Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бял сръндак се появи в Родопите

Точното местоположение на животното се пази в тайна

12 Март 2023
Стоп кадър: Нова телевизия
Фотографът на дивата природа Цветомир Цолов е успял да заснеме животното отблизо.

В едно от ловните стопанства високо в Родопите е забелязан снежнобял сръндак албинос, съобщава ''Нова телевизия''. Той се е появил около местата, където се оставя храна за дивите животни през студените месеци. Точното местоположение на животното обаче се пази в тайна, за да бъде защитено от недобросъвестни ловци.

Фотографът на дивата природа Цветомир Цолов е успял да заснеме животното отблизо. ''Бял сръндак, не само на територията на нашата страна, а и в световен мащаб, е изключително рядко да се види. Математически не може да се каже едно на милион или едно на няколко милиона. Тези снимки за мен са най-големият късмет, който съм имал в гората'', споделя той. ''Сутринта температурата беше минус 9 градуса, достигайки максимум около 1 градус. Аз в укритието прекарах 8 часа и 25 минути. Без никакво отопление, само с апаратурата. Едва на шестия час понечих да стана и леко да се раздвижа вътре'', обяснява Цолов.

Албиносът е плод на близкородствени връзки. Видимо е на поне 5 години. За това време обаче никой никъде не го е виждал. Няма как да е дошъл отдалече, тъй като сърните са уседнали животни с тесен ареал. „Вероятно по-скритият начин на живот, по-затвореният начин на живот, особено на сръндаците, е позволил той да не се види и да оцелее в природата”, предполага инж. Здравко Бакалов от ЮЦДП.

Ключови думи:

бял сръндак, Родопи