facebook
twitter

Кинопремиера

Джак Изкормвача на Ларс фон Триер вече и в София

338
Провокативният плакат на "Къщата, която Джак построи" бе цензуриран от Фейсбук.

И в 23-тото си издание "София филм фест" остава верен на навика си да представя на българската публика всеки филм на скандалния датски виртуоз Ларс фон Триер. През март у нас ще се прожектира "Къщата, която Джак построи". След яростно разнопосочните реакции, последвали премиерата в Кан през май м.г., които надали са изненадали почитателите на талантливия провокатор в киното, тукашните зрители и критици също ще имат възможност да си съставят мнение от първа ръка.

Дръзки, откровени и скандални са сред по-слабите епитети, с които могат да се окачествят филмите на Фон Триер "Нимфоманка", "Антихрист", "Догвил", "Меланхолия", "Танцьорка в мрака", "Порейки вълните". В своята съвременна американска трактовка на Джак Изкормвача датчанинът отново подлага на изпитание емоционалната чувствителност на зрителя с брутална жестокост и графичен натурализъм. 

„Къщата, която Джак построи“ е психологически хорър, проследяващ 12 години от живота на сериен убиец в САЩ през 70-те и 80-те на миналия век. Джак разказва историята от първо лице, като в този период протича трансформацията му от обикновен човек в безжалостен убиец. Той обича да убива хора, няма някаква особена техника, нито предпочитания към определен тип жертви, но подхожда към убийствата като към произведения на изкуството. Ларс фон Триер описва творението си като експеримент, възхваляващ идеята, че „животът е зъл и бездушен“, което се доказвало и от възхода на Homo Trumpus. В главната роля е Мат Дилън, партнират му Ума Търман, Бруно Ганц, Софи Грабьол, Райли Киоу. 

"Плашещо и садистично потапяне във вътрешния монолог на един психопат, с интелектуални отклонения към природата на изкуството в днешния свят, и полага значителни усилия за създаване на сериозен дискомфорт в ключовите моменти. Ако възприемете творбата с тези уточнения или поне отговорите на предизвикателството на безупречния киноразказ, който „танцува“ покрай естествените граници на морала, филмът вероятно може да се определи като "брилянтен", пише IndieWire в една от малкото положителни рецензии за филма, публикувани в САЩ.

"Не ще е преувеличено да се каже, че проблематиката от всички видени досега филми - социална, политическа, психоаналитична и пр., се концентрира в грандиозния филм на Ларс фон Триер "Къщата, която Джак построи". Героят му, сериен убиец (актьорът Мат Дилън), гради постройка, в която да събере елементите на зловещия си опит, а Ларс, считащ себе си за ученик на Достоевски, Маркс, Фройд, театрала Брехт, кинорежисьора Драйер и др., гради обяснение за жестокостта на света. Философските и психологическите разсъждения се обединяват с популярни символизации от изкуството. Мирозданието на злото завършва с епилог - образа на Ада", пък гласят първите отзиви след премиерата в Кан на българския кинокритик доайен - проф. Вера Найденова.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Мъже в черно" са вече наполовина жени
"Толкин" е скучен опит за биография
Орнела Мути пристига за 4-тия фестивал на италианското кино

Коментари

Forza NATO

Мирозданието на злото завършва с епилог - образа на Ада", пък гласят първите отзиви след премиерата в Кан на българския кинокритик доайен - проф. Вера Найденова.

 

Това малце ми звучи като преразказ с елементи на spoiler, но със сигурност не и като отзив... 😉 

ЗИП
снимка на ЗИП

Не е споменат един от шедьоврите на Ларс Фон Триер - " Европа" (1991).....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×