facebook
twitter

Наблюдател

И лев не бих ви дал

Партиите трябва да търсят електорат, който да ги финансира, а не да разчитат на готови пари през бюджета
11118
Pixabay
Ако бюджетът не дава пари на партиите, те пак ще бъдат финансирани добре. Не от мафията, а от приятелските кръгове, които сами създадоха.

Те отново го направиха - пак заплашват, че ако не им дадем пари, ще бъдат принудени да крадат. Партии, които създадоха и все още дундуркат цели "обръчи от фирми", казват, че ако не се отчетем подобаващо в партийната им каса, ще се продадат на... бизнеса. Архинагло, както във времената на силовите застрахователи, тези момчета пак ни напомнят, че им дължим пари. Щом сме гласували за партия, няма отърване - пари се дължат до края на мандата, независимо дали сме доволни от услугите им. Те пак ни казват, че ако искаме да им се радваме, трябва да си платим за спектакъла. Че в името на стабилността трябва да си изтръскаме джобовете. Преди години даже ни обясниха, че няма значение, че сме гласували за партия Х, щото "парите следват депутата", а той междувременно може да е решил да даде своя дял от печелбата на партия Y.

Защо пиша това, след като Бойко Борисов поиска намаляването на партийната субсидия на 1 лв.? Защото Борисов направи това

 

по най-шизофренния начин, който можеше да измисли

 

- вкара законопроект и публично анатемоса същия законопроект. Борисов не спря да обяснява, че действа под обществен натиск, а не по собствена воля. Цялата ПП ГЕРБ изпадна в ролята да обяснява катадневно, че върши нещо, което не иска да свърши. Същото направи и ДПС - официалната позиция на партията бе за оставане на субсидията, Пеевски поиска 0 лева за глас. 

Всъщност това е лъжа. В момента не съществуваше абсолютно никакъв обществен натиск за свалянето на партийната субсидия на 1 лв. Ни-ка-къв! Такъв натиск имаше преди 10 години, имаше преди 6 години, такъв натиск имаше преди 3 години, но сега просто нямаше. Имаше дебат за надвзетите от партиите субсидии - вместо 11 лв. на глас, 13.23 лв. Този дебат имаше своето начало, своята кулминация и своето решение - прокуратурата констатира грешката, финансовото министерство я призна, а правителството намери решение, с което да минимизира щетите - бяха изработени поправки в ЗПП, с които партиите ще върнат парите.

Край на темата. Някъде да виждате искане за 1 лв. на глас? Не. В този момент се появи Борисов и кахърно взе да обяснява как го натискат да свърши нещо глупаво и той ще го направи, но държи да си измие ръцете? Кой го натиска? Слави Трифонов? БСП? Сериозно...?  

Когато Борисов обяви поправката в Закона за държавния бюджет, която променя сумата от 11 на 1 лв., си говорихме за други неща - за филма "Чернобил", за прайда в София, за позицията на Холандия за Шенген, за критиката от ЕС за корупцията, но не и за 1 лв. за глас.

Естествено, повдигнатата от Борисов тема е съпътствана с трагични политически и обществени реакции. В това политическо включване ясно се вижда

 

кои партии имат пари и кои биха загинали без субсидията

 

На ГЕРБ не им пука чак толкова за субсидията, те могат да минат без нея. ГЕРБ е партия лихвар. Тя си изгради традиция - прибира парите от държавата и ги къта на влог, сигурно - за черни дни. Тя взема над 10 милиона на година, а преди избори дава по няколкостотин хиляди за благотворителност.  

БСП също са окей с финансите, "червените" няма да останат без пари, ако субсидията падне. Те обаче са по-бедната партия в момента, затова се борят субсидията да не стане 1 лв., а малко повече. Примерно 5 лв. Същото е положението и във ВМРО - очевидно партията няма да се натъжи, ако субсидията падне. Но те също се борят за 5 лв. субсидия - не че е важно, но да капе нещо. 

Виж, останалият политически свят искрено плаче за пари, щото няма. Толкова няма, че под въпрос се поставя участието им в изборите, а оттам - "демокрацията е в опасност" и т.н. По-малките партии (преминали 1%)  са директно зависими от бюджета, респективно - от актуалните управляващи.

Разбира се, най-тъжно е да гледаш

 

как десни хора плачат за държавна субсидия

 

След години справедливи протести срещу системата сега наблюдаваме плач за пари от фиска, които да финансират същата тази система. 

