facebook
twitter

Наблюдател

Сирийският Тигър води последната битка срещу бунтовниците

Генерал Сухейл ал Хасан стана известен по време на гражданската война, включително с мъченията на инакомислещи. Сега ще ръководи завладяването на последния непокорен бастион - Идлиб
1403
Туитър
Генерал Сухейл ал Хасан (на преден план) им куп награди от руското Министерство на отбраната.

Сирийската трагедия върви към своя тъжен край - поне що се отнася до военната страна на въпроса. По всяка вероятност в най-скоро време режимът на Асад, подпомогнат активно от Русия и Иран, ще завладее последния бастион на бунтовниците в Идлиб. Москва и Техеран няма да се съобразят с Турция, която се опасява най-вече от нова бежанска вълна. Може да се очаква, че офанзивата отново ще бъде проведена с цялата възможна твърдост и ще причини много страдания на цивилното население, както показаха и предишните подобни офанзиви. Такава е равносметката от седемгодишната гражданска война: стотици хиляди убити и милиони прокудени хора. И накрая насилникът отново ще поеме контрола над цялата страна. Русия ще спечели преден пост в Близкия изток, а Иран - сухопътен коридор до израелската граница. За Запада единственото положително развитие е това, че терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) беше разбита.

При една от последните си офанзиви през февруари силите на сирийския режим се бяха събрали на поле в периферията на Източна Гута - район в близост до Дамаск, който дотогава бе контролиран от бунтовниците. Небето се бе прочистило след проливните дъждове, приземили руските и сирийските военни самолети, нанасящи въздушни удари в района. Набит брадат мъж започва да говори. Много от другите мъже на полето държат мобилните си телефони и го снимат, докато той отправя заплаха към бунтовниците в Източна Гута:

 

Те ще видят пламъците на ада, ако оказват каквато

 

и да е съпротива. Никой няма да ви помогне и ако викате за помощ, ще бъдете залети с вода, гореща като разтопен метал, гласеше предупреждението на бригадният генерал Сухейл ал Хасан. "Тъй вярно, командире, Тигре!", крещи един от мъжете в тълпата, като използва псевдонима, който генералът е придобил през годините. "Ако не сте с Бога, то сте с дявола. Бъдете на страната на Бога, така че Бог да бъде с вас", заявява Хасан. Той е член на алауитската религиозна общност, към която принадлежи и президентът Башар ал Асад.

По време на гражданската война в Сирия Хасан се превръща в своеобразна знаменитост. Малко преди руската намеса в сирийската война през есента на 2015 г. се смяташе, че той е бил смъртоносно ранен в бой. Той обаче отново се появил и се превърнал в така нужния герой на режима. Някои твърдят, че истинският Тигър е загинал, а този човек е самозванец, привлечен от режима, за да повдига бойния дух след мащабните му поражения, преди Русия да дойде на помощ. За разлика от по-улегналия Асад, 48-годишният Хасан неведнъж се е хвалил с действията си за ликвидиране на враговете на режима. Това му е спечелило симпатиите на лоялните на Асад сили и изглежда на руския президент Владимир Путин. Докато той изнася проповедта си за ярост и огън в периферията на Гута, до него стоят четирима загадъчно изглеждащи войници в пълно бойно снаряжение и маски. Изглежда са част от личната му охрана, осигурена от руснаците.

Верни на думите на Хасан, сирийските правителствени сили и техните руски поддръжници превърнаха Източна Гута в истински ад скоро след речта му.

 

Руските военни сили в Сирия разпространиха серия

 

от послания, идентифициращи Хасан, командир на т.нар. "Сили на Тигъра", като лидер на сухопътните войски, превземащи региона. Посланията гласяха, че Русия подкрепя генерала и неговите хора с въздушни удари и осигурени от Русия танкове T-90, БМ-30 "Смерч" реактивни системи за залпов огън (смятани за едни от най-смъртоносните в света) и балистични ракети "Точка". "Ще осигурим необходимата въздушна подкрепа на силите на бригаден генерал Сухейл ал Хасан... Имаме пълно доверие в способността им да изпълнят мисията," заяви в официалната "Фейсбук" страница на военновъздушната база "Хмеймим" в Западна Сирия Александър Иванов, говорител на разквартируваните там руски сили. По-късно подкрепящ режима сайт също съобщи, че няколко руски военни офицери са на терен и сътрудничат на Хасан в командния център в Източна Гута.

Но приносът на Русия за разрушенията в Източна Гута отива отвъд осигуряването на съкрушителна огнева сила и диктуването на условията за капитулация. Атаките допълнително разкриват решаващата роля на Русия в подкрепата и популяризацията на Хасан, един от най-известните военачалници в Сирия. На няколко пъти руските военни са признавали, че са обучавали и снабдявали с техника "отрядите", действащи под командването на Хасан. "Силите на Тигъра" и Четвърти и Пети доброволчески щурмови корпус са на практика паравоенни групи, присъединени към силите на режима. Русия изтъква подкрепата си за Хасан и неговите сили, за да отстоява две твърдения: че руската армия и нейните партньори са победили "Ислямска държава" в Сирия и че руските сили, за разлика от американските и други военни, работят със законното правителство на Сирия вместо с милиции и наемници. "Отрядите, командвани от генерал Сухейл ал Хасан, изпълниха най-важните мисии в основни боеве, включително освобождаването на военната база "Квайрес", Палмира, Алепо, Хама, Дейр Езур, Маядин и долината на Ефрат," заяви през ноември м.г. генерал Валерий Герасимов, началник на генералния щаб на руските въоръжени сили. "Всички тези военни действия са извършвани с подкрепата на руски самолети, хеликоптери и друга техника. Основните сили на ИД бяха победени", похвали се той.

