facebook
twitter

Наблюдател

Какво се обърка в Прехода

Проблемът никога не е бил в демокрацията или в капитализма, а в останките от тоталитарната държава
1 473
 Снимка: Архив
Носталгията към миналото си остава силна 30 г. след началото на прехода.

30 години след падането на Берлинската стена и срива на Социалистическия блок разделението в Европа все още се усеща, а носталгията по "соца" (или както е модерно да се говори - соцталгия) се появява из почти всички държави от бившия Варшавски договор. Това с особена сила личи у нас - много хора, които през 1989 г. са били по улицата, посрещайки демократичните промени с радост, днес говорят за добрите страни на отминалия режим, за бозата от 6 ст., дългите отпуски на морето и за цялостното спокойствие на онзи период.

Доброто старо минало, което беше спокойно и подредено, но Демокрацията дойде и Преходът затри всичко хубаво. Всички сме чували оплаквания от този сорт. Всички сме ставали свидетели и на спорове за това

 

кое е по-добро - миналото или настоящето

 

Темата за промените, настъпили след заветните дати 9-10 ноември 1989 г., продължава да внася агресивна полемика в обществото дори 30 години по-късно. Истината обаче е, че не толкова демокрацията е лоша, колкото фактът, че не бяхме готови за нея - за по-свободното пътуване, за упражняването на демократични права, та дори и за свободния пазар.

След 45 години на откровена диктатура, в която една партия се е сраснала с държавата и това е първи член от Конституцията, е нормално едно общество да е тотално неподготвено за промените.

За годините си на власт комунизмът успява да убие сред по-голямата част от населението личната самоинициатива и икономическото пазарно мислене, а на тяхно място затвърждава търпеливост, лоялност към държавата и едно очакване, че именно държавата ще свърши всичко. Тя се грижи за това всички да имат работа и плаща заплатите на всеки един гражданин - от обикновения служител в цех или склад до футболистите и певците по телевизията.

Така че, когато в един момент държавата се оказва принудена да се промени под напора на случващото се из целия Източен блок, тя го прави, оставяйки

 

населението си напълно неподготвено

 

за това, което предстои да се случи.

Без големи протести и мащабни студентски движения преди 1989-а, без интелектуална база, която действително да разбира функционирането на западния държавен модел, България се изправя пред сериозните промени на прехода от социалистическа към пазарна икономика и от еднопартийна държава към демокрация. Сега към това уравнение добавете и един номенклатурен елит, който, въпреки промените, с всички сили се бори да задържи властта за себе си, макар и по друг начин, и ще получите общите причини защо у нас Преходът беше толкова злополучен.

Парадоксално, но именно елементите, които контролират държавата и преди 1989 г., са тези, които разбират как функционират страните на Запад. Те имат и познанията за това

 

как точно да запазят контрола си върху властта,

 

дори и въпреки обществените настроения за промяна - политически, икономически и през контрола върху подземния свят. Логично и успяват да установят контрол.

Червени куфарчета, борчета с отворени възможности и Държавна сигурност, която оказва своя контрол върху трансформацията на държавата. А от другата страна има една опозиция, съставена най-вече от интелектуалци (част от които така или иначе играят за другия отбор), които поне на първо време си нямат идея срещу какво точно са се изправили. По средата е онова общество, което години наред няма да разбере какво точно се е случило, освен че така и не са потекли реките от мед и масло за всички, въпреки обявените свобода и демокрация.

И ако "правилните хора" успяват да направят своя личен преход от червени другари в модерни капиталисти, за останалите хора рязката смяна на модела на власт

 

означава преди всичко несигурност

 

- фалиращи държавни предприятия, които няма кой да замени, и липса на ноу-хау как се функционира в една нова среда на капитализъм.

Само преди година-две от телевизора се е говорило колко гнила и морално опропастена е системата на Запад, а след това да се очаква, че хората веднага ще се приспособят към нея. И въпреки големите вносни планове за развитие на икономиката и държавата, самото общество не е готово за промените. То е оставено да бъде плячка за онези, които най-бързо се приспособяват към новите условия.

Така че проблемът никога не е бил в демокрацията сама по себе си, нито толкова в капитализма, който бива посят отново. Ако трябва да търсим виновни, това ще са останките от тоталитарната държава, която успява след промените успешно да продължава да паразитира върху страната.

