facebook
twitter

Наблюдател

Я да мрем по-добре – II

Най-наглото в цялата ситуация е, че държавата категорично не желае да ни даде право на избор какво да правим с парите си за пенсия
2192

Когато преди няколко месеца обърнах внимание, че част от бъдещите пенсионери ще са ощетени от направената набързо и тайно поредна промяна в така наречената пенсионна реформа, едва ли не бях разпнат на кръст от така наречените отговорни институции. Те се опитаха да ми обяснят, че не съм експерт, за да се обаждам, и че фактът, че 37% от бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени, е изключение, което е пренебрежимо на фона на това, че останалите щели да са облагодетелствани. За щастие, след надигналото се обществено недоволство дори чиновниците, за които всички ние сме просто числа и проценти, бяха принудени да капитулират и да променят закона така, че ощетени да няма. Сега се оказа, че не 37%, а всички, които се осигуряваме съвестно за пенсия, сме прецакани – втората пенсия, която 30 години наред ни рекламираха като сигурен пристан за нашите старини, се оказа фикция. За някои тя ще е толкова минимална, че в крайна сметка две (пенсия от НОИ и от частен фонд) ще се окаже по-малко от едно (пенсия само от НОИ). И всичко това отново се случва заради политически шмекерии и чиновнически еквилибристики. Понеже материята е сложна, а аз не съм специалист, ще сведа нещата до няколко съвсем простички факта, които никой не отрича.

Когато преди 20 години стартира пенсионната реформа, тя имаше три „стълба“, два от които задължителни. Идеята беше работещите да се осигуряват не само в НОИ, а и в частен фонд, където парите, които спестят, няма да влизат в общ фонд, за да покриват разходите на всички пенсионери, а ще бъдат в отделна сметка, с която единствено те ще могат да разполагат. Понеже парите ще се инвестират, а няма веднага да се харчат, както в НОИ, ще се натрупва доходност, която като минимум ще пребори инфлацията и така ще ни осигури прилична пенсия, а не подаяние от държавата. За да няма ощетени, когато му дойде времето, пенсията от НОИ ще бъде намалена с около 20% - минимумът от осигуровките, който се предполага, че ще сме пренасочили към частните фондове през годините. Но, както е казано,

„Пътят към ада е постлан с добри намерения!“

За да се случи този оптимистичен сценарий, държавата обеща да направи няколко неща. Първо: вноската към частните фондове постепенно да се увеличи до 7%; второ: дефицитът в НОИ да изчезне; и трето: да бъдат осигурени условия парите ни да се инвестират разумно, т.е. с нисък риск и доходност, надвишаваща инфлацията. Нищо от това не се случи. Главно по популистки причини – нито един политик след 2001 година няма нито желанието, нито волята да вземе непопулярни решения. Затова вноската си стои „закована“ на 5% от години, а не стана 7%. „Дупката“ в НОИ си расте лавинообразно, а не намалява. Вместо да се инвестират, парите за втора пенсия си стоят на минимална лихва в някоя банка, за да ги изяжда инфлацията, срещу което частните пенсионни фондове си начисляват щедри такси и комисиони.

Отделен проблем е, че

 

държавата не си прави труда да преследва и наказва неизрядните работодатели,

 

които не внасят дължимите осигурителни вноски. А по закон пенсията в НОИ зависи от начислените, а не от реално платените вноски. От което дупката, която се покрива от нашите данъци чрез трансферите от държавния бюджет, става още по-голяма. Накратко - държавата не е изпълнила нито едно от своите обещания, но продължава упорито да настоява всички ние да понесем последиците на нейната безотговорност: да се намали и без това мижавата ни втора пенсия с 20%. Освен това, щом не ни харесва размерът на допълнителната пенсия, можело да се прехвърлим в НОИ, където всички ще бъдем хем равни, хем бедни. Като в „добрия стар социализъм“.

