Медия без
политическа реклама

Оригинален ръкопис за Шерлок Холмс се продава за над 1 млн. долара

Среща между Оскар Уайлд и Артър Конан Дойл се оказва съдбоносна за световната литература

03 Апр. 2024
Pixabay

Една лятна вечер на 1889 г. Артър Конан Дойл и Оскар Уайлд сядат да вечерят в лондонския хотел "Лангам" с Джей Ем Стодарт, американски бизнесмен и редактор на месечното списание "Липинкотс".

Когато си тръгват, Уайлд се ангажира с написването на "Портретът на Дориан Грей", а Конан Дойл се съгласява да напише "Знакът на четиримата", един от най-известните разкази за Шерлок Холмс.

Сега писмата на Конан Дойл, разказващи за тази съдбовна вечеря и единственият му ръкопис на "Знакът на четиримата" се продават на търг от Sotheby's в Ню Йорк заедно с други литературни съкровища, предава БГНЕС.

Само за ръкописа се очаква да бъдат платени до 1,2 милиона долара, като се има предвид уникалното му значение и статутът му на най-ценния предмет на Конан Дойл, предлаган някога на търг, се казва в изявление на Sotheby's.

"Трудно е да си представим двама съвременни автори, които да си приличат по-малко от Конан Дойл и Оскар Уайлд", казва Селби Кифър, международен старши специалист по книги и ръкописи в аукционната къща, пред CNN. "И все пак те са заедно на една маса за вечеря и разговарят за това, върху което работят в момента. Така че вие сте поставени в средата на онова време и това наистина ни помага да разберем генезиса и създаването на ръкописите по начин, който много рядко се случва", казва той.

Самият ръкопис е изключително чист, като в него има само редакции на Стодарт за американизиране на правописа и няколко зачеркнати думи, които самият Конан Дойл е коригирал. Всички останали запазени ръкописи на Конан Дойл, повечето от които се намират в музеи, също нямат следи от редактиране - добавя Кифър.

"Дали Дойл е прекарал много време в мислене, преди да напише думите... но изглежда, че книгата е излязла почти напълно оформена, от ума му към перото", каза той.

"Знакът на четиримата" е вторият роман на Конан Дойл за Шерлок Холмс, поръчан от Стодарт, за да се възползва от популярността на първото приключение на детектива в "Етюд в червено".

Списание "Липинкотс" публикува историята през 1890 г. и отново приключенията на Холмс и д-р Уотсън се оказват изключително популярни сред читателите от двете страни на Атлантическия океан.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шерлок Холмс

Още по темата