facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Цивилизациите: къде се блъскат

2570

Много, страшно много пари се дават за превод, заразсъждавахме с леко униние на една литературна среща в странство - ние, група разноезични автори. Имахме предвид огромните средства за превод на огромните бюрократични потоци в ЕС - всеки час, всеки ден, всяка година. Нашата неизречена докрай досада беше свързана с факта, че бихме предпочели тези пари, или поне част от тях, да отиват за превод на нашите собствени и несъмнени шедьоври. Които сега - по липса на такъв ресурс, оставаха или непреведени, или преведени и четени от прекалено тесни приятелски кръгове, и прочее. На това швейцарският участник в събитието, като потомък на израснали в сурови условия и здравословен рационализъм деди, рече простото: "Бе все пак по-добре пари за превод, отколкото пари за война". 
Прав беше. Причините за войната - това безусловно зло, са търсени от кой ли не древен и съвременен мислител. Хънтингтън цяла книга написа по темата - "Сблъсъкът на цивилизациите", в чийто предговор предполага, че основните конфликти са "породени от универсализма на Запада, 


мюсюлманската войнственост и стремежа за политическо утвърждаване на Китай"...


Това хем звучи правдоподобно, хем вземем ли да чоплим, пак ще потънем в униние...И ще вземем да питаме - защо универсализмът на едни да е в една понятийна редичка с войнствеността на други и със стремежа за утвърждаване на трети? Защо се е получило така? Така ли е изобщо? 
Оня ден прочетох как в Саудитска Арабия арестували египтянин, задето закусвал с колежка в службата. Бил заснет от камери как жената го храни с ръка, макар и облечена по саудитските закони - не се вижда лице. Пък в тази страна се предвижда мъжете и жените да са разделени на работните места. По пол. 
Та като се замислям за тези неща, ми се струва, че сблъсъкът минава през пола, не другаде. Струва ми се, че радикалите в мюсюлманския свят не искат да отстъпят "мъжкото царство", това е. И ще кажа какво имам предвид. Както си седях наскоро в скромно софийско ресторантче на обяд, забелязах, че съседните две маси са пълни с девойки на по двайсетина години - поне десетина. Те обядваха там - едната маса говореше български, другата - английски. Волю-неволю подслушвах - приказваха си смешни неща от семействата - мама така, тате онака, от ученето - май бяха студентки, от бита и музикалните си пристрастия. Момичета като момичета. Хапваха съвсем умерени по цени блюда, пийваха по бира, чувстваха се очевидно добре и съвсем на място, шеташе им сервитьорка горе-долу на тяхна възраст... Беше картинка, която дори у нас преди трийсетина години не можеше да се види - в заведенията тогава или седяха главно пиячи и бохеми, или - когато имаше младежи, то момчета с девойки с цел ухажване, купон, такива неща. Неволно си спомних едно свое неотдавнашно блуждаене из кафеджийския и ресторантьорския ландшафт на един арабски град, хем силно туристически - Керуан в Тунис. Вечерта нещо бях объркал програмата или бях поел по своя, но помня, че два-три часа обикалях центъра и заведенията самичък. Влизах тук, влизах там, нещо питах, нещо ме питаха, наблюдавах...
Никъде, в нито едно заведения от тези пет-шест, които посетих, 


не видях нито една жена! 


По улиците имаше, да, но много малко жени. И нито една не беше сама, а с мъж или мъже. В заведенията на Керуан обаче не видях нито една! Там изобилстваше от мургави младежи и юноши, които, похвално, не пиеха алкохол, а чай. Или кафе, или цветна вода някаква. Играеха табла или домино, или - наредени, да кажем, така десет-петнайсет парчета, гледаха кой минава, кой влиза и излиза. Какво си говореха? Не знам. Не разбирам арабски. Сигурно пак за семейства, за работа, за футбол - човешки неща. Но очевидно притежаваха и сплотеност, и общност. Парна ме мисълта, че част от тази сплотеност се дължеше и на общото им убеждение: мястото на жената е вкъщи. При печката, зад дуварите, не на улицата. Камо ли в кафенето и ресторанта.  
Та в основата на цивилизационния сблъсък днес има какво ли не. Само че основното е желанието на мъжете от мюсюлманския свят да не изпуснат юздите на властта у дома. Примерът, който им дава "разпасаният" според тях останал свят, е зловреден и упадъчен. Не го искат - заплашва йерархията, заплашва емоционалния им комфорт и не само семейното, но и общественото равновесие. 
Певицата Доли Партън пее в хита си "Джолийн": "Ти си толкова красива, Джолийн, но те моля, не ми вземай мъжа само защото можеш да го направиш"...
Да си представим саудитката от горния пример да пее такава песен. Не можем. Не може. Една жена да моли друга да не й отнема мъжа, защото е прекалено красива, ама не го обича като нея... В този свят мъжът взема жена, която поиска той, плаща за това на баща й, на братята й. Ако има мерак и пари - взема и втора, и трета - то си е негова работа. После - печката, забрадката, чадора. 
Цивилизациите се блъскат най-вече при фереджето. 
Не казвам, че когато източната жена го хвърли, ще стане по-щастлива. Ще стане по-свободна, това е сигурно. Инак в тази свобода парчетата на света пак ще намерят за какво да се блъскат. Ще има обаче и еволюция на сблъсъците. Ще бъдат, надявам се, по-безболезнени.

