Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва 1/3 от правителството со кротце, со благо

Проверките срещу шестима министри се протакат, докато не настъпи моментът, в който негласният коалиционен партньор ДПС не реши, че е време и за кьотек

Правителството на премиера Бойко Борисов стана зависимо от прокуратурата, която разследва ключови министри в управлението.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Правителството на премиера Бойко Борисов стана зависимо от прокуратурата, която разследва ключови министри в управлението.

Докато Лаура Кьовеши ръководеше румънското Бюро за борба с корупцията, успя да вкара в затвора министри колкото за цяло правителство. Къде сме ние? След огромния външен натиск България да демонстрира решимост срещу подкупите във високите етажи на властта от актуалния кабинет на Борисов шестима министри са клиенти на българската прокуратура. Това е 1/3 от цялото правителство. Което за разлика от Румъния е нищо и половина. Прокуратурата се задейства срещу висши управници, колкото да хвърли прах в очите на очакващото справедливост общество. 

Цял областен град с над 120 000 души население настоява виновните,

които го лишиха от елементарната комунална услуга на водоснабдяване, да понесат наказателна отговорност. Перник е без вода от 17 ноември, а краят засега се отлага за пролетта. Институциите си прехвърлят вината като горещ картоф, погледите са насочени към прокуратурата, която разследва причините за безводието в града и околните села. В последните дни на декември от държавното обвинение обявиха, че надзорът върху проверките за водната криза ще се извършва от Върховната касационна прокуратура. И тогава стана ясно още, че се проверяват единствено общинската и областната администрация в Перник. Доста изненадващо, тъй като по-рано местната окръжна прокуратура излезе със заключение, че тежкият режим на водата, който изкара перничани на протести, е следствие на бездействието на двама министри - на околната среда и водите и на регионалното развитие. Преписката за безстопанственост беше препратена на Специализираната прокуратура, която е компетентна да разследва престъпленията по служба по високите етажи на властта, каквито са екоминистърът Нено Димов и регионалният министър Петя Аврамова.

Там досъдебното производство срещу двамата изпадна от папките на държавното обвинение. Това едва ли е случайно - ако Аврамова с подопечното й регионално министерство за първи път се радват на внимание от прокуратурата, Нено Димов отдавна е обект на прокурорска проверка. Преди година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заплаши, че ще предприеме действия, ако договорът за ски зоната в Банско не бъде променен. За това носи отговорност именно МОСВ. В четвъртък следобед Нено Димов все пак бе отведен да дава показания  с много уточнения, че не е арестуван. Извършиха се показни претърсвания в София и Перник - неясно за какво. Търси се изчезналата вода ли?

Преди две години прокуратурата констатира 

нарушенията на концесионния договор в Националния парк "Пирин".

Бе установено, че фирма "Юлен", която стопанисва ски зоната, е използвала 64% по-голяма площ от заложената в продължение на 17 години. По този повод Цацаров изпрати писмо на премиера Борисов, в което му препоръча договорът за ски зоната над Банско да бъде променен, така че да отговаря на действащото законодателство. "Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, ако бездействието на съответните компетентни органи продължи, очевидно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия", предупреди Цацаров на 22 ноември 2018 г.

Въпреки това МОСВ все още не е предприело действия за преустановяване на нарушението от страна на концесионера. Изпари се и желанието на прокуратурата да търси отговорност от министър Нено Димов. Проверка на "Свободна Европа" установи, че последното движение по преписката по случая датира от 8 януари 2019 г., когато е отбелязано, че се очакват материали от друг орган, за да бъде решена.

Но Нено Димов и Петя Аврамова не са единствените министри, които бяха разследвани от държавното обвинение миналата година. И финансовият министър Владислав Горанов е клиент на прокуратурата.

Тя пък държи

разследването на трупчета повече от година

Проверката срещу Горанов започна през ноември 2018 г., когато стана ясно, че живее безплатно в луксозен имот, собственост на неговия кръстник и виден масон бизнесмена Иван Сариев. Първоначално от прокуратурата оправдаваха протакането с това, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че финансовият министър не е нарушил закона. Комисията не намери конфликт на интереси във факта, че благодетелят има куп фирми, които би трябвало да се контролират от данъчните, чийто шеф е Горанов. Нито във факта, че синът на Сариев е бил назначен във финансовото министерство. Вместо да атакува решението на КПКОНПИ в съда, прокуратурата продължава да мълчи какво се случва с разследването за престъпление по служба и търговия с влияние. А според информационната й система по него няма движение от март м.г.

Ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Франтишек отказа да отговори на въпросите на "Сега" защо проверката се бави и дали вече е образувано дело, или е постановен отказ да има разследване. Въпросите бяха пратени по Закона за достъп до обществена информация. Без отговор остава и питането кой е наблюдаващият прокурор, макар и да има съдебна практика, че тази информация не може да бъде тайна. Преди това информация беше отказана и от върховната прокуратура.

Имотното състояние на хората по върха на държавата също е тема табу за родното обвинение. Същинска омерта тегне над проверките по скандала "Апартаментгейт", които се точат вече близо година. Въпреки че аферата с луксозните жилища на висши чиновници, купени на скандално ниски цени от строителната фирма "Артекс", доведе до редица оставки, разследващите все още не съобщават дали са установили злоупотреба с власт. Сред проверяваните е и Цецка Цачева, която бе отстранена като министър на правосъдието заради апартамент, купен от "Артекс".

