facebook
twitter

Наблюдател

България сама се подхлъзва на динената кора на македонизма

И като поправим историята, ще достроим 2 км жп линия до РС Македония
8 887
 БГНЕС
Юначни и страшни под лъвовете на герба, но само така изглеждат.

България подаде ръка на македонистите точно когато бяха започнали да се разочароват от нея. Консултативният съвет на българските политици при президента Румен Радев произведе на 30 септември точно това, от което най-много имаха нужда - надежда, че още дълго ще се хранят от отровените отношения между македонци и българи. Едва ли са се надявали, че тъкмо България ще им помогне, след като подписаният на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество до голяма степен ги лиши поне на високо равнище от основания за яростната им антибългарска пропаганда. Но сега могат да зачервят гребените и пак да кацнат на македонския политически стобор.

Невероятно е как български държавници се подхлъзнаха на динената кора, гризана преди това от македонисти и родни патриотари, които взаимно си дават смисъл за съществуване. На лидера на ВМРО Красимир Каракачанов му е в природата, защото от това произтича политическата му идентичност, но защо другите му стават подгласници?

 

Президентът възприе ненужно твърд тон,

 

който по принцип не върши работа в дипломацията, освен при предстоящо скъсване на отношенията. "Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва  предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес", каза той след консултативния съвет. "Червените линии" и "поставените условия" са вид ултиматуми, след които се очакват недружелюбни действия. Може ли България да си позволи такива стъпки спрямо Македония? И кога да се очакват?

Срещата в президентството стана след като на 27 септември германският Бундестаг даде зелена светлина за ЕС на Македония и Албания. Германските депутати вероятно нямат представа какъв исторически спор водим с македонците за личности и събития. Сигурно са наясно, че Гърция слагаше спирачка на Македония заради присвояването на нейната история и личности като Александър Македонски, за които несъмнено са учили. Но българската история и Гоце Делчев едва ли са им познати.  Ако излезем със същите аргументи срещу Скопие,

 

малцина европейци ще ни разберат

 

На 17 октомври се планира Европейският съвет да даде съгласие за започване на присъединителни преговори в ЕС с Македония, която чака този момент от 15 години. Заедно с нея би трябвало да започне преговори и Албания, срещу която обаче все още има много резерви. Българското правителство реши на 9 октомври да ги подкрепи, защото щеше да е абсурдно премиерът Бойко Борисов да вдигне ръка за Албания заедно с други ръководители, но единствен да гласува против Македония и да я спре. Нямаше смисъл да чака предстоящото заседание на 14 октомври на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, която има задача да чисти историческите спорове между двете страни, защото нейната работа поначало е мудна. Погрешно е да се мисли, че е настанал удобен момент за изтръгване на лесни отстъпки от Македония.

Тази комисия няма нито мандат, нито срокове. Историците, които по принцип нямат бърза работа, могат да спорят дълги години. Не бива да бъдат чакани да направят пълна инвентаризация на многовековната ни история, за да могат днешните политици да започнат начисто да изграждат междудържавните отношения. Да се превръща съвременната политика в заложник на историята, е повече от неразумно. Нека си спомним какъв акъл даваше Бойко Борисов на македонците, когато спореха най-остро с гърците за произхода си. В интервю за гръцкия вестник "Етнос" през ноември 2012 г. той заяви: "Македония по-добре да строи пътища вместо паметници. Мога да кажа какво бих правил, ако бях премиер на Македония. Бих оставил историята на историците и бих започнал да правя инфраструктурни проекти, магистрали, да развивам отношенията със съседите си". Но той сякаш се придържа към правилото

 

"Не ме гледай какво правя, а слушай какво ти приказвам!"

 

Като обича да говори за магистрали и друга инфраструктура, защо забравя трансевропейския коридор № 8, който би трябвало да свързва България, Македония, Албания и Италия? Показва във Фейсбук как се вози на влак по модернизирана с европейски пари жп линия, но нищо не казва за недостроените 2.5 км железен път до македонската граница. България оправдава бездействието си с мудността на македонците, защото не могат да намерят 350 млн. евро за дострояване на техния участък от 150 км до българската граница. Но те не са още в Европейския съюз, където Бойко Борисов се представя за уважаван премиер и лидер на Западните Балкани. Какво му пречи да упражни влиянието си, за да привлече средства за този европейски проект? Нищо друго не му пречи освен липсата на достатъчно влияние. Хвали се, че номинираната от него за комисарка Мария Габриел ще управлява третия по бюджет ресор в Еврокомисията, но не признава, че от това няма да произтече голяма полза за България.