54

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Автархия

17.02.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

2186 3
Румен Радев се оказа колче в мача

17.02.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

8742 40
Гешев пробва да е едноличен владетел

16.02.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

9741 32

Коментари

Страници

annetaz

В нашият свят отдавна  няма  семейства. Всяка коза  за свой крак. Съжетелство  без брак, за да се сменят по-безболезнено партньорите. Какво става с  децата? Дори издръжката им  не  е сигурна. Бащите не могат да се издирят или не работят. И за капак вече всеки може да си избира пола. Мама да стане тати и обратно. Не  харесваме  техния свят ,ок. Искаме  свобода. Но свободата трябва да се дава на  разумните индивиди. За  жалост в свободното общество  свободата не се използва за полезни неща, а  за разгул и  безотговорност. Само че привнасянето на емигранти  в Европа няма да  доведе  до добро, а  до  омраза и конфликти. Нашите атаки към  техните традиции са нагли. Не, защото не е добре  жените там да смъкнат   фереджетата и да могат да ходят  сами по улиците, това трябва да стане. И в светските арабски държави, които нашите правителства  съсипаха, беше точно тъй. Защо  ли си избраха тях, а не  Саудитска Арабия и Катар? Ами, защото  целта им  не е правата на жените, а да  си сложат удобни правителства, които да им  дадат достъп до ресурсите.

Michael_P

"Цивилизациите се блъскат на вече при фереджето."

Това сериозно ли? Ами тренда на неравенството? 

Michael_P

Значи, връщаме се при Менелай и хубавата Елена.

Sine_metu

Вт., 18/09/2018 - 09:33 (нов)

Michael_P

"Цивилизациите се блъскат на вече при фереджето."

Това сериозно ли? Ами тренда на неравенството? 

 

Значи, връщаме се при Менелай и хубавата Елена.

 

 

Никога не сме си тръгвали от хубавата... слава богу

Безкрайно прав е Ламбовски.

Възпроизвеждането е абсолютният шампион.

И неравенството, и властта, и всичко останало имат значение само доколкото са ни предимства при възпроизводството.

 

Маслоу слага себеутвърждаването на върха на прочутата си пирамида на потребностите. Празноглавите маркетолози я разбират като количествено разпределение на някакъв брой хора според равнищата- етажи на потребностите, но те затова са маркетолози. Човек с поне нещичко между ушите никога не би си губил времето с маркетинг.

 

Маслоу е по- дълбок. Пирамидата е у всеки. Всички не могат да са началници, но всеки иска хубавата и деца от нея.

И слава богу, че е така. Иначе отдавна да ни нема. Да сме измрели от скука.

Предводител на ...

Възпроизвеждането е абсолютният шампион.

В какво? 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Казва, че ако се загуби в Сахара миражът му ще е гола жена, а не студена вода. Но туй не е за Маслоу, а за Фройд.

Michael_P

То не само сина на майстора на бъчви го е казал но също така и сина на турския поданник: Девушки любят молодых длинноногих и политически грамотных.

Sine_metu

Вт., 18/09/2018 - 10:57 (нов)

Предводител на ...

"Възпроизвеждането е абсолютният шампион."

В какво? 

 

Повече ли ти харесва

"Възпроизвеждането на гените (подразбира се, щом не соча друго, че е на онова, което възпроизвежда секо живо същество) е процесът-  абсолютен победител в съревнованието с останалите ни дейности."?

Щото на мен не.

Sine_metu

Вт., 18/09/2018 - 11:09 (нов)

Кайзер Созе

Казва, че ако се загуби в Сахара миражът му ще е гола жена, а не студена вода. Но туй не е за Маслоу, а за Фройд.

 

Мани го Фройд. Само Ниче е по- побъркан от него и само маркетингът - по- вреден от психоанализата.