Естествено, тази версия на събитията изцяло пропуска решаващата роля, изиграна в тези сражения, на десетки хиляди членове на шиитски милиции под командването на съюзниците на Асад от Иран и ливанската група "Хизбула". Много преди Хасан да се превърне в предпочитания от Путин сирийски командир, сирийски и международни групи за защита на правата на човека

 

го свързват с някои от най-големите зверства на режима

 

В началото на мирните протести срещу режима през 2011г. Хасан беше начело на специалните Въздушни разузнавателни сили. Според разкази на свидетели пред представители на "Хюман райтс уоч" той е давал нареждания да се стреля "на месо" по протестиращи. Войниците, които не са изпълнявали нарежданията, са били разстрелвани на място. Скоро след началото на антиправителствените демонстрации Хасан е ръководил и изтезанията срещу протестиращи, често завършвали със смърт. Той и неговият отряд са свързани с едно от най-големите кръвопролития срещу протестиращи в южната провинция Дараа в края на април 2011-а, довело до смъртта на близо 100 души, разкриват правозащитници

Когато протестите преминават във въоръжени сектантски конфликти в края на 2011 г., Хасан е прехвърлен във военновъздушната база "Хама" в Централна Сирия. Няколко от хората, сражавали се рамо до рамо с него от 2012 до 2014 г., казват, че когато броят на дезертьорите от сирийската армия е нараснал, той си е сътрудничил с група, съставена от лоялистки отряди в армията и алауитски милиции. Сирийски генерал, служил с него по това време, казва, че Хасан е отговорен за поне едно от големите кръвопролития, извършени през 2012 г. в Хама срещу села, обвинени, че приютяват бунтовници и дезертьори от армията. "В Треймсе двамата със Сухейл просто ги обкръжихме и избихме около 250 души," заявява бригаден генерал Ямал Юнес, командир на 555-и въздушен полк от Четвъртата дивизия на сирийската армия, като визира едно от селата, които са атакували. Методът на Хасан да оставя след себе си пълно разрушение е обхванал вече съседните провинции Идлиб и Алепо.

Хасан е сред фигурите от режима на Асад, които живеещи в чужбина сирийски адвокати и активисти и техните западни колеги ще се опитат да изправят пред съда, ако хипотетично се състои трибунал за военни престъпления. "Сухейл ал Хасан е варварска фигура. Той е свързван с безбройни убийства от времето, когато Башар се е опасявал, че режимът му ще падне през 2012 г. и е мислил за създаването на резервна алауитска държава," казва Ануар ал Буни, адвокат и специалист по защита на правата на човека, представляващ жертви на изтезания от сирийския режим.

Руските военни и държавните медии междувременно демонстрират неограничен апетит към подвизите на "Тигъра". Прессъобщения и публикации го описват като "един от най-видните военни командири в Сирия," и представят неговите "Сили на Тигъра" като непобедими. През лятото на 2017 г. например руски хеликоптери Ка-52 са извършили нощна въздушна атака срещу мишена на ИДИЛ в провинция Дейр ез Зор, като са разчистили пътя за "Силите на Тигъра" на Хасан, които да извършат сухопътно нападение. Руското Министерство на отбраната нарича това

 

виртуозна тактическа операция отвъд бунтовническите

 

линии, като същевременно отбелязаха, че руски военни съветници са контролирали операцията.

Москва открито подкрепя Хасан. Герасимов го е удостоил със сабя по време на церемония в "Хмеймим" за неговата "храброст" по време на операцията. Година по-рано получава един от най-високите руски военни ордени. Освен Асад, който е с военен чин фелдмаршал и е главнокомандващ на Сирия, Хасан е единственият сирийски военен командир, присъствал на среща с Путин в базата "Хмеймим" миналия декември по случай победата над джихадистите.

Докато боевете в Източна Гута все още не бяха приключили, някои поддръжници на Асад вече тръбяха за сигурната победа на "Тигъра" край Дамаск. Самият той сравни столицата с булка, която очаква него и неговите хора, за да я "облекат в роклята на победата". Как обаче ще приключи всичко това за Хасан? Москва може и да го харесва, но противниците на режима на Асад твърдят, че Тигъра - могъщ и популярен партньор на руснаците - може да се окаже твърде успешен, за да оцелее. Режимът на Асад според тях вероятно ще се опита да го елиминира, като ще хвърли вината за това върху "терористите" - каквато е била съдбата на мнозина в режима, опитали се да засенчат блясъка на единствения главнокомандващ.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

764 7
Офроуд на две колела из недостъпна София

21.02.2019

Искра Ценкова

219

Коментари

Индженеро

И ти ли, "Сега"?

Май ще ни остане само програмата на Еврофутбол да четем.

vladofff

Четох няколко реда, па се отказах. Иначе повервах...

Sir Mano

Хм, хубаво е човек да види и другата гледна точка ... Все пак във всяка пропаганда поне половината от информацията е истина, за да изглежда поне малко достоверна ...

На мен лично всичко ми изглежда напълно възможно, независимо дали му харесва на автора или не.

Wolf ACE

Още в началото прочетох за тъжния край в Сирия..

 

А колко хубаво щеше да е да бяхме отишли към весел край - ей така - половината Сирия на ИДИЛ, да си режат глави и изнасилват на воля, другата половина - на умерените сърцеяди от ССА - да си хапват на воля..еех мечти...

И лошите Асад и Русия някъде се изпарили и не ни пречат... ееех

 

Отвратителни атлантически лицемери !!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×