Quantcast

Медия без
политическа реклама

Журналистите в Турция са подложени на ниско заплащане и натиск

15 Юли 2023
BGNES/EPA
Турските журналисти описват различните начини на натиск и цензура

Мнозинството журналисти в Турция получават много ниско заплащане за труда си, работят над 45 часа седмично и не могат да използват цялата си отпуска. Едва 28,6 процента получават допълнително заплащане за извънреден труд, показва проучване, оповестено от Синдиката на турските журналисти, предаде БТА. 

Проучването, извършено със съдействието на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), включва анкета, осъществена сред работещите в турските медии.

Според резултатите от анкетата, над половината от турските журналисти (54,8 процента) посочват, че най-големият проблем за тях е политическият натиск. Следват финансовите проблеми (37,1 на сто), трудовите условия (29 на сто), натискът от работодателя (24,7 на сто).

Един от изводите на проучването е, че жените журналисти, и най-вече тези под 35 години, са подложени в по-голяма степен на цензуриране в сравнение с мъжете.

42,8 на сто от участниците в анкетата посочват, че са били подлагани на цензуриране.

Цензурата обикновено се реализира под формата на непубликуване, премахване или промяна на информацията, на авторските материали, спиране на предавания и т.н.

Причините за цензурата са най-вече политически или са наложени от страна на работодателя, показва проучването.

Автоцензурата също представлява проблем. 25,3 на сто от анкетираните посочват, че често или постоянно прилагат автоцензура. В същото време обаче според 36,9 на сто няма автоцензура. 

Една четвърт от журналистите посочват, че искат да сменят професията си.

Сред причините за това е мобингът на работното място, който е форма на психологическо насилие. Журналистките, младите журналисти, а също така и журналистите в големите градове са изложени в по-голяма степен на мобинг от останалите групи.

Турските журналисти посочват още, че се случва да биват подлагани на съдебно преследване заради авторски статии и репортажи, да се блокира достъпът им до новините, да бъдат физически малтретирани, да се конфискуват техниката и материалите им.

 

Ключови думи:

турски журналисти