Виж колко простичко и верно ти го обяснява Маслоу:

Най- доле в пирамидката са храна, вода, сън, здраве; над тех - подслон, безопасност, обезпеченост. Можеш да ги наречеш и с две думи - лично оцеляване.

Над тех са любов, семейство, общност, с една дума - възпроизводство, с две - просто възпроизводство.

Да, ама искаме и нещо повече. Искаме да сме уверени, па и по- съвършени. А защо? За по- пищно погребение? Не. Искаме разширено възпроизводство.

?
Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Анджък. Затуй в Сахара бих продавал студена вода или вратовръзки-но то си е партизански маркетинг, не презервативи.

wreckage
снимка на wreckage

"Възпроизвеждането на гените (подразбира се, щом не соча друго, че е на онова, което възпроизвежда секо живо същество) е процесът-  абсолютен победител в съревнованието с останалите ни дейности."

Тва не е верно. Първо, хората се праскат най-вече за спорт и за кеф, а не с цел възпроизводство и фторо, тва е основна дейност само на теа дето са членове на анонимните сексманяци.

Sine_metu

Вт., 18/09/2018 - 16:27 (нов)

wreckage

"Възпроизвеждането на гените (подразбира се, щом не соча друго, че е на онова, което възпроизвежда секо живо същество) е процесът-  абсолютен победител в съревнованието с останалите ни дейности."

 

Тва не е верно. Първо, хората се праскат най-вече за спорт и за кеф, а не с цел възпроизводство

 

Мнението ти, прощавай, е обскурантистко- декадентска диверсия спрямо логично- непротиворечивата ми, универсална и изобщо теория.

Природата е създала кефа и състезателния елемент... що за понятие е "спорт"? за гола кошничка мамбо - спортула ли продаваме благородството на надпреварата?.. в подкрепа на се същата цел.

Минаваме на безплодни упражнения само защото природата е щедра и отхвърля патологиите. Веднъж създала стимулиращите спомагателни елементи, не си ги зема обратно, нито ги обезобразява

 

 

Sine_metu

бе нема ли най- сетне да върнат готините тикончета?

човек не може да се усмифне като хората

wreckage
снимка на wreckage

Природата е създала кефа и състезателния елемент... що за понятие е "спорт"?

Не знам за природата, но тва са фактите:

 

Хората се праскат без квито и да било намерения да се възпроизвеждат хиляди, да не кажа милиони пъти по-често, одколкото с цел възпроизводство. Ф класацията за честота и продължителност и двата варианта на тая дейност са извън десетката на ежедневните човешки занимания.

 

И слаабогу, щото ако се праскахме като зайци-католици, щехме да си стъпваме по главите.

 

 

Sine_metu

Вт., 18/09/2018 - 17:53 (нов)

wreckage

Не знам за природата, но тва са фактите:

Хората се праскат без квито и да било намерения да се възпроизвеждат хиляди, да не кажа милиони пъти по-често, одколкото с цел възпроизводство.

 

От чист инат оспорваш медицински факти.

 

"Сексуалното влечение (либидото) е безусловно- рефлексна дейност. Специфичната му сексуална насоченост е амурозната (любовната) мотивация, която психично се характеризира с появата на любовни чувства и влечения.

Биологичното значение на либидото е да създаде условия за осъществяване на половия акт с всички негови последици за възпроизводство на индивидите и продължаване на вида.

Анатомо- физиологичен субстрат на либидото са диенцефално- хипофизарните структури, както и структурите на лимбичната система..."

 

С неколко думи: природни процеси с обективна основа и определена цел. Постигаме целта, но основата им е вградена

wreckage
снимка на wreckage

ноо хуу, обаче фактът, че хората предимно се праскат за кеф, а не щото искат деца, си остава факт.

 

Очевидно са намерили начин да утилизират имплицитно заложените въф вегетативната им нервна система биохимични детерминанти, така щото да могат да се праскат без тва да води до квото там е решила природата.

 

Michael_P

"хората се праскат...."

Ако под хората разбираш "мъже" (man - на английски няма разлика) си в голяма степен прав. Но при останалите хора - жените, нещата не стоят по този начин. Биологически, психологически и от всякаква друга гледна точка. Ще признаеш, че тяхната роля е абсолютна. Това е вярно и за твоята майка. Ние мъжете сме временни, прелетни и т.н. до момента в който не станеме бащи.  

Michael_P

А не знаеш ли, че в същност жените избират сексуалния си парньор?

Treasured

Хората се праскат без квито и да било намерения да се възпроизвеждат хиляди, да не кажа милиони пъти по-често, одколкото с цел възпроизводство.

