Quantcast
Ако можеха румънците да извъртят някой митинг и у нас | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Ако можеха румънците да извъртят някой митинг и у нас

Гражданското безразличие в България е меката постеля на корупцията и престъпността
4 418
 Христо Комарницки

От Букурещ България изглежда много заспала. Забелязал го е още Христо Ботев, който издава там в. "Знаме" и публикува на 2 март 1875 г. гневния си фейлетон "Политическа зима". "Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува", обрисува той саркастично политическата действителност по българските земи в тогавашната Османска империя. Острото му слово разобличава както лъжепатриотите в родината, така и българската емиграция, която мисли повече за собствените удобства зад граница.
Като гледаме как румънците от задграничната диаспора и от страната се събират на митинги в Букурещ и в други градове срещу корупцията, няма как да не изпитаме неудобство от сравняване с тях. Уж сме в една европейска клиника с Румъния като хронично страдащи от корупция, даже сме под допълнително наблюдение в ЕС заради организирана престъпност, но лечението ни протича по различни клинични пътеки - бърза и бавна. Румънците вдигнаха темпото, защото успяха през годините на еврочленството си да се разграничат на "ние" и "те", след като разбраха, че


обществото се дели на крадци и окрадени,


а не на политически съперници. Затова натикаха в затворите представители на всички големи партии, възползвали се от властта за собствено обогатяване. Зад решетките съжителстват политици, които са се представяли на избирателите за много различни, а са вършели едно и също. Големият изравнител - законът - им е намерил общия знаменател, защото въпреки ширещата се корупция е имало прокурори и съдии да го приложат.
У нас нищо не помръдва и летаргията на обществото само насърчава овластената престъпност да му се подиграва. Скандал след скандал показват колко е прогнила държавата, а премиерът Бойко Борисов периодично изригва срещу "гадовете", които затрудняват строителството на магистрала "Хемус", натъкмяват крупни сделки - като продажбата на ЧЕЗ - или възлагат обществени поръчки на  съмнителни кандидати с неподходяща компетентност - като компютърната фирма на един младеж, която да достави препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Ако си представим, че също можем да се разделим на "ние и те", къде ще бъде Борисов? Очевидно той се дистанцира от "гадовете", но никога не ги назовава. Сякаш те са на власт, а не той. Кой друг да ги излови, след като инструментите са в неговите ръце? Будалкането на обществото е номерът, с който Борисов минава от мандат в мандат. А гражданското безразличие е меката постеля, която му осигурява блажено съжителство с корупцията и престъпността на високо равнище.
Някога българската емиграция е играла будителска роля. Днес и тя е заспала в сравнение с будната румънска диаспора. Кой би се вдигнал от чужбина да дойде у нас да прави митинги срещу корупцията? Борисов е толкова спокоен за поведението на емигрантите, че ги кани с писма да се върнат. Докато румънската му колежка Виорика Дънчила изпадна в ужас от тяхното присъствие под прозорците на правителството на Площада на победата и в паниката си позволи на вътрешната министърка Кармен Дан да прати срещу тях настръхнали за битка жандармеристи.
Сравненията с Румъния винаги са дразнели Борисов и тъй като не може да ги спре,


опитва да ги извърти в своя полза


В началото на седмицата пусна пробен балон, като "прати" в сутрешното студио на телевизия Би Ти Ви младия анализатор от близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика Тончо Краевски, който заяви, че протестите в Румъния не били срещу корупцията, ами там още сваляли от власт своя Орешарски. Логиката е желязна: протестите продължават вече две години, а през 2016 г. властта в Букурещ бе взета на избори от Социалдемократическата партия на Ливиу Драгня. Следователно, докато Драгня е на власт, ще има протести в Румъния, но у нас Орешарски  бе съборен с протести и повече не са нужни. Връщането на противопоставянето в полето "ляво-дясно" е застраховката на Борисов, който няма интерес обществото да прогледне, че също се дели като румънците на крадци и окрадени.
Левите и десните в България не се различават много от румънските политици, когато са на власт. Всички прилагат принципа "сега ни е паднало" и нямат политически задръжки. Ако прокуратурата и съдебната система у нас функционираха по румънски, вече щяхме да отчитаме в Брюксел осъдени за корупция висши политици, бивши министри, магистрати, мастити бизнесмени и пр. Щяхме да добавим като бонус и босове на организираната престъпност, които от началото на прехода се ползват с протекция от властта независимо от партийния й цвят.
Румъния е много напред в сравнение с България не заради политическата воля на нейния елит да влезе в затвора, а въпреки нея. Без постоянния мощен обществен натиск и там нямаше да е възможен никакъв напредък. Сега обществото се съпротивлява с митинги срещу контранастъплението на политиците да си върнат загубения терен и да опростят поне част от престъпленията си. Ливиу Драгня, който е председател на парламента, заема този пост въпреки издадените му две присъди за търговия с влияние и корупция (едната условна, а другата обжалвана). Депутатите от неговото мнозинство приемат закони, които да изкарат от затвора не само престъпници от левицата, но и от десницата, вършили същото преди тях. И там като у нас се наблюдава сплотяване на крадливия елит в клептокрация. Но в Румъния този процес върви на приливи и отливи в зависимост от силата на общественото недоволство, докато у нас протича гладко, защото няма кой да го спре. Затова в докладите за Румъния Еврокомисията призовава само да не се допусне отстъпление от постигнатото, докато за България редовно пише, че тя няма конкретни резултати (осъдени за корупция от висшите ешелони на властта).
Забелязва се и още една съществена разлика. Драгня и политическите му авери се оплакват от


някаква "паралелна държава"


- в лицето на прокуратурата, службите за сигурност и държавния глава, които настояват за продължаване на борбата с корупцията. У нас пък се знае, че паралелната държава е онази, която дърпа конците на официалните управляващи. По времето на Орешарски имаше протести срещу "задкулисието", но след падането му от власт не се чу какво е станало с кукловодите. Борисов не посмя да ги изкара на светло, защото бе пуснат на сцената да играе същата роля. Затова езикът му никога няма да се обърне да говори за "паралелна държава". Иначе сам ще си отреже конците. Достатъчно е да се посочи един признак за неговата зависимост: протестите срещу Орешарски започнаха през юни 2013 г. от изригналото възмущение, че лявото мнозинство в парламента избра за председател на ДАНС Делян Пеевски. Борисов тогава ревеше пред президентството, че целта е да бъде арестуван и убит в килията. Орешарски си отиде, но Пеевски остана и Борисов днес си живее в медиен комфорт, осигурен му от империята за угоднически новини, която би трябвало да е в опозиция, за какъвто се представя нейният бос Пеевски като депутат от ДПС.
През 2017 г. България потърси чрез председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов обмяна на опит с Румъния, като покани главната прокурорка на Националната антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, която вкара в затвора над хиляда висши корумпета. На срещата с нея не се осмели да отиде нито един прокурор, както и повечето членове на Висшия съдебен съвет. Правителството се престори, че не забелязва присъствието й, а медиите на Пеевски я заляха с жлъч. Преди месец управляващите в Румъния принудиха президента Клаус Йоханис да уволни Лаура Кьовеши, след което се чуха въздишки на облекчение и в българските ръководни среди. Те се надяват, че румънският модел, чийто символ бе тя, повече няма да се сочи в България.
Само че пропускат нещо важно. За модел остава гражданската съвест на румънците, които сякаш ни казват: Какво чакате, не виждате ли, че и у вас е същото? Може би чакаме румънците да извъртят някой митинг у нас, за да ни дадат пример.

 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин трепна от санкциите на ЕС, колкото Борисов от заканите на САЩ
Цифрова евРолюция
Истинското добро си проправя път тихо, но всеотдайно

27.02.2021

ДИЯН ИВАНОВ

906

Коментари

ПероВТ

През последните 5 години ръководената от Кьовеши антикорупционна прокуратура е изпратила на съд 70 високопоставени чиновници, от които 14 министри и повече от 50 депутати и сенатори. 37 са  с окончателна присъда. Запорите  на имщество възлизат на 2 милиарда евро. Оправдателните присъди са под 10%.

Само през 2017 г- - От изслушването (28.2.2018) на Лаура Кьовеши за дейността на прокуратурата за корупция по високите етажи на властта – разрешени 3800 случая, изпратени на съд 1000 обвиняеми, от които една трета – високопоставени чиновници. Сред тях 3 министри, 5 депутати, един сенатор, един бивш председател на парламента. Възстановени в бюджета 159 млн.евро. 713 окончателни присъди – 28 кметове, 38 директори на обществени институции, един сенатор.

Продължава работата по 6 000 случая.

Коментар на президента Клаус Йоханис – „Поздравления за работата. Цифрите не лъжат.”

aver4e
снимка на aver4e
Сред тях 3 министри, 5 депутати, един сенатор, един бивш председател на парламента. 

...и нито един пожарникар !

Мика

Гражданското безразличие в България е меката постеля на корупцията и престъпността

Eдва ли може да се каже по-точно. Светослав Терзиев остана единственото качествено перо в бившата ни любима газета.  Уви!

Памфуций
снимка на Памфуций

Сега, да очакваме дежурните критики,

ШКОЛНИКА МАРЕК

Че румънци няма да дойдат и да спретнат един митинг срещу корупцията у нас е ясно.Преди 150 -160 и повече години отвъд Дунава е имало хъшове. Сега младите, каквито са били хъшовете, са в по-далечни държави. Юпитата, които се върнаха с мадридския не свършиха работа. Само доразпродадоха това, което беше останало след Костов и поуредиха патрона си / поканилия ги/. Той уреди  един, знае се кой. Чета в една газетка от Агенцията за българи в чужбина се хвалят, че имало върнали се нашенци. Може и да е вярно, но аз не разчитам те да протестират срещу корупцията. Поне на първо време.А като видят, че нищо не се променя, току виж отново хванали самолета, влака или каквото намерят и пак се махнат от Бг-то.Така че няма кого да чакаме, няма и на какво по-хубаво да се надяваме. От време навреме някой ще пише истините, колкото да донапълни чашата с горчивина. Наздраве, българи-юнаци!!!

Redneg

Що камънак е изсипана в градината на спящите, джвакащи лук и сланина и люто попържащи прогресивни сили ...

rover
снимка на rover

да извъртят. но чичко шорош за подобни "извъртания" паре нема.

Таню

"Гражданското безразличие в България е меката постеля на корупцията и престъпността"

Истината е в работата зад граница. Тази чудна държава трябва да се отвоюва от сланинестите (и от двете категории)!

Mrx

Да ама къде са нашите ХУЙ-ци (Хубавите-умните и интелигентните). Нещо спят. Какви напъни бяха да свалят превителството на Орешарски. Ама сега никой не им плаща. В Румъния, обаче, тези протести са организирани пак от тия дето плащаха на ХУИ-ците. Не, че правителството е много стока, но е явно, че някой ги подклажда. На Запад , като чуят социалистическо превителство и пускат веднага машината за протести. А на наш Боко му правят метани. Щото ние сме цъфнали и завързали. Наш Боко като почне да се хвали, да надува балона, чак ще се пръсне. А то ние си го виждаме по заплати, пенсии и цената на сиренето (стоките де). 

Redneg

Mrx, интелигентни се пишеа с 'и' не с 'й'...

Явно за това се налага да търсиш ХУИ (Хубавите-умните и интелигентните) от външен източник.

Mrx
 но у нас Орешарски  бе съборен с протести и повече не са нужни. 

Хайде сега и на този паметта му е къса. Никакви протести не са съборили правителството на Орешарски. Събори го ДПС, точно когато протестите омекнаха, кажи речи ги нямаше. 

eilthireach

Нещо тези митинги и демонстрации ми заприличаха на тези от 12-1989г. Или пък на киевският майдан, но още не са се появили снайперисти. А лафа че румънските гастарбайтери са се върнали на гости в родината за да участват в протестите е доста пресилено.Корупцията в Румъния и |България е горе-долу на едно ниво, но геополитиката си казва отново думата вкл. доста военни бази на нато разбирай сащ, румънският президент от германски трансилвански корен явно играе ключова роля.Куриоза е че нашият Радев може да играе същата роля макар и в друга посока. А това Кьовеши-Мьовеши и подобни са само пионки в румънският шахмат.

Джиджи

Ако можеха румънците да извъртят някой митинг и у нас

За заглавието на Светослав Терзиев и старата карикатура на Христо Комарницки:

? ? ?

 

Дежурния

Сега, да очакваме дежурните критики,

За мен ли става въпрос? Ако да, не виждам какво да критикувам. Текстът е лишен от допирни точки с житейската реалност, някаква измислена представа е, която може да се хвали или отрича с еднакъв смисъл и аргументация.

Грую

" Гузен негонен - бяга! "
 И хем не вижда какво да критикува , хем след това е цвъкнал "Градивна критика " на написаното !?

Rattrack

Терзиев е точен, както винаги.

Румънците със сигурност няма да извъртят подобен митинг у нас, ама си мислех, че нали сме царе на възстановките по американски тертип.

Пък що не се пробваме поне възстановка да направим на румънските протести?

georgipom

Дежурния,ми за теб става въпрос!Виновен си до доказване на противното!:)

Hegel
снимка на Hegel

Светослав Терзиев остана единственото качествено перо в бившата ни любима газета.  Уви!

 

Тогава вече е време да го махнат любимата газета. 

?

Павел_Маринов

Ако можехме ние да сме като тях и да се бяхме разбрали с комундаците, както те се разбраха със Сокола на Карпатите. България щеше да е много по-напред.

HBK

От ден на ден перото на г-н Цв. Терзиев става все по-точно, смело и впечатляващо. Той наистина заприличва на онези истински Българи, които хъшуваха из Румъния.

 

От Букурещ България изглежда много заспала 

 

Уви, Да. При това не само от Румъния. Всъщност, Румънците не само го констатираха, но дори направиха опит да ни събудят – „Българийо, твой ред е!“.

 

Ех, нямаме си президент-немец, нито пък американско военно присъствие в страната ни.

България не е просто заспала, ами си е направо умряла ... в задушаващата прегръдка на болшевишката мафия, N-то поколение.

Proculus
снимка на Proculus

Борба с корупцията по високите и средни етажи на власттта у нас видимо не се води. Същата дейност на службите, имитираща действия срещу корупцията, се изразява в залавяне на корумпирани представители на властта на средно и по-ниско ниво, които не са част от управляващите /Иванчева е типичния пример/. От друга страна, Румъния ли е съградила модела, който трябва да следваме? Само незначителен пример за дейността на румънските служби, действащи в симбиоза със специализираната антикорупционна румънска прокуратура - шест милиона румънци /една трета от живеещите в Румъния/, колкото приблизително е населението на татковината ни, са били обект на използвани специални разузнавателни средства през последните няколко години под лозунга за борба с корупцията. Твърди се, че дейността на антикорупционните румънски органи е ясно политически ориентирана. 

Не знам доколко прав е г-н Терзиев, за мен голяма част от написаното е неточно, но може и да не съм достатъчно добре информиран. По - скоро споделям визията му за ставащото у нас и за бездействието на службите, отколкото възхвалата на ставащото в Румъния и необходимостта да последваме румънския модел. Друга гл.т., според мен по - точна от тази на уважавания г-н Терзиев http://glasove.com/categories/komentari/news/rumyniya-i-tova-ne-e-opit-za-prevrat

Памфуций
снимка на Памфуций

Друга гл.т., според мен по - точна от тази на уважавания г-н Терзиев http://glasove.com/categories/komentari/news/rumyn...

Шегуваш се, нали? Кое и е точното тезата, която Дачков препечатал от орбанисткия парцал в своя? Класификацията на румънските националисти като "шовинисти, живеещи във фобия от “унгарския иредентизъм” пък е особено смешна на фона на изцепките на Ласло Тьокеш пред погледа на Орбан по време на последния конгрес на унгарските малцинства в чужбина. Разбира се, унгарският национализъм е добър, полската фаланга и подобни - тоже, демонстрациите на полските фашизоиди са висша форма на демокрация, но иде ли реч на противенето на румънската опозиция срещу раширена административна употреба на унгарския в Трансилвания - имаме румънски шовинисти , които били по-черни от дявола. Естествено, мотивът за този ход на румънските социалисти е практичен съюз с етническата унгарска партия , което напомня българския случай на съюза между БСП и ДПС, когато бай Лютви го работеше гид на турските емисари из министерствата и агенциите. От друга страна, действията на румънското правителство, някак неволно напомнят един прийом, който дейците от Тройната коалиция използваха - предпазване на корупционерите си от преследване http://legalworld.bg/15632.trojnata-koaliciia-vyrza-rycete-na-gerb-sys-zakon-amnistirasht-nared-i-zavinagi.html И представи си срещу това застава Сорос, който прави сатанински съюз от хора с коренно различни политически убеждения  и мироглед - "шовинисти", представители на малцинства, ултраконсервативни десни и ЛГБ с многото буквички след това. Ах какъв ужас, какъв заговор на "световния елит" срещу хората....

 

 

Може ли с "румънския модел" модел да се злоупотреби - естествено, че може, при все баланса  на влияние между президент и правителство върху състава на специализирания орган и службите, защото тогава и президент и правителство бяха от един политически лагер. Но у нас дори и подобно разделение не беше постигнато и всуе бяха воплите на опозицията за постигане на някакъв баланс. Напротив, ОПГто въведе модел, който да комприментира допълнително споменатия "румънски парцал".

Органът у нас очевидно не е създаден за борба с корупцията по високите и средни етажи на власттта, а е институция ,която има двояка цел, ако не и трияка: от една страна търси имиджов ефект, от друга - регулация на корупцията в приемливи партийно-политически рамки. Допълнителен ефект е компроментирането на на самата идея за борба с корупцията. В Румъния, при все опасенията , че иде реч за разправа със социалистите, все пак свидна жертва паднаха и десни фигури, ако и вече "бивши".

 

Особено интересна е твоята позиция по случая като представител на прокуратурата, при условие, че вече се утвърди като практика обвиненията срещу бивши министри от други партии освен ГЕРБ да имат едничката очевидна цел да ги (до)ликвидират политически.

 

Proculus
снимка на Proculus

Бонгич, аз не представлявам прокуратурата. И не се шегувам  с препратката, защото е сравнително обективна при анализ на т.нар. румънски модел, довел под лозунга за борба с корупцията до срастване на службите, една част от магистратите и една част от политическия елит. Съвременен държавен Левиатан. Политизирането на службите там води до хиперактивност и борба с опонентите чрез тях. У нас службите също бяха политизирани и това доведе до  пълното им бездействие по темата корупция. За мен двата противоположни модела са еднакво порочни.

Памфуций
снимка на Памфуций

И не се шегувам  с препратката, защото е сравнително обективна при анализ на т.нар. румънски модел, довел под лозунга за борба с корупцията до срастване на службите, една част от магистратите и една част от политическия елит. Съвременен държавен Левиатан

Доколко е обективна, вече посочих. Аз не идеализирам "румънския модел". А и се съгласих, че борбата с корупцията в Румъния има сериозни недостатъци откъм политическа безпристрастност и и съблюдаване на права (особено изпозлването на СРС). За това беше алармирано отдавна от редица правозащитни организации и прочее "соросоиди" и "грантаджии" още преди години. Така препечатката в "Гласове" не е "обективен анализ" , а просто ползва известна и отдавна артикулирана критика на прилагането на "румънския модел".  Това не отменя забележките ми, че по същество в момента борбата в Румъния и свързаният с нея протест е за и против опита на управляващите да опазят Драгня и подобни, а не толкова загриженост заради основните пороци на модела.  Това е фокусът на  текста на Терзиев.

Proculus
снимка на Proculus

За мен фокусът е друг, малко по - тесен и професионално деформиран. Опитвам се да си представя кое би работило у нас и затова отхвърлям и двата модела, хиперактивния румънски и пасивния български.

Дежурния

Опитвам се да си представя кое би работило у нас и затова отхвърлям и двата модела, хиперактивния румънски и пасивния български.

Зависи от времевата рамка и политкоректността. Така нареченият "румънски модел" успешно блокира държавата им със страх от поемане даже и на минимална управленска отговорност. Колко процента били "успешните" дела е простотия, в Съветския Съюз през 1937 година вероятно процентът е бил още по-висок. Сегашните им управляващи пък леят пари за консумация като за световно, с цената на също така рекорден растеж на държавния дълг (за 10 години - 4 пъти спрямо БВП, за абсолютни стойности не е и за обсъждане). Прегрята икономика при блокирана държавност е интересна комбинация и нищо чудно да видим истински протести още тази година. За политкоректността - в Южна Европа (От Португалия, Испания, Италия до Балканите) сравнително успешно борене на корупцията е имало само във времена свързвани с имена като Салазар, Франко, Мусолини, Живков, Тито, Чаушеску, разни полковници...Успешно борене с демократични методи изисква поколения да приемат за жизнено кредо, че корупцията винаги е лоша, а не само когато носи полза на другите, като не става добра когато носи ползи на "нашите". Не претендирам за точност на наблюдения, но май вървим в точно обратната посока.

HBK

Какъвто и модел да избираме, ясно е че:

 

1. Политическите партии са плод на корупция и инструмент за корупция.

 

2. Обществото не може да съществува без политически партии, както и без престъпни мафии. Целта е да се намали броя на политическите партии (с което ще се намалят инструментите за корупция); а мафиите да се поставят под контрол от Закона.

 

3. Законът (Конституцията) не трябва да бъде само юридически, но и морален. Доколкото, и ако, това е възможно.

 

Като се замисля на горните условия може да отговори само Монархия или Президентска република. Ако, разликата е принципна, де. Ако ли не е – остава формата „Протекторат“. При условие, че „протектиращия“ освен право притежава и морал.

 

Във всички случаи трябва да се примирим, че живеем на грешната Земя. Не във Рая.

 

P.S. Комплименти за Памфуций. В постовете му, освен ерудиция има и елементи на мъдост.

eric marsai
снимка на eric marsai

баси перото, стая само да се гъделичкат другарето за повръщане подобно на римляните

Влез или се регистрирай за да коментираш