facebook
twitter

Наблюдател

Е-винетка за кола от Антарктида? Гарантирано от АПИ!

Пътната агенция обещава новата система за пътни такси някога да заработи и за българите
2555
Илияна Кирилова
Шефът на АПИ инж. Светослав Глосов представи неотдавна новата система за електронна винетка. Вероятно още тогава е знаел, че агенцията му не е подготвена за безпроблемен старт още от 1 януари.

Ако пристигате с кола от страната Антарктида, българската Агенция "Пътна инфраструктура" е готова да ви продаде електронна винетка за избран от вас период. Същото важи и за страните: Аландски острови; Ангуила; Коледен остров; Гуам; Хърд Айланд... (Оригиналното изписване в сайта е запазено.) Всички те са акуратно маркирани в графата "Националност на превозното средство" на широко рекламирания сайт bgtoll.bg. Не е ясно дали собствениците на коли от тези места ще могат да си купят винетка. Но е безспорен факт, че за българска кола това е мисия почти невъзможна.

Едва ли някой е изненадан, че при старта на новата система за електронни винетки има проблеми. Но пълният провал на дълго подготвян проект, за който, замечтани в многомилионни и дори милиардни левови приходи, говорят от месеци управляващите, показва

 

до каква степен са безхаберни българските администрации

 

Нещо повече - те са направо вредни. Защото, освен че побъркват всички собственици на коли, ги поставят под реалната заплаха да бъдат глобени, без да имат каквато и да било вина. За преминаващите транзит през България, включително тежките камиони, заплахата е още по-голяма - освен глоба, те не могат и да напуснат страната, без да платят. Стига да има къде и как.

На граничните пунктове терминали за закупуване на електронни винетки, които трябва да са общо 500 в цялата страна, няма или са единични бройки, които не работят. Председателят на Националното тол управление в Агенция „Пътна инфраструктура“ Антон Антонов обясни вчера, че терминалите за самообслужване се монтират и в момента и че по график до 20 януари ще бъдат монтирани всички 500, договорени с изпълнителя за различните бензиностанции. И призна, че те няма да са достатъчни. Затова партньорска фирма щяла да предлага винетките в бензиностанциите срещу заплащане в брой. Това можело да става поетапно в идната седмица. А дотогава? Може да се плаща на каса в областните пътни управления, през мобилното приложение и уебсайта на агенцията. Хайде сега да си представим как жител на българско село отива до областния град (за което му е нужна винетка), издирва адреса на съответното пътно управление и се сдобива с така желаното уверение, че вече е изряден. Само че няма как да го провери - освен ако не разполага със смартфон или ако е платил за интернет.

Това е важно. Според създателите на новата винетна система, след като платим, няма нужда да получаваме какъвто и да било документ за това. Системата щяла автоматично да разпознава редовните шофьори от нарушителите. Но

 

ако се съди по множеството бъгове

 

в тази система, тя едва ли заслужава чак такова доверие. Достатъчно е само да си спомним как през миналата година бе сринат Търговският регистър. За възстановяването му напук на уверенията отидоха цели три седмици. Как да повярваш на система, която вече побърква десетки хиляди, а скоро ще побърка милиони.

По принцип най-нормално е електронната винетка да може да се купи на каса, в брой от всяка една бензиностанция. Поне такава бе практиката с хартиения й вариант. В момента това не е възможно никъде, каза вчера пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Според него т.нар. тол автомати покриват 60-65% от броя на обектите на дадена верига. 

 

България е една от осемте страни в Европа,

 

които все още използват винетната система. Електронен вариант на винетката има само в Румъния и Унгария. Но там нещата са пределно опростени. Може да се плати за избран период от време на каса във всяка бензиностанция. Просто трябва да се пази касовият бон, защото може да бъде евентуално поискан на границата при излизане от страната. Останалите пет страни с винетки още залагат на традиционния хартиен стикер.

Особеното в случая е, че единствено в България се изисква винетка за на практика цялата републиканска пътна мрежа. В останалите страни плащането е за магистрали, скоростни и първокласни, в редки случаи второкласни пътища. Всичко това може да се види на подробни карти. У нас тепърва на сайта на пътната агенция ще се пусне актуална карта с платените участъци. Друга особеност е, че в нормалните страни платените пътища винаги имат алтернативни шосета и те са поддържани в перфектно състояние. У нас дори много от платените отсечки са в отчайващо състояние, някои на ръба на проходимостта без оборудван за офроуд автомобил.

Случаят с българската винетна система показа, че

 

управляващите ни първо правят нещо, после мислят

 

Въвеждането на електронната винетка се рекламира от месеци. Но не е ясно дали самата система е тествана предварително, при това със сериозно натоварване. Защото днешните проблеми ще се умножат многократно в идните седмици. Заспалата ни администрация дори не се досеща за задаващата се заплаха. Масовото купуване на електронни винетки тепърва предстои. До 2017 г. хартиеният стикер важеше до 31 януари на следващата година. Т.е. повечето от годишните винетки са подновени в края на януари или началото на февруари. Едва от миналата година те важат от датата, на която са издадени, до същата дата на следващата година. Ще издържи ли видимо несъвършената система на голямото натоварване - предстои да установим.

Парадоксът е, че предстои да установим и какъв ще бъде обхватът на винетната система. Заради едно необмислено решение на правителството за промяна на трасетата на магистралите се оказа, че Северната скоростна тангента на София ще трябва да е платена. След острата реакция на Столичната община и на хора от селата наоколо премиерът Бойко Борисов лежерно разпореди там да няма винетка, но общината да се грижи за почистването на пътя. Съвсем естествено това отключи лавина от подобни искания - от кметове на големи градове, където жителите на околните села имат същия проблем. И понеже сме в изборна година, нищо чудно да започнат да се раздават нови обещания за безплатно пътуване. Впрочем на немалко места дори по Балканите магистралните трасета около столиците и големите градове са изключени от платената мрежа. Но там е приета справедливата такса за плащане според изминатото разстояние - тоест тол система за всички за определени пътища вместо несправедливата винетна система.

Според председателя на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов всичко това са маловажни местни проблеми, които били преекспонирани. Очевидно не го смущава фактът, че служители на тол звеното тепърва ще се назначават, а оборудваните за контрол автомобили и камери ще се инсталират. Така година след като започна работата по системата, се оказа, че българската администрация е успяла само да създаде нова държава - Антарктида. Но не и работеща безпроблемно система, която до момента ни струва 180 млн. лв. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Левче на глас им е малко? Хайде да го докажат

19.06.2019

Юлиана Бончева

1803 6
Една тъжна истина за България
Скандалът с картините е чисто криминална история

19.06.2019

Бойко Панов

1213 1

Коментари

Братя Стругацки

Така година след като започна работата по системата, се оказа, че българската администрация е успяла само да създаде нова държава - Антарктида. Но не и работеща безпроблемно система, която до момента ни струва 180 млн. лв. 

 

Което обобщава нивото на гербелъка! 

Тия докато не бъдат изметени от властта, все ще изчезват милиони, а резултат никакъв. 

НЕРВЕН

показва до каква степен са безхаберни българските администрации

По-скоро некомпетентни..

Хумангоид

Стратегическата им цел е доста прикрита: някой да напише "Те едни електронни винетки и регистри не могат да направят, ние за избори ги питаме". Ето - постигнаха я.

Дерсу Узала
Бурмов

Тази сутрин по "Нова" ТВ някакъв некомпетентник от АПИ обясняваше, че имали "известни технически проблеми". Това, което видях в сайта им може да се определи само и единствено, като некадърност. И начинаещ програмист може да провери дали в базата данни за определен регистрационен номер съществува конвертирана винетка за посочения период, и да не допусне повече конвертирания, като учтиво уведоми клиента, че тази винетка е вече конвертирана. А не да се стига до тъпата ситуация за един рег. номер и един и същ период да има над 160 конвертирания. Това се случва заради липсата на какъвто и да е адекватен отговор от сайта, че заявката е изпълнена и хартиената винетка е конвертирана в електронна такава. В началото дори нямаше бутон "Проверка на конвертирана винетка", който сложиха по-късно. Хората конвертират и при липса на отговор повтарят отново и отново и за това се трупат толкова конвертирания, а оня умник от АПИ едва ли не изкара, че хората са му виновни. Като че ли някой би имал полза от 100 винетки за един номер и за един и същи период.

 

Бурмов

И понеже са абсолютни некадърници, най-лесно им беше да спрат конвертирането. Сега възниква въпроса: а вече кнвертираните винетки ще останат ли конвертирани или ще ги затрият, все едно нищо не е било?

Бурмов

Цитат от сайта bgtoll.bg:

За случаите, при които са купени повече от една винетка за един и същ автомобил за един и същи период, сумите ще бъдат възстановени. Необходимо е шофьорите да подадат заявление в Агенция “Пътна инфраструктура” в свободен текст, както и да представят доказателство за плащането, обясни Антон Антонов.

Значи и заявление трябва да подавме, те смостоятелно няма да си направят труда да ни върнат неправомерно взетите пари. Че и доказателства трябва да им предоставяме, като че ли ние сме престъпниците. В сайта им задължително трябва да има дневници за всички транзакции осъществени през него и няма проблем да се установи за кои регистрационни номера има надвзети суми и да се върнат парите на хората. Те доказателствата са при тях.

kasad72

Къде е Бахура,онзитам, Сгуги и там останалата герберастка протоплазма? Къде сте да възпеете чиляците на Шлаухов Първиио? Къде сте да да си скубите космите от носа си в моменти на образуване на мозъчната ви гънка? Липсвате ни?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×