facebook
twitter

Наблюдател

Ниски данъци? Друг път

565
Pixabay

Ниски ли са данъците в България? Ако смятате ефективен данък от 47.8% за нисък, тогава да, ниски са.  

Ето една проста и нагледна сметка:

Работодател може да си позволи разход за работно място от 3570 лева (и 60 стотинки). Ето какви са данъците и осигуровките, включени в тази сума. 

Разходи за сметка на работодателя: 
1. Обществено осигуряване: 327.60 лева
2. Здравно осигуряване: 144 лева
3. Задължително пенсионно осигуряване: 84 лева
4. Трудова злополука и професионална болест: 15 лева

Общо платени от работодателя: 570.60 лева

И така, за работника остава "брутна" заплата 3000 лева.

Удръжки, които са за сметка на работника:
- вноска за обществено осигуряване: 251.40 лева
- вноска за здравно осигуряване: 96 лева
- вноска в частен пенсионен фонд (задължително допълнително осигуряване):  66 лева
- Данък Общ доход (10%): 258.66 лева

За работника остава "нетна" заплата 2327.94 лева

Т.е. при разход за работодателя от 3570.60 лева работникът получава в сметката си 2327.94 лева.

Казано по-просто, държавата взема 1242.66 лева, или 34.8% от парите, които работодателят е готов да плати на работника. И това става още преди работникът да получи и една стотинка в банковата си сметка.

Сметките дотук са само за директните данъци. А освен тях има и косвени:

Работникът, след като си получи нетната си заплата, започва да я харчи. И плаща 20% ДДС за всички стоки и услуги, които купува и потребява. Т.е. дава на бюджета още 465.58 лева от дохода си под формата на данък "добавена стойност".

Няма да слагаме в сметката другите данъци като акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н. (защото те не са свързани с потреблението и стандарта на всеки индивид - не всички карат лична кола, някои пушат и пият, други не. И защото някои живеят в гарсониери, други в мезонети, а трети - под наем, бел. ред.). 

Каква е равносметката?

Работодателят плаща общо 3570.60 лева.  Работникът (след като си е платил директните данъци и ДДС) остава с 1862.96 лева. В държавния бюджет влизат 1708.24 лева.

Ефективният данък върху всяка брутна заплата до 3000 лева в България е 47.8%. Това е почти половината от дохода, и то БЕЗ ДА БРОИМ акцизи, мита и местни данъци и такси.

Хайде сега да се замислим какво получаваме срещу 50% от парите, които изработваме. Работещи болници? Добри училища и детски градини? Нормални тротоари? Качествени пътища? Чисти паркове? Сигурност и защита? Достойни пенсии? 

Или може би една голяма кражба, гарнирана с некадърност и некомпетентност.

 

* Авторът е бивш министър на икономиката, мнението е публикувано във Фейсбук. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зараза в мозъка на света
Европейски идеи са мотивирали убиеца от Крайстчърч

19.03.2019

Политико

178 5
Левицата пое по пътя на десницата

19.03.2019

Таня Петкова

383 1

Коментари

maxilianus

Още повече, първите 570 лв., които работодателят превежда директно на държавата, но фактически плаща за труда, който купува и който е произведен от работника, работникът изобщо не ги вижда как му излизат в ежемесечния платежен документ. Не вижда и ДДС-то в магазина за хранителни стоки, което все още не е изписвано върху касовите бележки, освен в „МЕТРО“, за да знае че, напр., кашкавал от 12 лв. килограм, всъщност струва 10, с 2 лв. данък отгоре. Но за нощувките на туристите, в преобладаваща степен от чужбина, Бойко Борисов въведе диференцирана ставка 9% още в първия му мандат, нали? Преди това имаше отстъпка единствено за групови пътувания

дядо Илия

Ако автора има решение- да го обяви! Пък ако направи партия и се яви на избори обезателно ще гласувам за него! Иначе само си пишем и говорим, но резултат никакъв.

tedida

РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО - по-малко да се краде............ не е далеч от ума.....

homoludens

Автора е много прав!

Какво е решението? Ами забравяме за солидарния принцип! Не може да има солидарност, когато един пълни кацата, а 20 гребат от нея! Дори с малки лъжици този модел не става.

Решението е солидарност само между хора със сходни доходи/принос т.е. 10 пълнят 10 гребат от кацата. Щом не пълниш или не си пълнил кацата нямаш лъжица.

Който не работи не трябва да яде! Българска поговорка.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×