Държавната субсидия за политическите партии - това европейско разбиране за независимостта на политическата система - просто не работи тук. Съмненията за политическа корупция намаляха ли след 2002 г.? Не, разбира се - и предизборно пак дебатирахме точно върху такива съмнения. А някой учудва ли се, че нещо, което работи на Запад, не работи тук? Трябва ли да храним нещо, което работи на Запад, но се проваля тук? Редно ли е силово да въвеждаме хубост? Или норми, правила, морал? Не, не е редно! Не защото не е правилно, а защото е безсмислено. От Балканите гледната точка е една - не е възможно да засипеш политик с пари и той да забрави за корупционните си практики.  

Тук нещата са ясни - ако бюджетът не дава пари на партиите, те пак ще бъдат финансирани добре. Не от невидимата "мафия", а от приятелските кръгове, които сами създадоха.

Партиите направиха същата грешка, която направи и бизнесът покрай европрограмите -

 

всички предпочетоха готовите, лесни пари

 

пред събраните с труд средства. Когато фирмите започнаха да кандидатстват за пари по европрограмите, тяхната конкурентоспособност не се увеличи, а намаля. Увеличи се търсенето на връзки, с които да пробуташ проекта си. Когато идват готови пари, единственото желание не е да покажеш най-доброто от себе си, а да превърнеш това в постоянен доход, т.е. да си осигуриш потока и през следващата политическа година, при следващата обществена поръчка. Партиите вече не си правят труд да събират членски внос, те вече не разчитат на имоти, които да отдават под наем, не развиват издателска дейност, от която да печелят, нямат авторски права и интелектуална собственост, от които да се финансират. Защо им е? Нали си имат сигурен източник. Поради тази причина няма да видите открита фондонабирателна кампания от политическа партия, въпреки че - сигурен съм - всяка от големите партии може да натрупа повече средства за месец, отколкото Барак Обама, примерно.  

Няма да ми омръзне да повтарям - след кризата през 2008 г. цялото общество плати своя данък - заплатите бяха орязани, щатовете бяха съкратени. Само партиите продължиха да живеят така, все едно лек дъжд се е изсипал отгоре. 2-3 г. по-късно даже обявиха, че не им стигат парите, и вдигнаха субсидията на 12 лв. на глас. Сега е същото. Плач и скърцане със зъби. За пари.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Когато прокуратурата е петимна да се договори с престъпниците

20.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1101 5
В НЕК трябва да се сменят играчите, не треньорът

20.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

349
В ДПС вече са по-скоро успешни бизнесмени, отколкото политици

20.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

724 3

Коментари

Страници

Лoвkия

Най после поле за коментари под статия на Петьо Цеков!

Статия, която има моето голямо Браво! 👌

редник

 

Най после поле за коментари...

 

Ми коментирайте - може пък да напишете нещо смислено...

матея

 

 

 

                           Може би ще излязат на светло едни пари от магистрали и саниране ?

аман бе

Тц! Защото, ако ги има или доколкото ги има, те едва ли са отишли (всичките) в нечия партийна каса. Офшорките може би....

Бург Гаски

Ха дано, ама надали! Докато сам си избира прокурорите няма да стане!

Хулиган

Фундаменталният дефект на тази трактовка е, че наричаме групите от политически шарлатани - "партии".

Оттам нататък се разрояват цяла серия от шмекерии и няма никакво значение, директно с данъците ни ли ще финансираме измамниците или косвено, с откраднатите от джоба ни пари, чрез монополно ценообразуване, недоплатени заплати или нагласени обществени поръчки...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolit...

First Strike

Най после поле за коментари под статия на Петьо Цеков!  Статия, която има моето голямо Браво! 👌

Ти си описан в статията, бе. Фактът - че си пръв под нея - го доказва.

dobadoba

АКО питат мен - партиите във властта трябва да си плащат за това право.

НИКОЙ не е влязъл там(да управлява) и да е излязъл по-беден, защо да не се обложи с полагащия се 10% данък и осигуровките отделно?

⚓️

Чичко Бойко добре финтира мамин-златен с неговите идеи за по-ниско ДДС на хляба и други(не че ги одобрявам). Просто леко 'подряза' крилцата  на ДПС.

 

duzov2

Съгласен съм с Петьо Цеков, че никой не е натискал Боцата да намалява партийните субсидии, но не съм съгласем те да се намаляват. Цялата дандания е за да не се задават въпроси от рода на "Кой е виновен за раздадените отгоре пари?", "Защо Горанов е нарушил държавния бюджет?" и "Защо виновният за нарушаване на дъжавния бюджет не е при бай Ставри?".

И стига вече с тая глупост, че парите се държат в банки на влогове за лихва. Лихвите по депозитите отдавна са почти отрицателни.

