facebook
twitter

Наблюдател

Убийството, което свали европейската маска на България

Светлината на прожекторите ще освети как се усвояват еврофондовете и има ли върховенство на закона
26650

Осми октомври е денят, в който Европа най-сетне прогледна за ставащото в България. Единайсет години наблюдение на борбата с корупцията и организираната престъпност, стремителното пропадане в класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите и бързото отдалечаване от европейската ценностна система не бяха достатъчни, за да може европейският елит да възприеме България като място, където върховенството на закона е застрашено в не по-малка степен от Унгария, Полша и Румъния. Трябваше млада жена, и то журналистка, да изгуби по особено жесток начин живота си, за да може всички в Европа да обърнат очи към България. И като казвам всички, имам предвид наистина огромен брой политици, които задават тона в ЕС. Еврокомисарката по правосъдието, потребителите и половото равенство Вера Юрова (Чехия, АЛДЕ) беше сред първите, които реагираха в "Туитър" на бруталното убийство с думите, че е шокирана и с призив за бързи действия за изправяне на отговорните пред правосъдието, а също и за своевременно разясняване дали нападението е свързано с работата й. Вера Юрова е тази, която беше начело на усилията ЕС като общност да приеме Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна още като Истанбулска.

 

Последва вълна от реакции на членове на Европейския парламент,

 

като се започне от шефа на най-голямата политическа група (ЕНП) и претендент за поста шеф на Европейската комисия Манфред Вебер, който напомни, че това е третото убийство на журналист в ЕС в рамките на една година. "Това е дълбоко тревожно", написа той в "Туитър" и също призова за пълно разследване. Всъщност комисарката за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович поясни, че това е четвъртото журналистическо убийство и третото на жена журналист. От сметките често се изпуска ужасяващото убийство на шведската новинарка Ким Вал. Мрачната серия започна от разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция от Малта, която разследваше правителството за корупция. Убийството й миналия октомври с бомба, поставена в колата й, шокира ЕС и предизвика широк отзвук. Стигна се до изслушвания в Европейския парламент и множество дебати за състоянието на върховенството на закона в Малта. Не много дълго след нея съюзът беше разтърсен от второ убийство на разследващ журналист - този път в Словакия. През февруари журналистът Ян Куцияк и приятелката му Мартина Кушнирова бяха разстреляни в дома им. Ян се занимаваше с разследване на данъчни измами на няколко бизнесмени с близки връзки с високопоставени словашки политици, включително и бившия вече премиер Роберт Фицо. Това убийство също дълбоко потресе ЕС, който започна да вижда в това нещо повече от случайност. През април беше убита Ким.

Лидерът на втората по големина парламентарна група Удо Булман ("Социалисти и демократи", Германия) подчерта в туит,  че критичната журналистика е основна част от европейската демокрация. Ги Верхофстад, лидер на либералите, пък директно свърза убийството с разследването на корупцията в България, а шефът на правосъдната комисия Клод Морайс ("Социалисти и демократи", Великобритания) написа писмо до директорката на Европол с искане да има готовност да осигури експертна подкрепа за разследването. Той дори призова да се разгледа и възможността за създаване на съвместен следствен екип. Дуня Миятович напомни, че освен журналистка, Виктория е била и жена. "Ужасяващото й убийство напомня за реалността на журналистките, които са изправени пред допълнителни заплахи, защото са жени".

В осъждащия хор се включиха още министрите на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич и на Холандия Стеф Блок, както и друг кандидат за шефския пост в Европейската комисия - бившият финландски премиер Александър Стуб. Според него това напомня, че борбата за свобода все още не е приключила.

Всичко това показва, че

 

България вече няма да може да стои на завет в геополитическия си ъгъл,

 

преструвайки се, че брани европейството и че е безценен балкански евроинтегратор. Светлината на прожекторите ще освети онези фундаментални сфери, около които се завъртяха основните версии за убийството. Един лъч ще светне в ъгълчето на усвояването на еврофондовете, където има много какво да се види, останало скрито за европейското око. Друг лъч ще напомни, че България е сред много малкото страни - членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция. Не на последно място ще се повдигне въпросът с върховенството на закона и работата на Механизма за сътрудничество и проверка. Освен че българските граждани нямат доверие на институциите, в ЕС то също вече изглежда изчерпано. Това може да се прочете в изявленията на всички висши чиновници и политици, които поискаха европейските ресорни агенции да имат готовност да окажат съдействие. 

От една страна, повдигането на завесата, макар и закъсняло, е добре дошло. Лошото е обаче, че покрай фокусирането върху журналистическата част, проблемът с насилието над жени ще остане в сянка, независимо от тревожната статистика в България. В сянка ще остане и че липсата на правова държава е довела до масово усещане за безнаказаност. Едва ли ще се стигне до разговор и какво точно стои зад пропадането в индекса за медийна свобода. В ЕС вече са съвсем наясно какво точно не е наред с медиите в Унгария след многобройните изслушвания и дебати в парламентарни комисии в Брюксел и Страсбург и в пленарната зала. Знае се и какво не е наред с неправителствените организации, висшето образование, еврофондовете. За България обаче не се знае много, освен че е най-бедната и корумпирана страна членка, редом с Румъния.

Убийството на Виктория Маринова е капката, която преля чашата поне на Европа. Дали това ще има ясни и дългосрочни последици, е може би твърде високо очакване, макар да не е изключено България да се присъедини към групата на Унгария и Полша и така да стане част от дебата между либералите и антилибералите в ЕС, който ще бъде основната предизборна тема догодина.

 

Ако се стигне до развенчаване на мита за европейска България,

 

това пак ще е сериозен напредък. Натрупалите се като гноен цирей на обществото множество други въпроси също вероятно ще останат без внимание, като например за състоянието на медиите в провинцията и условията, при които работят колегите там. Това поредно убийство за пореден път отваря всички наболели проблеми накуп, създавайки мъгла от искания, хипотези, посоки и фокусни точки. Уви, европейското внимание няма да ни реши проблемите, но ще покаже, че е достигнат прагът на търпимостта, само че на европейската. Въпросът е кога този праг ще бъде достигнат в България и дали българските граждани искат да живеят по-добре, или ще продължи да е по-важно да бъде натрит носа на шепа умни и красиви или пък на всичкокритикуващите. Българското общество няма да има полезен ход, докато не спре да се дели на умни и красиви, селяни и столичани, цигани и българи, да генерализира, че журналистите са най-голямото зло, както и активистите, и вместо това се обърне към общия враг, а той е липсата на правосъдие, справедливост, бъдеще, сигурност (както физическа, така и социална), стимулиращ бизнес климат, ефективна държавна администрация, качествена инфраструктура, инвестиции в добруването на нацията. Още един живот ще потъне в статистиката, сдъвкан и изплют от машината на разделението, от различните мерила за добро и зло, правилно и неправилно, морално и неморално. Публиката вече е отсъдила своето, нахранила се е с поредната истерия, посочила е виновниците, но едно 7-годишно дете стои някъде встрани от цялата тази мъртва хватка и пита: „Къде е мама?”

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американските демократи почервеняха до зелено

23.02.2019

Петьо Цеков

876 3
Демокрацията е мъртва
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

2115 16

Коментари

Страници

TheBahurKing

Бля!

чевибара

Не знам чии маски са свалени, но днес евроначалниците се изредиха да цалуват здравата десница на господин Борисов.

mi6osp.

Борисов е лицето на европейска България.

Μολών λαβέ

***

Territorial

Защо сте толкова наивни? Глупости пишела, незнамкаквоси! Готвят ви преврат, казват ви го в прав текст, а вие се превземате!!! Хора, бдете!!!!!!

Territorial

Дуня Миятович напомни, че освен журналистка, Виктория е била и жена.

Ако ви почнат хаштагмитутата, камък върху камък няма да остане в България. Тука така са се разпасали, че вече просто търчат и пищят побеснели по улиците!!!

Territorial

Степнивълко, много добре е даже информирана, и затова произвежда едновременно информационен шум и заплахи, за да не се договедите, че ромът е извършител на престъплението. Що се отнася до фундаменталистката злоба, за която пишеш, какво да ти кажа: оказа се, че комунизмът наистина е вирус, който превръща хората в зомбита, в ходещи мъртви. Събитията от последните няколко месеца тука в САЩ разкриха тази ужасяваща истина, за която навремето в България само се досещахме!

ViktorSchauberger

Аз се информирам от този канал - https://www.youtube.com/channel/UCNiNWbmPWehjpQohg...

Предводител на ...

Милият, и в странство покой не му дават.

Има ли барем трюфели?

Territorial
Territorial

Всички обединени около българските президент, министър-председател, парламент, конституционен съд, за да няма пак после "ма що скачахме"!

