facebook
twitter

Наблюдател

Арогантност към България във "войната на тировете"? Не съвсем

Представете си, че хиляди хора от околните населени места яхнат автомобилите си и заработят като таксита в София. Ще кажете: Така не може!
2301
Дойче веле

Положението с т.нар. пакет „Мобилност“ е почти военно: серия от „битки“, „война“ на няколко „фронта“, в която сякаш няма място за отстъпление, защото ни чака „икономически Чернобил за половин Европа". За България (и други от периферията на ЕС) предлаганите регулации на транспортния сектор са „несправедливи“, „дискриминационни“, „протекционистки“, „в разрез с устоите на единния пазар“. А поведението на подкрепящите ги държави е „арогантно“, „лицемерно“, „двоен стандарт и опит за кражба на бизнес“.

"Действаме като един"

„Българи - шофьори, превозвачи, евродепутати - действаме като един“, каза министърът на транспорта по време на протеста, изпълнил брюкселски площад с камиони, жълти жилетки и трикольори. Би могъл да добави и: правителство, президент, парламент и всички партии. На фона на постоянните кавги в самата България сега всички най-после намериха една външна заплаха, заради която да демонстрират и малко единство. Чак е неудобно да се изкаже някакво съмнение. Въпреки че примерно интересите на шофьорите очевидно не съвпадат съвсем с интересите на техните работодатели. И въпреки явните празнини в цялата информация и аргументация по темата.

Да, предлаганите мерки ще ударят част от транспортния бизнес в днешния му вид. Защото ще повишат разходите му и цените на неговите услуги, ще намалят товарите и приходите му и вероятно ще го принудят да съкрати работни места. Но да се твърди, че това ще доведе до „зачеркване на 17% от БВП“ и ще принуди „450 000 - град като Пловдив, да емигрират“, ми се струва попресилено.

Да, загрижеността за социални права донякъде лицемерно прикрива желанието за административно отстраняване от пазара. Което пък може да бъде определено като протекционизъм. Но борбата срещу тези мерки едва ли ще успее, без да се види по-детайлно какво се случва на този пазар и без да се разберат мотивите на отсрещната страна.

Сблъсък на интереси

Който си мисли, че някой се опитва да попречи на българските тирове да превозват товари между България и останалата част на Европа, явно нещо не е разбрал. Всъщност става дума за хиляди камиони, които много рядко се връщат в България и превозват товари само в рамките на страни като Франция, Италия, Белгия или Холандия. Те и не отговарят съвсем на международното съкращение TIR (от френски: международен пътен транзит). Става дума и за хиляди шофьори, които месеци наред не се прибират вкъщи и водят мизерен номадски живот в кабините на камионите си. Някои твърдят, че заплатите им били изравнени, че дори и по-високи от европейските. Което не е вярно. Всъщност те изкарват по около 2000 евро на месец, но заплатата им е минималната за България, а останалото са командировъчни, върху които не се плащат осигуровки. Така при болест доходът им спада рязко. Пенсиите им пък са малко над минималната.

Тази „спестовност“ дава възможност на работодателите им да подбиват цените и да отнемат товарите на местните превозвачи. Което на тях също им изглежда „несправедливо“ и „арогантно“, понеже няма как да си спестят разходи. По силата на колективни трудови договори те трябва да плащат чувствително по-високи заплати, неколкократно по-високи осигуровки, плюс куп други (екзотични за нашите представи) социални придобивки. Така заради вносната конкуренция те също са принудени да съкращават работни места.

 

Представете си, че

Този сблъсък на интереси може условно да се сравни със следната ситуация: представете си, че хиляди хора от околните градове и градчета яхнат личните си автомобили и заработят като таксита в София, живеейки по паркинги и бензиностанции. Ще кажете: няма как, понеже има регулации, които ще им попречат. Е, именно това се опитват да направят засегнатите европейски страни - да въведат регулация срещу външната транспортна "инвазия". Това не се вписва много-много в идеалната представа за единния пазар. Но на него така или иначе, особено в сферата на услугите, има доста възможности за ограничения. А и защитниците на пакета "Мобилност" се позовават на същия аргумент - според тях, ако не се договорят единни стандарти и правила, ще последват множество още по-неприятни национални ограничителни мерки и още по-сериозно разпокъсване на единния пазар.

Затова се опитват да „изравнят условията“ с грижи за българските шофьори като: заплати и осигуровки според минималните стандарти в съответната страна, седмична почивка в легло под покрив (с баня и тоалетна) и възможност (задължение) поне веднъж месечно да си ходят у дома. И с изисквания за камионите като: горен таван на превозите на чужда територия за единица време и връщане веднъж месечно за поне една товаро-разтоварна дейност у дома.

Около тези идеи като плашило се размахва името на Макрон, но всъщност зад тях „като един“ стоят френските (белгийските, италианските и т.н.) работодатели, синдикати, работници. Впрочем, в деня на българския протест в Брюксел тирове блокираха за час и половина френско-белгийската граница и предизвикаха огромни опашки в знак на протест с точно обратните искания.

Нужни са разумни компромиси

Разбира се, хубаво би било всички наши „справедливи искания“ да бъдат приети. Но едва ли е реалистично. Принципът „всичко или нищо“ няма да помогне, нужни са разумни компромиси. Защото „чиста победа“ във „войната“ на тировете не е възможна.

Идеята пък да се блокира законодателната процедура и да се изчака идването на следващия ЕП е наивна и контрапродуктивна. Авторите ѝ навярно се надяват, че повече депутати от партиите на Льо Пен, Салвини и Ди Майо, от „Алтернатива за Германия" и други националистически формации, които не харесват евроинституциите и предпочитат „Европа на отечествата“, ще направят парламента по-благосклонен към българската позиция. Ще стане обаче точно обратното - шансовете за някакъв, дори само частичен, успех съвсем ще намалеят.

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

579 7
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

217 3

Коментари

Mrx

 Е как няма да очакваме и този да не защитава Запада. Нали от там си вади хляба. Да ме уверява, че превозвачите трябва да изминават 4000 км празни за да се завръщат в къщи, хайде холам. Чуват се гласове, че само, които са в Еврозоната да могат да гласуват. 

Ясно е, че Европа няма да я бъде. По-скоро ние в Европа. 

Дежурния

Все още имало хора неразбрали, че ЕС е единно икономическо пространство.

Evasion

Ми не е единно икономическо пространство. Щом субектите в това икономическо пространство работят по различни правила.

analfabet

Прав е човекът, прочетете още веднъж  но внимателно статията за да можете да я осмислите.

 

KaraKoliu

Добре е направил Ясен Бояджиев, като се опитал с тази статия да покаже цялостната картина и причините за противопоставянето и промените в регламентите. Защото нас ни заливат с патриотични лозунги и лъжи, и ни представят  единствено гледната точка на българските собственици на камиони, която беше подкрепена от политиците. Плахите опити на шофьорите да се обадят и да кажат, че промените са в техен интерес бяха заглушени и никой не им обърна внимание.

stifen

Ясенчо, добре си вадиш кинтите на запад от Калотина, ама още не си разбрал, че в родния ми град София е пълно с превозвачи и всякакви други от всички краища на България - с отпадането на софийското жителство. това едно е същото е и с ЕС - ами пълно е с всякакви и отвсякъде - викат му свободно движение на хора. 

Обаче едно нещо можеш ли да ми обясниш - френски шофоьори карат ли камиони до българия? И ако карат, като стигнат тук - къде остават камионите със стоката, къде спят и веднага ли се вращат празни?

Force

Прочети още веднъж статията без излишни емоции и ще си отговориш на този толкова труден въпрос...,

stifen

Мосьо  форсе, ясно, че Ясенчо не може да ми отговори - ама щом ти си толкоз печен - отговори просто и ясно на простите ми въпроси - без увъртане по килифарски/ сега вече хо макронски/.

Sir Mano

Целия зор е в евтината услуга, която предлагат нашите превозвачи - така те изземват хляба на чуждите превозвачи, а една от причините, нашите да могат да си позволят евтина услуга и да са на печалба, е неплащането на осигуровки върху заплатата на шофьорите.

В момента масово шофьорите са осигурявани на 560 лв., а взимат около 4000 лв. бруто, като за това работодателите плащат удръжки 125 лв. върху 560 лв. заплата и 350 лв. (10% върху 3500 лв. командировъчни), което общо е 475 лв. месечно.

Ако бяха честни и осигуряваха шофьорите на 4000 лв., щяха да плащат удръжки към държавата в размер на 772 лв. и шофьорите ще взимат достойни пенсии, а при сегашното положение ще взимат около 200 лв.

Едно добро начало е да се сложи лимит на дните командировка зад граница, защото в момента наистина родния бизнес злоупотребява.

Дежурния

Ми не е единно икономическо пространство. Щом субектите в това икономическо пространство работят по различни правила.

Не работят по различни правила. "По силата на колективни трудови договори те трябва да плащат чувствително по-високи заплати..."  не са "по силата на общи правила". Всъщност вече и заплатите не са чувствително по-високи. Нашенци вземат курсове които трябва да се правят събота и неделя, да се правят с кратко предизвестие ("веднага"), по направления дето не са изгодни за местните за постоянна поддръжка ... ... Явно и тамошните политици са като нашите, смятат, че с някакво "хитро решение" ще оправят работите в полза на местните (всъщност от кореняците германци и французи няма много кандидати за шофьори на тежкотоварни камиони). Когато им вдигнат цените в магазините заради такива дивотии, пак ще търсят кой им е свършил нещо в гащите. Предишните генерации читави политици на запад са били с виждане поколение напред, след това поне 2 мандата, след това до следващите избори, а сега май вече нещата са опрели до края на месеца или годината и да звучи добре на плебса, без значение от последиците нататък.

Evasion

Всъщност вече и заплатите не са чувствително по-високи

Точно обратното. Разликата в заплатите е огромна. Може би имате предвид разликата в доходите. И тук е проблемът. Политици с визия 2 и повече поколения никога не биха допуснали работник с доход от труд 2500 лева да плаща осигуровки върху 560 лева.

Adolff

Добре,те не искат наши ТИР-ове на тяхна територия.Същевременно,обаче ни казват какъв газ да пропускаме по нашите собствени,строени на наша територия газопроводи.С разните му там "енергийни пакети".Не можело да е 100% руски,примерно.аФЪторът да ни обясни как така от привърженик на турбокапитализма и мулти-култи либерастията стана такъв привърженик на регулациите.

Памфуций
снимка на Памфуций

Ясенчо, добре си вадиш кинтите на запад от Калотина, ама още не си разбрал, че в родния ми град София е пълно с превозвачи и всякакви други от всички краища на България - с отпадането на софийското жителство. това едно е същото е и с ЕС - ами пълно е с всякакви и отвсякъде - викат му свободно движение на хора. 

Г-н Бояджиев е дал конкретния пример с такситата, защото минималните тарифи на такситата се определят от общинските съвети и е недопустимо такси, регистрирано в Монтана, да бръмчи в София на тарифа, определена от Общински съвет Монтана..

Което ни връща няколко години назад и ни напомня за реакциите на нашенските патриотични  пазарно-ориентирани превозвачи и шофьорски организации, когато Юбер стъпи в София. 

 

Иначе още от татово време българинът пести от командировъчни, 

 

 

19namo

Истинският проблем е в липсата на читави работни места тук. Колко от шофьорите спящи със седмици в кабината биха се подложили на този живот, ако можеха да получават по родните си места и една трета от прословутите три до четири хиляди лева? Но не в София, Пловдив или Варна, а в Ботевград, Ямбол или Тутракан, например. И да се прибират при децата си всеки ден, а не на месец-два-три.

Пък после, който иска да кара стоките между Германия и Испания.

Sir Mano

👍

Влез или се регистрирай за да коментираш