facebook
twitter

Наблюдател

Американските демократи почервеняха до зелено

След като през последните години ДП упорито олевяваше, сега бе ударена и от мощна ековълна
6 539
Александрия Окасио-Кортез представя GND

Самоопределящият се като "демократичен социалист" Бърни Сандърс (77 г.), който постигна изключително добри резултати в макар и неуспешния си опит да спечели номинацията на Демократическата партия (ДП) за президент на САЩ през 2016-а, влезе отново в надпреварата. Безспорно Бърни е бисер сред мънистата от левичарски номинации, които заливат социално-либералната ДП.

Когато американските демократи - пътеводна звезда за световния неолиберализъм, бяха обградени от Доналд Тръмп, те бързо олевяха и потърсиха спасение в Бърни Сандърс, но не им стигна смелостта да заложат изцяло на него. Години по-късно това олевяване трайно превзе партията и днес, като истински левичари, те вече мразят богатите, мечтаят за безплатно образование и безплатно здравеопазване. Смятат неравенството за неприемливо и

 

предпочитат всички да сме еднакво бедни/богати

 

Те са толкова леви, че Бърни Сандърс минава покрай тях за умерен политик. 

Според един от водещите кандидати за президент на ДП - Елизабет Уорън, на Америка й трябва държавно планиране, защото сега в САЩ цари “капитализъм без правила”. Тя иска огромни данъци върху доходите на милиардерите и другите “аморално богати”. Новоизбраният член на Конгреса от Ню Йорк Александрия Оказио-Кортес смята, че богатите трябва да плащат не по-малко от 70% данък върху доходите, а нейният съветник Дан Рифъл наскоро обясни, че съществуването на всеки милиардер е абсолютно доказателство за грешка на държавното управление.
Все повече знакови имена на демократите в САЩ се включват в хор, който от Европа звучи твърде ляво. И в политически дебати, и на страниците на либералната преса тече дискусия, която може да се обобщи като -

 

нужни ли са на Америка милиардери

 

Тезата е ясна - да си милиардер, когато на планетата има толкова глад и хора без покрив на главата, е аморално. Тук-там вече се прокрадва и тезата, че това незаконно имущество трябва да се отнема в името на социалната справедливост.

Олевяването на демократите се вижда най-добре в превземането на партията от зелените. Този абордаж тече в момента.
През 2012 г. кандидатката на Зелената партия за президент на САЩ Джил Стайн лансира идеята за Зелен нов курс - The Green New Deal (GND) - идея за радикална промяна на обществения договор, нещо като “Новият курс” на Рузвелт. Съвсем нормално Зеленият нов курс е официална част от платформата на Зелената партия на САЩ.

През частичните избори през ноември м.г.

Демократическата партия бе атакувана и почти превзета от GND

Седмица след междинните избори за 2018 г. групата за законодателен натиск в областта на климата Sunrise Movement отиде в кабинета на Нанси Пелоси и настоя тя да подкрепи The Green New Deal.

В същия ден Александрия Окасио-Кортес, която от НПО сектора мина през кампанията на Барни Сандърс, преди да влезе в голямата политика, стартира подписка за създаване на парламентарна комисия по Зеления нов курс. След това още няколко конгресмени от ДП излязоха с подкрепата на The Green New Deal, включително индианката Деба Халанд, етническата палестинка Рашида Тлайб, сомалийката Илхан Омар и афроамериканецът Антонио Рамон Делгадо. През следващите седмици към тях се присъединиха представителите Джон Люис, Ърл Блуменауер, Каролин Малоуни и Хосе Енрике Серано. До края на ноември ги подкрепиха 18 членове на Конгреса от Демократическата партия. Това, че ядрото от ДП, което подкрепя The Green New Deal, изглежда предимно етническо и доста либерално, не бива да учудва никого. По-учудваща е реториката на част от тези хора. Илхан Омар например се извини набързо, след като дълго време разправяше, че Израел плаща десетки милиони на AIPAC (Американо-израелския комитет за обществени връзки), за да подкупва законодатели. (AIPAC не се финансира от Израел и не лобира сред депутати.) Омар обаче не се отказа от думите си, че "Израел е хипнотизирал целия свят", че Аллах трябва да помогне на хората да видят "злите действия на ционистите".

