facebook
twitter

Наблюдател

А България няма идея

Обещанието на държавата да съхрани статуквото в българския въгледобив е чиста лъжа. Или най-малкото премълчаване на истината. А тя е, че въглищата са обречени. Държавата го знае, но бездейства
558
Дойче веле
Ясен Бояджиев

Опустошителните последици от климатичните промени стават все по-очевидни. Мнозина твърдят, че шансовете да бъдат предотвратени или ограничени бързо се изпаряват. Защото светът се движи твърде бавно и в погрешна посока. През това време списъкът от последователи на Тръмп, които се канят да се оттеглят от Парижкото споразумение, отчетливо набъбва. България не е сред тях. Но пък е против поставянето на по-амбициозни екологични цели, защото, както каза държавният глава в Катовице, ние държим на „социалния аспект“ и „запазването на хиляди работни места“. Ето какво означава това на практика.

Протестиращи и власт: пълно единодушие

Миньори и енергетици протестират - първо в Раднево, на другия ден в София под прозорците на властта. Което е излишно, тъй като властта е на тяхна страна - цари пълно единодушие.

Мантрата, че тецовете цапат, е лъжа, казва синдикалист. „Запазването на комплекса "Марица-изток" е и за по-чист въздух, защото битовото отопление е основният замърсител", подкрепя го министърът на околната среда. И уверява,  че ТЕЦ "Марица-изток 2" ще може да оперира с въглищата до изчерпване на количествата (още 50-60 години). "Европа иска да ни затвори, за да не добиваме въглища. За нас без "Мини Марица-изток" няма живот“, казва протестиращият миньор. Мините и ТЕЦ-ът категорично имат бъдеще, защото държавата си е на мястото. Съкращения няма да има, уверява министърът на енергетиката в Раднево. А в София добавя: "Правителството стои твърдо зад българските миньори и зад българския въгледобив. Продължаваме заедно напред".

Притесненията са основателни, обещанията - не толкова

Засега централата няма как да спре, защото (особено през зимните месеци) няма какво да я замести. Но притесненията на протестиращите за работните им места и за доходите им са напълно основателни. Което не може да се каже за успокоителните уверения и обещания на управляващите. Първо, защото в действителност тази централа е сред най-силно „цапащите“ в Европа. И второ, защото заради това „цапане“ не само тя, но и целият европейски въглищен сектор са подложени на натиск едновременно от две посоки, като в менгеме.

От едната страна са новите изисквания за пречистване на изхвърляните във въздуха серен диоксид и азотни оксиди. Те са вредни сами по себе си, но освен това във взаимодействие с амоняка формират една от най-опасните разновидности на фините прахови частици. (В това отношение „приносът“ на „Марица-изток 2“ се разпростира чак до Крит.) До началото на 2021 година централите трябва да инвестират, за да покрият тези изисквания. В противен случай трябва да спрат работа.

От другата страна, са рязко поскъпналите през тази година въглеродни квоти. Причина за поскъпването е реформата на европейската схема за търговия с емисии (на предизвикващия климатичните промени въглероден диоксид), която цели да стимулира индустрията да инвестира за намаляване на тези емисии. Или просто да спре работа - правото да замърсяваш атмосферата е вече толкова скъпо, че производството става икономически неизгодно.

 

Спасението ще е само временно

Как българската държава се опитва да се измъкне от това менгеме? От една страна, очаква ЕК да ѝ разреши отсрочка за пречистване на отровните газове - с аргумента, че „нужните инвестиции ще имат тежка социална цена“. Разбирай: ще се отразят на цената на тока, което за властта е по-страшно и от миньорски протест. От друга страна, чрез всевъзможни еквилибристики налива десетки и стотици милиони (повечето от които, естествено, не влизат в цената на тока) в и без това затъналата в дългове централа, за да може тя да продължи да работи. С надеждата, че ЕК ще се смили и за квотите и че спрямо страни като България ще приложи някакъв „диференциран подход“.

В краткосрочен план тази тактика може и да свърши работа, централата може и да бъде спасена. Още повече че България не е сама в тази ситуация. А и няма какво друго да направи. Спасението обаче ще е само временно. Защото е ясно, че безсрочна отсрочка не може да има, а изключението от новите изисквания може да продължи най-късно до 2030 година. И защото дори и цената на въглеродните квоти да понамалее, безкрайното наливане на пари и трупане на загуби и дългове може да закопае цялата държавна енергетика. Да не говорим, че сметката се обърква още повече от липсата на реален пазар - токът от съседните частни, т.нар. американски централи има гарантирани цени, а те също трябва да купуват въглеродни квоти.

"Бъдещето" на въглищата и алтернативата, за която никой не мисли

При това положение обещанието на държавата да съхрани статуквото е просто лъжа. Или най-малкото премълчаване на истината. А тя е, че въглищата, колкото и несправедливо да изглежда това сега, са обречени. Мините и ТЕЦ-ът може и да имат бъдеще, но то ще е кратко и твърде проблематично. При това не само заради напиращите климатични промени и затягащите се екологични стандарти, а и заради задаващите се по-чисти, ефективни и евтини алтернативи, които неизбежно ще ги изместят.

Впрочем, тази истина не пада сега изневиделица от небето - тя е отдавна известна. И държавата щеше наистина да „си е на мястото“, ако беше започнала навреме да мисли и да действа за по-плавен и безболезнен преход. Но, уви, нищо такова. Провалени бяха и най-плахите опити за реформиране, за оптимизиране на разходите и съкращаване на раздутия персонал (поне с една трета в мините и 4-5 пъти в централата), за да се смекчат предстоящите финансови и социални трусове. България няма идея как да преструктурира въглищния си сектор, да не говорим за някаква стратегия или програма за енергийна, икономическа, трудова и социална алтернатива в района на „Марица-изток". Тя е единствената от страните с подобен проблем, която не е намерила време да се възползва от съществуващите европейски фондове и програми за преструктуриране на въгледобива. Да не говорим, че това преструктуриране е не само спасение за днешните миньори и енергетици, но и възможност за ново, модерно и динамично индустриално и икономическо развитие. Включително за съхраняване на „Марица-изток" като енергиен център, като се даде път на развиващите се нови технологии. Всичко това би излязло по-евтино от безкрайните опити за спасяване на неспасяемото.

 

Егоистично и безотговорно

Нищо такова не се чува засега, а времето изтича. Българските политици са така обсебени от желанието да избягват всякакви протести и политически рискове (в съчетание с характерното туткане и влачене по инерция), че на практика не правят нищо нито за екологията, нито за „социалните аспекти“. От гледна точка на собствената им съдба тази позиция е политически късогледа. А спрямо сегашните и бъдещите поколения (включително протестиращите миньори и енергетици) тя е егоистична и безотговорна.

Впрочем, пред избор е изправено цялото общество. Всяко нещо си има цена, която рано или късно, под една или друга форма (включително човешко здраве и живот) неизбежно се плаща. Нещо повече дори: колкото повече се отлага плащането, толкова по-висока става цената. Късогледо и безотговорно е да оставим цялата сметка на поколенията след нас.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партокрацията изправи рамене

18.02.2019

Людмил Илиев

516 3
Деструктивен егоизъм
Конфликтите в съдебната власт са заложени в конституцията

Коментари

Apolitichen

Всяко нещо си има цена, която рано или късно, под една или друга форма (включително човешко здраве и живот) неизбежно се плаща.

Така е. Кой ще плати за голямата лъжа "глобално затопляне"?

 

Само не ми е ясно защо хора, които нищо не разбират ни от химия, ни от икономика, ни от енергетика, се напъват да пишат глупости. Социални служби има и в България, и в Германия. Я, колко интергрирани "ромеи" са се наредили. Още един няма да им дойде в повече. Белким през това време прочете нещо от химията (че амонякът, ако можеше да добара азотните окиси преди слънчевата радиация, от небето щяха да се сипят готови азотни торове вместо да се образува атмосферен азот), от икономиката ( как "невидимата ръка" на пазара определя цената на въглеродните квоти ... за да уравновеси търсенето с предлагането), от енергетиката (гарантирана печалба за едни с цена от 700 лв. за мгвч "студен резрев", без въглеродни квоти, и набутване на други, с пазарно поведение от 120 лв. за мгвч, да купуват "голи фантазии"). И да вземе някой да му реши уравненията на Милутин Миланкович, че се задава нова ледникова епоха.

Така и не разбрахте, че въглеродният диоксид е "чист екологичен газ" - когато Слънцето огрее океана, СО2 се отделя (и пишман учените мерят затопляне). Когато Слънцето залезе, СО2 се адсорбира във водната повърхност (по това време пишман учените спят). Световният океан е алкален (рН=8.6). Може да поеме всички киселинни газове от атмосферата и пак няма да достигне киселиността си (рН около 5.5), когато Животът е разцъфтявал на планетата. Ако можехме да горим седиментните скали (варовик, мрамор) има някаква вероятност да върнем климата от Мезозоя (10% и повече процента атмосферен СО2), ама Земята е малко поизстинала - я изригне един вулкан в годината и на следващата година забравят как точно се е изменила температурата от "финните прахови частици" на вулкана. Ама ръгат температура от два градуса на всеки симпозиум ... да не им присяда уискито.

Apolitichen

Опустошителните последици от климатичните промени стават все по-очевидни.

Хм, обичайната софийска мъгла (в късната есен и ранната пролет във всяка котловина) замъгли фантастичните печалби на фотоволтаци и вятърничави "иноватори". Опостушително липсват в енергийния микс, но таксата "обществена отговорност" седи да пълни джобовете им.

Sine_metu

Аполитичният е прав.

Но ако малко приземим проблема, ще лъсне простичката истина, че алтернативата в електропроизводството не са грабителските "развиващи се нови технологии" на Бояджиев...

за сведение на автора плащаме средно по 750 милиона ежегодно за напълно излишните ни ВЕИ,

...а ядрената енергетика.

А пък алтернативата на електропотреблението и съответно на електроцентралите е природният газ.

 

Ако още мъничко го приземим и се задълбочим, ще лъсне още по- простичката истина, че идея все пак има.

Идеята е систематичното разоряване на българския народ заради чужди държавни и частни интереси. Затова бяха "заклани" реакторите ни и не се строят нови. По същата причина "това, което ни се явява като" държава у нас пречи по всеки възможен начин на комунално- битовата газификация - домакинствата с достъп до газ в България са само 2,7% при 57% в ЕС и 73% в Русия - и прави всичко възможно да купуваме все по- скъп газ.

 

И, драги Бояджиев, не се чувствайте длъжен да пишете за неща, от които нямате представа. Като прочетох заглавието, си помислих, че най- сетне български публицист задава важен въпрос : защо близо 30 години вече не се изясняват и не се материализират в закони и практики най- важните идеи на Конституцията? Социална държава, демократична държава, недопускане присвояването на народния суверенитет... Първите сто думи на Конституцията. Живеете в Германия; кой, ако не вие, трябва да има лични впечатления от тези, наистина основополагащи идеи? Защо не пишете за тях?

Управниците са ясни, но къде е интелигенцията ни?

Провалът на България е преди всичко неин провал.

 

tedida

Г-н Бояджиев,

Нищо не сте писали по въпроса за политиката на настоящото правителство да затрие ТЕЦ 2, за сметка на частния ТЕЦ Варна.

Въпреки "цветущото" си състояние ТЕЦ 2 не участва в търговете за студен резерв, след като ТЕЦ Варна стана собственост на г-н Доган и съответно се появи на търговете за студен резерв. Явно по разпореждане, 'щото няма ник'ва икономическа логика, ТЕЦ 2 отстъпи мястото си на ТЕЦ Варна и преотстъпи доходи от десетки милиони годишно.

 

Таааааа, тая държава ли ще спасява ТЕЦ 2???????????

Влез или се регистрирай за да коментираш