facebook
twitter

Наблюдател

Цветанов е прав! Тях няма кой да ги накаже!

Докога обществото ще издържа с данъците си институции, чиято единствена цел е да раздават индулгенции след всеки корупционен скандал?
11291
Снимка: Архив
КПКОНПИ оневини бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато шефът ѝ брани барбекюто на терасата си.

Едва ли някой е бил изненадан, че грандиозният скандал с луксозните апартаменти на смешни цени, купени от видни политици, ще приключи безрезултатно. В крайна сметка проверката се извършва от органи, които са взаимозависими, доказано неефективни и целенасочено субективни. Тяхната цел не е да пазят обществения интерес, а да бранят със зъби и нокти статуквото, атакувайки неговите опоненти и раздавайки индулгенции на неговите стълбове. Сделките, които се сключват за назначаването на този и онзи на ключови постове, може и да са задкулисни, но резултатите са явни. И единственото, което могат да предизвикат, е

 

гняв или отчаяние от липсата на справедливост

 

В случая с антикорупционната комисия (КПКОНПИ) илюзии няма. Тя успя широко да си затвори очите дори там, където конфликтът на интереси е очеваден. Като при бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който даде старта на "Апартаментгейт" и при когото съмненията за лобизъм и търговия с влияние в полза на строителната фирма "Артекс" са най-осезаеми. Оказва се, че няма частен интерес в това Цветанов да закупи свръхлуксозно жилище с личен асансьор на скандално ниска цена година след като ГЕРБ е инициирала и променила Закона за устройство на територията така, че да позволи доизграждането на небостъргача "Златен век" на "Артекс". Поправките са подкрепени в пленарната зала и от бившия правосъден министър Цецка Цачева, която също след това е станала горд собственик на апартамент от дружеството за луксозно строителство, но и при нея няма конфликт на интереси.

Интересно

 

какво ли трябва да се случи,

 

за да бъде открит конфликт на интереси? Същия въпрос обществото си задаваше и когато КПКОНПИ невъзмутимо "изпра" финансовия министър Владислав Горанов, който години наред живее безплатно в жилище, собственост на бизнесмен. Комисията не намери никакъв конфликт на интереси във факта, че наемодателят има куп фирми, които би трябвало да се контролират от данъчните, чийто шеф е Горанов. Нито във факта, че синът на наемодателя е бил назначен във финансовото министерство. 

Същият въпрос възникна и когато КПКОНПИ обяви, че няма никакъв конфликт на интереси в това, че депутатът от ДПС Делян Пеевски внася закон за медиите, който ще удари по конкурентите на собствените му медии. По принцип всички проверки срещу младия успял мъж, когото авторитетното издание "Шпигел" нарече "айсбергът на корупцията", завършват с подобен резултат. Дори шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев го определи като "най-чистия човек в държавата". Без ни най-малко да се смути, че всъщност извършените проверки са чисто формални, по документи. И не дават отговор на въпроса как е възможно един човек за няколко години да стане мултимилионер, докато скромно се е подвизавал като депутат, който даже не ходи на работа.

Същата КПКОНПИ постанови, че министър-председателят Бойко Борисов не нарушава закона, когато рекламира на футболната си фланелка хазартна фирма, защото... не бил сключил договор за това.

Всъщност в работата на антикорупционната комисия няма нищо случайно или странно.

 

Всичко е обидно просто и логично

 

Можеш ли да очакваш обективност, смелост и независимост от орган, чието ръководство до уши е затънало в скандали, подобно на тези, които трябва да разследва? Повече от два месеца шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не смее да излезе от сауната на терасата си, след като се оказа, че не е декларирал личен покрив от 186 кв. м с луксозни постройки върху него. В началото на април той излезе в отпуск, докато приключи проверката на НАП и прокуратурата срещу него, а задълженията му бяха поети от зам.-председателя на органа Антон Славчев - друг кадър, поставил рекорд по изгодни сделки с апартаменти. Мнозина могат да завиждат на Славчев, който е успял през 2010 г. да купи жилище от 63 квадрата и огромна тераса за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". Още повече че нито прокуратурата, нито данъчните, нито КПКОНПИ го разследват. Напротив - той разследва онези, за които има съмнение, че са нарушили закона. 

Скандалът "Апартаментгейт" извади на показ взаимозависимостите между различните органи в държавата и

 

как те могат да се използват за лични цели

 

Първо, КПКОНПИ оневини финансовия министър Горанов. След което данъчните издадоха нова данъчна оценка на шефа на комисията Пламен Георгиев за апартамент, купен няколко години по-рано, за да може той да оправдае несъответствията в собствените си документи. Ден след като КПКОНПИ изпра всички заподозрени от ГЕРБ по "Апартаментгейт", строителният надзор на Столичната община, която от десетилетия се управлява от ГЕРБ, узакони безпардонно незаконни постройки на терасата на шефа на КПКОНПИ. Като се знае, че антикорупционната комисия проверява и зам. главния прокурор Иван Гешев за конфликт на интереси заради съдружия на жената, с която живее на семейни начала, а шефът на следствието Борислав Сарафов е на мушката заради имоти на сина си, не е трудно да прогнозираме как ще приключат и проверките на прокуратурата по "Апартаментгейт". За данъчните изобщо няма да отваряме дума - там и без това всичко е покрито с тайна. И да са намерили нещо нередно, това остава извън полезрението на обществото.

