facebook
twitter

Наблюдател

Гледай Иванчева, мисли за себе си

Прав е Борисов - в България има пълзяща диктатура. Такива присъди се дават в авторитарни държави
12737
Нова тв
8-часовият показен арест в центъра на София освен назидателното послание и унижението на подсъдимите се оказа, че няма никаква правна стойност.

Присъдите не се коментират, а се изпълняват, е стара максима. В нея има смисъл, ако доверието в правосъдната система е високо и няма никакво съмнение, че се раздава справедливост, а не се изпълняват нечии поръчки.

В случая с делото за подкуп срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров това очевидно не е така. От самото начало процесът трябваше да служи за назидание. С безпрецедентната си показност, достигаща на моменти до жестокост. С демонстративното газене на всякакви юридически и морални правила и норми. С отвратителното самодоволство от потъпкването на човешки права и достойнство.

Точно заради всичко това жестоките присъди - 47 години затвор за 187 500 евро поискан подкуп, няма да доведат до удовлетворение в обществото от "успехите" на прокуратурата и новосъздадената антикорупционна комисия в битката срещу корупцията. А ще са поредното доказателство, че държавната машина може да смачка всеки, който дръзне да се опълчи на партийната и държавната върхушка. Те са и първото нагледно доказателство до каква степен бяха извратени законите през последните години и до какви висоти могат да стигнат хората, сложени да управляват на практика безконтролните разследващи органи, за да преобърнат живота на всекиго, ако има нареждане "отгоре". И тъй като всичко се разиграва на фона на "Апартаментгейт", в който са замесени куп висши представители на властта начело с шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и на които нищо лошо не им се случва,

 

контрастът между самозабравилите се и плебеите става очеваден

 

Показността на процеса срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров изигра лоша шега на сценаристите на този спектакъл. Защото обществото стана пряк свидетел как повечето от доказателствата на прокуратурата бяха компрометирани в хода на делото - като се започне от дописването в тефтерчето на Иванчева, мине се през подслушаните разговори, в които думи като "центъра" бяха чути от разследващите като "10 процента", и се стигне до оттеглянето на показанията на основния свидетел при предаването на подкупа Петко Дюлгеров, който обяви, че те са взети под натиск. Стигна се дори дотам съдията да обяви, че получаването на подкупа не е доказано и обвиняемите бяха оправдани по това обвинение. А цялата зрелищна акция в центъра на София точно преди година, в която Иванчева и Петрова бяха държани часове наред с белезници, бе именно, за да се преброят парите от подкупа и всичко да е изпипано по закон. Т.е. всички събрани при тази акция доказателства се оказаха негодни за съда. Не е ясно как на този фон шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев има нахалството да твърди, че тежките присъди са резултат от отличната му работа. Всъщност тежките присъди

 

дойдоха въпреки некадърната работа на прокуратурата и комисията

 

и затова бяха изненада за повечето юристи и непредубедени граждани. Затова ще са изключително интересни мотивите на съдия Иво Хинов, който върна Иванчева и Петрова в ареста с аргумента, че двете може да се укрият не само заради тежките присъди, но и защото смятали задържането си за несправедливо, а и имали много привърженици. Обикновено нечия публичност е аргумент, че човекът няма как да се укрие, а не обратното.

Но явно делото "Иванчева" не е "обикновен" случай. То е пълно със знаци. Тежките присъди за корупция всъщност са първото значимо наказание за това престъпление в 7-годишната ера на главния прокурор Сотир Цацаров. Осъдените, които лежат в момента в затвора за същото, са там заради подхвърлени дребни банкноти на катаджии след пътни нарушения, заради опит за подкуп на полицай с крадено колело, както и трима чиновници от фонд "Земеделие". Присъдата срещу Иванчева идва в последната година от мандата на Цацаров и той едва ли ще е на поста си, докато тя стане окончателна. Това ще му спести неудобството, ако решението на първата инстанция бъде отменено от горните. А и в следващите месеци, които му остават начело на държавното обвинение, Цацаров ще може да отчита навсякъде този успех, както и да го използва, когато договаря бъдещето си извън Съдебната палата.

Делото за пореден път нагледно демонстрира и

 

какво се случва зад кулисите на съдебната власт

 

и какво очаква всекиго, който дръзне да повдигне завесата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нареди проверка на делата по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Бяха открити данни за нарушения, включително и че председателят на спецапелативния съд Георги Ушев е посетил съдията Хинов, за да се увери, че исканията на прокуратурата ще бъдат придвижени незабавно. Последствия за Ушев нямаше, но срещу Панов започна проверка за оказване на натиск. Точно подчинените на Ушев ще трябва да разгледат обжалванията на присъдите от първата инстанция.

Заради показната акция срещу Иванчева и Петрова България вероятно ще бъде осъдена за пореден път в Страсбург. Но това няма да е новина, а просто епизод от трайна практика, която няма да се промени, докато пряко отговорните за огромните обезщетения, плащани от българските данъкоплатци,

 

не бъдат наказвани да плащат сами за щетите, които са нанесли

 

Няма да се променят и безобразните условия в българските затвори - след скандала, избухнал заради снимки как Иванчева бе заведена с пранги на лекар, институциите обещаха да променят правилата за конвоиране на арестантите и да подобрят условията в килиите. След като двете обвиняеми бяха пуснати под домашен арест и спряха да се оплакват от условията, всички забравиха клетвите си за промяна. Включително и омбудсманът Мая Манолова, която разбуни духовете, като разпространи снимки от килията. Така че по този показател България ще продължи да плаща огромни обезщетения на затворници. 

Делото се превърна в емблема на всичко порочно в правораздавателната система у нас. И не са прави онези, които смятат, че на тях подобно нещо не може да им се случи. Такива извращения на правото могат да застигнат всеки - просто няма да са толкова тежки или толкова публични.

И още едно знаково послание с предизборна цел: може в ГЕРБ да има корупция, но враговете на ГЕРБ са по-корумпирани, т.е. ГЕРБ е по-малкото зло. 

Сутринта след произнасянето на присъдите премиерът Борисов в ранни зори направи изказване, което звучеше като бълнуване. Предупреди, че в България има пълзяща диктатура. Всъщност е прав. Такива присъди раздават съдилищата в авторитарните държави. Само че той не е потърпевш. Все още.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За едни прокуратурата е майка, за други - мащеха
Прокурорът Гешев ще бъде проверяван за делото "Иванчева"
Цацаров поиска отстраняването на прокурор, обвинен за побой

19.06.2019

762 2

Коментари

Страници

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Все по-плътно се добират вече до всекиго.

Отмина времето когато всичката репресия се случваше на другите, там някъде в телевизора.

 

Силна правова държава, гарантираща основните свободи, не можем да имаме сега, дори Боко да падне веднага.

Или ще имаме мимикрия на организираната престъпност при следващата власт,

или ще минем през етап на военна хунта,

или всички вкупом ще се смислим, че така повече не бива и ще търсим обществен договор.

 

Su38

Докато не се намери начин съдии да носят отговорност за безотговорните си (към момента) решения, както и прокурори (за бездействие или просто некадърност, когато провалят готови наказателни дела) нищо няма да се опромени...

Разбира се, сложен е въпросът, защото винаги ще има недоволни от определено решение, но не може да не не носиш отговорност пред обществото, ако две инстанции са доказали че решението ти е в противоречие със закона, например... Или ВКС, или ВАС така е отсъдил.

Щом произвеждаш брак, трябва да бъдеш наказан. Ама Инспектората гледа само дали няма процедурни нарушения, което си е работа на горната инстанция. За какъв дявол е този Инспекторат? Не би ли следвало той е гарантът за законосъобразност на съдийските решения и отговорността на всеки отделен съдия?
Прокулус? Ти имаш най-голям опит от всички нас в тези дела...

Proculus
снимка на Proculus

Не виждам смисъл да пиша по темата, поради което учтиво ще откажа поканата ти. Дълго време по случая емоциите ще надделяват над разума. Иначе, много ме кефи мантрата за компрометираните доказателства, извор на журналистическа мъдрост и, според мен, не особено добра правна грамотност. 

Гaндaлф

Да разбираме, че ще платите присъдените обещетения?

Тея за "наглите" и октопод несъмнено сте ги платили, с тая челичена вяра в прокуратупата.

 

Пфуу!

Proculus
снимка на Proculus

"Да разбираме", големи плащачо, от устата ти по тази тема е оксиморон.

Гaндaлф

Поркурорчето то :D. И що съ нервим, А?

Яна

Ех де да беше мантра. Може би ще се съгласим с Вас, ако намерите аргументи, за да оборите тезите на Ваши колеги прависти. Нямам пред вид адвокатите от защитата на обвиняемите. В тезите им подробно са описани допуснати съществени процесуални нарушения. Това според Вас какво представлява? Може би обикновена мантра и журналистическа правна некомпетентност?

Krass_

Интересно г-н прокулус(*), вие твърдите че, т.нар. съдия хинов се е поддал на "мантрата за компрометираните доказателства" и присъдата е базирана на "не особено добра правна грамотност".  Прокуратурата толкова се постара с доказателствата за получаване на подкуп, а накрая да ги осъдят само за поискан такъв.

Мисля че, прекалено меко и щадящо се изказвате, но все пак ви поздравявам за критичната позиция.

 

(*) Да не сте объркали псевдонима, вие не сте ли по-скоро за Sabinus или просто само софист?

Danibus

А как, въз основа на каква подробна информация сте стигнали до неподлежащият на критичен анализ категоричен извод,че събраните по делото доказателства са годни, събрани по надлежния процесуален ред и в крайна сметка установяващи вина на подсъдимите по повдигнатите с обв.акт обвинения?

dobadoba

В хАмерика съдиите и прокурорите са изборни длъжности.

Там Народът решава кой става/и не...

⚓️

цензура

Нямат никакви доказателства!

 

Нямат запис как иванчева взима парите;

 

Нямат светещи пръсти, а само дланта на подписалата протокола Иванчева, който протокол най-вероятно е светил в случая;

 

Нямат и парите от подкупа ги нямат;

 

СРС тата са компрометирани;

 

Свидетел нямат;

 

Нищо нямат!

 

Подгониха Лозан Панов, защото им помогна... и накрая са ги прибрали, защото били много активни в защитата си и много хора им симпатизирали:

 

https://frognews.bg/novini/desislava-ivancheva-bil...

 

Кога изкарат нещо убедително срещу тези женички, ми свирнете 😉

JR

За всички ще дойде Видовден. И за Него също. Прошка няма да има.

RanBosilek
снимка на RanBosilek
Приказки като от "женския пазар", безотговорно плямпане на измишльотини. За подобни писания трябва да има съдебно/наказателно преследване. Кьораво и сакато се пише правен експерт и дрънка безотговорно по вестници и форуми. Още по-жалки са подкрякващите комундета, дето ги чака (шкембетата им) пак дуваро ;)
JR

А седерастите ги чака Киро Жарта...🐏💨

Ран Гьобелс, ама босичък, подскача у тръстиката...🎃

цензура

Имаш некви реални доказателства ли босилко?... метай ги да ги видим, ма кат те гледам де видиш шкембелии - малко се съмневам, че имаш нящо конкретно 😉

 

Аз обаче имам - глей гешоф от гещафо къв трепер го е раздрусал тия дни, че искали да му го турят на прокуратурата и ще му го турят с гаранция! ... тъй е тя, като знаеш, че си стъпил накриво 😆

tedida

Иванчева и Петрова хем само са поискали пари, хем не са ги взели ама парите са се оказали в колата без тяхно знание и съгласие............

Sir Mano

Нито един от десетките разпитани по делото НЕ е свидетелствал, че Иванчева му е искала пари!

НЯМА нито едно СРС, на което Иванчева иска пари!

А вече и единственият "свидетел" (Дюлгеров), който твърдеше, че с Иванчева са договорени пари, се отказа от показанията си, защото са дадени под натиск от шпиц-командите!

Хайде сега пак ми се правете на големи юристи, супер специалисти, които се обиждат, че простия народ не разбира от "право"!

цензура

Искала била Иванчева рушвет 1 млн. лв?! 

 

Я по-леко бе, кой изтръпнал мозък го роди туй нящо? Че той боко ви ще се посрами да поиска толкоз бе 😆

 

Начи, могат да опукат някой, ако вземат, че си намерят гещафовци с повече от 2 мозъчни клетки... поне да са 5 - една за йедене, една за отделяне, една за равновесие, една за крадене и малко от малко за мисъл, че така фантазията им хипер развихрена ☝️

Banshee
снимка на Banshee

Кьораво и сакато се пише правен експерт и дрънка безотговорно по вестници и форуми. 

 

Ми това е демокрацията, Ранбо. Ти май бъркаш съдебните дела, които задъ;жително трябва да бъдат наблюдавани от обществото, с нещо на което не се полага публика, като например сърдечна операция или зала с ядрени реактори. 

Danibus

Точно така. Съдебните дела за това са публични. 

Впрочем съдебните заседатели в делата по които по закон е предвидено да участва не са юристи. Правораздаването особено по наказателни дела е публична дейност, която трябва да е добре осветена за обществото.  

sega_reader

Настоявам, ако някой знае имената на съдиите да ги напише, та да се гордеем с тях и да видим какви кариери ще изградят.

Може пък някои от тях директно във ВСС да ги назначат за награда.

Хвала на такъви служители.

Sir Mano

съдия Иво Хинов ... наблюдавай го внимателно!

Киро Жарта

Пунтамарата с пипонестата глава е в дъното на всички извращения срещу двете жени.  

 

america1332002

да сте чували нещо като обида на съда? ами има санкции за такова деяние.

mi6osp.

Хъм, ама това съд ли е?

Гaндaлф

Ми има. Ама кат стана дума шанса да убедят съдебно жури във вина на подсъдимите е точно нула.

Яна

Да де, за обида на Съда. Ама и твоето мнение за авторитета на същия е като нашето. Написал си го с малка буква(приемам, че си добре с граматиката). Така че, могат да се опитат да ни глобят за обида. Ама нали трябва и да се аргументират все пак. Или това не е необходимо?

ПП изпревари ли са ме. Присъединявам моето мнение към мнението на предишните колеги. 😉

america1332002

Хъм, ама това съд ли е?

като си толкова ербап иди го кажи това в съда. моментално ще те пратят да правиш компания на тези двете. ругаенето на съд в българия е криминализирано.

Glikoza
снимка на Glikoza

Репресивната съдебна машина на мутренската държава в действие. Всичко е точно. Непокорните и несъгласните са тикнати в затвора, спете спокойно скъпи мутри. Вие може да си крадете както ви харесва, ние бдим да не ви се случва нищо. Е, някоя оставчица, от някои от вас, от някакво от топлите ви местенца може да се поиска, ама това не е голям кахър. Нали нищо няма да загубите от придобивките си.

Един въпрос към вестник Сега - защо толкова мразят Мая Манолова? Толкова отрова избълваха срещу нея в предишни публикации, не мога да повярвам.Това, поне за мен, хвърля сянка на съмнение, че са безпристрастни. За момента е добре, че са критични, но явно играят на някого по свирката, за когото тя е враг. Което означава че служат на нечии интереси, а това не е обективна журналистика. Според мен, омбусманът представлява една от малкото инстинуции, които си вършат работата. Че тя не може да обърне ситуацията, е, никой не може. Но прави каквото е възможно в рамките на пълномощията си и отгоре. Адмирации за Мая, малко хора са като нея. Иначе с другото в статията съм съгласна с вестника.

 

america1332002

защо толкова мразят Мая Манолова?

сигурно и завиждат че е много хубава

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×