Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джейн Фонда изглежда зашеметяващо на 85

И това е почти единственото хубаво, което може да се каже за "Книга за възрастни: Глава втора"

форум филм
Кийтън, Фонда, Бъргън и Стийнбърджън демонстрират добро настроение и тоалети.

Те са Джейн Фонда (85 години), Даян Кийтън (77), Кандис Бъргън (77) и Мери Стийнбърджън - изтърсакът на компанията, на 70. Три от четирите са носителки на "Оскар", Бъргън е "само" с номинация. Всички изглеждат смайващо за годините си, а най-невероятно изглежда Фонда, която има фигурата и - в част от сцените - и енергията на младо момиче. И това е почти единственото хубаво нещо, което може да се каже за "Книга за възрастни: Глава втора" на режисьора Бил Холдърман.

Първият "Книга за възрастни" събра звездния им потенциал, когато бяха пет години по-млади, за да обсъждат тогавашния бестселър "Петдесет нюанса сиво" и да радикализират любовния си живот. Оптимистичният сюжет (ако и читателският им клуб да е с доста ниски критерии за литература) имаше за цел да поотупа прахта от карето златни момичета на Холивуд и да докаже, че има живот и забавления и на старини - а и да привлече по-зрялата публика в киносалоните, отдавна доминирани от комиксови и фантастични сюжети за подрастващите. Все похвални намерения, доколкото биха мотивирали връстничките им да живеят пълноценно и да не жалят по младост (стига да не разчитат на българска пенсия). Но получи се нещо като "Сексът и градът" - старша възраст, с немощен сценарий и посредствени смешки. "Книга за възрастни" не остави ярка следа, ала явно достатъчна, за да вампиряса в продължение. В него четворката е преживяла коронавируса, изолацията и с нетърпение се събира отново, за да се отдаде на сладки приказки и булевардно четиво. Да, вкусът на старите момичета не се е подобрил - извън малката препратка към Е. Л. Джеймс, най-цитираната книга в продължението е "Алхимикът" на Паулу Коелю. Това донякъде може да ви ориентира и за художествената стойност на филма.

"Книга за възрастни: Глава втора" изпраща Фонда, Кийтън, Бъргън и Стийнбърджън на пътешествие из bella Италия, където те се наливат с просеко сред забележителностите на Рим, Венеция и Тоскана, пазаруват скъпи рокли, закачат се с разни мъже, а завръзката се оформя около едно (позакъсняло) моминско парти и последващата го сватба. Разбирай "Яж, моли се обичай", но по четири и с около 16 десетилетия житейски опит отгоре. Хуморът е незлоблив и евтин, насочен главно към туристическото невежество на американците. Еротиката е значително по-малко, отколкото в първата част. Четирите достолепни дами спасяват, каквото могат, но то не е много: невероятно е колко лошо е написан, заснет и монтиран този филм. За кратко се завръща и мъжкият актьорски състав от оригинала - Анди Гарсия, Дон Джонсън и Крейг Нелсън, с европейска добавена стойност от Джанкарло Джанини, Джовани Еспозито и Винсент Риота.

Не може да се каже, че "Книга за възрастни: Глава втора" заслужава да инвестирате в него цената на билет за кино, освен ако не сте запалена почитателка на някои от актрисите. Що се отнася до гледане у дома, "Белият лотос" на HBO, сезон 2, е по-доброто предложение, ако желаете да попътувате из Италия с богати лелички.

Този май приключението едва започва. Отваряме #КнигаЗаВъзрастни: Глава втора от 12 май само в кината.