facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от  “България”1

Скерцо и емпромптю 

10 973
 Снимка: Архив

Тази писаница е за екологията, джаза и финансите

Скерцо значи шега на италиански, затова казваме скерци, а не скерцове като шперцове, макар че скерците отключват всички врати към безгрижна палавост на всички композитори: Бетовен, Дворжак, Шопен и Клаудио Монтеверди, който написал Scherzi musicali. Има скерци и от гениалния слепец Петко Стайнов, който ни остави незабравимите ”Тракийски танци”. 

Живописците рисуват Скерцо като танцуващ палячо. Те не могат да нарисуват емпромптю, понеже емпромптю на френски е импровизация в музикалния момент както в джаза.Това е разликата. Като разликата между Девети май в Русия и на Запад.

Разликата между Bob Foss и Bob Fosse е, че на артхепънинг художникът Bob Foss рисува неразбираеми платна и се радва, а хореографът Bob Fosse постави “Кабаре” и “Ах, този джаз” и не се радва, че ще умре, и Наско Свиленов, кинокритик, литературен историк и изкуствовед изля, възхищението си в седмичника “Народна култура” под заглавие “Ах, този, този Боб Фос”. Двамата знаехме, че красноармейците, а не Рамбо, Джеймс Бонд и The Dirty Dozen, победиха Вермахта.

Класическите музиканти измислили импровизацията, преди да има джаз, преди да се роди Сачмо, the ambassador or jazz.

Какво ли прави той сега? Сигурно киха, понеже ние, които пъплим като мравки по грешната Земя, го споменаваме.

Има много книги за джаза, но най-интересна ми беше книгата, която Владимир Гаджев написа за Милчо Левиев. Тя излезе тези дни. Владо ми напомни за хора, които там горе сега кихат: големия фен на джаза Радой Ралин, който живееше в насрещния блок на улица “Латинка”, Борето Димовски, който направи шарж на Радой и ми е съгражданин от Асеновград, където съм се родил през 1931 г. в Червената къща на Баделема. Наричали я червена поради червеникавия хоросан. Не могли да продадат виното и вместо с вода забъркали пясъка и киреча (гасената вар) с непродаваемото вино от каците в стария зимник, вместо да плащат на кираджии да докарват вода от река Асеница. Тъй страшна била световната криза, която започнала с краха на NYSE (нюйоркската борса) през 1929 г. А имало и много по-страшни, навързани като на синджир причини и последици: Немците трябвало да плащат на победителите в Първата световна война 132 млрд. златни марки репарации (плюс забрана Германия да изнася към пазарите на победителите), хиперинфлацията преди 80 г., Ваймарската република, Кристалната нощ (Kristallnacht) през 1938 г., Хитлер, Втората световна война. Това е на бързи обороти филмът на историята.

Ще го догледаме ли клюмнали като препикано мушкато? Това е въпросът. Не на Хамлет, а на Bloomberg от Ню Йорк. Ако САЩ обявят невъзможност да изплащат своя астрономически дълг, американското правителство ще бъде първото съвременно западно правителство, което ще фалира както нацистка Германия. Too big to fail е спасителен пояс, но за големите корпорации, не за федералния резерв, който САЩ създадоха през 1913 г. Не мога, никой не може да каже колко е националният дълг, защото цифрите на U.S. National Debt Clock са във вихрен танц. Ще трябва спасителен пояс с космически размери. Такъв няма на планетата, която ние наричаме Земя и която опустошаваме в безкрайната си глупост и алчност. Отговорите на въпроса на Bloomberg ще бъдат impromptus. Като в All that jazz:

Bye, bye life

Bye, bye, happiness

Hello, loneliness

I think I’m gonna die

 

PS. Nota bene: Благодаря на интересуващите се от преводи (не банкови, а литературни). Nimby (Not in my backyard) се произнася “нимби”. Нимбай (Нимби + Гудбай = нимбай) е шега между посветените.

 

DI copyright

 

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В една капка се оглежда цялата световна канализация

02.07.2020

КАЛИН ДОНКОВ

1952
И от тортата изскачат... момчетата от НОЩ!

02.07.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

5257 29
Частните уроци намаляват вниманието на учениците в училище

Коментари

Страници

Lucius Fer St. Ana

Дано да не се окаже прав полузабравеният днес философ, който беше писал, че противоречията между империалистическите държави неизбежно водят до война....