Накрая най-успешната барманка в политиката - Александрия Окасио-Кортес, сътвори проектозакон от 4 страници, който представлява „подробен национален, промишлен и икономически план за мобилизация“ и цели да доведе до „икономическата въглеродна неутралност“ на САЩ, като същевременно насърчава „икономическа и екологична справедливост и равенство“.

Въпреки че изрази скептицизъм, Пелоси се съгласи. Тя обяви списък на членовете на новия комитет по въпросите на изменение на климата (в който Окасио-Кортес не попадна).

 

Какво трябва да се случи в Америка според GND

 

на Александрия? През следващите 10 г. САЩ трябва да се откажат и от въглищата, и от всички АЕЦ. До 2030-а да спрат от движение всички автомобили с ДВГ. Предвиждат се тежки глоби за замърсяващите с въглероден двуокис, спиране на предприятия, които не съблюдават нормите. Трябва да се намали броят на самолетите, като в същото време се увеличи броят на високоскоростните влакове. Да се създаде федерална програма за масово залесяване, както и за реновация на всички значими инфраструктурни обекти в САЩ.

Покрай тези идеи Кортес се бори и всички американци, които работят, да са членове на профсюзите, за ликвидация на системата на натиск на малцинствата, мигрантите и коренните американци, включително латиноамериканците, които за либералното крило на ДП са просто коренни жители.

 

Как ще се реализира този наистина мащабен план

 

не е много ясно. Но колко е важен той за демократите, показва друг кандидат-президент - сенаторът от Ню Джързи Кори Букер. Той започна обиколката си на 99-те окръга на Айова, първия щат, в който ще се прави праймъриз на демократите, с много интересна реклама на The Green New Deal. В нея той обясняваше на симпатизантите си, че GND е толкова важен, колкото разгрома на нацизма в годините на Втората световна война...

Дали заплахата на глобалното затопляне (Ал Гор я наричаше "климатична криза") е толкова реална - едва ли може да решим ние. Дали амбициозният план на GND e смислен - също (по-скоро трябва да вървим в тази посока независимо от глобалното затопляне).

По-интересно е олевяването на демократите, които очевидно търсят добри ходове за противопоставяне на заплахата Тръмп, която очевидно ще е силна и актуална и на президентските избори през 2020 г. Олевяването се видя отчетливо с кандидатурата през 2016-а на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс - един от изявените представители на старата школа левичари, които защитават идеите за безплатно здравеопазване, безплатни колежи, безлихвени заеми и децата да бъдат поети от държавните детски градини още на 6 седмици. Общото между Сандърс и новата вълна леви демократи е в

 

заклеймяването на "безкрайната алчност на Уолстрийт и класата на милиардерите"

 

На европейско ниво става долу-горе същото - социалисти, зелени и леви търсят допирни точки, за да управляват заедно след евроизборите. S&D, Зелените на Ска Келер и коалицията на обединената левица и зелената леница (GUE/NGL) защитават общи смислови каузи и съвсем нормално е физически да стоят един до друг. Та и в Америка е същото.

Знаете как е в България - тук всичко е обратно на света. Поддържаме с променлив успех двуполюсния модел, като зелените, правилно или не, седят вдясно.

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плащаме 40 млн. на НСО да ни пази от демокрацията

09.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1067 1
Не е за вярване: липа...

09.07.2020

КАЛИН ДОНКОВ

838
Държавата години наред обгрижва Догансарай

09.07.2020

Екип на Сега

6132 20

Коментари

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

Неграмотно. 

В САЩ "либерал" и "либерален" значат обратното на това, което значат в Европа.

Същото и с цветовете. В САЩ червени са десните, а левите са сини. 

 

Biberkov

Е тва отгоре е рядък пример за омъгляване.

Думи думи

Кафявото е второстепенен цвят от бялата слънчева светлина, намиращ се в амплитудата на червения тон,...

Кафявото е сложен вторичен цвят - съчетание между основен цвят червено и основен вторичен - зелено.

 

Не знаете как да се получи кафяв цвят, при смесване на бои, ако палитрата не е зелено? В такъв случай може да се използват три цвята: червен, син, жълт. Това се дължи на факта, че зеленият се получава благодарение на синтеза на жълто и синьо. 

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Добре, че отвъд океана не четат/ не обръщат внимание на свободни съчинения по несъществуваща картинка, иначе щяха да ни смятат всичките за дебили.

dobadoba

На фона на демократите Дончо изглежда по-земен, макар че и той има странни идеи.

Толкова ли няма 'нормални' политици в хАмерика?

⚓️

циникЪтхедонист

През палитрата на цветовете земното, землистото е най-правдивото название за кафяво, доколкото наименованието на цвета произтича от частното, а не от цялото.

:) 

Forza NATO

Некои участници от отдела за продуктово позициониране май са се засегнали нещо на Америка и левичарство.

 

Споко, комрейдс, стажът не се губи, дори и ако тов. Окасио стане нова Хилари или нова Нанси (П.).

 

Впрочем, интересно би било да се види, дали и как GND дръзновението оттатък океана се отнася към промотирането на новия уличнодемонстриращ зелен комсомол отсам.

 

? Петьо Цеков

wreckage
снимка на wreckage

индианката Деба Халанд, етническата палестинка Рашида Тлайб, сомалийката Илхан Омар и афроамериканецът Антонио Рамон Делгадо.

ноо информативни расово-етно детайли?

 

Александрия Окасио-Кортес, която от НПО сектора мина през кампанията на Барни Сандърс

ъхъ, успоредно с НПО-то ф Бронкс, AOC е бачкала като барманка ф Манхатън и келнерка(пак ф Бронкс) и е имала издателство(одново ф Бронкс), занимаващото се публикуването на книжки, претставящи, ъ-ъ-ъ...Бронкс ф по-добра светлина.

 

И също така е готина, млада, интелигентна, харизматична и афтентична.

Magi

Да,а,а, ще минат години, но човечеството ще се върне към идеите на Маркс за по справедливо и хуманно общество, против нечовешката експлотация на работещите. Може да се роди нов ляв мислител, който да обогати оставеното от Маркс, но такова време ще дойде, сигурни да сте.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Нечовешка експлоатация на работещите се наблюдава само в държавите с недостатъчно развит капитализъм, някои от тях самоопределящи се като комунистически (напр. Китай и Виетнам). В развитите капиталистически държави, проблемите на простолюдието са други. Включително и у нас са други (макар и да нямаме все още развита капиталистическа система).

 

Съвременните леви партии не се подкрепят от пролетарията, а от интелектуалния елит и имигрантите. Специално в САЩ, обикновените бачкатори гласуват за Тръмпи.

Biberkov

Много точно казано

promin

ку ку ?

wreckage
снимка на wreckage

Специално в САЩ, обикновените бачкатори гласуват за Тръмпи.

понеже явно си експерт по въпроса за кого гласуват бачкаторите, те ти ени миньори ф Зап.Върджиния. Гледай и слушай:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=300&v=PsD59byZkl0

mark111

Aлександрия Ъкайжънъл Кортекс

риж

Което просто иде да покаже, че у нас дебълите (да не се обиди някой, товае просто съкращение от привърженици на "Демократична България", т.е. демократични българи) са либералстващи левичари.

А за САЩ... ако демократите наистина излязат с такива кандидатури за президент, Тръмп ще ги отвее. Слава Богу, САЩ не са само Бронкс, та да имат шанс пълни недоразумения и нискоинтелигентни индоктринирани кокошки като Александрия Окасио-Кортес. И Сандърс няма шанс на национално ниво - той поне е умен, за разлика от Александрия Окасио-Кортес и подобните, но  е от типа "кабинетни комунисти - интелигенти". Ленин имаше много точно определение за тях и ролята им за пропаганда на болшевизма: Полезни идиоти!

Влез или се регистрирай за да коментираш