И докато

 

за едни КПКОНПИ е орлица, за други е тояга

 

Онези, които имат дързостта да се противопоставят на порочните практики, са обект на постоянен тормоз във и извън рамките на закона. Това ясно пролича и от проверката за "Апартаментгейт". Макар при никого от проверяваните да не намери конфликт на интереси, комисията предприема действия само срещу неудобния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, който живее в апартамент на фирма на съпругата му, закупен от "Артекс" две години преди да сключат брак. КПКОНПИ препраща сигнал срещу Панов към Инспектората на Висшия съдебен съвет, който да провери дали не е нарушен Кодексът за етично поведение на българските магистрати, и изрично указва, че чака резултат от тази проверка.

Срещу комисията вече има заведено дело в Страсбург заради действията ѝ срещу бизнесмена Иво Прокопиев. А наскоро съдът прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и семейството му и осъди комисията да плати 50 хил. лв. съдебни разходи. Като се знае стилът на работа на комисията, това няма да е последната подобна присъда, за която ще плати обществото.

Всичко това води до едно -

 

тотален срив на доверието

 

във всички институции, които трябва да гарантират справедливост и защита на обществения интерес срещу всякакви злоупотреби. Беззаконие, за което всички ние плащаме с данъците си. В крайна сметка Цветан Цветанов ще се окаже прав - ТЯХ няма кой да ги накаже. Поне засега! Историята обаче е показала, че колкото и да се окопаваш във властта, както и да извращаваш законите, каквито и сделки да сключваш, за да гарантираш собственото си процъфтяване или оцеляване, рано или късно колелото се обръща. И падането от върха е неизбежно.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

По-вероятно е Цацаров да оглави Инспектората на ВСС

14.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

119
На Борисов много му се иска, но не му стиска да вдигне данъците

14.11.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1772 9
Германия увеличава пенсиите на най-бедните

12.11.2019

780

Коментари

сталкер пустиняк

 Мнозина могат да завиждат на Славчев, който е успял през 2010 г. да купи жилище от 63 квадрата и огромна тераса за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". 

 

Като че ли на всички е ясно, че една сделка се прави на възможно най-ниска цена с цел избягване на нотариалните такси. Като съм купувал или продавал кола винаги е била на цена 500 лв. А какво съм дал на ръка на продавача си е било между нас. Не казвам, че от гледна точка на държавата е изгодно за нея, но пък е изгодно за мен. Ако не искат такива разминавания гербавите да променят закона. 

Sine_metu

И какво като променят закона?

Ей ти Калинов, главният архитект, какво разправя за покрива на оня : „Незаконно е, но е допустимо.“

Герберче, фандъче, борисовче... на филия да го мажеш

дядо яга

не си разбрал нещо важно...Бълха ги е ухапала,ако трябва да платят данъка по пазарна стойност....проблема е друг за тях...всъщност реално те си плащат пазарната стойност...просто разликата или я дават на ръка, за не се налага да се декларира..и да нямат отговор как са събрали от заплати толкова пари...разбирате,че няма как да декларират,че са от рушвети...или е начин да получат рушвет от трето лице, което със знанието на строителя доплаща разликата кеш...и няма пари в плик, и няма КОМПита, чиста работа.

Интервал

Ще се намеся на база лични наблюдения:
Възможно е изобщо нищо да не е платено. Няма как да го докажа, но не са един и два случаите, когато в луксозни, спорни или уредени с връзки имоти, строителят е заделил няколко апартамента за правилните хора по веригата. Проформа се правят някакви плащания, оправдани с кредити или други фиктивни продажби. И това беше преди близо 10 години. Който иска - да вЕрва, че сега Е различно.

Читател Някой

Напълно съм съгласен. В тази връзка не вярвам, че апартаментът на Горанов е на кръстника му. На Горанов си е, но никой няма да го пита как го е купил.

maestrata

Сега разбрах,че калинките са двуполови!Хвала!👪

Леля_Стойка_III

Все едно пък някога е било по-различно в тая държава? Демокрация, цоциализъм/комунизъм, монархо-фашизъм, ала-бала - никога не е имало справедливост или са се спазвали законите!

дядо Илия

Лельо, в България фашизъм не е имало - имало е две малки партийски , които са залитали по национал социализъма , но те на са били на власт. А пък такова животно монархо-фашизъм" го е имало само в соц пропагандата! Фашизъм е имало само в Италия, а в Германия е било националсоциализъм (нацизъм).

Sine_metu

Ср., 26/06/2019 - 08:57 (нов)

дядо Илия

Лельо, в България фашизъм не е имало

 

Имало е, дедо, имало е. Казва го съвременната историография.

Вече след преврата професор Илчо Димитров доказа, че не е било фашистко правителството на Константин Муравиев, 1 септември 1944. За разлика от предишното на Багрянов

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Фашизъм е имало само в Италия !

По други места е имало терор, но той не бива да се поставя под един знаменател с фашизма.

Ето, днес има терор в Украйна и там се ползва терминът фашизъм, но това е неправилно.

Интервал

Значи неправилно ползват и фашистката символика :) Така и не се престраши някой да им каже, като за предпочитане - да е виден оЙроатлантик.

Интервал

Защо, когато и хляба и ножа са в теб, ще си режеш тънка филия, при условие, че разполагаш с нужния вид "морал", а и "съвест".
Разделението на хляб и нож(както уж е по закон), си е само на хартия. Реалността, очевидно е друга :)

Magi

За сега няма кой да ги накаже, но после не се знае може да се намери някакъв смелчага.

Миряна Б.

А фашизъм и националсоциализъм в лицето на Луков нямало ли е? И сега го има в лицата на маршируващи легионерчета.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×