напускане на страната, могат да бъдат следени изкъсо. Те са толкова медийни, че ако си покажат носа на улицата, само от социалните мрежи прокуратурата ще разбере какво правят. И веднага може да поиска връщането им в ареста. Не дай Боже пък някой свидетел да каже, че е бил заплашван или натискан. 

Но всичко това няма значение. Важна е показността. Това разследване започна и ще завърши по същия начин. Първо, Иванчева и Петрова бяха държани часове наред пред камерите с белезници, после научихме и най-съкровените им тайни. Присъстващите на делото срещу Иванчева и Петрова със сигурност са запознати повече с техния здравен статус, отколкото със собствения си. Научихме всичко за болестта и диетата на едната, микроаденома и провалените опити за инвитро на другата. Водят ги дори до болницата с пранги...

Съвсем друго е отношението към други известни обвиняеми. Евелин Банев-Брендо например е на свобода и никой не може да го открие. Осъден е окончателно за пране на пари, има и друга присъда - в чужбина.

 

Търси ли го някой изобщо?

 

И да беше само той. През годините е имало случай дори обвинен в двойно убийство да е на свобода. И после избяга. Него също никой не може да го намери. Едни от малкото, които бяха държани в ареста по време на цялото им дело, са групата на Наглите.

На почти всяко дело за мярка за неотклонение може да се чуе, че задържането в ареста или вкъщи не би трябвало да е наказание. Идеята е да се гарантира, че пред разследването няма да има пречки. В случая обаче арестът се превръща точно в наказание, в инквизиция. Комичното в случая с Иванчева и Петрова е, че прокурорите са поискали не само арестът да бъде удължен, но и на двете да се наложи забрана за напускане на страната. Което пък даде повод на адвокатите им да иронизират как се очаква двете да стигнат до чужбина, след като са затворени. Защо разследващите искат такава забрана, все още не е ясно. Може би просто

 

изпробват целия НПК върху двете набелязани

 

В цялата история не бива да се подминават и решенията на съда, с които бе отказано освобождаване на двете. Първият път, когато съдия Хинов пусна двете под домашен арест, решението трябваше да влезе в сила след няколко дни, когато бъдат разпитани всички общински служители. Дюлгеров обаче бе пуснат веднага. Прокуратурата "пропусна" да обжалва неговото освобождаване, но се задейства светкавично за това на двете жени. След това Апелативният съд реши, че Иванчева и Петрова изобщо не бива да излизат на свобода, защото при ареста си не се подчинявали на полицията и се опитвали да се поставят над закона. А оттогава минаха седем месеца. И никой не попречи на прокуратурата, тя събра всичко необходимо. Но съдът извади аргументи от април, за да държи Иванчева и Петрова в ареста през ноември. След това съдия Хинов ги освободи отново, но Апелативният съд спря решението му с аргумента, че не разполагали с всички материали, за да преценят здравословното им състояние. И отново ги върнаха в ареста.

Кому е нужно всичко това? Едва ли така някой ще бъде убеден колко безкомпромисни са институциите към корупцията. Напротив - колкото повече мачкат тези две жени, толкова повече се появява увереността, че облечените с власт лица го правят просто защото могат. Иванчева и Петрова може още да не са осъдени, но вече са наказани! И то не веднъж!

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Освен че протестира, София вече и диша
Тиквата се не поклаща!

15.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

9694 18
21 бележки по предложенията на Борисов за ВНС и нова Конституция

Коментари

bay Dragan

Ца ца роф,

за никакъф чеп не ставаш!

Авторът Самуил  - евалларка !

agabaga

Сатрапите много добре знаят, че след оправдаването на двете и последващото осъждане на инквизиторите в Страстбург, сметката ще платиме ние.

 

Румен

Представяте ли си какви пари са изпуснали герберастите, след като Иванчева е заела кметското място измествайки правилното герберастче, за да има такива репресии? Явно Бати Бойковите червенотиквенишковчета изпуснаха голЕм кокал!

Да вземемЕ, да ги ожалимЕ, да отидемЕ и да ги компенсирамЕ за загубата (правоговорът  е по ББ - Да царува вечно!) та белким мирясат!

генек

Хубаво ги казва авторът, но... Какво разбираме ние от закон и морал... Пък ги няма големите спецове - да ни обЯснят каква е същността на правото, правосъдието и гейберастията...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Aristogan

Кому е нужно всичко това, наистина???

 

Какво постигат с тази публична гавра стрямо тези две жени???

безпартийна

Гаврата, започнала още с уродливия арест на двете жени, има най-малко две цели. Първата е ясен сигнал за всеки, който дръзне да заеме публичен пост без санкция за това от управляващите, с всички следствия от такава санкция. А втората е Иванчева и Петрова да бъдат дотолкова мачкани, че да признаят измислените обвинения. Надявам се, че ще са достатъчно силни, макар и болни, за да не го допуснат. Надявам се и физически да оцелеят, подлагани на съществуване в нечовешки условия. И не е като да няма български правозащитни организации, които да съдействат пред Европейските организации за защита правата на гражданите на България срещу прокурорски издевателства.

unperson

Че българите сме никакви, матрял - това е безспорно. Но си мислех че като цяло не сме жестоки, кръвожадни - не бихме допуснали такова публично унищожаване на хора, и то жени (майки). Е, лъгал съм се.

Sir Mano

ИМЕНАТА,  ИСКАМЕ  ИМЕНАТА  НА  МЪЧИТЕЛИТЕ  ПРОКУРОРИ!

Моля журналистите от в-к Сега, в следващата дописка по случая Иванчева-Петрова да ни информират за имената на прокурорите по делото!

Тези квазичовеци все пак си имат имена и аз, в рамките на този публичен процес искам да знам кой представлява държавата (обществото, мен лично ако щете) по това обвинение.

 

Аз лично ще ги държа отговорни за сметката от Страстбург!

Sir Mano

Не ви ли прави впечатление, че само съдия Иво Хинов си има име?

Прокуратурата и Апелативеният съд все едно са някакви митични същества и техните действия не се коментират ....

Самуиле, защо? Самуиле ?!?!?!

mi6osp.

Повтарянето на тъпи лъжи няма да ги направи истини.

kaily
снимка на kaily

https://scontent-cdt1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12799283_461308944061014_5841569319694844526_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeErBQpv7KQvDZqYahWafiIS6SPM3xUBasqNZQ_zXpOPrWbTV-ClOPhSjTyZ83w53niSYs_adgfzFwvaRmQFTz1_SW0bQz7mkbgDuGqf8oxQJg&_nc_ht=scontent-cdt1-1.xx&oh=189afe974827daed1860fbc4f253ce33&oe=5CB1D473

 

А тия хоря няма ли някой да ги защити? Или не са в светлината на прожекторите и 80-те процента рупат и защитават фитките, но не и истинските хора?

Памфуций
снимка на Памфуций

Представяте ли си какви пари са изпуснали герберастите, след като Иванчева е заела кметското място измествайки правилното герберастче, за да има такива репресии? Явно Бати Бойковите червенотиквенишковчета изпуснаха голЕм кокал!

Да вземемЕ, да ги ожалимЕ, да отидемЕ и да ги компенсирамЕ за загубата (правоговорът  е по ББ - Да царува вечно!) та белким мирясат!

Не мисля, че сагата с Иванчева е заради това. Голямата борба е за отпадането на мониторинговия механизъм. За целта трябва да се покажат резултати в борбата с корупцията по различните етажи на властта. И тези резултати са по показатели: заведени дела срещу бившите министри Дянков и Трайков - показател изпълнителна власт - чек; проверки срещу Йончева, Марешки - законодателна власт - чек; дело срещу Иванчева - местна власт - чек; Янева и Ченалова - съдебна власт - чек. 

Влез или се регистрирай за да коментираш