Медия без
политическа реклама

Стартира студентската медия New Blog 4U

14 Май 2024
Косьо Хаджигенчев
Д-р Евелина Андреева и Севда Шишманова ръководят проекта.

Новата медия NewBlog4U, създадена от студенти на Нов български университет, беше представена пред журналисти в книжарницата "НБУ в ЦЕНТЪРа".

В нея младият потребител ще намери разнообразни материали в рубриките "Новини4U", "ОбразоваНИЕ"’, ArtTube, LifeStyle4U, "ПоПътя", BlogCast, както и множество снимки, видеа и подкасти.

Съдържанието ѝ е подготвено изцяло от студенти от различни специалности и курсове, които пишат, снимат и монтират материалите. Темите на медията са подбрани след предварително проучване, според което младите се интересуват от образованието и професионалната си реализация, от култура и изкуство, от пътешествия, както и от междуличностни отношения.

На представянето на медията редакционната колегия обяви две водещи каузи - стимулиране на четенето и подпомагане на младите хора при намиране на стаж и работа.

Екипът представи проучване "Как и какво четат младите и активни българи", реализирано от студентския екип на NewBlog 4U (НБУ) и платформата Kazva.bg (Добромир Живков и Радослав Райков) през февруари - март т.г. Според него, 56 % от запитаните казват, че читателските им навици са формирани в ранното им детство, чрез четене на книги от родителите им. 90% посочват, че подарената книга ги стимулира да я прочетат. Близо 60 % от анкетираните четат книги повече от веднъж седмично. 

Основните мотиви за четенето са удоволствието и личностното развитие, със значително участие на професионалното развитие. Препоръка от близък или колега е най-влиятелният фактор, който провокира анкетираните да потърсят и прочетат дадена книга. Сред най-четените от младите хора жанрове са научната фантастика и фентъзи, последвани от класиката, криминалните романи и трилърите. Четенето в интернет се възприема като алтернативен източник за културно обогатяване от почти половината анкетирани. В проучването са взели участие 936 младежи и са получени 13 279 отговора.

Участниците са в основната възрастова група 26-35 години.

На откриването ръководителят на медията д-р Евелина Андреева представи и идеята за създаване на банка "Човешки ресурси". От нея медиите могат да присъединят в техните екипи млади автори  за съдържание, насочено към младежка аудитория. Студентите от редакционния екип споделиха, че мотивите им за участие в проекта са провокирани от свободата и креативността, която медията им позволява да разгърнат.

Д-р Андреева е директор "Стратегическо развитие и маркетинг" на радио-телевизионния център в НБУ, а видео консултант на медията е журналистката Севда Шишманова. Проектът New Blog 4U се финансира от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ. Платформата на информационния блог е разработена от дигитална агенция Seomax.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?