ДpaгaнOxpидcки

Ако САЩ обявят невъзможност да изплащат своя астрономически дълг, 

Aко. 

ДpaгaнOxpидcки

Debt to GDP Ratio by Country 2019:

http://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-national-debt/

ДpaгaнOxpидcки

Ако някому САЩ са просрочили падежа/погасяването/maturity на облигацията/ценната книга/ заема - да свирне. Ще е уникален екземпляр...

ДpaгaнOxpидcки

Радой Ралин, който живееше в насрещния блок на улица “Латинка”

Отсрещен блок, насрещен план, другари...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Този Димитър Стоянов не живееше на "Латинка", живееше в комплекс "Изток", блок 4, вх. А, втори етаж.

ДpaгaнOxpидcки

Точно така. На "Латинка" живееше Мишо - дето после стана Мишел Константен.

БатВаню

Изток, Латинка, Теменужка, Парк хотел Москва - там си нямат ни синя зона , ни зелена. Защото са социално слаби, де.

Думи думи

Щели да фалират.

Ако фалират...

Каквото и да импровизират, се сетих за старо скерцо от осемдесетте години

Bye, bye life,

Здраствуй жизнь!

 

Мокър от дъжд не се бои.

ogopogo_x3

Голям страх и шубе ги тресе американушките хлебарчици тук като им посочат колко разгологъзен им е кумира отвъдокеански. Споко- УСА няма да фалира в пълния смисъл поне докато доларът е световна валута. Каквато е бил британският паунд стерлинг до WWII и Бретън. Трябва си война да се бутне наглосаксонската система за контрол над света. 

Амазон
снимка на Амазон

Само войни са ви в главите на кремълските рупори. И само бутате нещо. Като душевноболен, желязна решетка.

Един дядо

Здравей, Димитри,

Поздрави за всичките ти писаници!

Специално се реших да пиша по повод на хубавата песен на  Евърли Брадърс и Саймън и Гарфънкъл "Bye, bye life"

Едно време в този форум се бях изкушил да перифразирам тази песен:

Бай, Бай Хуй,

бай бай хепинес

хелоу лоунлинес

ай тинк ай'м гона дай... 

Стоф

Поредните кухи внушения от наемния шаман в пенсия. Фактите поставят ссср в ролята на един от двамата основни причинители на WW2. Договорът Молотов - Рибентроб за подялбата на Источна Европа между ссср и Германия дава зелено на войната, която завършва благодарение на САЩ, Австралия, Великобритания и европейската съпротива в помощ на ссср. "Червеноармейците" нямат алтернатива - шансът е само напред. Д. И. го знае прекрасно, както знае и какво представлява дефицитът на всяка развита икономика. Бива ли да пише глупости за една дребна надница? 

ogopogo_x3

Викаш Хитлер и OKW чак след подписването на договора са седнали и планирали кампанията в Полша. Бързо евтино и експедитивно по германски. Големи мислители сте се извъдили демокраците. А преди това Аншлуса и Мюнхенската спогодба къде да ги сложим -към усилията за контейнмънт на Германия или поощрение за продължаваща експанзия ама на Изток не на Запад? Е Хитлер леко им пообъркал плановете. Войната след последните две отстъпки е щяла да има при всички случаи - Данцигския коридор и Версай са си плачели за ревизия.

Стоф

Война можеше и да няма, ако ссср беше удържала думата си да се противопостави на нацистка Германия при опитите и да завземе териториите населявани частично от немци в Чехия и Полша. Но ссср беше нещо не особено различно от тогавашна Германия. Съюзниците помогнаха на по-малкото зло. 

ogopogo_x3

Абе човек... вземи прочети малко нещо за WWII. СССР е изолиран и неговото предложение за общ отговор на Судетската криза е отхвърлено от всичките страни по нея. Чак след като Хитлер завзема и последните остатъци от Чехия и ги прави протекторат Бохемия почват разговори между Франция Англия и СССР. Когато се провалят Молотов и Рибентроп подписват пакта за ненападание. Впрочем изпуснал съм и анексирането на Саар дето французите по типично техен тертип само джафкат и си подвиват опашките като женски кучета. Англия не ги е подкрепила за исканата инвазия още тогава.

ogopogo_x3

И още нещо - тогава СССР няма граница с Чехословакия а Полша и Румъния никога няма да се съгласят да пуснат транзит съветски войски. Така че тезата ти издиша.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