Това е и наследството, което имаме от Прехода днес, 30 години след началото му - едно общество, което все още не разбира как заобикалящият го свят функционира, и едни тарикати, които продължават да се възползват от това незнание.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Псевдодиктаторът Борисов се страхува от парламента

21.04.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9178 26
Вирусът разказа играта на демокрацията

18.04.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

15876
Над половината българи смятат заплахата от вируса за преувеличена

09.04.2020

3115 42

Коментари

ПероВТ

Пуста комсомолщина, неизтребима е. Ако не е винаги верен на Партията, ще е винаги верен на идеологията. Без капка съмнение.  Преди 30 години виновен бе световният капитализъм, днес - отдавна умрелият тоталитаризъм.

Sine_metu

Две думи напълно стигат: чисти глупости

ssto

Авторът не е успял да представи причините за коментираните от него следствия.

Коловозът на предразсъдъците много трудно се преодолява.

       

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }
Biberkov

Чудесно си е обяснено. ДС и комунистите в БГ държаха властта до 1997, дпостатъчно да опоскат, ограбят, ощавят, източат всичко което можеше.

Политиците на прехода бяха напълно неподготвени да справят с добре подготвените кадри на ДС. От тогава насам всичко е толкова просто и логично...

Интервал

"Политиците на прехода бяха напълно неподготвени да справят с добре подготвените кадри на ДС."

Логично, защото това би означавало да се справят сами със себе си ? политиците на "прехода" са кадри на ДС.

Biberkov

Е, това не е съвсем точно. Наистина в предните редици на протестите 89та година бяха милиционер, случайно попаднал, милиционер, певец, милиционер, художник, милиционер, студент ....

За съжаление в БГ туморът на БКП не се отряза моментално, тъй като 'народа' всъщност не знаеше какво става и не се е борил активно за да разкара БКП, просто се използва моментната слабост на комунистите, за да се завземе малко терен, но практически до 1998г. БГ се управляваше и централно и локално само от БКП и ДС кадри. 

Mrx

 

Александър Петров, глупости да говори винаги готров!!!

 

 За годините си на власт комунизмът успява да убие сред по-голямата част от населението личната самоинициатива и икономическото пазарно мислене, а на тяхно място затвърждава търпеливост, лоялност към държавата и едно очакване, че именно държавата ще свърши всичко. 

 

 То пък сега една самоинциатива, ум да ти зайде. И този говори глупости на търкалета. Сега инциативата е как да откраднеш повече.

 

Така че проблемът никога не е бил в демокрацията сама по себе си, нито толкова в капитализма, който бива посят отново.

 

Явно е, че на този мозъкът му е задръстен с евроатлантически ценности. Щом за 30 години една огромна част от пенсионери и бедни работещи не можеше да бъде задоволена, какво се е запънал този да ми обяснява колко хубаво е станало.  Проблемът е точно в либералния капитализъм, и това не е само у нас. Това е в най-богата държава САЩ, където има огромно мннозинство от бедни. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

За годините си на власт комунизмът успява да убие сред по-голямата част от населението личната самоинициатива и икономическото пазарно мислене, а на тяхно място затвърждава търпеливост, лоялност към държавата и едно очакване, че именно държавата ще свърши всичко. 

 

 То пък сега една самоинциатива, ум да ти зайде. И този говори глупости на търкалета. Сега инциативата е как да откраднеш повече.

Некой средно интелигентен човек би направил връзката между ликвидирането на личната самоинициатива в предишните две поколения с липсата и в т.нар. преход ....

 

 

Begemot
снимка на Begemot

Ако правилно разбирам, две дребни неща основно пречат на "прехода" - населението , такова, каквото е към 89 година и елитите, такива, каквито са към тази дата.  Фасулска работа, какво има да се чудим: махаме това население и махаме тези елити и работата се оправя. Идват нови хора, всъщност за предпочитане елфи, много по възвисени, пълни със свобода и евроатлантически ценности като пуйка с кестени и същевременно много по пазарни в най примитивния социо-дарвинистки смисъл,  но естествено умни и красиви и направо съвършени и те, в процеса на социално и личностно взаимодествие, излъчват нов елит. Ето, минаха-неминаха 30 на години и излъчихме Бойко, същият е и Бай Туй, елегантен, умени красив, елф същ, евроатлантик и антикомунист от БКП, начетен , строг, но справедлив баща на нацията, Булгарбаши наш. И подобните му по малки бойчета на всички нива. Какво точно не ви харесва?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Крушата не ражда сливи.

:) 

Magi

Комунизъмът е идеология не е обществен строй. До 89г в страната имаше социалистически обществен строй. Планова икономика, демокрация , много добро образование/ безплатно/ подчинено на търсенето в икономиката, безплатно здравеопазване, работа, сигурност  и т.н. Като всеки обществен строй и този си имаше и добри и лоши страни,но добрите бяха повече. България беше добре развита страна. На 10.11. 89г., хората не скачаха и не искаха капитализъм от началото на 19в.,а искаха повече социализъм.  На никого тогава не му е минало и през ума, че ще се съсипе държавата, ще се ликвидира селското, ше се ликвидира промишлеността ни и децата и внуците ни ще избягат в чужбина. Сега партии много, но нито една с идеология , която да привлече хората. Лозунгът е "Парицата е царица" .

kaily
снимка на kaily

Ако трябва да търсим виновни, това ще са останките от тоталитарната държава

и така 30 години

Не, това просто не може да е вярно, няма толкова тъпи хора, а ако тук таме се намират, не им дават трибуна, аз просто сънувам. 

emo1971

Какво се обърка ли... ми елементарно е... нищо. Всичко случило се у нас е по план. Нариача се план Моргентау. Навремето е бил съставен, за да бъде наказана нацистка Германия, че е избила милиони евреи. Същността му се свежда главно, до принудителна деиндустриализация на държавата... за кратък период от време, в огромни мащаби. Очакваните резултати са били и бърз последващ... тотален срив в модерното за епохата германско селското стопанство, както и в областта на комуналните услуги, образованието и здравеопазването. На следващия етап се е очаквало, рязко нарастване на броя емигриращи от Германия, предимно млади германци... в търсене на по-добър живот в чужбина... общо до около 1/3-та от населението на страната, плюс тотална маргинализация на останалите в родината си... преди всичко вследствие на съсипията в образованието... Всичко това в крайна сметка, е трябвало да доведе до "окончателно решение на германския въпрос', но за щастие, в последния момент... тази чудовищна свинщина е заменена с плана Маршал.

Ние обаче нямахме този късмет. Нас, независимо, че не сме избили стотици хиляди млади американци, нито милиони евреи, даже напротив, сами сме загубили няколко десетки хиляди войници в боеве срещу... едновремешния враг на САЩ- нацистите, а също и сме се противопоставили ефективно, на избиването на няколко десетки хиляди евреи... пък и не на последно място, можем да се "похвалим", с възможно най-ниско пълзящите, и най-интензивно лижещите... доброволни американороби, които изобщо е виждал Света, абсолютно безкритично изпълняващи всяка американска повеля... та въпреки всичко това... американците очевидно ни ненавиждат неистово, та и ни приложиха въпросния план, без да им мигне окото...

С такива "приятели"... такива и резултатите!  

н16
снимка на н16

За годините си на власт комунизмът успява да убие сред по-голямата част от населението личната самоинициатива и икономическото пазарно мислене

За какъв комунизъм изобщо става дума ?) Помня, че тогава се говореше за социализъм.

 

та въпреки всичко това... американците очевидно ни ненавиждат неистово, та и ни приложиха въпросния план, без да им мигне окото...

Въпроса там е малко по-обхватен. Обикновените американци, едва ли знаят къде се намира България. И Сирия едва ли са знаели, къде се намира. И Сърбия, Ирак или Либия. Северна Корея също. 


Но плана за нас, сигурно е бил такъв, както и за руснаците. Но те успяха, донякъде, да се измъкнат от тая ситуация. Съвсем не изцяло, но все пак. България нямаше късмет. След преврата са дошли на власт не "индустриалци" - а "партийци". Които от нищо не са разбирали. 

mi6osp.

Нищо не се объркало при прехода - унищожаването на българите  и на България си върви по план.

Както винаги, когато се усетим, ще е късно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×