Най-наглото в цялата ситуация е, че държавата категорично не желае да ни даде право на избор какво да правим с парите си за пенсия. Дори да имаме достатъчно спестявания, ние не можем да разполагаме с тях свободно, нищо че са в отделна сметка и уж са само наши. Ние можем да получаваме малка част от тях месечно при крайно неблагоприятни за нас условия. Т.е. пак ще кретаме, но с две пенсии. Така че, откъдето и да го погледнеш, всички сме прецакани. Независимо кога и как ще се пенсионираме.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тандемът Борисов-Гешев развъртя бухалката

25.01.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3002
Тери Джоунс: За хумора не трябва да има никакви забрани
Остана вода колкото за китайска капка

24.01.2020

КАЛИН ДОНКОВ

3284

Коментари

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Много неверни неща и написал господин Караджов. Верно, че си е признал, че нищо не разбира, но защо тогава поне не си мълчи. Повечето  "простички" факти, които никой не отричал, са неверни. Например:

 

"„Дупката“ в НОИ си расте лавинообразно, а не намалява" - напротив, намалява и то с добри темпове.

 

 

"Вместо да се инвестират, парите за втора пенсия си стоят на минимална лихва в някоя банка" - напротив, инвестират се, главно в облигации, но също и в акции. Заради тия инвестици и кризата 2008 средставата в пенсионните фондове всъщност доста години намаляваха, вместо да растат. 

 

Истинският проблем с пенсионните фондове е, че няма къде да си дянат парите, понеже капиталов пазар в България в момента на практика няма. Единствената им възможност за активни инвестиции е да инвестират в чуждестранни акции, но имат ограничения да правят това защото такива инвестиции представляват изтичане на капитали - нещо, което нашата  държавица не може да си позволи. Според мен единственото решение е да се ликвидира ДЗПО.

mick

Фондовете има къде да си дянат парите.. обаче им е забранено да притежават мажоритарен пакет от публични дружества. Т.е. те трябва да са само миноритари, т.е. донори.  Ааа да - в България мажоритарите и с топ не може да махнеш, акциите и 1 стотинка да струват, те пак си остават такива.

 

Обаче ако можеха да са мажоритари.. нещата щяха да са други, щеше и капиталов пазар да има в България. А и защо не ги оставят да купуват бизнеси и в чужбина? Стига да има добра диверсификация?

 

Що се отнася за това, че видите ли дупката в НОИ намалява.. намалява, ама и пенсиите стоят ниски. И пак 40% идват от държавата, вярно до преди две години 50% идваха от държавата. Обаче пенсиите си стоят ниски, а животът поскъпна осезаемо - справка минималната работна заплата.

 

Няма да се учудя ако ЧПФ пак не започнат да изплащат пенсии, както преди време стана с професионалните фондове..

 

 

---

Във времена когато всички държави правят дефицити.. ние стягаме коланите и в същото време вдигаме МРЗ с големи темпове.. Т.е. изкуствено се вдигат цените/за да се обяви по-голям БВП/ а в същото време пари отвън не идват кой знае колко. И затова стоим и чакаме на европомощи. Получава се нещо като имплозия.

Domi

Искам си вноските в злато по грам на месец и когато се пенсионирам ще имам 250  грама злато ....последните две години в ПОК Родина загубих 500 лева и като махнем 5% такса който ми начисляват незнайно защо....

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Никакъв проблем пенсионирането

Ако си здрав -- бачкаш за двама

Ако не си -- да мреш по-добре

GAGAROV

Ку-ку, изводът от цялата работа е , че накрая човек ще получи две пенсии, които ще са по-малки от основната. И това щото чак сега станя ясно, че тази от НОИ ще се намалява с 20%. Така че, пишман  специалисти са всичките, когато лаик като г-н Караджов трябва да разясни на хората истината ! Колкото до фондовете това си е поредната кражба след инвестиционните бонови книжки, хиреинфлацията, КТБ и още и още....?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×