СССР е зает да се прегръща и цАлива с Адолф. Предстои и подялбата на Полша, така че ти вземи чети. Двамата убийци Адолф и Сталин до 41 са първи дужки и съюзници.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

държавната репресия (кулминираща във войни)

и свързаната с войните икономика (кулминираща в кризи)

са отвратните пакостници, които търпим, защото нали са наши 

-- на грешната ни човешка природа -- рожбици и ето до какви извращения се стига

вместо да си пият виното с асеновградските, после да впрегнат и докарат вода от ряката

каздисали та забъркали с виното киреча, та да се помни кога не били продали, та се налютили

колко сме начи серт бабам хеле като се натряскаме и обаче забележете България във война вече никога ама никога няма да участва и това все е нещо ама то и Европа вече никога няма да участва ако ще САЩ и Русия да ни танцуват с ветрила (нъцки) Джимо ? за импровизираното скерцо

Sapienti_sat

...скерците отключват всички врати към безгрижна палавост на всички композитори: Бетовен, Дворжак, Шопен и Клаудио Монтеверди, който написал Scherzi musicali.

 

Джимо ?

Adolff

Тука някои чугунени глави са си замръзнали във времената на късната перестройка.Пактът "Молотов-Рибентроп".Ами споразумението от Мюнхен,дето го развяваше Чембърлейн на стълбата на самолета,къде го забравихте бе чугуни? Помощта на американци и англичани? Тука си спомнян за настъплението на германците в Ардените през януари 1945 г.,когато американци и англичани се насраха тотално.Рузвелт молеше Сталин,да ускори настъплението на Източния фронт.

Стоф

Ссср е получавала дори и горивото за доставяните от сащ самолети. Победата е благодарение на западното участие, и липсата на алтернатива за войници и офицери от ч. армия. Назад  - сигурна смърт. Да се представят за основни победители е тъпа пропаганда на фона на жалката им действителност. 

Meto_ot_Interneto

Г-н Иванов?
ПП no zealot like a convert, no convert like ДраганОхридски?

 

dissidentbg

Държавният дълг на САЩ.

 

Повечето българи преживяха пирамидите в България и знаят как се развиват нещата с една пирамида. Включиш ли се рано, може и да спечелиш, но трябва да знаеш кога да излезеш. Останеш ли до края, има вероятност да загубиш и то много и пирамидата да се срути върху главата ти.

 

САЩ градят най-голямата пирамида за всички времена. Никой не може да каже кога ще се срути - това е характерно за всяка пирамида.

Mrx

отключват всички врати към безгрижна палавост на всички композитори: Бетовен, Дворжак, Шопен и Клаудио Монтеверди, който написал Scherzi musicali

 

    За пръв път Бетховен включва в сонатната форма на симфонията, като 3-та част Скерцо. Преди това и при Моцарт и при Хайдн третата част е танцът Минует. Там е работата, че скерцата (не скерците)на Бетховен, нямат шеговит характер. Те служат, някак си, като въведение към последната част на симфонията, която обикновено е тържествена.  (примери 3-тат, 5-тата 7-мата и 9-тата негови симфонии).

 

Има скерци и от гениалния слепец Петко Стайнов, който ни остави незабравимите ”Тракийски танци”. 

 

Наистена Петко Стайнов написа някои гениални творби. Не само гениалните ""Тракийски танци", но и генеалната симфонична поема "Тракия". Самата музика представя една картина, маранята над Тракия в бавната си част.  Симфоничната поема е въведена от Ференц Лист, като програмна музика. Но има и други произведения, които не са симфонични поеми, но са също програмни, като увертюрите "Егмонт", "Кореолан" и "Атинските развалини" на Бетховен, "1812г." на Чайковски, "Нощ на голият хълм" на Мусоргски. Както "Нощ на голият хълм", така и симфоничната поема на Петко Стайков можем да ги наречем симфонични картини.

 

 Ще трябва спасителен пояс с космически размери. Такъв няма на планетата, която ние наричаме Земя и която опустошаваме в безкрайната си глупост и алчност. Отговорите на въпроса на Bloomberg ще бъдат impromptus.

 

 Американците ги спасява, че доларът е резервна валута, т.е., той е облигация. Би трябвало тази облигация да се покрива от данъците на американците. Но те недостигат, защото САЩ си изнесоха големите фирми на Изток. А другите  големи фирми, като Кока кола например си плащат данъците в данъчни райове, като Люксемберг например. Така, че доларът се крепи на нефта от Близкия изток, на продажбите на оръжие и т.н. Обаче Иран, Венецуела, Русия и др. могат да почнат да продават с друга валуте. Тези опити струваха живота на Садам и Кадафи. Всеки, който обмени лев а с долари, фактически погасява част от облигациите на САЩ. Като купи стока с доларите, тоз, който я продава погасява тези облигации.

 

 

dissidentbg

Изпуснал си още един момент. Печатането на долари, водещо до инфлация. Една китайка даде на съд федералният резерв, защото влога й в долари се е обезценил. С инфлацията на долара погасяват част от дълга.

 

За 50 годишни периоди:

1860г - 1910г 1 долар се обезценява 1.14 пъти

1910г - 1960г обезценяване 3.12 пъти

1960г - 2010г обезценяване 7.37 пъти

2010г - 2019г (9 годишен период) обезценяване 1.17 пъти. Повече отколкото 50 годишен период 1860-1910.

Стоф

Доларът се крепи на развитието на технологиите и свързаните с тях инвестиции. Кока кола е последно основание. Точно Русия е тази, крепяща се на въглеводороден износ. 

 

dissidentbg

"американското правителство ще бъде първото съвременно западно правителство, което ще фалира както нацистка Германия"

 

Държава НЕ МОЖЕ да фалира.

 

Фалит не е финасова процедура. Фалит е съдебна процедура. Съд определя кой и как да получи част от активите на фалиралият. Няма съд, който да принуди държава да предаде част от активите си на кредиторите й и няма как такова решение да влезе в сила. Дори закон на ООН забранява прилагане на сила.

 

Отделни щати в САЩ са претърявали фалит. Отделни градове в САЩ са фалирали. Но всичко е минавало през федерален съд.

ogopogo_x3

2010г - 2019г (9 годишен период) обезценяване 1.17 пъти. Повече отколкото 50 годишен период 1860-1910.

 

 

 

Това не е обезценка и инфлация а растеж по номинал и увеличаване на потребителското търсене и потребление според видни економисти от поддържащия хор на американската изключителност и униполярност. Инфлацията в САЩ се отчита към растежа на БВП по номинални цени и затова не се публикуват реалните обеми на производството по групи в САЩ. Красноречив пример какъв балон са всичките им т.нар. "хай-тек " компании - преди 1 седмица имаше ИПО на незнайно защо много рекламираната компания Юбер с капитализация към 30-40 млрд. долара. Как и кой им е изчислил тия стойности е неизвестно защото компанията от 5 години генерира само загуби и то огромни - по 1-2 млрд. на година. Много се зачудих кой и как ще си хвърли парите в нещо толкова несигурно и с такава идиотска бизнес-наченка - приложение за таксиджии.. Отворих и гледам шеърхолдърите - японска банка някакви арабски и норвежки фондове и ми стана ясно - такса колониално спокойствие са им наложили на нещастните вложители в този убер-хайтек....

Augereau

Убер може още утре да започне да печели пари, ако иска. Но не иска, защото е много по-далновидно да финансира експанзията си, да рекламира здраво, да добавя нови услуги и да се опитва да задуши конкуренцията. Това е стандартна стратегия на много фирми в сравнително ранните фази на развитието си, особено ако реално много лесно могат да бъдат имитирани от конкуренти - за да останеш на върха трябва да си агресивен, на иновираш, да останете само няколко сериозни играчи и чак тогава да започнеш да доиш кравата. Знаем, че бай Ганьо гледа да купи за 1 и да продаде за 2 и да си купи мерцедес с печалбата, но истинският бизнес не работи така. Като купиш за 1, продадеш за 2, след това пак вземаш назаем и инвестираш 3 в бъдещето. 

 

Затова и тези фирми струват толкова много - хората инвестират в най-вероятния лидер на бизнес модел, който генерира много милиарди.

Преди години същите глупости се плямпаха и за Фейсбук - ма не прави пари, ма не произвеждала нищо. Е сега прави пари. И тия "тъпите''' инвеститори, които инвестираха във ФБ, когато губеше пари, сега не изглеждат толкова глупави, нали? При листването на борсата цената на акцията им беше трийсет и няколко долара, сега е към $180.... Правете си сметка, като се има предвид, че ФБ се листнаха на борсата едва преди 7 години....

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×