Само за сведение трябва да се напомни, че железницата от София през Кюстендил към Скопие се прави още от 1873 г., когато дори османските управници са виждали смисъл от съществуването й. А поредното споразумение за довършването й бе подписано на 1 август 2017 г. заедно с подписването на добросъседския договор между България и Македония. До края на 2025 г. трябва да бъде завършен македонският участък, но ако продължим да смятаме, че първо трябва да довършим историческия си спор, може да чакаме и по-дълго.

Българските политици упорито

 

не разбират логиката на македонистите

 

и затова играят по свирката им. Смисълът на македонизма е откъсването на Македония колкото може повече от България. За него е важно съществуването на границата и свеждането на преките връзки до минимум. Македонистите се плашат от свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, каквото е нормалното състояние между държави - членки на ЕС. Отпадането на физическата граница би означавало по-голямо естествено сближаване между двата народа в рамките на широка общност. Преодоляването на историческото дистанциране може да стане само по естествен път, а не чрез еднократен акт за признаване на едни или други исторически факти и пренаписване на учебниците. Затова България трябва да се опомни и да не поставя Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси като авангард пред съвременната си политика и дипломация. Именно комисията е функция на дипломацията, а не обратното. Ако не бе дипломатическият пробив с подписването на договора преди две години, нямаше да има и такава комисия. Обратното би означавало да признаем, че каруцата води коня.

 

Борисов ще си направи политическо харакири в Брюксел,

 

ако си въобрази, че неговите приказки за Западните Балкани ще имат значение при евентуално изолиране на Македония. България може да навреди на себе си повече, отколкото на Скопие. Затова няма смисъл да пристъпва към извиване на ръцете, а трябва да прояви мъдрост и търпение, както приляга на по-голям брат. Вместо да показва припряност, може да води малкия си брат за ръка, така че той да чувства увереност, когато се държи за нея. Истината рано или късно си пробива път. Както македонската църква призна за църква майка Българската православна църква, без да й пречи историята, така ще се стигне и до други истини.

Иначе каква алтернатива ще остане за Скопие? В деня на консултативния съвет при президента Радев гръцкият вестник "Прототема" публикува изявление от Ню Йорк на македонския премиер Зоран Заев, който след първа среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в ООН казал: „Гърция трябва да поеме лидерството на Балканите - Гърция е най-старата (балканска) държава, членка на Европейския съюз, и най-старата държава, членка на НАТО“. За България не е станало дума.

79

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки каскет си има своите пет минути слава

13.08.2020

КАЛИН ДОНКОВ

1506 8
Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен

13.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3550 12
5 неудобни въпроса за мутрите и политиците

Коментари

Страници

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

? за Терзиев, макар да не съм съгласен с меката позиция за Радев. Да не забравяме, че този договор - и то още от самото начало имаше ясна опозиция и в България и то от политическата сила, която издигна Радев за (кандидат)президент. 

А Борисов, в коалиция с Каракачанов, и то с такава опозиция - просто не може да си позволи във вътрешен план различна позиция от тази "да защитим българската история".

Иначе упреците по въпросите за транспортния коридор за напълно заслужени

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Няма да крия-Терзиев ми е един от любимите автори на "писаници" в сайта.Това не пречи обаче в случая да не съм съгласен с много от нещата, които е написал в тази статия.Да, отново имаме прекрасния му ерудиран стил и удоволствието от начина му на изразяване, но ако трябва да седна да описвам възраженията си точка по точка, написаното от мен ще е поне колкото неговото.А и няма смисъл--"коня е у ряката".С тия ***** от снимката друг резултат няма как да очакваме.

п.с.Това за "търпеливия голям брат" и "малкото братче за ръка" ми дойде в повече.Сериозен автор като него може да мине и без подобни изкуствени клишета в стил Сула.

JollyRoger's

Ако "малкото братче" твърди, че е от друга "майка", баткото наистина има избор. Дипломатично да му каже, че това не е важно, а трябва да папка колхозна хумана, за да стане достоен европеец. Или да му обърше два шамара... 

Предводител на ...

Учебниците по история на националната държава имат задачата да възпитават добри граждани на националната държава, а не да представят миналото възможно най-достоверно.

Защо искаме в македонските национални учебници да не пише глупости, при положение, че в българските национални учебници at least 90% от написаното са глупости?

Michael_P

"Отпадането на физическата граница би означавало по-голямо естествено сближаване между двата народа в рамките на широка общност. "

 

Грешката на доктора е, че не отчита динамиката на процеса, т.е. развитието на последния съотнесено към оста на времето. За кои народи става дума? Ами тези народи (за кото иде реч) все повече и повече не са на тази територия. И от ляво и от дясно на границата.

ГАМЕНЧЕТО

Впървом сърбите създадоха македонската нация, Коминтерна я утвърди. После шопска нация.

Много кръстници и все приятели?

Гърците още по директно направо гърци. 

Хилядите загинали за България  и българщината кво ги правим?

sega_reader

То аслъ, заради тоя мек тон вече 30 години отношенията ни са на тоя хал.

Когато те лъжат и крадат, няма :

"Ама, моля ти се бе, другарю крадец, извади си ръката от джоба ми."

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Впървом сърбите създадоха македонската нация,

 

 

Глупости. Макар "заслугите" на сърби (не сърбиТЕ, а сърби) за разпространение на македонизма да са безспорни, нито македонизмът е  сръбско изделие , нито идеята за македонска нация е техна.

 

То аслъ, заради тоя мек тон вече 30 години отношенията ни са на тоя хал.

Когато те лъжат и крадат, няма :

"Ама, моля ти се бе, другарю крадец, извади си ръката от джоба ми."

Що? Преди как бяха отношенията?

Може би си струва да напомня, че в онова златно време Радио "Скопие" имаше програма на български език за "македонците в България"

letec55

"Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това – с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма."

letec55

То хубаво да оставим историята на историците (така казваше още навремето др. Живков като го натискаха да "признае" езика и нацията), обаче като са го записали умните глави в документите на ЕС "да няма съседски противоречия" (образно казано) какво да правим? Какво да направим, за да няма? И ние, и те? А?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Летецо, ти хубаво цитираш Новакович, но както се види от цитата от втората половина на 80те г., той предлага да бъде използван македонизма, който вече го има на място в Македония. 

Горе-долу по същото време Кузман Шапкарев (писмо от 25 май 1888 година до Марин Дринов).

"Но почудно е името Македонци, което наскоро, едва преди 10-15 години, ни натрапиха и то от вън, а не както некои мислят от самата наша интелигенция... Народът обаче в Македония не знае нищо за то архаическо, а днес с лукава цел от една страна, с глупешка от друга подновено прозвище; той си знае постарото: Бугари, макар и неправилно произнасяно, даже освоява си го като собствено и преимуществено свое, нежели за другите Българи. За това ще видите в предговора на испратените ми книжици."
 

По писмото на К. Шапкарев смятаме 1873 г. , без да сме наясно откъде "отвън", но имаме една голяма публикация на П. Р. Славейсков от 1871 г. по специално тоя въпрос:

Вестник “Македония”,  година V, бр. 3 от 18. I. 1871 г.

 

"Най-после македонският въпрос излезе наяве и ся показа в печатът. Ний казваме н а й - п о с л е, защото този въпрос не е нова работа. Ний сме го зачували още от преди десетина години от някои из Македония. Из най-напред зехме думите на тези млади патриоти като за шега и за подплаха в горещината на нашите не толкоз сериозни препирания. Така и мислехме ний до преди една-две години, когато нови разговори с някои македонци ни показаха, че работата не е само голи думи, но мисъл, която мнозина искат да прекарат в животът. И жално, и тежко ни беше да слушаме таквизи думи, но ний не ся решихме да говорим за тях през печатът, защото ни ся виждаше работа доста деликатна и особено за в обстоятелствата, които прекарвахме. Днес този въпрос излезе вече на пазар благодарение на неосмотреливостта на едного от събратията ни и ний сме вече принудени, щем не щем, да са обадим.

...

Много пътя сме чували от македонистите, че те не били българе, но македонци, потомци на древните македонци, и всякога сме чакали някакви доказателства на това, без да ги дочакаме. Македонистите никога не са ни показвали основанията на таквозито си мнение. Те упорствуват в своето македонско произхождение, което никак не могат да прокарат, додето тряба. Ний сме прочитали в историята, че в Македония е живял един малък народ — македонци; но в нея никъде не сме намерили ни що са били тези македонци, ни от какво племе са произхождали, а малкото някои македонски думи, спазени у някои гръцки списатели, съвсем отричат таквизито предположения. Освен това подир завоеванието на Македония от римляните вече ни помен няма от тези македонци. Ний срещаме по техните места всякакви други народи, само тях, македонците, не виждаме. Що са станали и в кой народ са ся слели, ний не знаем, защото историята не ни го казва; Ний можем да предполагаме всичко с еднаква вероятност: можем да казваме, че македонците продължават своето съществование и до днес; можем да кажем и че са ся изгубили отдавна. И едното, и другото ще бъде еднакво лъжовно, защото не ся опира на достоверни свидетелства. Ний можем да приемем и онова мнение, че уж старите македонци били българе, т. е. славени. Но всякак потеклото на македонистите от старите македонци е от най-съмнителните неща. Тяхното мнение днес не може да ся опира освен на мястото, дето живеят, а то е от най-шатките опирания. Като са живели старите македонци на тези същите места, защо и днешните жители да не са от македонска кръв? Т е   с а  ц е л и  м а к е д о н ц и, заключават македонистите и ся успокояват на своето голямо откритие."

 

Писмото, заедно с други документи е обсъдено от Цочо Билярски тук:

http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=481:-70-xix-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Забележи, че никъде в тези ранни документи на македонизма не се твърди , че той е сръбска измишльотина.

 

И така началото на македонизма трябва да търсим в българската църковна борба за независимост, в борбата между двете концепции - за възстановяване на Охридската архиепископия и тази за нова Църква с център в Цариград, в борбата на българската и фанариотската пропаганди , когато - по думите на един историк -в единия край н селото гърците обяснявали за Александър Македонски, а в другия - българите го наричали български цар. 

 

То неслучайно Г. Стойков Раковски , за да се хареса на гърците използва за известно име прякора Македон, ама тези неща в нашите учебници по история ги няма.

Ад мин

Добре, колега! Много аргументирано и популярно представено...

Ама СЕГА, що да чиним? Май требе Светльо Терзиев да го цаним за минпред или кво? Мен си ми аресва! От кога стана така да аресвам журналистини за политици? Щото онези, дето 80% си ги избраха за политичани, не струват парите, дето са  похарчени

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Доста се е изхвърлил с оценките Терзиев.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Добре, колега! Много аргументирано и популярно представено...

Ама СЕГА, що да чиним? Май требе Светльо Терзиев да го цаним за минпред или кво? Мен си ми аресва! От кога стана така да аресвам журналистини за политици? Щото онези, дето 80% си ги избраха за политичани, не струват парите, дето са  похарчени

Аз по начало съм скептичен към подобни комисии , защото те предполагат налагането на някакъв официален, държавно спонсориран исторически наратив и превръщат историята в чиста идеология, спусната отгоре.

Вие как си представяте в България комисия , която да изчиства спорните моменти за историята на комунистическото управление? Нейните решения ще предопределят ли вашето разбиране за този период от близкото минало? Ще се съобразявате ли с нейни решения за това какво да обяснявате на деца и внуци? С каквито и решения да излязат от тая комисия , в която врочем далеч не са само тесни специалисти, и от двете страни на границата ще има недоволни и хора, които няма да приемат нейните постановки и активно ще агитират срещу тези постановки. И какво ще наложим цензура ли?

Но не съм против комисията по принцип, защото каквото там реши ще засегне преди всичко учебната програма в училище, която винаги е била предмет на държавна политика.  Ако успее да ореже некои глупости - берекет версин.

Пътят е очертаният от Терзиев, а също и от Огнян Минчев в две серии материал в "Дневник" - транспорт, икономика , комуникации, засилен културен. научен и информационен обмен. Нека комисията си работи, но липсата на напредък в нейното трудно начинание да не пречи за реалното сближаване на колкото може повече нива между двата народа (да, два народа са СЕГА, а не "един народ в две държави"!) А то няма как да стане, ако двете държави са в два различни геополитически лагера.

Конкретно за езика, нищо не може да се направи - македонски език се преподава в университети  от Русия до САЩ и Канада, от Полша до Австралия.

showstopper

Ако имахме просперираща държава, Македония отдавна да се е присъединила към нас или вече да сме я изкупили. Уви, два милиона българи си тръгнаха с песен, а ние очакваме македонците да искат да имат нещо общо с нас. 

 

******

 

Решението отдавна е предложено от някакъв македонски историк: "Българите да ни признаят нацията, а ние да им признаем историята".  

Lucius Fer St. Ana

Няма лесно решение. Няма и едно единствено, като панацея, решение. На моменти трябва и втвърдяване на позициите, на моменти и пълна подкрепа за Македония. Добро и лошо ченге, това разпределение на ролите е от памтивека, прилагането му е доказало своя ефект. Не може само да се обръща и другата буза за плесник.

За съжаление, типично по български, политиците ни от 30 години насам не могат да се обединят около една идея и последователно да търсят реализацията й. Обвинения, контраобвинения и нови обвинения, нищо конструктивно. Едните забравят, че буржоазните партии и монархията направиха така Македония да бъде загубена, след две национални катастрофи и трета, която беше избягната на голяма цена. Другите, които търсеха решение на проблема чрез голяма югославянска федерация, с дялове 1:1 на Югославия и България и в рамките на която Република Македония нямаше да може да бъде отчуждена от България, не отчетоха измеренията на сръбския национализъм и геополитическите фактори, довели до разрива на отношенията с Тито. 

С крушението на Югославия обаче се създадоха за пръв път от 50 години насам реални възможности България да бъде активна добротворяща сила в отношенията със съседите от Вардара.Ключът беше само един: инвестиции. Бизнес.

Инвестиции не само материални, финансово-икономически, но в хора, в култура. В края на краищата, в началото на обединението на Германия през XIX в.  беше борбата за култура (добра практика са приемът на македонски студенти, културният обмен, но не е достатъчно). Вместо да се прави агенция за българите в чужбина, която се занимава единствено с подготовка на документи за гражданство, трябваше да се създаде нещо като македонски фонд или фондация за целенасочена работа със сънародниците, за засилено икономическо сътрудничество. Стипендии, специализации, грантове, съвместни проекти, инфраструктура, големи съвместни проекти, опознаване, възприемане на някои езикови форми, ако и да ни се струват диалектни, признаване на македонски български (като канадски френски) и пр. Так или иначе, когато се налага, английските актьори в Холивуд придобиват американски акцент. Няма драма и никой не спори за езика.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Няма лесно решение. Няма и едно единствено, като панацея, решение. На моменти трябва и втвърдяване на позициите, на моменти и пълна подкрепа за Македония. Добро и лошо ченге, това разпределение на ролите е от памтивека, прилагането му е доказало своя ефект. Не може само да се обръща и другата буза за плесник.

Въпросът е какво си въобразяваме като проблем, на който търсим решение. Ако се опитваме да решим проблема, че днес има македонски народ, който не се счита за част от българския , то решението на такъв проблем не е трудно - то е невъзможно. 

 

За псевдообективистичните квазиисторически разсъждения нататък мога да кажа само две неща:

1/ Кога и колко време Македония , и то тоя част от Македония е била "наша", че да сме я изгубили? И какво значи "наша" ? Част от българска държава тя не е била в последните 700 години.

2/ Почти няма "велика сила", която да не се е заигравала с Македония като някаква самостоятелна единица, като особено значение има съперничеството между Русия и Австрия/Австро-Унгария за Балканите: голямата цел на Русия е Цариград, а за Виена - Солун.

3/ При все "буржоазните партии и монархията" успяха за едни 65 години да удвоят територията на създаденото през 1878 г. Княжество България и да утроят населението от 2 на 6 милиона души - това стана чрез Съединението и "войните за национално обединение". Да, войните завършиха с поражение и "национални катастрофи" спрямо желаното, но постигнаха реално увеличение на територията на страната. Голямата катастрофа е участието в Първата световна, когато България загуби територия и - по-важното - излаз на Егейско море, което беше постигнала, въпреки поражението през 1913 г. 

4/Илюзия е да се гадае какво е щяло и е нямало да стане , колко е щяла да бъде отчуждена Македония в една федерация и разпадът на Югофедерацията го показва. 

5/Конкретно по отношение на Македония, най-голямата грешка - поне според мен , е изоставянето на линията на Стамболов за духовно, просветно и културно утвърждаване на на българизма в Македония по пътя на Екзархията и екзархийските училища, за сметка на заиграването "македонските войводи". Голяма , катастрофална грешка на "буржоазните партии и монархията" е, че позволиха на македонските организации да се превърнат в политически фактор в новата държава. Опитът да ги овладеят през Върховисткия комитет в крайна сметка се провали.

Изоставянето на линията на Стамболов, която линия доведе до смъртта му под благосклонния поглед на властта, доведе до първата голяма катастрофа на българизма в Македония, а именно Илинденското въстание, което днес се надпреварваме да честваме  и да хвалим до небесата. 

 

 

 

 

 

Mrx

 

 

каза той след консултативния съвет. "Червените линии" и "поставените условия" са вид ултиматуми, след които се очакват недружелюбни действия. Може ли България да си позволи такива стъпки спрямо Македония? И кога да се очакват?

Срещата в президентството стана след като на 27 септември германският Бундестаг даде зелена светлина за ЕС на Македония и Албания. Германските депутати вероятно нямат представа какъв исторически спор водим с македонците за личности и събития. Сигурно са наясно, че Гърция слагаше спирачка на Македония заради присвояването на нейната история и личности като Александър Македонски, за които несъмнено са учили. Но българската история и Гоце Делчев едва ли са им познати.  Ако излезем със същите аргументи срещу Скопие,

 

  Хайде сега. Наистена още при сключването на договора на македонците трябваше да им се поставят "червените линии", както направиха Гърците.  Германците може и да не знаят, ама ние си знаем и трябва да си отстояваме правата. Другото си е увъртване по килифарски, дето има една дума.

 

 Отпадането на физическата граница би означавало по-голямо естествено сближаване между двата народа в рамките на широка общност.

 

  Физическата граница няма да отпадне, а влизането на македонците с македонизма ще позволи неговото разпространение и в ЕС. Статията е доста погрешна.

Mrx

 

 бонго-бонго

1/ Кога и колко време Македония , и то тоя част от Македония е била "наша", че да сме я изгубили? И какво значи "наша" ? Част от българска държава тя не е била в последните 700 години.

 

  Бонго, до 1944г. населението на Вардарска македония е било с бъллгарско самосъзнание. И за Егейскаа Македония до края на 1-вата световна война, когато гърците изгонват около  200 000 българи в България. Във всеки град у нас имаше така наречените Тракийски квартали (в Шумен наименованието още стои), в които са били построени къщи за тези емеигранти. Така, след това Егейска Мкедония става гръцка. А населението във Вардарска Македония е с промито съзнание за някаква си македонска нация, която никога не е съществувала. Македония е географско понятие.

2/ Почти няма "велика сила", която да не се е заигравала с Македония като някаква самостоятелна единица, като особено значение има съперничеството между Русия и Австрия/Австро-Унгария за Балканите: голямата цел на Русия е Цариград, а за Виена - Солун.

3/ При все "буржоазните партии и монархията" успяха за едни 65 години да удвоят територията на създаденото през 1878 г. Княжество България и да утроят населението от 2 на 6 милиона души - това стана чрез Съединението и "войните за национално обединение".

 

 Русия е  великата сила, която чрез Сант-Стефанския договор е определила Македония за българска. Големият виновник за Македония е Фердинанд Кобург-Гота, който при условие, че имаме 85% от Сан-Стефанска България, т.е., България на 3 морета и когато се очаква да се разреши един спор между Сърбия и Бългатрия от руския цар, той се отмята от Русия, обръща се към Австро-Унгария и напада съюзниците, които само това чакат. Цяла Европа се обръща срещу нас и ние имаме 1-та национална катастрофа.  Сега психодесните се мъчат да хвърлят вината на Коминтерна, на Георги Димитров. Там е работата, че Коминтернът не е решил сам този въпрос. Той е решен на майската конференция 06.05.1924г., във Виена между Коминтерна и ВМРО Тодор Александров и ВМРО- генерал Александър Протогеров. В издаденият Майски манифест, се говори за Македонския народ и за Балканска федерация. Отдолу стоят подписисте на Тодор Александров и Александър Протогеров (вижте в Интернет). България е победена страна след 2-та световна война. Чърчил иска България да бъде наказана и отново нейни земи да бъдат взети от Югославия, и Гърция. В тази обстановка единственото решение е било създаването на Балканската федерация. Ние сме имали щастието, че съветската армия е била в България, а зад нея е стоял Сталин, така, че той въобще не е допускал отнемане на българска територия. Това ни е спасило и скарването на Сталин с Тито (относно Гърция, която Сталин е обещал на Британия) ни позволи да запазим Пиринска Македония. Това трябва да се осмисли от десния запъртък.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Марксе, решението за Балканска федерация и за "македонска нация" не се пръква през 1944 на фона на предстоящия разгром на Германия и нейните сателити.

Ето един Коминтерновски документ от 1934 г.

https://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=353:-1934-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

 


Българската КП недостатъчно ръководеше ВМРО (об.) за превръщането й в масова нац. рев. организация, недостатъчно й помагаше да се изяви, недостатъчно ръководеше комфракциите в низовите организации на ВМРО (об.). Югославската и Гръцката КП дълго време не водеха никаква работа с ВМРО (об.).
Компартиите са длъжни да отделят за работа във ВМРО (об.) необходимото количество партийци македонци, да организират и ръководят комфракциите, както в центровете, така и по места, без да прилагат методите на командуване и като съблюдават правилата на конспирация, да изяснят в партиите ролята на ВМРО (об.) и на нац[ионално]-рев[олюционното] движение и да популяризират в масите македонската нац[ионално]-рев[олюционна] борба.
ІІІ. ВМРО (об.) е длъжна да стане масова организация на трудещите се на цяла Македония, ръководеща ги в борбата за своето национално освобождение и обединение, против поробващите ги българска, сръбска и гръцка буржоазия и помешчиците и техните фашистки правителства.
ВМРО (об.) е длъжна да организира и всекидневно да води борба против всички и всякакви прояви на национален гнет, против всякакви изключителни закони, за право на роден език във всички държави и обществени учреждения, за свобода на училищата, на изданията и т.н. на роден език. Тази борба против нац. гнет трябва да бъде тясно свързана с борбата против цялата система на политически терор и икономическа и социална експлоатация, против данъчното бреме, против колонизацията и прогонването на македонските селяни от тяхната земя, за завземане на помешчическата и държавна земя и разпределението й между селяните. В тази борба централен лозунг на ВМРО (об.) трябва да бъде лозунгът за правото на нацията на самоопределение до отделяне и завоюване на независима обединена македонска република на трудещите се.
ВМРО (об.) е длъжна да води решителна борба преди всичко в България против „михайловистите”, като съучастници в поробването на македонските трудещи се и явни наемници на българската буржоазия, срещу прилагания от тях терор, организирайки против тях масов отпор и самоотбрана. Едновременно ВМРО (об.) е длъжна точно да се разграничава от „шандановци” и да разобличава с конкретни факти тяхната предателска роля в нац[ионалното] македонско движение и техните методи на борба.
ВМРО (об.) е длъжна да внедри в съзнание на масите на трудещите се македонци, че единствени техни съюзници в борбата за освобождение са работническата класа, селячеството и другите угнетени от общия враг националности, че само съвместната постоянна борба с тях ще обезпечи националното освобождение и обединение на Македония.
ЦДА, мф. 62 б, к. 45-48. Фотокопие на оригинала на руски език. Машинопис. Публ. с известни неточности в сп. „Времена”, 1992 г., кн. 1, с. 102-105. Върху първата страница на оригинала на резолюцията има следните бележки и печати: „2047/7/кп, 23.11.1934 „5”; „Балк[ански] ЛС№ 815, 25 февруари 1934.”; „Утвърдена на засед[ание] на Политсекрет[ариата] от 11 януари 1934 г. Протокол № 207.”

 

Айде да не залитаме в другата посока и да не пропускаме, че през 30те Коминтернът се опита да създаде и добруджанска нация, както добруджанско  "национално-освободително движение". Намекнах ти още предишния път да погледнеш в историята на комунистическото движение през 30те, ама ти едно си знаеш. Няма как да изкарате политиката на комунистите от 1944-1948 като "трик" . Не е трик и в България

и в Югославия реални хора реално пострадаха, защото се считаха за българи и защото бяха изкарани като "великобългарски шовинисти".

Цялата "антифашистка борба" във Вардарска Македония 1941-1944 г. е подчинена на темата за "националното освобождение" на Македония от България. Затова напомних в темата под Сула за Методи Шаторов и Лазар Кулишевски. 

 

 


 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Класически неусложнена, вярна статия.

Като си помисля, че хора като Св. Терзиев се намират в достатъчно количество, и ми става спокойно на душата.

 

Между другото подобна е и позицията на един Данаил Крапчев отпреди 90 години.

 

Тай също призовава за реализъм, търпение, издръжливост и уповаване на истината.

Вова

Който продължително е общувал с македонски граждани знае как се променят те само след няколко часа разговор. Почва се от езика. Те плавно преминават към български език ,почти изоставяйки своя диалект. Следващият момент е общата родова история. Всеки от нас има познати или роднини,чието потекло е от македонските земи,днешните и егейска Македония. Имаме много общи национални герои,общи исторически събития,общи исторически трагедии.И накрая,но не последно по значение,е общата народностна култура. Песни,поговорки,шеги,кухня,даже навици. 

Свободното общуване което ЕС позволява,ще сведе на нула измислените тези на сърбоманите в Скопие ,само за няколко години. Силата на истината е по важна от нечии амбиции.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ох, тази истина - тя у нас не е на почит , защо трябва да я очкваме у комшииите?

Предводител на ...

Бонго, до 1944г. населението на Вардарска македония е било с бъллгарско самосъзнание.

Колкото и да ги плещите тия, няма да ги превърнете в истина. Барем сложете "част от" след "1944 г.", че да се доближите поне малце до реалността.

Тата-ра

Г-н Терзиев имате две големи лъжи в статията . Никаква "майка" не е станала БПЦ на Македонската , нито пък балдъза , нито шуранайка . Имаше такива напъни от български мераклии , но всичко се сгромоляса -моля проверете си информацията . Друга лъжа -македонистите искали граница . Не е вярно . Македонистите искат българите да престанат да се изживяват на някакъв по голям брат и да спазват основополагащи европейски ценности и закони . Македонистите искат нито повече нито по малко от правата които вие имате - право на своя история, свой език македонски , свое малцинство в съседни държави, правото на самоопределение . Проблема е в българистите , в други страни няма този проблем . Но не мога да повярвам и да се нарадвам , че се появиха хора в България като Огнян Минчев, които пуснаха подписка против шумните политици извиващи ръцете на уж "малкото си братче ". Те също като мен са отвратени от червенокафявата чума стелеща се от политиците ни, от медиите ни , и зомбиращо бъл тълпи които ми крещят с пяна на уста като хиени "няма македонци, ще те утрепем , да идем и да им набием канчетата, тези сръбски мекерета , коминтерна ги измисли , нека албанците ги оправят щом не подписват че са български " и т.н, и тн все такива едни "рицари" достойни да седнат на масата на крал Артур все едни такива "джентълмени"   подданици на Радев, Каракачанов, Нинова, Борисов 

HBK

Да се превръща съвременната политика в заложник на историята, е повече от неразумно.

 

Напълно съгласен. За съжаление, точно това правят родните „политици”. Те просто изтъргуваха по доста примитивен начин очевидния факт, че Европа няма да подкрепи „разширяването” на Изток. Защо й е на Европа таралеж в гащите. Че нали точно поради това се отказа да се ангажира с Украйна.

 

Да оставим Историята на историците. Въпросът е, обаче на кои историци? Очевидният разлом в мнението на форумните историци само доказва опасенията, че с Историята може да бъде злоупотребено. Тя е употребявана за политически цели. Нека за момент да забравим историчното и да се обърнем към прагматичното:

 

Инвестиции не само материални, финансово-икономически, но в хора, в култура.

 

Едва ли някой ще отрече горната необходимост. Като човек без специални исторически познания съм склонен да се доверя на мотивите на Бонго-бонго и на Lucius Fer St. Ana. Но надаявам се, че всички разбираме, че подобни инвестиции могат да бъдат реализирани от държава (или общност), която разполага с тях. За съжаление ние не разполагаме с тези възможности. Ерго, тази опция не съществува. Надеждата е, че ЕС може да се ангажира със задачата да хомогенизира Балканите. За още по-голямо съжаление, подобна надежда не се вижда. Нито дори желание. 

 

P.S. Нашите политик-тарикати решиха, че е добре да не дразнят (прекалено много) македонците с една кауза, която изглежда „causa perduta”.  Глуповото е, че заложиха много емоции (и надежди) в една кауза, която по всичко изглежда е ... обречена.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Фактът, че не съществува македонски език е достатъчно показателен.

Евентуалното му признаване би било предателство спрямо българския интерес. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Нема такъв факт. Читай:

http://www.philol.msu.ru/~slavphil/ucheb.html

Учебно-педагогическая деятельность кафедры

Каждый год на славянское отделение принимается около 20 студентов и формируются 2 или 3 группы, которые получают условное название по основному изучаемому славянскому языку, например, "польская" или "чешская", "словацкая" или "сербская" и т.д. Каждый год набирается одна группа, изучающая западнославянский язык и одна - южнославянский; например, в такой комбинации специализаций: польский и болгарский; польский и сербохорватский; чешский и сербохорватский; словацкий и болгарский; словенский, македонский и чешский. Набор в группы, специализирующиеся по польской, чешской, сербохорватской и болгарской филологии, осуществляется, как правило, раз в три года; по словацкой, словенской и македонской филологии - раз в пять лет.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Щом ти казваш. 

:) 

А откога се датира, някакви сведения да приложиш.

ПП

Корените са дълбоки. Езикът определя начина на мислене. 

:) 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

https://dlib.rsl.ru/viewer/pdf?docId=01008005038&page=403&rotate=0&negative=0

Большая советская энциклопедия [Текст] / гл. ред. О. Ю. Шмидт. - Москва : Советская энциклопедия, 1926-. - 26 см.
Т. 37: Лилль - Маммалогия. - 1938.

Автор Самуил Бернщайн

Забележи поименно изброените области, от които "македонският език" се различава, според автора.

Требе ли да отбележа, че след войната Бернщайн и Блаже Конески стават първи дружки или се разбира от самосебе си?

Но - да се повторя - докато написаното през 1938 г. е шашмалогия, jазикот на Конески е действително език , който се кодифицира тъй,  че да се различава максимално възможно от българския. 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш