facebook
twitter

Наблюдател

Нерви и утехи

Картичка от Ефес

3222
 Снимка: Архив

Получих пощенска картичка с изглед от Ефес. На фотото е знаменитата библиотека, популярна сред всички, които от плажовете на Кушадасъ са отскочили до знаменитите руини. Българският турист гарантирано запомня две неща: че в чертите на града, сред разкопките, под открито небе е забранено да се пуши и че тази библиотека е била свързана чрез тунел с публичния дом оттатък улицата. Сигурно това е накарало Рашко Д., приятел още от войниклъка, а сега пенсиониран професор по металургия, да седне да пише картички.

Тази библиотека не ми е непозната. Седял съм на камъните отсреща и съм я снимал и дори си бях записал да уточня дали добре съм чул от екскурзовода, че Херострат и при нейните пожари е имал участие. Проверявах после – излезе и такава информация. Писах нещо за това пътуване, имам неприятен спомен – разказвах за щъркела, построил гнездо върху единствената колона от храма на Артемида от Ефес, а във вестника излезе... Афродита. Не съм забелязал редакцията да ми пипа текстовете (не че толкова съм проверявал, де), но грешката беше твърде конфузна. Някога бях работил един частен случай - „Богинята на лова”, и много добре си бях изяснил как се казва богинята – и при древните гърци, и при древните римляни. Невъзможно бе да я объркам с Афродита. Получих писъмца и обаждания от интелигентни, исторически ориентирани читатели – поправяха ме вежливо, като се и извиняваха за това. Бяха точни и добронамерени хора, несъмнено и дискретни, но споменът ми остана неприятен. Даже престанах да пия бирата „Ефес”, която вече можеше да се купи свободно. Някога си я доставях от „скъпия” магазин на „Графа”, често пъти на опашка, продаваха по едно кашонче. Сега сам се отказах от нея, опротивя ми след гафа.

Но от онзи текст съм запомнил, че

библиотеката в Ефес е притежавала 24 000 свитъка – оригинали, без да броим преписите

Онези градски първенци, които са я използвали като врата към местния бардак, ако бяха прочели и една стотна от това книжно богатство, щяха къде-къде да превъзхождат интелектуално своите колеги от българската политика и от управлението. Но по-скоро трябва да приемем, че така е и било: Ефес е процъфтявал, бил е между великите световни градове, това не е по силите на властници с по една прочетена книга. Всичко това моят професор металург вероятно го бе премислил и вътрешно обсъдил, защото текстът му на гърба на картичката гласеше: ”Големците им са отивали от библиотеката в публ.д., а при нас е обратното”. Помислих, че трябва да го питам кое точно разбира той под публ. д., но после все пак се досетих, че е просто метафора и че значението на публ. д. той пренася (това е и метафората – пренасяне) върху някаква друга институция, където се събират все такива важни и кухи персони, които предпочитат бардака пред библиотеката. Помислих също, че не би следвало да се подозират библиотеките в България като възможно алиби за бардаците, които се развъртяха по институциите. В тях никой днес не се тълпи и никакъв тунел не се крие там като излаз в прекрасния свят на удоволствията. И докато вдъхновените днешни нотабили се отдават на порока, никакви съпруги, нито прислуга и охрана, не ги чакат пред входа на библиотеката. Просто никой не вярва, че те, дори случайно, ще прекрачат този праг. А днешната българска матрона, загубила дирите на своя стопанин, никога не го търси там.

Е, всички знаем клюката за библиотеката в Ефес

Но никой не обяснява защо точно от нея е прокопан не особено престижният тунел до публ. д. Имам и аз елементарна хипотеза, без да съм специалист по древността: ами защото библиотеката е била институция с висок обществен рейтинг. Понеже знанието и неговото прилагане в този град са били източник на благоденствие и сигурност през вековете. Библиотеката е била място извън подозрение, дори когато тази „топла връзка” е била публична тайна. Най-надеждното алиби за провиненията срещу съпружеското целомъдрие. Гнездо на високото слово, на мъдростта и морала на древните мислители. Пазителка на великите им съчинения.

Какви хора, какви времена! Дали не е това подтекстът на тази чудновата картичка?