Shaaban_bin_Robert

И стига вече с тая глупост, че парите се държат в банки на влогове за лихва. Лихвите по депозитите отдавна са почти отрицателни.

👍

mitkomm

Това харакири може да го направи партия, която е крала и къта пари за поне 10 години напред- друга логика няма.Всяка партия има офиси, работници в тия офиси, автомобили и да излезе Бойко и да каже как мисли за държавната пара- струва ми се много странно!В същото време да раздаваш милиони през прозореца на джипа на знаини и незнайни герои....!?!?!

Sine_metu

Частен случай... чудесно разказан, шизофренията е описана в клинично- точни краски, но нека оставим отделните случаи за бъдещите изследователи на този най- мрачен период от цялата ни история след Освобождението.

 

Ние сме длъжни да се питаме къде са корените на Голямото Зло?

Всеки знае, че днешните партии са незначително малцинство - 4%, пише го и в съседната Първа страница, а всички парламентарни партии имат подкрепата на 45% от пълнолетните българи. Всеки знае, че в БКП членуваха 12%, а я подкрепяха над 70%. Питането е : какво е това днес, щом онова беше диктатура?

 

Надух ви главите за острата, жизненоважна, буквално спасителна нужда от демократична избирателна система и от Закон за развитие. Само „под Цеков“ ги споменавам за трети път. За да няма поредно чудене що е първото - тази, по която наскоро избирахме евродепутати, но без мошеническото присвояване на гласове; че е мошеническо, признаха даже институциите, оттам тръгна скандалът със субсидиите.

Отделно ще припомня един по- тънък момент от Закона за развитие - НС да избира правителството, но не автоматично от най- голямата партия, а след състезателна процедура. Нещо като предлагания от ДПС програмен кабинет, но в контекста не на сегашното гнило статукво, а на цялостно, интелигентно и демократично виждане за властта.

 

Ако, по- точно когато, вярвам в това, колкото и да са непромокаеми дебелите ни български глави, стигнем до Закон за развитие, ще отпадне и въпросът „Е ли е изпълнителната власт партийна хранилка или да?“ Най- голямата, впрочем. Кръгчетата са дреболийка в сравнение с нея.

 

С.Славов

не автоматично от най- голямата партия

 

Държането на бюлетини от 86 подклажда спомените за ОФ ,лагерен огън ,бригадирско движение ,факли , шествия и т.д.

Sine_metu

Напомня ми, че нито един от сетнешните седесари нямаше бюлетини от 86.

Всички те по команда от ОФ или по зова на сърцето - лагерен огън, бригадирско движение, факли, шествия и т.д., ти ще кажеш, пък може и „д.“- то да ни разшифроваш - си ги бяха поставили в пликчетата и надлежно пуснали в урните.

Ти имаш ли бюлетини от 86? Или си козирувал и чинно си гласувал за БКП?

Що ли съм убеден, че нямаш

С.Славов

Голямо треперене ще да е било за тази индулгенция

Sine_metu

Нямаш, нали? Затова гроздето ти е кисело

С.Славов

Подарих ги на член на КС на СДС за 1000  марки парчето -човекот не знаеше понятието макулатура

Sine_metu

Съб., 15/06/2019 - 18:42 (нов)

С.Славов

Подарих ги на член на КС на СДС за 1000  марки парчето -човекот не знаеше понятието макулатура

 

Сигурен ли си?

Имам предвид - в значението на думите „подарък“ и „макулатура“

mi6osp.

Хъм, напомням, че при социализма имаше една партия, която печелеше избори с 99 процента без държавни субсидии. 

Просто се субсидираше от цялата държава. 

Така, че целта е същата. 

Страховете, че олигарсите ще си купят партии са напразни -тези, които плащат на Борисов, нямат нужда от партия, а тези, които опитат да играят срещу властта,  ще бъдат смачкани от бухалките на Борисов .

Борисов не е в състояние да измисли нищо ново. 

Само пробва да повтаря историята. 

Sine_metu

Колко пъти ви напомням да не се излагате с пропаганда?

99% участваха в избори. Пуснатите бюлетини бяха 65- 75%.

Неотдавна обявих търг за двете мои от 1986. Начална цена - 100 евро за бройка

mi6osp.

Хъм, 1986 може да е имало и такива избори с 65- 75%.

Но социализмът е 30 г. по-стар.

Явно имаш спомени само от победилия социализъм.

Sine_metu

Съб., 15/06/2019 - 20:14 (нов)

mi6osp.

Хъм, 1986 може да е имало и такива избори с 65- 75%.

Но социализмът е 30 г. по-стар.

Явно имаш спомени само от победилия социализъм.

 

Това е интересно.

Казваш, че преди да победи са го подкрепяли 99%?

 

аман бе

"99% участваха в избори. Пуснатите бюлетини бяха 65- 75%."

Това нещо не ми е много ясно. Би ли обяснил с думи прости какво означава "участваха в избори" и "пуснатите бюлетини бяха 65-75%". Как се участва в избори, т.е. отиваш до избирателната секция, регистрират те, дават ти бюлетините, влизаш в "тъмната стаичка", излизаш, пускаш плика в урната и ....? Искаш да кажеш, че 25-35% от гласувалите са пускали празни пликове ли?

Shaaban_bin_Robert

Хъм, напомням, че при социализма имаше една партия, която печелеше избори с 99 процента без държавни субсидии.

Тогава имаше "диктатура на пролетариата", а сега диктатурата е на гьонсурата.

С.Славов

При тези средства за комуникация на партиите  е необходим сайт ,като този на СЕГА и желаещите да членуват в определена партия ще пишат мнения по различни теми като генерират трафик .Фирмите ще рекламират на този сайт и ще плащат .Във всеки момент ръководството ще има социологически резултати за настроенията на редовите членове и членки .Те ще получават % от рекламите ,а кандидат-членовете ще си плащат , за да пишат .Много фирми за протезиране на различни части на тялото ще намерят таргет - група при цоциалистите , без да се охарчват .При десните ,  лосиони за плешивост  ще се харчат бързо . Много фирми за шиене на знамена ще изкупят рекламното време на патриотите  и т.д. .Различните партии ще се позиционират в пространството с минимални разходи . Може да минем и на кастово деление или  по височина ,килограми или други натурални измерители .Качеството ще го оставим при мажоритарни избори . Може да отпадне и необходимостта от НС .Желаещите да ги показват по телевизора  като народни депутати може да сключат договори с националните канали , или да си направят платена телевизия с 4 годишен абонамент .

Sine_metu

Нелечима е партизанщината.

Партии, та партии. Кога ще разберете, че партийността и демокрацията са несъвместими? Както казва колегата

Съб., 01/06/2019 - 09:45 (нов)

дъртреалист

(парламентът) става цирк, в който партийността, като традиционна парадигма на демокрацията, стига своето отрицание...

За да съм пределно ясен - парадигмата е предположение, възприето за истина; нещо, което на доверие е прието за дадено, но рано или късно се опровергава от действителността.

 

Shaaban_bin_Robert

Тц! Не става. Тъмнозеления (и основен) електорат не пише по сайтове. Затова машинно гласуване - иди-дойди, но гласуване по Интернет - никога!

бонго-бонго

Виж, останалият политически свят искрено плаче за пари, щото няма. Толкова няма, че под въпрос се поставя участието им в изборите, а оттам - "демокрацията е в опасност" и т.н. По-малките партии (преминали 1%)  са директно зависими от бюджета, респективно - от актуалните управляващи.

Разбира се, най-тъжно е да гледаш как десни хора плачат за държавна субсидия

Остави ги десните, Цекова, а попитай за мнението им АБВ и хората на Дончева.

Иначе, отдавна съм казал мнението си, субсидиите на партиите има смисъл да се дискутират само в контекста на цялостна промяна на модела: представителство, платените медии по изборите , закон за лобирането. 

Бург Гаски

.....

бонго-бонго

БСП също са окей с финансите, "червените" няма да останат без пари, ако субсидията падне. Те обаче са по-бедната партия в момента, затова се борят субсидията да не стане 1 лв., а малко повече. Примерно 5 лв. Същото е положението и във ВМРО - очевидно партията няма да се натъжи, ако субсидията падне. Но те също се борят за 5 лв. субсидия - не че е важно, но да капе нещо. 

Чета речта на Нинова пред конгреса - "увеличихме финансирането на организациите два пъти и половина - от 1 200 000 на 2 900 000 лева". Т.е. върнали са го към нивото 2013 г. Тогава напусналия Кадиев сподели в едни интервю, че около 3 млн. лв. струвала издръжката на апарата на БСП.

Десните няма да реват за държавна субсидия, ако отпадне забраната в закона партиите да могат да получават дарения от фирми. Но да ликвидраш държавното субсидиране и да запазиш тази забрана е точно увековечаване на модела ГЕРБ фирмите да финансират партията през държавните институции - дарения към общини и полиция в управлявани от ГЕРБ общини , криминални субсидии -  социално бедни да "даряват" или моделът "Цветан Василев - Бареков".

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×