facebook
twitter

Кинопремиера

Сбогом на мутантите

След неубедителния "Тъмния феникс" най-логичното бъдеще за Х-мен е да се върнат под крилото на "Марвъл"
406
 снимка: Александра филмс
"Х-мен: Тъмния феникс" обещава да е финален щрих от сагата на мутантите, но тя завършва неубедително.

В края на миналия век, когато "Марвъл комикс" още нямаха собствено студио и не бяха глобален феномен в популярната култура, 20th Century Fox придоби правата за екранизация на техния отбор мутанти Х-мен. В началото режисираше Брайън Сингър, а поредицата се превърна в първия наистина успешен франчайз по комикс, продължил дълго и щастливо. След двайсет години и 11 филма по-късно идва краят, което навярно означава, че компанията майка ще прибере блудните герои под крилото на MCU (Marvel Cinematic Universe) и те ще получат нов живот на екрана някъде в обозримото бъдеще. Тази перспектива има чисто икономическа, ако не художествена обосновка - преди броени месеци гигантът "Дисни", който е собственик на студио Marvel, увеличи и без това твърде тлъстото си портфолио, придобивайки Fox.

А че "Тъмния феникс", както е заглавието на най-новия X-мен, не е част от марвълския киносвят, личи отдалеч. Филмът е лишен от всякакъв хумор - а смешките, разведряващи супергероите между две спасявания на света, се превърнаха в запазена марка на бранда, не можеш да ги сбъркаш. Всичко тук е гробовно сериозно, но освен това - и тъпо. Човек би очаквал, че Саймън Кинбърг - дългогодишен сценарист и продуцент на Х-мен, познава своите герои и ще им даде най-доброто в режисьорския си дебют. Но не става така. Въпреки че поредицата е познала върхове и спадове и преди, "Тъмния феникс" се мери по несполуки само с предишния "Х-мен: Апокалипсис". 

И този филм, както всички от поредицата след 2011 г., представлява "първото поколение" в историята на мутантите. Действието се развива през 1992 г., а познатите от първите екранизации Магнито и Професор Х, изиграни от Иън Маккелън и Патрик Стюарт, тук са в младите си превъплъщения (единият дори с коса) - Майкъл Фасбендер и Джеймс Макавой. Завръщат се и Дженифър Лорънс като Мистик и неколцина други стари познайници от мутантския отбор. 

В традиционната за жанра нелепа фабула, президентът в САЩ изпраща мутантите на мисия в открития космос, за да спасяват совалката "Индевър". В небето Джийн Грей (изиграна в пет филма досега от Фамке Янсен, заместена от Софи Търнър в младежката й инкарнация) едва не загива, похитена от космическа сила. При завръщането на Земята тя се оказва архизлодей, който се опитва да изтрепе ортаците си. Търнър, влязла във франчайза преди 3 години с "Апокалипсис", вече е звездата Санса Старк от "Игра на тронове" и с ново самочувствие тя се впуска в ролята, представлявайки най-значимия и качествен компонент във филма.

За съжаление, много други няма. Дори битките във втората половина на филма изглеждат някак уморено и безстрастно. Кинбърг се е опитал да внесе разнообразие с нов герой - Джесика Частейн, в ролята на коварното извънземно Вук, но истината е, че всички чакат по-скоро "Тъмния феникс" да свърши. Ако Х-мен ще възкръсват, като едноименната птица, дано поне е с нови идеи и нова премяна.

Ключови думи:

Х-мен, Тъмният феникс
Все още няма коментари

Още

Английският пролетариат не става по-щастлив, нито по-богат
Любовна песен за Студената война
Том Ханкс отново е герой от войната

Влез или се регистрирай за да коментираш