Пак неподготвени, ама пък с апломб! Октоподът, например, произвежда около 100,000 яйца; от тях се пръкват 100,000 октоподчета. От тях оцеляват 1%.

wreckage
снимка на wreckage

ф бързането си си пропущил основен момент ф изказването ми, а именно, че то се однася до хората и техните бихевиористични адети.

Октоподът не е човек.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Ся е момента да го разкажа за евреина продаващ вратовръзки в Сахара, докато спорите що Хапчето и презервативите на достъпна цена направиха секса достъпен, елиминирайки сърбела на Джейн Еър кво да прави с евентуалното копеле

Предводител на ...

направиха секса достъпен, елиминирайки сърбела на Джейн Еър кво да прави с евентуалното копеле

Джейн Еър го е решила тоя проблем хилядолетия преди контрацептивите ти, ма не е за разправяне тука.

Биологичното възпроизводство отдавна не е най-важното за човека.

А пък за цивилизацията/цивилизациите никога не е и било.

Michael_P

1. Биологичното възпроизводство отдавна не е най важното за човека.

2. А пък за цивилизацията/цивилизациите никога не е било.

 

Абсурдна теза на объркан мозък. Ако си зловреден софтуер може би.

Meto_ot_Interneto

"Цивилизациите се блъскат най-вече при фереджето."
Kогато стане дума за отношението към жените в ислямския свят, либералните евродепутати мълчат като сливи.

Предводител на ...

Абсурдна теза на объркан мозък

Както винаги си изчерпателен в аргументите си и не пишеш ad hominem.

Откакто съотношението родени/оцелели деца не е 7:1, възпроизводството не е най-важното за човека. Отдавна чуденето е как то да бъде намалено.

Цивилизацията няма непременно нужда от естествен прираст, демографските си въпроси тя е решавала, решава и ще решава чрез механичен прираст. За нея няма значение дали носителите й са бели цръвени, гойни кръвени, или зелени с антенки на главите. Стилихон е не по-малко римлянин от Теодосий ...

Michael_P

За какво става дума? За империя или цивилизация? Римската империя е тръгнала към упадък с намаляването на притока на роби. Дефицит! А пък Стилихон не е бил Марсианец. Науката изучава Homo Sapiens. Другото е бълнуване.

Sine_metu

Ср., 19/09/2018 - 14:24 (нов)

Предводител на ...

"Абсурдна теза на объркан мозък"

Както винаги си изчерпателен в аргументите си и не пишеш ad hominem.

Откакто съотношението родени/оцелели деца не е 7:1, възпроизводството не е най-важното за човека. Отдавна чуденето е как то да бъде намалено.

 

Промененото сътношение не намалява и на йота абсурдността на тезата ти.

Резултатът от промяната не са конфабулациите ти, а нарастване на населението.

 

 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Абсурдат е че определено ниво на технологията едно пространство, площ, земя, издържа определено количество хора. Плътност на популацията, ерго-цивилизацията.

При пренаселеност, щото някои смятат че да не си дигаш ципа и сичку вътре, просто не стигат ресурси. Малтусиански капан. Изходът е или размяна, или просто грабеж на съседа(с опсията да му редуцираш популацията). Интересното е че Империите, избиращи в крайна сметка експанзията, накрая се самоубиват предизвиквайки варварите превантивно да ги нападнат.

Пак опираме до композиция и баланс. Изкуство

Sine_metu

Ср., 19/09/2018 - 14:24 (нов)

Предводител на ...

 

Понеже съм мил и добър, ще доразвия "тезата" ти.

 

Около половината от всичката храна в света или близо два милиарда тона се изхвърля. Това е заключението на доклада на британския Институт на механоинженерите Global Food: Waste Not, Want Not, цитиран от Би Би Си.

Отделно, изядената е два, а в САЩ три пъти повече от необходимата ни.

 

По твоята "логика" вече не се храним, за да живеем, а за да преяждаме и хвърляме.

 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Всъщност процентът е по-малък и включва повреденото от вредители, технологичен брак при преработка и съгранение.

Отделно зенеделските политики на САЩ и ЕС. Все пак е факт че от преяждане умират повече, от колкото от глад, но пък половината Човечесрво, по Маяковски, заспива хронично гладно. Пак въпрос на изкуство къде да насочим Глобализацията при  националните си егоизми и индивидуална глупост, при все че след оня загубил се в Океана-Колумв, всички сме една Цивилизация, но безкрайно множество от култури, сувкултури и мнозинство от некултурни потребители

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш