facebook
twitter

Наблюдател

Да благодарим на тая гад за стрес теста

К-вирусът показа прекрасно от какви спешни реформи се нуждаем
59 010
 Илияна Кирилова
Дано и правителството види, че големи системи като здравната, образователната и др., плачат за реформи. Ако те бяха готови, кабинетът днес нямаше да действа на принципа "проба-грешка"

По време на бедствие клишетата от типа "кризата е възможност" престават да се схващат като клишета и се превръщат в изначални житейски истини. Стрес тестът, на който ни подложи коронавирусът, фокусира погледа ни върху състоянието на цели системи от обществения живот, които сме неглижирали в рутината на ежедневието. Това ни дава възможност да преосмислим доста неща, свързани и с държавата, и с бита си.   

Тези 2 седмици или два месеца, които ще прекараме в изолация, ще ни покажат истинското състояние на нацията, а не фалшивата розова реалност на политиците или черногледството на социалните мрежи. Всичко, което наблюдаваме кристално ясно пред очите си, е важно:

1. Вече си отговорихме на базовия въпрос - кое е най-важно? Най-важен е животът. В името на живота си стоим вкъщи. Свободното движение, правото на събиране, приятното прекарване в ресторантите, скитането по моловете - всичко това е безусловно важно. Но животът е по-важен. Всичко може да бъде възстановено, ако се опазим сега.

2. Най-накрая се уверихме, че светът е свързан - един човек яде прилеп в Ухан и след 2-3 месеца световната икономика се разклаща, а хиляди умират. Ефектът на пеперудата. Ако в началото на януари бяхме сигурни, че Китай е някъде много далеч, сега сме наясно, че всичко е на един полет разстояние.  

3. Видяхме, че регулацията не е просто ограничаване, а въвеждане на ред в хаоса. Бързо стана ясно това, което ние прекрасно знаем - че нямаме правила, по които да действаме при криза. Трябваше да обявим "извънредно положение", щото нямаме механизъм да обявим нещо друго, примерно "национална карантина". Защото не сме подготвени - затова трябва и в момента да се променят закони на килограм. И правителството, и щабът действаха на принципа проба-грешка - заради това сутрин имаше едни правила, вечерта - други. Докато ние се чудим дали да се запасим с храна и лекарства, щом няма да излизаме от къщи, германците поддържат от години списък на продуктите, които трябва да имат вкъщи при криза. Всички наши кризисни планове трябва да се прегледат и да се актуализират. 

4. Видяхме, че е безумно да продължаваме да неглижираме сектора на здравеопазването. Още с първата вълна болни голямото опасение беше, че системата ще рухне. Започнахме да се вайкаме, че нямаме "вентилатори", брояхме леглата в болниците. Започнахме да се тюхкаме за готовността на болниците, за липсата на медицински сестри, за състоянието на районните здравни инспекции, в които през годините останаха да работят само пенсионери. В първите дни здравната система действаше като човек под паника - фебрилни бяха препращани от една болница към друга. Едва сега обърнахме внимание, че медицинските сестри - тези, които са на първа линия в грижите за болните, работят срещу 800 лв. заплата /а те от месеци протестират, правителството ги лъже, а ние само с любопитство гледахме как висят по первазите/. С гордост отбелязахме, че има доброволци, без да си даваме сметка, че такива се появяват, когато има недостиг на специалисти.  

5. Образователната система за три дни тряваше да скалъпи нещо, което нарича "дистанционно обучение". Разбира се, това е невъзможна мисия, въпреки бодряшкото уверение за 90% готовност да се премине към нея. "Дистанционното обучение" засега е - учителката спуска задачите за деня през интернет, учениците връщат през интернет снимка на решените задачи. Не е малко, но не е и дистанционно обучение. А е прекрасно да имаме такова, защото децата и през следващите години ще имат грипни ваканции. Прекрасно е и да имаме национален образователен канал. И браво на тези, които използват Zoom, Google Classroom и т.н. Те са в 21 век.

6. Научихме се да си мием ръцете. Както се шегуваше някой - ако можеше да има и вирус, заради който да си мием и краката... По-важното е, че заговорихме за превенция, която би могла да елиминира голяма част от болестите. В този аспект страната изостава категорично и е сега му е времето да навакса. 

7. Стана ясно, че "социалната изолация" не означава да се затвориш сам някъде, а да се затвориш вкъщи със семейството си. Какво по-хубаво от това, прекрасно време да се обърнем към най-близките си. Не само, че за 2-3 дни бе сготвено огромно количество манджи, но и пролетното почистване на домовете стартира предсрочно. Сега ще се разбере кои бракове са непоклатими.

8. Може да говорим за социална изолация, но всъщност говорим и за дигитална свързаност. Технологиите напреднаха с фантастична скорост през последните години и необходимата ни сега дигитална комуникация е налична. Ако този Гад - коронавирусът, ни беше ударил преди 30 години, щяхме да се оправим по-трудно - тогава нямаше фейсбук и скайп, нямаше стрийм и ютуб. Проблемът е ясен - тези технологии трябва да се налагат не за друго, а за да улесняват ежедневието ни.  

9. И пак за технологиите - справянето с проблема бе по-успешно там, където използваха технологиите по-бързо и по-успешно. За да проследят движението на хората, в Китай караха жителите на големите градове да сканират QR код в градския транспорт - така бързо ставаше ясно кой е бил контактен с носител на коронавирус, пътувал в метрото, примерно. В Тайван свързаха за един ден базите на граничния контрол и на здравеопазването. Свързаха ги, щото ги имаха и им беше лесно да ги свържат. Хубаво е да видим къде сме ние - ние не сме сигурни дали две общини са свързани и мечтаем още за електронно правителство. Макар че социалното министерство в калабалъка обеща да не разкарва безработни и работещи пенсионери до бюрата по труда и НОИ, щото институциите щели да получат нужната информация служебно! А защо не го правеха досега? И ще продължат ли да го правят и след кризата? Или ще се върнем към добрата стара хартия, дето се разнася насам натам за кефа на чиновника?

10. Открихме хоум офиса - видяхме, че производителността не е свързана с това да затвориш един човек зад бюро, а да изградиш система за работа, която да включва ясно отчитане на задачи. В този свят няма никакво значение къде ти е бюрото и дали работиш от 9 до 17 часа, важно е да си продуктивен. Да се вижда резултатът от твоята дейност.

11. Кризата показа, че търговската мрежа може да издържи доста силен натиск - това е факт, независимо от кризата с предпазни маски и празните рафтове с тоалетна хартия. Но в това направление е важно, че научихме какво ни е необходимо и достатъчно, за да живеем. Чията и пармезанът не са сред първостепенно необходимите. 

Важно е да се отбележи, че търговската система издържа, защото стоките от първа необходимост: олио, месо, яйца, мляко, сирене и т.н. - са българско производство и нямаше проблем с логистиката. Огромно количество ТИР-ове с хранителни стоки бяха блокирани по пътищата на Европа, но те са със стоки, от които може да се лишим за известно време. Колкото повече български стоки произвеждаме, толкова по-дълго ще оцелеем.  

12. Много пъти сме си казвали, че в някои държави има ред, а в други няма. Това е така не защото хората са различни, а защото редът е нещо, което се налага докато стане навик, а после просто се контролира безкомпромисно. За да може да има ред по време на криза, законите, подзаконовите актови и дори заповедите на министрите за въвеждане на мерки при криза трябва да са ясни, изчерпателни и категорични. Тук депутатите се гордеят колко често променят правилата. 

Кризата показва очакваното - българите са способни бързо да преминат в кризисен режим. Това не бива да ни радва много, тъй като е едно да оцеляваш при изградени системи - примерно, на здравеопазването, на образованието. Друго е да действаш в неизградени и нероформирани системи - все едно натамъняваш с тел нещо счупено.

Ето това е поуката от кризата - да си оправим системите.

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ив.Костов: При криза този кабинет ще е по-зле от служебния

03.08.2020

5963 87
Властта обмисля лихвена ваканция за задължения към хазната

31.07.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

1521 2
Пътните проекти получават големия пай от втория пакет с мерки

27.07.2020

Обновена

20441 306

Коментари

Орлин Атанасов

А какво да правят тези, които нямат семейства или дом или отношенията в семейството са много лоши?Оставането вкъщи за такива хора значи да са сами, а сам човек е на практика безполезен и за себе си, и за останалите.

Luckbox

Петьо, Петьоооо, ти май си живееш в собствен свят. Къв стрес тест кви пет лева, ти още ли не си разбрал, че идва глад? За какви реформи ми говориш, ние след няколко месеца няма да има какво да ядем бе човек. И като казвам ние, имам предвид целия свят. Представи си Виденовата зима, само че навсякъде. От САЩ през Европа и Русия та чак до Китай и Австралия. 

Ross Nova

Вместо постоянно да негодуваме и да се оплакваме от всички и от всичко в нашата и така изстрадала  държава по -добре би било да се концентрираме взаимно как можем да оцелеем.Забравете най после егоизма и негодуванието.Отворете сърцата си за любов и прошка.Бъдете по- добри и по-състрадателни, обичайте и прощавайте, бъдете по-толерантни и състрадателни.А що се отнася за другите държави и техните управници и политики,въобще не се заблуждавайте , че всичко е розово.В България почти всяко пето или десето семейство има роднина в чужбина и много лесно може да се направи глобална карнина на "прекрасните и хуманни" политики на западните  или богатите държави.Всичко това го казвам със пълното съзнание и убеждение, и като човек който също от 20 год

 живее в чужбина и в момента умира от страх и неинформираност какво ще се случи утре с децата и внуците ми и какво ще е бъдещето им , като в момента се борим  физически и финансово да оцелеем.И от всичкото нагоре винаги си "приет" като чужденец.Така че хора - обичайте се, уважавайте се, научете се да си прощавате и да си съчувствате.Любовта и добрината при всички случаи са по- добри от негодуванието , омразата и завистта.Господ да ни опази и прости. Пожелавам на всички много здраве.  Р.Н.

 

фортинбрас

През 2019 г. Коледа беше през август, а през 2020 г. Великден дойде през март. По Неговия календар и летоброенето вече е друго и Ново.

 

COVID-19 възкреси толкова чиновнически мумии и политически трупове като „държавници” и като „национални спасители”, че извънредното Му положение ще продължи пожизнено – до окончателното закриване на България като държава, и на българите като народ.

 

Способността на авторът на дописката да вижда „прасето като компютър” е доказателство за Експресионизъм – на Кочината Му като „Силиконова долина”.

 

Яденето на суджуци от домашно смлени монитори, клавиатури… и дънни платки обаче неумолимо наближава – с всеки Негов следващ "голям и световен управленски успех".

Желязко Желев

                   Предстои да платим сметката на равнодушието през последните 30г.Всички заедно и солидарно.Най тежка ще е при най -възрасните мъже .И това е справедливо 1990г когато поехме по пътя "'обогатявай се ""те са били 50-60г и са можели да наклонят везните към 'солидарен"" Тогава най тежко го понесоха тогавшните най възрастни.Те за разлика от днешните нямаха вина,

                Куба страна в изолация и под санкции отделяше и отделя 50% от валутните си приходи за здравеопазване.Подготвя и помага с медицински кадри цяла латинска америка.Ние 30г унищожавахме.

Днес коремен хирург е начело на щаба за борба срещо невиждана вирусна епидемия,

Счетоводител е мин.на здравеопазването.

Пожарникар е мин,председател.

Летец е президент.

 Е все генерали ама таквиз какъвто академик съм аз.

 И да на показ днес са всиките ни недъзи.Великата ни индустрия половин месец не може да ушие платнени маски .Но от недъзите някои направиха гуши.И в тях е днес и ножът и хлябът и апарата за последния ти дъх.И те ще ни оставят сто пъти без дъх отколкото да се съгласят на някаква промяна.

 

Jassie

Точно така. 👍

Moby-Dick

Научихме се да си мием ръцете. Както се шегуваше някой - ако можеше да има и вирус, заради който да си мием и краката...

Аз пък си мечтая за вирус, който да научи народонаселението да си мие г**вете, вместо да се запасява с тоалетна хартия...

toshko1

  Не до вирус това, а до елементарна хигиена. Който не го е разбрал няма и вирус да го осветли.

fisherman

Че то в гъзпапира е баш короната, само бидето е най сигурно, пък  може да е и с топъл въздух да ти го издуха.

ssto

Много добра статия.

Ценни коментари на Ross Nova и Желязко Желев.

 

Остава само да осъзнаем, че всяка криза и всеки проблем ни показват колко и какви мисли, енергия и воля сме вложили в битието си (лично и обществено).

 

Когато имаме нещо, не го ценим; когато го загубим и ни липсва, едва тогава оценяваме стойността му и мястото му в системата на потребностите ни.

 

 

 

 

 

 

 

Jassie

👍

Илиан Мавров156...

Моля, бившата секретарка на Далавери Симеонов (божем вицепремиер)😟 да обясни на дъщеря ми, която е в пети клас защо не може да се включи  в "Школо"! Нали е с I T кард?Моля за помощ, за съвет НЕ за € !!!!😪

Сократ-май

Хора, приемете един добронамерен съвет.

Всеки медик ще ви каже, че преборването с една болест зависи до голяма степен от човешката нагласа. Това се знае още от Хипократово време - не случайно в огромния лечебен център на Пергамон главно място са заемали театрите. За създаване на бодро настроение.

Затова усмихнете се. Прогонете злобата - тя ще ви вкара в гроба. Каква ви е ползата, че сте напсували някого 50 или 100 пъти, ако се гътнете от преобладаващата в тялото ви (според древните лекари) черна жлъч.

Усмихнете се. Безплатно е и понякога лекува.

фортинбрас

КОВИД (Контролирано (и Криминално) Оглупяване на Вярващи с Информационна Диверсия)

 

И като манна не-бесна за вярващите в Него и за вярвашите в Неговото Царство не-бесно, от премиерската Му корона се посипа „огнен дъжд от вируси на доброта, човещина, компетентност… и преклонение към Вси Светии”, предизвикващи цивилизационни екстази и духовни оргазми в поданичеството към Началниците Му душегуби, сатанисти и антихристи. Евангелие от Юда.

 

Нерядко леченето и самолечението е по-пагубно от самото заболяване. Особено когато се провежда с психотерор и сардонични усмивки.

 

Adele - Set Fire To The Rain

https://www.youtube.com/watch?v=WjqYTpE6Qdg

Сократ-май

Идеален пример за написаното от мен по-горе.

ловkия

германците поддържат от години списък на продуктите, които трябва да имат вкъщи при криза.

Петьо, дори и в Германия е имало опашки пред магазините и празни рафтове с тоалетна хартия и почистващи препарати, казаха ми го хора, живеещи там.

Колкото до променящите се в крачка изисквания заради вируса, едва ли има държава в света, която да има обхващащ абсолютно всички мерки план, обстоятелствата налагат непрекъсната адаптация, доизкусуряване и промени.

Абстрахирайки се от обстоятелството, че съм долен гербарофилик, боколюбец и като цяло кофти личност смятам, че засега се справяме добре, особено на фона на страни като Италия, Франция, Испания и дори Англия.

venstar

И аз се чудех, дали да коментирам това изказване. 

 

Преди месеци с колега немец обсъждахме въпросния списък. Ето го - https://www.bbk.bund.de/DE/Ratgeber/VorsorgefuerdenKat-fall/Pers-Notfallvorsorge/Lebensmittel/Lebensmittel_einstieg.html . Ако някой има нужда от превод, да пише.

Да, списъкът го има, но много малко хора в Германия поддържат тези запаси. Особено тези, които живеят в апартаменти. Затова немите се втурнаха да опразват магазините от брашно и ориз. Допълнителен стимул за свръхпазаруването бе мисълта, че достъпът до такива стоки би бил ограничен за повече от 14 дена. Сигурно след тази криза все повече хора ще държат подобни запаси.

Надявам се, тази криза да послужи за здрава преоценка на обществото ни. Да се направи обективен анализ на поведението на всички негови слоеве - както на отговорните политици и професионалисти, така и на обикновените хора. Надявам се всички да осъзнаем, че не е време за плюене, ловът на вещици и политиканстване,  а за търсене и прилагане на най-ефективните начини за отстраняване на пробойните в общата ни лодка.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Съгласен. Ето и нещо за четене. Да се чудиш как тякои писатели се оказват ясновидци.

https://chitanka.info/text/10488-denjat-na-vyzrazhdaneto
ssto

 

Не е време за обвинения.

Всеки прави грешки. Няма безгрешни. Грешките най-добре учат.

 

На сегашният световен елит, включително нашия, силата му е в краката, а не в главата. 

Били лъжливи и крадливи мерзавци и разбойници. Такива са, но си имат и качества - упорити са.

Инатът и глупостта им ни сътвориха това бедствие.

 

То си има и полезни страни - хората на планетата заедно учат урока да се възприемат като клетки на един организъм. Дано да вземем изпита от първия път, защото на поправителната сесия ще боли повече. Когато човекът не учи с добро, учи със зло, което сам си сътворява.

 

Ако минем напред, следващият урок е да се научим да набелязваме и постигаме общи цели. Тогава вече ще ни е нужен друг елит, с повече качества и възможности.


"Защото, гдето двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях." - Матей 18:20
"И каквото и да поискате в Мое име, ще го сторя, за да се прослави Отец в Сина." - Йоан 14:13

Много науката има зад тези думи, но смисълът им е скрит зад предразсъдъци и примитивни представи.

 

geni1

👍

g_ringo

1. Вече си отговорихме на базовия въпрос - кое е най-важно? Най-важен е животът.

 

А бе, оказа се, че най-важното нещо е тоалетната хартия, т.е. - задникът. 

christo46

Длъжен се да напомня, че българинът на излизал от кризисен режим през последните 10 години.

Ако вървим след главния прокурор, трябва всички да бъдат въдворени на котлова храна и едночасови разходки дневно.

АдМин

Макар че това не е най-доброто писание на Петьо, аз бих използвал възможността, която се открива за първи път да го поздравя за цялостното му творчество, което беше потайно уважено от десетки хиляди читатели. Щото, нали, досега нямаше начин да се коментира под неговите статии. (В смисъл от много време досега)

Slava
снимка на Slava

За статията 👍

Хората се запасяват по една причина - да не излизат ден през ден до магазина, да ограничат контактите си и евентуалното разнасяне на зараза. Защото всеки може да е заразоносител дни наред, без да разбере.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш