facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Без парашут

3 599
 Снимка: Архив
Емил Хърсев

Преди по-малко от година г-н Ципрас, гръцкият (все още) премиер, отпразнува деня на спасението, защото Елада си върнала икономическия суверенитет и излязла от последния спасителен, т.е. усмирителен пакет, уговорен с кредиторите. Резултатите от вчерашните парламентарни избори още не са обявени, но вече е ясно, че страната ще има ново правителство. Вотът на ядосаните запрати политическото махало надясно. Най-радостният след вота елин сигурно е г-н Алексис Ципрас. Защото става дума за класическа гръцка

 

пирова победа на неговите опоненти

 

Понеже след по-малко от година те ще бъдат изправени пред четвъртия пореден държавен фалит само за едно десетилетие. Ще бъдат обвинени за него и ще бъдат изритани от властта с още по-силен шут от онзи, който получиха през януари и септември 2015 г. Датата на предстоящия фалит не е сигурна, защото кредиторите разполагат с целия арсенал финансови инструменти и техники да я избутат към по-удобен момент, но няма как да е по-късно от началото на 2021 г. Не съм нито вещ познавач на гръцката икономика, нито прорицател. Просто този резултат беше ясен още когато бе подписано поредното (трето) „спасително“ споразумение.

 

Провалът беше предизвестен

 

още преди четири години. Категоричният отказ на основния кредитор Германия (сиреч г-н Волфганг Шойбле, подло е гафовете да се приписват на цели нации и държави) да приеме намаляване на натрупания дълг превърна плана за „спасяване“ на Гърция в кратка отсрочка, осигури на г-н Ципрас лавровия венец на победител, а на банките кредитори - рефинансиране на натрупаните (яки) лихви върху един несъбираем дълг. Даде им и доста време, да се готвят за „подстригване“ на вземанията, т.е. за изписване на загуби. Няма да го признаят. Брюкселската машина за фалшиви анализи ще ни уведоми, че вината за поредния фалит си е на самите гърци (защото били мързеливи и корумпирани, по цяла нощ пиели узаки, до сутринта играели сиртаки и не спират да раздават факелаки). Това са същите лъжи като онези, когато хвалеха „третия спасителен пакет“. Един зализан фукльо, шеф в Брюксел, тогава го нарече

 

„златен парашут“ за Гърция

 

На родния му немски език си звучеше даже точно (думата за парашут, Fallschirm, съчетава „падане, сриване“ и „чадър“). За кого е златото, за кого - сривът, и кой се крие под чадъра, не е трудно да преценим. Песничката как за 10 години Гърция е получила 289 мрд. евро помощи я знам. Но знам и колко са „помощи“ тези плащания и кому помагат. Няма и 1/4 от цялата сума да е отпусната за финансиране на икономиката на страната, огромната част е за „рефинансиране“ на стария дълг, т.е. за превъртане на непосилните падежи за няколко години напред, при което държавите и банките кредитори си прибират лихвите, които имат да вземат. А тези лихви бяха няколко пъти по-високи от дохода по германските държавни книжа, защото Гърция била много рисков длъжник. Та болен здрав носи. Проф. Янис Варуфакис, бившият финансов министър, изписа хиляди страници за европейските златни парашути и ефекта от тях за Гърция. Нека да си припомним

 

хрониката на гръцкото „спасяване“,

 

тя е много поучителна и за съседни нации, които мечтаят да изядат повече, отколкото изкарват.

Първият спасителен пакет (2010-2013) беше 110 млрд. евро. От тях „спасителите“ отпуснаха 73 млрд. евро, а другите спряха поради провал на спасяването. От 330 млрд. държавният дълг падна едва до 320 млрд. евро, но брутният вътрешен продукт се сви от 226 до 181 млрд. евро.

Второто пришествие на спасителите (2012-2014) беше още по-масирано. Договориха 164 млрд. евро помощи, отпуснаха (прибраха обратно) 143 млрд. евро. Държавният дълг остана същият - 319 млрд. евро, в замяна на това БВП падна под 179 млрд. евро. И настъпи „големия фалит“; когато и банкоматите спряха.

Третият спасителен пакет (2015-2018) засега се рекламира като страхотен успех, макар че бе наполовина по-скромен: 86 млрд. евро обещани, 62 млрд. отпуснати. БВП отбеляза възстановяване, Евростат прогнозира 185 млрд. евро за 2018 г. Но расте и държавният дълг, вече е 334 млрд. евро.

 

Спасение няма отникъде

 

и когато през 2020 г. настъпят отложените падежи, отново няма да има пари за плащане, данъците вече са вдигнати максимално, основната ставка на ДДС южно от Кулата е 24% и дори да се вдигне до считаните за предел 25%, това няма да напълни бюджета. Отиващото си правителство обеща доста плащания преди изборите, затова планираният 3.5% касов плюс в бюджета (без разходите за лихви по дълга) вероятно ще се окаже под 2%. Заплатите вече са орязани с около 30% за 8 години, пенсиите – повече. Въпреки това безработицата е около 18%, при младите – над двойно, 40%. Догодина ще е още по-трудно, отколкото през 2015 г. да се договори новият четвърти стабилизационен пакет. Идва неизбежното: ще се наложи голяма част, поне 1/3, от държавния дълг на Гърция да бъде отписан. Песимистите очакват продължително „диво“ (без договор с кредиторите) спиране на обслужването на дълга, нови „Тройки“, нови усмирителни матрици, нова вълна бягащи от страната – и граждани, и фирми. Гърция тепърва ще изпробва доколко Евросъюзът има готовност и способност да се справя с икономически и чисто финансови (дългови) кризи в отделни страни. Не са много вярващите, че ЕС ще издържи гръцкия тест. А ще последват и по-трудни, по-скъпи от него.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само български театър в театрите!?

10.07.2020

АСЕН АСЕНОВ

362 1
Радев получи рядък шанс да обедини почтените хора

10.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3708 33
Плащаме 40 млн. на НСО да ни пази от демокрацията

09.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3528 4

Коментари

Begemot
снимка на Begemot

Варуфакис е прав, както и авторът, когато обясняват, че отпуснатите "помощи" са основно  механизми за погасяване на лихвите по  предишни заеми и страната е разорена.  СИРИЗА даде фира още в началото, когато Ципрас се поддаде на натиска , за да запази властта и Варуфакис си тръгна. Сега махалото се било  върнало към поредния МИцотакис... Това, което ми се ще да чуя по въпроса за гръцкия дълг и фалит е, че случаят с Гърция е политически и геополитически много повече, отколкото икономически. Гърция столетия е била галеното дете на Запада и исторически и културно тя не е балканска и периферна държава, а люлката на западната цивилизация. На мен ми се струва , обаче, че разоряването на Гърция е единствения начин Западът да я  владее   и задържи в своята орбита, защото Гърция вижда, че световният център се мести на изток и гледа в тази посока. Ако не се лъжа, Китай взе пристанището в Пирея -  половината в 2009, сега ( 2019) взе контролния пакет на  Пирейското пристанище и търси връзка през Италия за "копринен път" към европейските пазари.

mick

Че то повечето развити демокрации взимат заеми за да покриват старите, че и нови заеми взимат..

 

Обаче ни източват нали? Че и гърците го правят. Имат огромен надут БВП.. нищо че уж са във фалит. Важното е, че сиртакито върви.

редник

Teзи черни предвиждания вече ги четем повече от 10 години, но гърците продължават да си живеят с два пъти по-високи доходи...

Само нашите плажуващи ще им налеят това лято стотина милиона...

Бург Гаски

Ако днес България беше на три морета, сега софиянци нямаше  къде да ходят на море.?

volog2

При положение, че Гърция има над 2-3% бюджетен излишък, надали ще настъпи фалит. Освен ако, кредиторите не си поискат наведнъж парите обратно - което би фалирало и “най-честния” кредитополучател. Не е ясно защо ще го направят. Второ, ДДС е 24% за Поршетата (не че гърците като нас го плащат). 13% е за хранителни стоки, 6% за комунални услуги като тока. (Повишаване е по принцип възможно) От друга страна, възможности за дерегулация в Гърция и увеличаване на икономическия растеж - бол. Само пускането на проектите за златодобив (спрени идеологически от Ципрас) би донесло около стотина  милиона (те никога няма да стигнат за връщането на дълга, но не за това става въпрос, а за изплащането на лихвите  по него) в държавната хазна от концесионна такса и осигуровки. Отделно имаш и многото концесии (този път пък раздадени по идеологически причини) за добив на нефт и газ, които ще почнат да дават резултати от догодина. По-скоро трябва да има една поредица от лоши късмети и несполуки, за да “фалира” Гърция отново

Желязко Желев

          Г-н Хърсев да си сдъвче добре дипломата за да може да я преглътне.........! Добре е че чете Варуфакис но или не разбира или премълчава.Трябва да се въведе понятие 'Българска икономическа школа' .Под това понятие следва да се разбират повърхносни манипулатури с ик.образование.Срам ме заради таквиз икономисти.

Who

Хърсев е майстор да ти обясни академично защо са ти дали да изядеш пастата преди да те окачат на въжето.

JKMM
снимка на JKMM

?

Влез или се регистрирай за да коментираш