Междувременно всички участници в скандала, сред които и Цветан Цветанов, бяха безупречно изпрани от КПКОНПИ. Тя не откри конфликт на интереси в това, че депутати, министри и зам.-министри от ГЕРБ са придобили изгодно скъпи жирища от "Артекс", след като управляващата партия е променила Закона за устройство на територията така, че да позволи доизграждането на небостъргача "Златен век" на същата фирма.

Суха от скандала до момента излиза и министърът на туризма Николина Ангелкова. През април м.г. Върховната касационна прокуратура започна проверка по сигнал на лидера на НФСБ Валери Симеонов, в който се изнасят данни за придобити от Ангелкова недвижими имоти. Въпреки че оттогава изминаха 10 месеца, все още държавното обвинение не е излязло с резултати.

Но можем да предположим, че 

няма да са по-различни от тези по разследването на скандала "Ало, Банов"

Преди седмица "Сега" съобщи, че Апелативната специализирана прокуратура е отказала да образува досъдебно производство, в което да се изясни дали министърът на културата Боил Банов е извършил престъпление. Сигналът срещу него бе подаден в края на януари м.г. от евродепутата от БСП Елена Йончева. Тя пусна три записа на телефонни разговори, в които се чува как Банов дава инструкции по какъв начин да се оформят документите за ремонта на столичното Ларго, така че изпълнителят да не плаща неустойки от поне 700 000 лв. за забавяне на строителните и довършителните дейности. Тогава Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет от страна на служител на министерството.

Ремонтът на Ларгото продължи 7 години и струваше над 15 млн. лв. Обектът трябваше да бъде приключен за 7 месеца, но се стига до забавяне, защото министерството пет пъти спира строителните работи. Затова е подписан анекс, с който крайният срок е удължен до 20 януари 2016 г. На 25 януари 2016 г. комисия на Министерството на културата е приела обекта, без да констатира пропуски. Но държавната приемателна комисия на МРРБ установява, че куп предвидени в договора дейности не са извършени.

В края на м.г. гръмна нов скандал, свързан с този случай. Оказа се, че е пропилян шансът да се поиска от изпълнителя неустойка от 754 хил. лв. заради забавения ремонт. Министерството на културата е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение за отхвърлената му претенция за неустойката от над 700 000 лв. На всичкото отгоре ведомството трябва и да заплати 73 хил. лв. съдебни разноски. Самото дело бе загубено, защото първоначално МК бе приело без забележки работата на изпълнителя, а година по-късно, и то по настояване на Държавния финансов контрол, тръгна да го съди за забавянето.

Стабилността на сегашното управление е доста имагинерна. Доколкото я има, е следствие на слабата опозиция и на факта, че негласният коалиционен партньор е ДПС. И третото правителство на Борисов е заето да обслужва ключовите бизнес интереси на движението. Поради горещата връзка между прокуратурата и видни фигури в ДПС на практика стабилността на кабинета е заложник на държавното обвинение. То е в състояние да разклати управлението, когато ключовите фигури от ДПС  решат, че е назрял моментът. 

Затова не е изненада, че правителството даде негласна подкрепа за избора на Иван Гешев за главен прокурор. От него се очаква да си затваря широко очите за корупционните скандали, които имат заряд да отнемат властта на премиера.

 

ПЕТ ТЕРАСИ

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също стана герой в "Апартаментгейт". Разследване на "Биволъ" разкри, че лидерът на ВМРО и неговата съпруга са успели да станат собственици на мезонет с площ 210 кв. м и 5 тераси с обща площ 117 кв. м. Имотната придобивка на министъра на отбраната излиза само по 380 евро на кв. м. По същото време апартаменти в същата кооперация са се продавали за над 1200 евро на кв. м. Балконите обаче не са обявени в имотната декларация на вицепремиера. За да оправдае този пропуск на Карачанов, депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви пред "Сега", че в "инструкцията за попълване на декларацията е записано, че можеш да не декларираш тераси, мазета и пр." "Когато се обадиш в КПКОНПИ, за да попиташ как да попълниш декларацията, ти казват - ама не мазета, тавани, тераси и др., всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената площ", каза Веселинов. Прокуратурата така и не започна проверка по случая.

 

 

------------------------------------

ПРАВО НА ОТГОВОР

Във връзка с публикация във в. "Сега" от 9 януари 2020 г. със заглавие „Прокуратурата разследва 1/3 от правителството со кротце, со благо“ бихме искали да се възползваме от правото си на отговор, с което да направим опровержение на тази част от статията, която пряко засяга името и репутацията на „АРТЕКС“. 
Твърдението, че „управляващата партия е променила ЗУТ така, че да позволи доизграждането на небостъргача „Златен век“, създава неверни внушения в обществото, че поправките са направени заради АРТЕКС, което не отговаря на истината и очевидно цели манипулиране на общественото мнение. Поправката на чл. 153 от ЗУТ е направена и важи за всички строителни обекти от 1-ва и 2-ра категория в цялата страна (магистрали, мостове, тунели, сложни строителни проекти, за които е недопустимо прекъсване на технологичния процес и много други), включително и за няколко емблематични за София сгради.
Действително по смисъла на закона сградата „Златен век“ се явява строеж от 2-ра категория, но това е единствената връзка между компанията ни и промените в ЗУТ, каквато връзка всъщност имат и всички останали инвеститори в строителни обекти от 2-ра категория, били те части или публични.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата