facebook
twitter

Наблюдател

ГЕРБ превърна прокуратурата в бухалка

Ако отстранят Лозан Панов, или ще започне революция, или ще стане кристално ясно, че си заслужаваме диктатурата, казва адвокат Николай Хаджигенов
3451
Илияна Кирилова
Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Той стана известен с това, че през 2014 г. защитаваше един от тримата мъже, които бяха задържани от Софийската градска прокуратура и обвинени, че са се опитали да убият депутата от ДПС Делян Пеевски. Съдът заключи, че няма никакви доказателства за това.

- Г-н Хаджигенов, защо прокуратурата се проваля, особено по големите шумни дела?

- По две основни причини. Първата е, че не е орган, който следи за законността и се бори с престъпността, а заедно с антикорупционната комисия и специализирания съд е политическа маша, това, което беше Държавна сигурност. Другата причина е политическата корупция. Тази огромна престъпност - и нашенска, и международна, трябва да не бъде контролирана. Щом престъпността избуява безконтролно, това означава, че прокуратурата и МВР са част от нея. Държави, в които прокуратурата и полицията си вършат работата, такава престъпност няма. А у нас е навсякъде.

- Нали все гледаме шумни акции...

- Долнопробен кич. Правителството на ГЕРБ е изпълнено с милиционерско съдържание, включително в интелектуалния смисъл на думата. Ненапразно по времето на ГЕРБ се създадоха и избуяха кафявите медии, ако изобщо можем да ги наречем медии. Другата основна причина е, че прокуратурата изпълнява само политически и икономически поръчки и нищо друго.

- Защо главните прокурори са политически слуги, при положение че са недосегаеми и несменяеми през седемте години на мандата си? Председателят на Върховния касационен съд например мина от лагера на статуквото в другия.

- Това е проблемът на свръховластените и безконтролни институции, какъвто е главният прокурор. В такъв случай зависи от личността на заемащия длъжността. И Лозан Панов е чудесен пример. Макар че малко сравняваме вафла с тротоар. Председателите на Върховния касационен съд винаги са съдии от кариерата и не са случайни хора, съдиите си ги избират и т.н. Докато главният прокурор и членовете на Висшия съдебен съвет са политически креатури.

Докато Цацаров беше председател на окръжния съд в Пловдив, се носеха легенди за Пловдивско наказателно правосъдие. По негово време местните колеги адвокати спечелиха купища дела пред Европейския съд по правата на човека. Той е повече прокурор, отколкото е бил съдия. Нали и като вътрешен министър Цветан Цветанов го награди с лично оръжие за борбата му с престъпността.

Главният прокурор, който и да е той, не прави нещата заради сините очи на правителството. Тази власт свършва. Обаче за тези 7 години съответният главен прокурор е акумулирал огромен ресурс, вероятно и финансов. Няма друга причина.

- В "Шоуто на Слави" Цацаров обясняваше как парламентът му пречи с лошите закони, МВР му пречи с лошото разследване, варненските прокурори са виновни, че са оставили града да бъде обсебен от една групировка, и той нищо не може да направи. И използва Филчевото обобщение, че когато корупцията е държавна политика, прокуратурата нищо не може да направи.

- На кофти цаца тиганът й пречи. У нас главният прокурор има повече власт от премиера. Така че подобни изказвания са смешни. Главният прокурор е съветски тип, той има невероятни правомощия, цялата държавна репресивна машина му е подчинена. Италианската мафия беше завладяла цялата държава, когато италианците решиха, че ще я смажат и за няколко години я смазаха. Мафията избуява в тоталитарни държави от нов тип като Русия и Турция. И България е хубав пример.

Ако главният прокурор реши да се справи с мафията, при положение че има нужната информация, може да се справи за 3 месеца. Но това зависи от личността му. В нормалните държави няма такива свръховластени институции. Когато някой не си върши работата, на третия ден той или е махнат, или ако е налице престъпление, на секундата е осъден и в затвора. Докато това у нас не се случва.

- Това ли е схемата да се оправи системата – главният прокурор да е контролируем, да му се намали мандатът, да не е в съдебната власт?

- Единственото хубаво на този тип прокуратура е, че премахна колебанията за мястото на прокуратурата. Мястото й е в изпълнителната власт. Институтът на главния прокурор трябва да се промени драстично. Всички прокурори трябва да имат абсолютна самостоятелност, за да може и най-обикновеният прокурор, ако реши, да образува дело срещу по-висшестоящ прокурор и да може да го направи независимо. И тогава ще имаме борба с престъпността и носене на отговорност, включително и гражданска. Защото сега прокуратурата прави глупости, а ги плащаме аз и вие.

- Ако е в изпълнителната власт обаче, дори няма да се налага да се прикрива, че действа политически.

- Те и сега не се прикриват. Прокуратурата работи с всяко правителство и се обръща срещу предишните, но внимателно. Както виждате, досега нямаме осъден политик. Ако е в изпълнителната власт, има възможност за политически контрол. Когато обществото сметне, че има проблем и корупция, то сваля или правителството, или главния прокурор. В Унгария, която е едно ужасяващо място в последните години под управлението на Орбан, главният прокурор си замина за ден заради неправилно използване на синя лампа. Както е казано, когато общественият договор между народа и политиците е нарушен, народът има не правото, а задължението да развали договора и да изхвърли политиците.

- А тук скандали като "ЦУМгейт" и "Яневагейт" просто се замитат под килима...

- При управлението на Цацаров у нас няма нито едно успешно шумно знаково дело. Циркът е вместо правосъдието.

- Сега на дневен ред са делата за конфискация, които ще се провалят заради тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Най-популярният пример за такова дело е за отнемането на имущество от бившия зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров. Върховният съд ли е виновен за провала, или прокуратурата, която дори не защитаваше всичките обвинения срещу Бисеров докрай?

- Прокуратурата повдигна обвинения, за които изначално се знаеше, че не са престъпления и че няма как да издържат, защото са недоказуеми. Не казвам, че Бисеров е ангел, но прокуратурата водеше медийна битка с него. И той беше оправдан. Върховният съд в тълкувателното си решение каза това, което трябваше да каже - не може от някого, оправдан за престъпление, да бъде конфискувано имущество. Нали говорим за правова държава. Законът за конфискация е милиционерско разбиране за деспотизъм. Това няма нищо общо с правото и трябва да се промени.

- С тази цел ли прокуратурата се превърна и в толкова активен законотворец? Каквото пожелае, веднага се внася в парламента и бързо се приема.

- Сега имаме социалистическо законодателство в най-чист вид. Политически тип законодателство. Виждаме пълна симбиоза между част от двете власти - изпълнителната и прокуратурата като част от съдебната власт. Идеята на правовата държава е властите да са разделени, за да могат да се контролират. От 1989 г. до наши дни всяко правителство без изключение използва прокуратурата както намери за добре. Което е и причината да нямаме осъден политик. Първото нещо, което ГЕРБ направи, е да грабне прокуратурата и да я превърне в бухалка. Още в първата година от мандата си Сотир Цацаров надскочи многократно Никола Филчев, който беше най-ужасяващият главен прокурор до момента.

- Цацаров едва ли смята така, защото често цитира Филчев.

- Да, защото някак си е неудобно да цитира Вишински, но той, по мои наблюдения, и Вишински надскочи.

- Висшият съдебен съвет даде Лозан Панов на инспектората, като прие, че като нарежда проверка в спецапелативния съд, той му гази независимостта. Но не се впечатли, че председателят на апелативният спецсъд е ходил в кабинета на съдия от долната инстанция, за да придвижва по-бързо дело. Това не се приема за накърняване на независимостта. Има ли сценарий Панов да бъде отстранен?

- От самото начало искат да отстранят Панов и използват всяка възможност. Проверката, направена от ВКС, е законосъобразна. Спецсъдът няма нищо общо със закона. Този съдебен съвет не е толкова приказлив, колкото предишният, но действията му са същите. Във ВСС са политически креатури и действията им са свързани с политиката, а не с идеята за правова държава и правосъдие.

- Може ли от това Панов да се окаже първият отстранен председател на върховен съд?

- Живеех с идеята, че у нас има граждани, но сбърках. Преди си мислех, че Цацаров ще е първият отстранен главен прокурор. За да се случи това, трябва да има гражданско общество, а се оказа, че то е мъртво. Да си призная, ще ми се да съборят Лозан Панов. Защото, ако успеят, това ще е жертвата, която ще дадем, за да започнем революцията. Или ще стане кристално ясно, че си заслужаваме и диктатурата, и това да сме нечии роби.

Ключови думи:

Николай Хаджигенов
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветанов си купи нов апартамент, а ГЕРБ си купи СДС
Твърде много зелки на ул. "Латинка"
Концепцията "От мен нищо не зависи" не е вярна

21.03.2019

Аделина Марини

170 1

Коментари

FuFighter

Хаджигенов се пробва в политиката. От времето на Петър Стоянов все повече адвокати се пробват там. Хубаво звучи, понякога разумно, в повечето случи вярно. Но истинското си лице показва във Фейсбук. Когато под една снимка на съобщение на родителското настоятелство в някаква детска градина, че децата, които не се приберат след 18:30 ще се изпращат в 5-то районно, имаше коментар, че учителите също са на работно време и няма да чакат някой да му кефне да си прибере детето. Хаджигенов реши, че някакъв милиционер проявява милиционерщина и психяса. После в същият тъп милиционерски стил, който уж мрази, изтри коментара, блокира потребителя и назидателно обясни своята гледна точка. Ето това е милиционерщина в действие. Такива политици си имаме и сега. Сори, Хаджигенов! Трибуната ти по-скоро е в парцали като Дневник, поради Х.У.И. ориентацията ти и самочувствието ти на изключителна личност. Скачахме по площади преди 30 години, но от тогава риториката ти не е претърпяла и грам развитие. То не става само с писане на басни за Оня с особената форма на главата...

генек

Тоя никога не ми е бил симпатичен, но в случая е прав. Къде са дежурните прокурори?

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Дерсу Узала

Хаджигенов, искахте капитализъм и получихте капитализъм. Радвай се, че цяло лято има банани!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×