Billy-Joe Winchester

- -

Territorial

Да не си мислите, че Станишев и компания само въртят палците в Брюксел? Ммм? Докато не разкъсат България, комунистите няма да мирясат!!!

Billy-Joe Winchester

Днес патриотичният вестник "Труд" дори поименно е посочил комунистите - Антониу Гутериш, Манфред Вебер, Франс Тимерманс (този ако седне в стола на Юнкер, Бойко ще плаче) и т.н. ВСички обединени под топлото крило на Сорос.

 

Хвани се за палците: https://trud.bg/wp-content/uploads/2018/10/DT_01-7...

Аз Патагонец
снимка на Аз Патагонец

Четвърто убийство на журналист и затова реакцията по света беша такава.

После се оказа, че нашенското убийство е дело на психопат от онзи етнос, който разни организации го защитават.

Предполагам, че в Европа ще изгубят интерес към убийството след като е от съвсем друг характер.

Пък и бързо го разкриха да няма време за много манипулации, инсинуации и спекулации.

 

Васик

Никой в Европа не се учудва, че в България убийствата на жени по жесток начин са всекидневие, след като българите посрещнаха конвенцията за борба срещу насилието над жени с майтапи и вицове за ирански травестити. В самата България убийствата на жени по жесток начин не правят голямо впечатление, ако убиецът не е циганин. Ако убиецът не е циганин, журналистите правят интервюта с психолози, които могат да обяснят по психологичен начин как е възможно нециганин да направи жестоко убийство. Ако убиецът е циганин, тогава единият вариант е да се направи интервю с Джамбазки (без психолози), а вторият вариант е да се направи интервю с бабата на убиеца (отново без психолози).

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Щото пък Турция, дето подписа конвенцията всичко е наред с жените и правата им и вече не ги режат често на парчета....

 

Бъркаш Божия дар с омлет...

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Че журналистите са най-голямото зло..

Бе, като се замисля, май е вярно. Нали тъкмо те, при това- баш журналистКите - създадоха медийния ореол на ББ...

deqerven
снимка на deqerven

Териториалния, викаш комунизмът зомбирал народеца? Ами не съм съгласен, зомбирахме се след 30 години- демокрация, реформи, преходи, край на преходи, нови реформи, отново реформи и така....с 60-70 оскотяло от мизерия население- бели и мургави.

Territorial

deqerven, не ти иска да вярваш, но ако проследиш генезиса на "демокрация, реформи, преходи, край на преходи, нови реформи, отново реформи", както сам си ги подредил, ще се окаже, че баш комунистите стоят зад всичко това, включително разкостването на всички бивши соц държави. Западните комунисти, с помощта на местните такива.

Territorial

Billy-Joe Winchester, звучиш некохерентно, ма не може всички да сме умни и кохерентни. Трябва да има и по няколкко уинчестъри (чукове, един вид).

Phoenix59

Интересно защо е изтрит мой коментар? Вероятно е техническа грешка ?Не от суета,просто питам.

дядо Илия

Не ползвам чужди езици в степен свободно да чета и разбирам форумите и политическите им сайтове, но мисля, че това, което СМИ-тата у нас правят го няма другаде в такава степен. Сами да си плюем държавата и институциите (не става дума за критика). Доскоро това го правеха "ляво ориентираните" като величаеха Русия и нейните успехи, но напоследък покрай интернет много народ се прави на знаещ и можещ - в Холандия как било, в САЩ как било и т.н. Тези хора не си дават сметка, че изминалите години от края на комунизма са само 30, т.е. едно поколение - крайно недостатъчно за промяна на мисленето, морала и манталитета. Това не е като да си смениш телефона със шайбата със смартфон . И най ме дразни постоянното плюене по управляващите, независимо кои са те - ами нали те са от нашите редици, ние сме ги избирали, да не са дошли от небето? А сред останалите (дето на са управляващи) да не би всички да са изрядни, умни, некорумпирани и честни?

Michael_P

— Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! — извика бай Ганьо и удари силно по масата.

— А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си; уж либерал — осмели се да възрази Бочоолу.

— Кой ти каза, че съм либерал! — попита строго бай Ганьо.

— Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли — ти сам каза, — че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? — възразяваше Бочоолу.

— Ей че си прост! — отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. — Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?

— Имаш право, твоя милост! Бочоолу, налягай си парцалите, недей го опява! — обади се Гочоолу. — И аз съм консерватор.

— Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор — изтърси Дочоолу, — я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат.

— Добре, ама не зная управителят с кои ще бъде — отговаря Бочоолу.

— Управителят ли? С нашите, разбира се — съобщава бай Ганьо, — и околийският е с нашите. Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас — ще ги утвърдим, ако не — на дяволите. Пак ти казвам — колкото за управителя, нямай грижа, той е наш.

— Ами хамалите? — любопитствува Бочоолу.

— И хамалите са наши, и циганите, и Данко Харсъзина е наш…

— Ами че той нали беше затворен за кражба? — учудва се Бочоолу.

— Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите. Отишъл при тях онзи ден, събрал ги, че като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си, като им изръмжал: „Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете бай Ганя!“ — и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене.

Mrx

Аз прегледах набързо, така наречената статия на тази булка. Вече излиза, че убийството си е чисто и просто едно криминално изстъпление на един пиан мангасарин, който се оказва криминално проявен, както в България, така и в Германия.Такива убийства стават във всяка Европейска страна, а най-много в САЩ.  Ама статията е пълна с обобщения и сравнения срещу България. Най-зловещото сравнение според авторката е, че и ние сме като Унгария, Чехия, Румъния, и др. такива льоши. И пак са цитирани раззни либерасти, които са от лагера на добрите. 

Че нашата полицейска и правосъдна системи са калпави си го знаем всички, ама това не е защото сме като Унгария, Чехия, Румъния и Полша, р.е., че не признаваме евроатлантическите ценности. Че тези системи са яко корумпирани се знае. Причините са много по-дълбоки и се коренят в провеждането на прехода, където професионалистите от ДС и полицията бяха изгонени, вместо да се сменят само шефовете им и те да продължат своята работа. Всеки, който е съдействал на милицията или на ДС беше обявен или за агент или за доносник. Сега никой не иска да си навлече това прозвище.  Сега ще видим как ще отсъдят нашите съдии.

Michael_P

"България е сред много малкото страни - членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция."

"Убийството, което свали европейската маска на България"

Да си дойдем на думата!

Дали в български вестник може да се пише против конституцията на България.

Непротивоконституционствувателствувайте!

От детсвото ми не съм си спомнял тази дума.

генек

Откровено антибългарско писание - със злоба, отрова, клевети, агресинен мерак да се наложат нечии идеи. Без аргументи, без разсъждения - лозунги и омраза...

И джендърът се разокал - като че е седнал върху цвекло.

И някакъв трол се развихрил - нагло опитзащ се да манипулира форума, контролиращ, рецензеращ, заклеймяващ...

Изобщо - атака на леката же... кавалерия. Която знаем как завършва...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

генек

Амели. Кой знае... как стават всички тия неща тук! Аз съм чужденка, но живея тъй дълго в България, че не се чувствувам вече чужда. И понеже привикнах да гледам през очите на моя мъж, аз намирам около себе си много работи по-добри отвсякъде другаде. Това е за моя резон. Колкото за чувството ми, понякога целия тукашен живот се отразява в него по един особен начин. В тая страна има много слънце, но има и някаква тьмнина, която се разсипва като черен прах дори в сиянието на самата природа. Не е ли то черния прах на един груб живот - с много празници в календара и с никакъв празник в сърцата?... Тая сутрин, когато вашата слугиня дойде да ми извести за нещастието... слънцето грееше ослепително ярко, но аз имах видението на същия задушителен черен прах! Гледайте насреща планината, която постепенно се загръща сега в тъмни облаци. Само такава природа би била подходна декора за много неща в българския живот... Не че другаде не стават страшни работи; напротив, биват и много по-страшни! Но там няма - както тук - онова, което изтръгва от нас пред една трагедия не сълзи на човешко състрадание, а вик на ужас... Дори и когато убиват, там хората убиват сякаш с игла от злато, а не с дърварска секира, както тук - в полите на Витоша.

 

П.П. Обърнете внимание - Амели е възмутена от НАЧИНА на убийството - с дърварска секира, а не от самото убийство. Тоест - не фактът има значение, а обстнановката- Ако секирата е размахвана от ръка в бяла ръкавица... Това ще е по-цивилизовано. Европейско...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Моята любима писателка, госпойца Марини....

 

Четох труда и...даже два пъти, ама пак някаква турлюгювеч..... Не може да се отрече, че жената се старае! Предлагам следващият път да напише нещо дето е 250 страници, а ние ще намерим в него поне едно смислено изречение. При добър късмет и две.

TheBahurKing

Генек!?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×