Един цветен кадър, пред който почти цялата наша съвременност се е извървяла, поспирала, похихикала, може би дори повъздишала. Минал съм и аз – по своя ред. И защо сега другар от казармата ме връща отново на тоя странен кръстопът? Изглежда „Нерви и утехи” вече започна да осъзнава времето, да намеква за добавяне, за дописване. (Защото и нашите петъци са преброени.) Това едва ли ще се случи, но сигурно и в него има някаква житейска нужда. Житейска повеля има – и предупреждение: онова, което днеска премълчаваме или се страхуваме да научим, утре поколенията ще го разкопаят, ще го открият и осмеят. Или още по-страшно: ще го осъдят. Нас ще осъдят, загдето сме го извършили или сме оставили да се извърши. Тунелите ни някой ден ще излязат на повърхността на историята. Само че за нас това ще бъде твърде късно. Късно – за да признаем. И късно – за да поправим.

И още една поука, съвсем като за послепис. Кратка, но и практична. И проверена. Ако влезете в библиотека, не бързайте към тунела. Постойте там, свикнете с нея. Останете. След време ще откриете, че от библиотеките човек има излаз към много други адреси. Ще можете да избирате и да преминете там, без да се провирате през тунели. И напълно ще можете да се гордеете с това...

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

По следите на парите
От досиетата на прехода надничат офшорки
Вятър от България

Коментари

Предводител на ...

Получих писъмца и обаждания от интелигентни, исторически ориентирани читатели – поправяха ме вежливо, като се и извиняваха за това

Кей Ди, вежливо се извинявам, ма малко си поомешал нещата. Библиотеката на Целз в Ефес е построена около 500 години след смъртта на Херострат.

Но никой не обяснява защо точно от нея е прокопан не особено престижният тунел до публ. д. Имам и аз елементарна хипотеза

Не е вярно това, всичко живо обяснява баш това, дето си "хипотезирал", има го, дет се вика, и в трипадвайзър, както вероятно и на етикетите на бира "Ефес".

 

Впрочем за протокола - бордеят е предполагаем. За пред туристите, разбира се, не е, щото това ги впечатлява и това (ще) запомнят. Което е видно и от този текст.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Всичката работа е в това, че се е смятало за срамно и непрестижно жени да влизат в библиотека и да си губят времето да четат (доколкото могат). Но, знае се, че весталки, хетери и др. по учени жени са имали вродено влечение към знанието. Тунелът им е давал анонимен достъп до знанията на епохата. Така жриците усвоявали древните знания и усъвършенствали своите умения. Днес жените влизат през главния вход на библиотеките и четат, четат, четат...Затова по телевизията гледате толкова начетени жени - водещи и водени от стремежа да предадат знанията си и на другите. А и умения имат... Ясно като шамар!

SvetlozarES

 Матей, бихте ли ми казали какви бутони използвате, за да поставяте ударения върху буквите? Досега никъде не съм успял да намеря информация, а Вие явно знаете. То не е лошо и от редакцията на вестника да го прочетат. Крайно време е да започнат да пишат "и"с ударение, сиреч "ѝ", а не както използват "и"- кратко ("й"). Но за "и" с ударение знам и ще  кажа, надявам се, че ще го прочете някой и ще направи нужното за да се промени тази практика. А може би и самият г-н Донков, трябва да каже в редакцията за това, може вече и да го е правил, но да не е имало кой да го чуе. И така - "и" с ударениe на БГ клавиатурата се пише с Shift + ер малък, а на фонетиката се пише с Shift + екс. 

 Матей, благодаря Ви предварително!

Weiß

Ѐрго, тунелът не е до бърдака, 

а е бил прокопан от бърдака към библиотеката от ученолюбиви жени-труженички.

Бъчваров

За мак или iPhone - когато задържите пръста си върху която и да е буква, излизат различни варианти ударения, за И - Ѝ

 

За другите устройства, ето тук:

 

https://technology.bg/palno-rakovodstvo-za-vavejda...

 

 

TheExperience

Калин Донков

?

BadBadBoy
Много думи, за да се замаскира основната идея, 'властници с по една прочетена книга'. Слабо.
S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Ѐрго, тунелът не е до бърдака, 

а е бил прокопан от бърдака към библиотеката от ученолюбиви жени-труженички.

...

Не бърдак (пише се бардак), а храм на  Приап ( Mutunus Tutunus ).

blue_fish

Калин Донков

?

hamer

Не само тунелът и посоката му, ами обществените тоалетни за висшите сановници, където решават важните за града дела, ами постоянните постаменти, въру които сменят само мраморните глави на управниците, ами достъпът до Форума в зависимост от ранга и потеклото....Откъдето и да го погледнеш" онуй нящо прилича на туй нящо", дори е едно към едн,о въпреки огромната дистанция във времето. Но пък... so what?

Влез или се регистрирай за да коментираш