facebook
twitter

Кинопремиера

Български филм се среща с публиката с 6 години закъснение

"Аз съм ти“ на Петър Попзлатев е с ново заглавие и нов разпространител 
1656
Снимка:
Български филм без секссцена не е никакъв български филм.

„Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев се превърна в скандален пример за филм, усвоил пари на данъкоплатците (тоест получил държавно финансиране от НФЦ), а не достигнал до техните очи. След крайно ограничен брой фестивални прожекции – например на „Златна роза“ във Варна, където взе цели пет награди – продукцията потъна в архивите и в забвение с оправданието, че режисьорът не могъл да намери достоен разпространител. Даже получи и следваща субсидия, с която започна нов проект, а „Аз съм ти“ - екранизация по недовършения роман на Димитър Димов „Роман без заглавие“ и продължението „Адриана“, написано от дъщеря му Теодора Димова – продължаваше да отлежава без особена надежда, че публиката някога ще го види.

Е, това се промени благодарение на фестивала на Жаки Вагенщайн „Синелибри“, който тази година ще се проведе за четвърти път и паралелно с това опитва и амплоато на кинодистрибутор за ограничен брой заглавия. Тъй като интересът на „Синелибри“ е фокусиран върху екранните адаптации на литературни произведения – а „Аз съм ти“ е любопитен пример за екранизация не по един, а по два (и то от различни автори!) романа, лентата на Попзлатев в крайна сметка успешно акостира на екран.

Този път с леко променено заглавие - „Аз съм ти, Адриана“. При премиерата на „Златна роза“ критиката откри достойнства във филма на Попзлатев – в умелото пресъздаване на епохата (“буржоазна“ България отпреди ВСВ), в умелото водене на героините – в ролите Жанет Спасова и Ирмена Чичикова. Но тъй като до момента са го гледали „група съветски учени“, тежката дума на публиката ще прозвучи след премиерата му в киносалоните.

Красивата Адриана (Спасова) е светска лъвица от стария хайлайф. Вече на преклонна възраст  тя се потапя в спомените си благодарение на младата Юра (Чичикова), която наема за своя компаньонка. Постепенно двете жени се сближават и съдбите им мистериозно се преплитат. Филмът внушава метафизичната идея за повторяемостта във времето, тъй като изкушенията, на които е изложена човешката душа, винаги са едни и същи.

Сценарият е написан в сътрудничество от Владимир Ганев, Стефан Коспартов и Мирела Иванова, а оператор е Емил Христов. Във второстепенните роли влизат Богдан Глишев, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Деян Донков, Михаил Билалов, Владимир Карамазов и др.

-----

Филмът тръгва по кината от днес, а на фестивала „Синелибри“ през октомври той ще бъде излъчен от лентовото си копие, което го прави един от последните български филми на този „архаичен“ носител.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Манга, Камерън и Родригес - очаквано експлозивна комбинация
Джак Изкормвача на Ларс фон Триер вече и в София

15.02.2019

111 1
Йорго и фаворитките

Коментари

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

Не стаава бозъф боклук както писано-- едни усвоени пари

 

Lillian
снимка на Lillian

не знам какво е станало от това, книгата на Теодора Димова не е добра, няма грам от финеса на баща й, няма симпатия към героите

душа квадратна

Jules

От " На всеки километър" и "Цар и генерал" насам не съм гледал хубав български филм.

Не изключвам да съм ропуснал някой.

Miranda
снимка на Miranda

Jules, сериала  "Дървото на живота".

 

Ще гледам и новия бг филм, не съм чела продължението на Теодора Димова, дано да се е получило добро кино.

 

Banshee
снимка на Banshee

Jules, да пробвате тогава с холивудския римейк на "Йо-хо-хо"? 

- "The Fall" https://youtu.be/iO0LYcCoeJY

Братя Стругацки

Български филм без секссцена не е никакъв български филм.

 

Абсолютно точно! Нямам идея защо непременно режисьорите държат на това, но по-тъпи еротични сцени от тези в  българските филми просто няма. 

Влез или се регистрирай за да коментираш